УКР РУС

Шахтар – Наполі: про що говорять цифри

14 вересня 2017 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

Футбол 24 аналізує звіт Wyscout по матчу Ліги чемпіонів Шахтар – Наполі.

Перед матчем з Наполі всі знали про сильні сторони команди Мауріціо Саррі та манеру гри італійців: максимальна кількість передач, висока гра захисту, акцент на лівий фланг атаки.

Наполі та Саррі не зрадили собі, хотіли зіграти в свою гру. І їм це, в принципі, вдалось. Але до такої стабільності Шахтар був готовий та зробив все можливе, щоб нівелювати сильні сторони гостей.

Шахтар – Наполі – 2:1 – Відео голів і огляд матчу

Шахтар – Наполі. 4 головні підсумки матчу Ліги чемпіонів

1. Максимальна кількість передач

За статистикою Wyscout у Наполі 549 передач (85,6% точних) в матчі проти 414 (85% точних) у Шахтаря (у УЄФА інші дані, але робимо акцент на якусь одну систему підрахунку).

Це дуже слабий показник для Наполі, середня кількість передач якого в Серії А складає 598,18 (точність – 87,43%).

2. Висока гра захисту

Наполі відзначається дуже високою грою захисної лінії. За даними Wyscout середня відстань команди до воріт (геометричний центр положення гравців команди на основі позиції їх ТТД) становив 59,65 м проти 44,25 м у Шахтаря.

Це не "програш" Шахтаря, а своєрідна манера гри команди Мауріціо Саррі. Зазвичай "середня відстань" у Наполі складає близько 60 м, що є дуже-дуже солідним показником. Не кожна команда наважиться грати в такому стилі – ризиковано. Тим більше, що Тайсон міг покарати за такий стиль, коли міг реалізувати вихід один на один з Рейною і зробити рахунок 2:0 ще в першому таймі.

За інформацією журналіста Євгена Греся, на гру Наполі, в тому числі на дану специфіку гри, приїхали подивитись у Харків представники кількох українських клубів: щонайменше Ворскли, Зорі та Дніпра. Сподіваємось, вони почерпнули для себе дещо нове, адже все ж це був не найкращий матч неаполітанців.

3. Акцент на лівий фланг атаки

Оцінивши середні позиції футболістів будь-якого матчу Наполі, можна побачити суттєвий "крен" на лівий край атаки. Туди, де грають лівий бек Гулам та лівий форвард Інсіньє, а в середній ліній їм допомагає Марек Хамшик.

Паулу Фонсека в цю надважливу зону поставив Фреда, крім того, за позицією тут діяли Срна та Ордець. Тріо Шахтаря, в принципі, справилось з завданням. Ця трійка за підборами та перехопленнями серед лідерів Шахтаря в матчі: Срна – 6, Ордець та Фред – по 5 дій.

А в атаці Шахтаря на правому фланзі робив різницю Марлос.

У бразильця 4 з 4 виграних протиборств з Гуламом, а також 4 з 7 вдалих – з центрбеком Кулібалі. Загалом Марлос виграв 7 протиборств з 11-ти в атаці. Також у Марлоса 6 обводок, 3 з яких вдалі.

Порівняйте з Тайсоном: 1 вдала обводка з 4-х та 1 вдале протиборство з 8-ми. Хоча "то таке", коли саме Тайсон завдав вирішального удару у матчі.