УКР РУС

Шахтар – Динамо. 22-й кубковий фінал. Цифри і факти

16 травня 2017 Читать на русском
Автор: Іван Вербицький

Футбол 24 – про цифри фіналу Кубка України-2016/17, всеукраїнського дербі Динамо та Шахтаря.

17 травня у Харкові Динамо та Шахтар в рамках 174-го Класичного дербі визначать володаря Кубка України-2016/2017. Наразі кияни здобули 11 національних кубків, донеччани – десять. Згідно з суто кубковою статистикою біло-сині теж наразі трохи попереду. Однак вже найближчим часом ситуація може кардинально змінитися. Достатньо згадати, що з урахуванням двох матчів Суперкубка, Шахтар в ігровий час не програє Динамо у восьми останніх поєдинках – п’ять перемог і три нічиїх. Попередня перемога киян датована 5 жовтня 2014 року, коли динамівці на рідному Олімпійському здобули мінімальну звитягу завдяки єдиному голу Домагоя Віди.

Перед тим, як перейти до розмови про поєдинки між затятими суперниками в рамках Кубка, варто пригадати загальну статистику офіційних протистоянь Динамо і Шахтаря за всі роки, в рамках усіх турнірів. В радянські часи, а також у перших 8 років Незалежності кияни створили суттєвий гандикап, який гірники не можуть надолужити й досі. Однак поступово різниця скорочується. Якщо Шахтар заб’є у Харкові двічі, кількість м’ячів донеччан у Класичному дербі зросте до 200-т.

Динамо – Шахтар

Всього: 173 матчі, 73 перемоги Динамо, 52 нічиїх, 48 перемог Шахтаря, різниця м’ячів 244-198

Якщо два м’ячі Шахтарю ще треба забити, то інше історичне досягнення лідерові помаранчево-чорних підкориться майже гарантовано. Якщо не станеться якоїсь прикрої несподіванки і Даріо Срна традиційно виведе гірників на поле з капітанською пов’язкою, то буде для нього 50-те Класичне дербі в кар’єрі. За цим показником він наздожене наразі одноосібного лідера – багаторічного динамівського голкіпера Олександра Шовковського, котрий виступи уже завершив.

Гвардійці Класичного (футболісти, які провели в дербі не менше 25-ти матчів)

50 – Олександр Шовковський (Динамо)

49 – Даріо Срна (Шахтар)

36 – Олег Гусєв (Динамо)

33 – Олег Блохін (Динамо)

29 – Сергій Ященко (Шахтар)

29 – Разван Рац (Шахтар)

29 – Олександр Кучер (Шахтар)

28 – Андрій Пятов (Шахтар)

27 – Валентин Белькевич (Динамо)

27 – Фернандіньо (Шахтар)

27 – Андрій Ярмоленко (Динамо)

26 – Михайло Соколовський (Шахтар)

26 – Томаш Хюбшман (Шахтар)

25 – Анатолій Дем’яненко (Динамо)

25 – Ярослав Ракицький (Шахтар)

Найкращі бомбардири Класичних дербі

15 – Олег Блохін (Динамо)

8 – Артем Мілевський (Динамо)

7 – Андрій Біба (Динамо)

7 – Віталій Хмельницький (Шахтар – 2, Динамо – 5)

7 – Діого Рінкон (Динамо)

7 – Алекс Тейшейра (Шахтар)

6 – Анатолій Бишовець (Динамо)

6 – Ігор Бєланов (Динамо)

6 – Сергій Ребров (Шахтар – 1, Динамо – 5)

6 – Андрій Шевченко (Динамо)

6 – Андрій Воробей (Шахтар)

6 – Олег Гусєв (Динамо)

6 – Жадсон (Шахтар)

6 – Луїс Адріано (Шахтар)

6 – Едуардо (Шахтар)

Динамо – Шахтар на нейтральному полі

Всього: 20 матчів (+6, =8, -6, 24-26)

На нейтральному полі суперники досі зустрічалися не надто часто. Помітно зросла кількість таких матчів в останні три роки, з того часу, як Шахтар змушений був виїхати з рідного Донецька й приймати Динамо то у Львові, то в Харкові, то в Одесі. Власне, після цих поєдинків донеччанам вдалося не тільки встановити абсолютний паритет, а й вирватися вперед за різницею забитих і пропущених м’ячів.

