УКР РУС

Севілья всьоме виграла Лігу Європи, здолавши Рому в серії пенальті – андалусійці зіграють в Лізі чемпіонів

1 червня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Фінал Ліги Європи 2022/23 між Севільєю та Ромою завершився черговим тріумфом андалусійського клубу. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Історія тиснула на фіналістів

Розіграш Ліги Європи 2022/23 в будь-якому випадку завершився б історичною подією. Успіх Севільї вражав би менше – андалусійці в сьомий раз пройшли турнір до кінця, а шість попередніх фіналів вони виграли. Рома ж отримала шанс завоювати свій другий єврокубок в історії.

Жозе Моурінью, своєю чергою, був близьким до чергового топ-досягнення. Португалець міг стати першим тренером, якому вдалося тріумфувати в Лізі Європи з трьома різними командами. До речі, це був його шостий єврофінал – і попередні п'ять він виграв.

Цьогорічний фінал проходив у Будапешті, на "Ференц Пушкаш Арені". Його амбасадором став угорець Золтан Гера – колишній фулбек програвав фінал-2010 з Фулхемом. Під охороною джедаїв зі світловими мечами він проніс 15-кілограмовий Кубок до поля.

Моурінью виставив найкращих. Менділібар притримав козирі

У Роми не було особливих проблем зі складом. Питання виникали лишень щодо готовності Смоллінга та Дибали – і якщо у виході Кріса в основі сумніви залишались мінімальними, то форма Пауло тривожила. Багато експертів очікували на появу аргентинця по перерві, але Жозе Моурінью виставив його у старт.

Хосе Луїс Менділібар дещо здивував при виборі стартової 11-ки, притримавши в запасі героїв перемоги над Ювентусом – Сусо та Ламелу. Замість них у півзахисті вийшли Торрес і Хіль. Дискваліфікованого Акунью прогнозовано замінив Теллес.

На всіх інших позиціях вийшли основні виконавці.

Перший тайм розчарував навіть скептиків

Від цьогорічного фіналу не очікували феєрії. По-перше, тому що зустрічалися відверті середняки чемпіонатів Іспанії та Італії. Севілья зараз йде на 11-й позиції у Ла Лізі, а Рома тримається шостою в Серії А – з перспективою завершити сьомою.

По-друге, обидва тренери ставлять ультрапрагматичний футбол. У андалусійців він відзначається вкрай простими паттернами гри – все зводиться до пресингу (без м'яча) і до флангових подач (з м'ячем). Римляни ж оборняються виключно числом і створюють максимально прості моменти. Як правило, вони є наслідком дальніх ударів, стандартів чи ситуативних контратак.

Втім, перший тайм у Будапешті виявився навіть гіршим, ніж прогнозували. "Рохібланкос" тупо розігрували м'яч через пас на фланг, запускали м'яч уперед і потім намагалися подати. "Джалороссі" ж набивали 10 чоловік у штрафному й виносили його кудись уперед.

Гострих епізодів виникало обмаль – зате вистачало жорсткої боротьби. Показово, що майже одразу після стартового свистка Гудель та Ібаньєс зіткнулись головами, зупинивши гру на три хвилини. В цьому був весь перший тайм.

Рома почала значно краще. Дибала – архітектор тріумфу в першому таймі

Севілья у такому режимі була гіршою за Рому. У підопічних Хосе Луїса Менділібара не проходили навіть фірмові кроси. Команда при 58% володіння почувала себе невпевнено, адже стихією нервіонців є інтенсивний пресинг та перехідні фази – "вовки" ж перебивали їхній тиск виносами, а також щільно грали між лініями.

Що найбільш важливо, Рома контролювала темп зустрічі й ловила Севілью на контратаках по флангу. В цій роботі на пересмикуваннях фантастично проявив себе Дибала. Він організував своїм партнерам одразу два моменти – а по такій грі це був колосальний показник.

Так, на 12-й хвилині Пауло виконав передачу з правого флангу в штрафний у спини захисникам. Челік звідти прострілив під удар Спінаццолі – Буну парирував! На 44-й же аргентинець прорвався правим флангом і викотив схожий пас на Пеллегріні, однак Лоренцо замість удару зажував епізод.

Не дивно, що саме Дибала вивів Рому уперед. Це сталося на 35-й хвилині, коли Крістанте накрив Ракітіча в центрі поля. Манчіні підхопив м'яч і моментально запустив пас на 25 метрів на Пауло, а той на дриблінгу пройшов крізь Баде й Наваса – далі залишалось тільки пробити повз Буну. 0:1!

А ще був епізод з перспективним пенальті для Роми. Гудель вибивав м'яч з власного штрафному, високо піднявши ногу й зачепивши голову Абрахама. Ентоні Тейлор навіть не став переглядати повтор, нічого не призначивши.

Севілья ожила після пропущеного гола – і швидко дотиснула по перерві. Це не здивувало.

Як це часто буває, після забитого м'яча підопічні Жозе Моурінью збавили в активності, почавши обороняти результат. Севілья отримала більше свободи, але варто відзначити і підвищення темпу гри. "Рохібланкос" стали швидше перезавантажувати атаки й залучали до них більше футболістів.

Команда Хосе Менділібара тиснула на ворота Роми, але майже не створювала моментів. Виключенням став епізод на 6-й компенсованій хвилині, коли затяжна атака завершилась ударом Ракітіча з-за меж штрафного. Римлянам дуже пощастило – м'яч поцілив у стійку, а від неї ледь не відскочив у спину Патрісіу.

