УКР РУС

"Шахтар" - "Карпати". Анонс

24 липня 2011 Читать на русском

Кульмінація львівсько-донецької війни.

3 тур. 24.07.2011. 19.00. Донецьк, стадіон "Донбас Арена". Пряма телетрансляція на "Першому Національному" та на ТРК "Футбол", текстова трансляція на сайті "ФУТБОЛ 24".

У львівській спортивній пресі останній період конфліктів між керівництвом "зелено-білих" і "помаранчево-чорних" назвали "львівсько-донецькою війною". До того у "Карпат" з "Шахтарем" були чудові стосунки і львів’ян називали одним із приближених до нього клубів. Усі ми чудово пам’ятаємо, як Рінат Ахметов відпустив Валерія Яремченка свого часу на роботу у Львів. З того часу і почалась співпраця двох клубів: карпатівці продавали "гірникам" своїх найкращих футболістів, а ті в свою чергу віддавали їм перспективну молодь в оренду. Однак, що сталося тепер? Талановита молодь "Шахтаря" виросла у "Карпатах" до рівня національної збірної України (йдеться про тих же Кожанова і Федецького; права на Ощипка Димінський раніше викупив повністю). І ось тут почались розбірки. Та все б нічого, якби "Карпати" не володіли певною часткою прав, скажімо на того ж Кожанова. Зрозуміло, "зелені леви" забажали викупити футболіста у чемпіонів України, тим паче, що мали на це всі юридичні права за контрактом. Але ж "Шахтар" вирішив серйозно підсилити свій неофіційний фарм-клуб – маріупольський "Іллічівець", куди чемпіони й вирішили відправити Дениса, та й сам футболіст, на диво, чинити опір цьому не став. Тож "Карпати", наробивши достатньо галасу, врешті-решт зголосились на пропозицію "кротів" і продали "кровних" 40% прав на Кожанова. Потім усі ми прекрасно пам’яатаємо епопею з продовженням оренди Артема Федецького, яка проходила довго і "мутно". Кожен застосовував свої засоби шантажу. Львів’яни погрозили проахметовському каналу "Футбол" про розірвання співпраці. Природно, що це була б серйозна втрата для телеканалу, який завдяки "Карпатам" має велику частку західноукраїнської аудиторії. Але відходу "зелено-білих" до "антипулу" Коломийського не сталось: "Шахтар" все ж віддав Федецького в оренду карпатівцям і в додачу підкинув "західникам" Костянтина Кравченка. Здавалось, війна завершена, проте підійшов час суперникам зійтись на полі в очному двобої.

Без жодних застережень поєдинок можна назвати центральним матчем туру. І це попри те, що в перших двох іграх першості команди зіграли зовсім по-різному. "Гірники" здобули дві перемоги із загальним рахунком 6:0, а львів’яни мають в активі тільки один пункт. Але ж не забуваймо, що до лав "Карпат" повернувся Атем Федецький, а з його участю команда Кононова показує на порядок якісніший футбол і, відповідно, результат.

Готувались до "ставки" команди ретельно. Кононов весь тиждень "натаскував" підопічних тактикою, багато працювали львів’яни і на тренуваннях, відточуючи щільну гру в захисті, з переходом в свої улюблені швидкі контратаки.

Луческу повіз підопічних в Туреччину, де "Шахтар" провів лишень годину гри проти "Фенербахче". Суперники знають один одного чудово, мають свої розрахунки на клубному і командному рівнях, тож це все тільки підігріває інтерес до матчу.

Дискваліфікованих немає
Травмовані: Чигиринський, Степаненко, Рац – Батіста

Не потрібно зайвий раз, мабуть, говорити про гнітучю перевагу "Шахтаря" над "Карпатами" в статистиці між командних протистоянь. Так, для прикладу, на своєму полі донеччани жодного разу не поступились львівському клубу і тільки тричі дозволили гостям відстояти нічию (востаннє це сталося ще у сезоні 98/99 рр.). Однак дуже цікавий факт в 2011 році красномовно дає зрозуміти нам те, що 2011 рік – це рік "Карпат" в дуелі з "гірниками": в двох матчах між командами було зафіксовано мінімальні перемоги "зелено-білих" по 1:0. Спершу це страпилось у фіналі товариського турніру Copa del Sol, а потім вже і в чемпіонаті.

Прогноз: 2:1