У Харкові команди досі зустрічалися двічі. Перший з цих поєдинків теж носив статус кубкового фіналу і завершився грандіозним скандалом. 7 травня 2008 року Шахтар за присутності 28-ми тисяч глядачів переміг Динамо 2:0 завдяки голам Олександра Гладкого та Олексія Гая. Але розмови після завершення поєдинку велися не стільки про саму гру, скільки про суддівство Віктора Швецова, який вилучив з поля впродовж другого тайму відразу п’ятьох футболістів – гірників Брандао, Єзерського і Гладкого та киян Папу Діакате і Бангура. При цьому Єзерський та Бангура отримали прямі червоні картки за вчинену на 80-й хвилині бійку.

Завтрашній матч судитиме харків’янин Костянтин Труханов, який працював і на попередньому Класичному дербі, коли Шахтар 21 квітня переміг киян на їхньому полі завдяки єдиному голові Факундо Феррейри. До арбітражу трохи менше місяця тому питань не було.

Але є одна деталь. Другий з двох поєдинків у Харкові 9 вересня 2016 року судив інший рефері зі Слобожанщини Анатолій Абдула. За підсумками того матчу він потрапив під шквальний пресинг гравців і тренерів Шахтаря, а також підконтрольних Рінатові Ахметову ЗМІ. Матч завершився 1:1, а Абдулі закидали два непризначених у ворота Динамо пенальті. Пізніше куратор системи суддівства П’єрлуїджі Колліна визнав, що рефері помилився, а однією з основних причин непереконливої роботи назвав фактор відповідальності перед глядачами з рідного міста. Мовляв, у Харкові Абдула судив нечасто і так сильно бажав не помилитися, що перенервував. Й ось тепер у рідному місті працюватиме інший харків’янин.

Динамо – Шахтар у кубкових турнірах

Всього: 38 матчів (+13, =11, -14, 46-52)
У Кубку України: 12 матчів (+4, =1, -7, 12-20)

Варто зазначити, що у загальну статистику кубкових зустрічей між киянами і донеччанами включені поєдинки в рамках Кубків СССР і УССР, Кубка сезону СССР, Кубка УЄФА, Кубка і Суперкубка України. Ці цифри демонструють перевагу гірників як загалом, так і окремо в Кубку зокрема.

Разом з тим, мусимо відзначити, що якщо результати усіх кубкових матчів у архівах збереглися, то з учасниками і навіть авторами голів у довоєнні, воєнні і післявоєнні роки часів Другої світової війни є труднощі. У наведеному нижче переліку кубкових бомбардирів Класичного дербі бракує без даних про голи Шахтаря в грі Кубка УССР-1938, голи Динамо у матчах Кубка УССР 1944-го і 1948 років, і всіх, за винятком другого динамівського у переграванні, м’ячів обох команд у двох поєдинках Кубка УССР-1946. Відповідно у бомбардирському реєстрі немає п’яти з 46-ти динамівських м’ячів і чотирьох з 52-х шахтарських. Якщо читачі володіють якоюсь додатковою інформацією про ці зустрічі, будемо вдячні, якщо вони поділяться знаннями в коментарях.

Цікаво, що найкращим кубковим бомбардиром Динамо з в зустрічах з Шахтарем є центральний оборонець Домагой Віда, який забив двічі, а крім того ще й спровокував автогол Олександра Кучера в фіналі Кубка-2013/2014. Андрій Ярмоленко, який з 19-ма м’ячами є другим бомбардиром за всю історію виступів киян у Кубку України, забив Шахтареві в кубкових матчах лише раз. Сталося це 26 жовтня 2011 року, коли кияни в рамках 1/8 фіналу поступилися гірникам удома 2:3.

Бомбардири у кубкових турнірах

Динамо: Артем Мілевський – 4 голи, Блохін – 3, Олег Гусєв – 3, Іван Кузьменко – 2, Вадим Євтушенко – 2, Валентин Белькевич – 2, Діоґо Рінкон – 2, Тарас Михалик – 2, Домаґой Віда – 2, Костянтин Щегодський – 1, Олег Жуков – 1, Олександр Бойко – 1, Анатолій Дем’яненко – 1, Олександр Щербаков – 1, Вадим Каратаєв – 1, Олександр Заваров – 1, Михайло Стельмах – 1, Максим Шацьких – 1, Олександр Хацкевич – 1, Мар’ян Марковіч – 1, Клебер – 1, Ісмаель Бангура – 1, Папа Діакате – 1, Андрій Ярмоленко – 1, Тайє Тайво – 1; автоголи – Дмитро Чигринський – 1, Олександр Кучер – 1