В очі впадали проблеми "вовків" при контролі подач. Італійці відбивались доволі нервово, пропускаючи гравців біля власних воріт. Зокрема, з мінімальної дистанції головою дали пробити Фернандо та Ен-Несірі. Тим не менш, відпочивати футболісти відправились за крихкої переваги Роми.

У роздягальні ентренадор Севільї провів очікувані заміни, знявши з пробігу Хіля й Торреса. На поле вийшли Сусо та Ламела, однак зміст гри не змінився. Італійці сиділи в низькому блоці, а іспанці проривались по флангу й виконували подачі.

Такий футбол на 50-й хвилині ледь не вилився у замикання від Окампоса. Захисники накрили його, хоча нервіонці вимагали залучити VAR за ніби-то гру рукою. Втім, вже на 55-й хвилині Севілья забила без допомоги арбітра – в цій справі допоміг суперник.

Все вийшло максимально просто. Навас прострілив з правого флангу на Ен-Несірі, а Манчіні у спробі перервати передачу зрізав м'яч у власні ворота. 1:1!

Весь другий тайм – нерви при мінімумі гостроти

В цілому ж, футбол у Будапешті розчаровував. Як і в першому таймі, команди багато боролись, але тактичний малюнок взагалі не змінювався. Не дивно, що за 40 хвилин після гола Севільї вболівальники побачили всього чотири моменти.

Рома могла забивати після стандартів. На 67-й хвилині Ібаньєс скинув подачу від Пеллегріні на Абрахама, а той пробив з мінімальної відстані у Буну. Голкіпер парирував перед собою, дозволивши Ібаньєсу стріляти з лінії воротарського, однак у метушні його удар змогли накрити.

На 83-й же хвилині севільці проспали ривок свіжого Белотті під навіс від Пеллегріні. Андреа опинився перед воротами у повній самотності й пробив у дотик, але не влучив у ближній кут!

Севілья ж за кілька хвилин до цього епізоду заробила пенальті. Сусо із зони перед карним майданчиком виконав проникний пас на Окампоса, а той переграв Ібаньєса на дриблінгу – і отримав по ногах!

Втім, Ентоні Тейлор переглянув відеоповтор і вирішив скасувати рішення про 11-метровий. Можливо, тому що Лукас занадто відпустив від себе м'яч.

У компенсований же час "рохібланкос" навалились на чужу третину й двічі вистрілили з дистанції. Удар Сусо парирував Патрісіу, а лонгшот Фернандо пройшов у метрі від дальньої стійки. Крім того, був епізод з подачею на лінію воротарського, але Ен-Несірі замкнув невдало. Зрештою, свисток арбітра перервів гру в овертайм.

Обережно до серії пенальті

Свій другий слот для замін Хосе Менділібар використав тільки зараз. Іспанець зняв з пробігу двох фулбеків, випустивши замість них Рекіка й Монтіеля. На останніх же секундах йому довелося замінити Гуделя та Фернандо, кинувши у бій Жордана й Маркао.

Жозе Моурінью ще на 68-й хвилині замінив Дибалу, випустивши Вейналдума. В овертаймах же португалець відправив відпочивати Челіка, Спінаццолу, Пеллегріні й Матіча. Гру Роми мали освіжити Залевскі, Льоренте, Ель-Шаараві та Бове – до речі, саме гол останнього вивів "джалороссі" у фінал.

Як і очікувалось, в овертаймах не сталося нічого небезпечного. Команди діяли максимально обережно, вели шалену кількість боротьби й безбожно тягнули час. Цікаво було спостерігати тільки за Жозе Моурінью.

У другому екстр-таймі Ентоні Тейлору довелося компенсувати шість хвилин, а сумарно в цьому поєдинку англієць компенсував аж 21 хвилину. Але і їх довелося переграти через зіткнення Гуделя й Ібаньєса. Лікарі вийшли на поле, а Монтіель ще й влаштував масову перпалку на полі.

Неймовірно, але Рома могли виграти матч після цієї паузи. На 132-й хвилині подача римлян зі стандарту завершилась скидкою Смоллінга на дальню стійку. М'яч перелетів за високою дугою в дальню дев'ятку, але поцілив у поперечку!

Римляни провалили вирішальні удари

Зрештою, Ентоні Тейлор дав свисток – долю перемоги в Лізі Європи 2022/23 мала вирішити серія пенальті.

Окампос, Крістанте і Ламела пробили точно, а от удар Манчіні виявився провальним. Капітан пробив низом по центру, а Буну парирував. 2:1.

Ракітіч відповів влучним пострілом. Наступним бив Ібаньєс – Пабло цілив у лівий нижній кут, але ляпнув у стійку. 3:1! Монтіелю залишилось добити Рому (до речі, саме він добив Францію у серії пенальті в фіналі ЧС-2022), однак Патрісіу парирував!

І несподівано втрутився VAR. Виявилось, що Руй не втримався на лінії, а значить треба перебивати. З другої спроби Гонсало переграв португальця – 4:1! Севілья в сьомий раз тріумфує у Лізі Європи, причому в оточненні власних вболівальників. Вони прорвались на поле одразу з фінальним свистком.

Тесля без воріт: чому в Римі ненавидять Мончі?