УКР РУС

Шахтар – Манчестер Сіті: 5 головних підсумків матчу Ліги чемпіонів

7 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" виділяє найцікавіше у матчі 6 туру Ліги чемпіонів, який закінчився перемогою українського клубу (2:1).

1. Лояльний Гвардіола

Чимало експертів відзначали, що усе залежатиме від того, який склад привезе Гвардіола на гру у Харкові. У цьому сезоні Ман Сіті – нестримна машина: безальтернативно лідирує у Прем’єр-лізі, не програвши жодного матчу. "Містяни" втратили очки лише в одному поєдинку із 14! Достроково гарантували собі участь в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Монструозний суперник – інакше не скажеш.

Але майбутнє Дербі Манчестера, а також відсутність турнірних завдань у 6 турі Ліги чемпіонів, давали нам надію на те, що в Україну Сіті приїде без ряду ключових виконавців. Поза заявкою на матч залишилися лише два лідери команди. Та й те, з об'єктивних причин. Кевін де Брюйне відбував дискваліфікацію, а Давід Сілва отримав травму. Всі інші, зокрема найкращий бомбардир англійського клубу Кун Агуеро, були готові дати бій господарям поля.

Гвардіола пообіцяв Мауріціо Саррі, що обіграє Шахтар, писали деякі ЗМІ. Обидва тренери прониклися взаємною повагою, а Наполі, конкурент "гірників", міг вирвати другу путівку у плей-офф лише за умови власної перемоги у Роттердамі і, звісно ж, фіаско українців.

Проте стартовий склад Ман Сіті додавав оптимізму не італійцям, а нам. Агуеро залишився в запасі, як і Стерлінг. Натомість на фланги Гвардіола виставив двох необстріляних юнаків: правого захисника Адарабьойо і лівого хавбека Фодена. Це ж просто знахідка для бразильських вінгерів Шахтаря! Спасибі, містере Хосеп!

2. Розкішні голи – бразильський карнавал

З перших хвилин Шахтар почав на повних обертах працювати над тим, щоб взяти м'яч під контроль і диктувати свої умови титулованим гостям. Не одразу це вдавалося, проте допоміг випадок. На 26-ій хвилині Бернард не дуже зручно прийняв м'яч перед штрафним майданчиком. Але підхопив його, розвернувся і, не побачивши варіантів продовження атаки, майстерно закрутив сферу у дальнюю "дев'ятку".

Шахтар – Манчестер Сіті – 2:1 – Відео голів та огляд матчу

А поки гості приходили до тями, Марлос вирізав ідеальну передачу Ісмаїлі, назустріч якому необачно вибіг із воріт Едерсон. Бразилець легко розібрався із голкіпером і закотив м’яч у порожню “рамку". Помилки Сіті вкупі із бразильською майстерністю та куражем призвели до того, що Шахтар пішов на перерву з перевагою у два м’ячі. З трибун за дійством спостерігав Тіте, головний тренер збірної Бразилії і, схоже, залишився повністю задоволений діями донецького десанту. А ресурс WhoScored нагородив Ісмаїлі та Бернарда найвищими оцінками за гру – 8,4 та 8,1 відповідно.

3. Характер Тайсона

Капітан Шахтаря проявив себе справжнім бійцем. На перших хвилинах він відчув дискомфорт і схопився за м'яз на нозі. Лава запасних заметушилася, Фонсека вже був готовий провести заміну. Але ж не у такій грі. Пересиливши біль, Тайсон продовжив і залишався на полі до фінального свистка, виконавши величезний обсяг роботи. Як тут не згадати, що участь бразильця у матчі взагалі була під питанням. Він отримав пошкодження в дербі з Олімпіком і відновлювався форсованими темпами. У підсумку все склалося для нього і для команди якнайкраще.

4. Вихід Агуеро

Лише під завісу матчу Гвардіола потер лисину, міркуючи, що програвати із таким відчутним рахунком – не найкраща ідея. Не можна сказати, що Сіті грав узагалі без моментів. Пригадуються, насамперед, удари Сане і Жезуса, який вибігав на побачення із Пятовим. Але саме вихід Серхіо Агуеро на 69-ій хвилині означав, що от тепер, лише зараз біля воріт Пятова варто очікувати реальних клопотів. Через 10 хвилин аргентинець зібрав на себе увагу оборонців, дозволивши Жезусу відкритися на простріл Діаса – стійка! Агуеро так і не пішов з поля без голу: за фол Бутка на Жезусі еталонно реалізував пенальті. Часу на камбек у Сіті вже не залишилося.

5. Найкращі зразки Луческу

На післяматчеву прес-конференцію Паулу Фонсека з'явився у костюмі Зорро, дотримавши обіцянку. І мав на це повне право – Шахтар стильно оформив вихід в 1/8 турніру, хоча у "групі смерті" йому пророкували боротьбу лише за третє місце. Та й не щодня вдається обігрувати живого класика Гвардіолу – каталонець програв вперше за останні 7 місяців.

Шахтар – Манчестер Сіті: післяматчева прес-конференція Паулу Фонсеки

Зараз можна сміливо стверджувати, що Шахтар близький до того футболу, який демонстрував у найбільш успішні періоди Мірчі Луческу. Наскільки далеко зможуть просунутися "гірники" у цьому сезоні? Багато залежатиме від жеребкування, яке відбудеться у понеділок.

Чекаємо.

Сторінка автора у Facebook

Ліга чемпіонів 2017/18: визначились усі учасники 1/8 фіналу