Шахтар: Фернандіньо – 4, Едуардо – 3, Даріо Срна – 3, Олександр Гладкий – 3, Сергій Кравченко-ст. – 2, Андрій Воробей – 2, Маріуш Левандовскі – 2, Елано – 2, Луїс Адріано – 2, Алекс Тейшейра – 2, Валерій Яремченко – 1, Вадим Старухін – 1, Сергій М. Морозов – 1, Михайло Соколовський – 1, Сергій Герасимець – 1, Віктор Грачов – 1, Володимир Юрченко – 1, Сергій Ралюченко – 1, Сергій Ященко – 1, Юрій Гуляєв – 1, Олексій Кобозєв – 1, Сергій Попов – 1, Сергій Ателькін – 1, Сергій Ткаченко – 1, Олексій Гай – 1, Дмитро Чигринський – 1, Жадсон – 1, Ілсіньо – 1, Дуґлас Коста – 1, Марлос – 1, Бернард – 1, Фред – 1

Бомбардири у Кубку України

Динамо: Діого Рінкон – 2, Валентин Белькевич – 1, Максим Шацьких – 1, Олександр Хацкевич – 1, Клебер – 1, Олег Гусєв – 1, Андрій Ярмоленко – 1, Артем Мілевський – 1, Тайє Тайво – 1, Домагой Віда – 1; автогол – Олександр Кучер – 1

Шахтар: Едуардо – 3, Андрій Воробей – 2, Даріо Срна – 2, Фернандіньо – 2, Луїс Адріано – 2, Алекс Тейшейра – 2, Сергій Попов – 1, Сергій Ателькін – 1, Елано – 1, Олександр Гладкий – 1, Олексій Гай – 1, Маріуш Левандовскі – 1, Дуглас Коста – 1

Динамо – Шахтар у фіналах Кубка України: 8 матчів (+4, =1, -3, 9-10)

Динамо – Шахтар у Кубку СССР: 2 матчі (+2, =0 -0, 4-2)

У радянські часи в рамках Кубка СССР команди зустрічалися лише тричі і при цьому дві зустрічі припали на фінали. В 1978-му Динамо, програвши до того гірникам обидві зустрічі в рамках чемпіонату, пропустило першим і на полі московського стадіону Торпедо – відзначився Віталій Старухін. Але на початку другого тайму Олег Блохін рахунок зрівняв, а на самому старті екстра-тайму він же забив переможний м’яч. Вдруге перемогти Шахтар у фіналу Кубка Союзу киянам вдалося у 1985-му. Тоді на м’ячі Дем’яненка і Блохіна відповів Сергій Морозов (Сергій Миколайович, а не відомий нині телеексперт Сергій Юрійович).

Динамо – Шахтар у фіналах Кубків і Суперкубків СССР/України: 21 матч (+8, =8, -5, 27-26)

Взагалі, перевага киян у вирішальних матчах, в яких вирішувалася доля кубкових трофеїв, зовсім незначна. Якщо ж додати, що в цій статистиці не врахований результат Золотого матчу чемпіонату сезону-2005/2006, в якому гірники звитяжили 2:1 у додатковий час, то різниця в перемогах взагалі буде мінімальною.

У фіналах Кубка України Динамо і Шахтар зустрінуться вдев’яте. З урахуванням серій післяматчевих пенальті, Динамо виграло п’ять попередніх фіналів, Шахтар – три.

Динамо – Шахтар у серіях післяматчевих пенальті – 6:2

Серіями пенальті завершувалося вісім Класичних дербі. В обох поєдинках Кубка сезону СССР (аналог Суперкубка) в післяматчевих серіях перемагали кияни (у 1981-му Юрій Роменський переграв Віктора Чанова, а через п’ять років вже Чанов у формі Динамо здолав донецького візаві Володимира Гаврилова).

В часи незалежності п’ять з шести серій теж припали на Суперкубок. Більшість із них виграв воротар Шовковський. У 2004-му Олександр не пропустив з позначки від Воробея, Тимощука, Маріки, Бахарєва і Беркеуана, а завершив найдовшу (команди виконали по десять ударів) перестрілку, перегравши Яна Лаштувку, сам. Чех реваншувався у Суперкубку-2005. Він взяв удар Сабліча, Шацьких пробив у поперечину, тоді як Шовковський парирував лише постріл Срни.

У 2007-му тренер Анатолій Дем’яненко наважився виставити проти основи Шахтаря на матч Суперкубка фактично молодіжний склад. Основний час завершився 2:2, а в післяматчевій серії динамівець Олександр Рибка відбив удар Брандао і змусив пробити в стійку Жадсона. Пятов парирував лише перший постріл – від Алієва, а решту ударів, зокрема заключний, від юного Миколи Морозюка, пропустив.

У Суперкубку-2008 Шовковського переміг інший вихованець динамівської школи Рустам Худжамов. У цій серії суперники на двох не реалізували з дев’яти пенальті лише один – воротаря не зумів переграти Діакате.

Мабуть, найдраматичніша серія післяматчевих одинадцятиметрових трапилася 4 червня 2015 року на київському Олімпійському. То був кубковий фінал. Після того, як Пятову не змогли забити португальці Мігел Велозу і Віторіну Антунеш, Динамо виглядало приреченим. Срна, Луїс Адріано і Дуґлас Коста перших три удари гірників забили. Четвертим до позначки підходив Тайсон. Його влучний удар означав перемогу Шахтаря. Але Шовковський виграв дуель вперше. Після того, як Ярмоленко реалізував свою спробу, крапку міг поставити вже Ракицький. Ярослав пробив на силу, проте влучив у поперечину. Серія почалася фактично заново, але моральна перевага перед заповненими трибунами рідного стадіону була вже у Динамо. Після того, як влучними пострілами обмінялися Беланда і Алекс Тейшейра, не промахнувся також Євген Хачеріді. За Шахтар сьомий удар взявся бити Гладкий. І переграти Шовковського не зміг.

Ще одну серію пенальті команди подарували своїм прихильникам влітку 2016-го, сперечаючись в Одесі за Суперкубок. З перших чотирьох спроб суперники помилилися по разу – донеччанин Бернард вдарив над поперечиною, а удар Гармаша відбив Пятов. Вирішальним виявився п’ятий підхід. Спершу Шовковський переграв Селезньова, а потім довершив справу Жуніор Мораєш.

Бомбардири Класичних дербі у фіналах Кубка України

2 – Андрій Воробей (Шахтар)

2 – Діого Рінкон (Динамо)

У не менш ніж половині Класичних дербі у рамках фіналів Кубка України виступало 11 футболістів. На дві команди. При цьому Шовковський пропустив лише вирішальний поєдинок турніру-202/2003. Тоді у воротах вічно Першого замінив Віталій Рева. Зі своїх семи фіналів проти Шахтаря Шовковський виграв чотири. Натомість Срна у шести фіналах проти Динамо перемагав лише двічі. Крім Даріо, з потенційних учасників найближчого фіналу у попередніх фінальних дербі з донеччан грали Пятов і Кучер (по дві перемоги і поразки), Ракицький (1/2), Кривцов, Степаненко і Бернард (по дві поразки), Фред і Тайсон (по одній поразці). З сучасних динамівців у попередніх Класичних фіналах засвітилися лише Ярмоленко (дві перемоги і поразка), Віда і Сидорчук (по дві перемоги), Гармаш, Антунеш і Рибалка (по перемозі). І, звісно. не треба забувати тренера Сергія Реброва, який єдиним поміж усіх наставників провів на чолі команди два матчі і не зазнав поразки.

Гвардійці Класичних дербі у фіналах Кубка України

7 – Олександр Шовковський (4 перемоги/3 поразки)

6 – Даріо Срна (2/4)

4 – Максим Шацьких (3/1)

4 – Андрій Несмачний (3/1)

4 – Валентин Белькевич (3/1)

4 – Олег Гусєв (3/1)

4 – Андрій Пятов (2/2)

4 – Олександр Кучер (2/2)

4 – Маріуш Левандовскі (1/3)

4 – Андрій Воробей (1/3)

4 – Брандао (1/3)

Тренери Класичних фіналів Кубка України

6 – Мірча Луческу (2/4)

2 – Сергій Ребров (2/0)

2 – Олексій Михайличенко (1/1)

2 – Юрій Сьомін (0/2)

1 – Невіо Скала (1/0)

1 – Йожеф Сабо (1/0)

1 – Анатолій Дем’яненко (1/0)

1 – Валерій Яремченко (0/1)