УКР РУС

Серія А на старті. Очікування

22 серпня 2015
Автор: Яна Дашковська

Сьогодні відбудеться перший тур чемпіонату Італії, який, на жаль, в Україні не транслюватимуть.

Проте майбутній сезон обіцяє бути цікавішим за попередній, зокрема завдяки цілій плеяді нових виконавців високого рівня, котрі уже поповнили (Манджукіч, Джеко, Хедіра, Кондогбія, Бакка та інші) і ще, ймовірно, поповнять склади команд-учасників. Перш, ніж говорити про клуби і чого від них чекати за наявної ситуації, не забуваючи при цьому, що трансферний ринок закривається 31 серпня і в останній день зазвичай трапляються усілякі несподіванки, спочатку зупинимось на нововведеннях сезону.

З цього сезону діятиме обмеження заявок: лише 25 футболістів старших 21 року, 4 з яких обов’язково мають походити з власної футбольної школи (тобто футболіст від 15 до 21 року будь-якої національності, який щонайменше 36 місяців виступав у дитячо-юнацькому секторі клубу) і ще 4  мають бути вихованцями італійського футболу (тобто гравці, які провели щонайменше 3 роки у італійському клубі). Причини реформи зрозумілі, але, оскільки багато команд зіткнулися з труднощами, ще на рік дозволили, щоб усі 8 футболістів були просто вихованцями італійського футболу.

Дещо змінилися правила щодо extracomunitari, тобто іноземців без паспорту ЄС. Запросити можна лише двох і лише на місце двох інших, причому хоча б один з новачків повинен мати у доробку або 12 матчів за збірну протягом діючого сезону, або 5 за кар’єру.

Більше не буде співволодіння контракту футболіста. З одного боку, такий формат мотивував маленькі клуби давати шанс талановитій молоді, щоб мати можливість більше заробити, що звичайна оренда не гарантує. Але, з іншого, не вписувався у глобальну систему, що і призвело до критики від Платіні, що така система обмежує мобільність футболістів, які мають домовлятися не з одним, а з двома власниками свого контракту. Більше не буде шоу «сліпого аукціону», у якому «Віченца» може обіграти «Ювентус», а буде чітка схема на кшталт тієї, що у випадку Берарді: «Ювентус» продав нападника «Сассуоло» за 10 мільйонів, залишивши за собою пріоритетне право викупу за 18.

Серія А стає більш технологічнішою – тепер арбітри зможуть використовувати Goal-line technology, що дозволить впевнено фіксувати взяття воріт без зайвих сумнівів.  І менше крику буде у післяматчевих футбольних телешоу.   

Активно зайнялися безпекою глядачів, але як завжди з типово італійським нехлюйством. Так, наприклад, у Римі прийняли рішення розділити на декілька секторів з окремими входами трибуни за воротами, Курву Норд та Курву Суд. Проте таке рішення не отримало підтримки в УЕФА, що не дозволило встановити постійні бар’єри, і тепер роль живих бар’єрів виконуватимуть стюарди, які замість того, щоб контролювати квитки та паспорти на вході, не дозволяють друзям привітати один одного. У останньому матчі на «Олімпіко» відчинили лише два входи на арену, біля кожного з яких працював лише один стюард – одна людина на тисячі вболівальників!!! Уявіть собі черги і незадоволення, особливо батьків з дітьми…

А тепер про клуби по пунктах:

1. «Ювентус» знову виграє скудетто. Без Тевеса, Відаля, Пірло? Склад, справді, суттєво обновився, але навряд чи можна сказати, що суттєво ослаб – запросили Манджукіча, Хедіру, Дібалу, Алекса Сандро, повернули Ругані та Дзадзу. Минулого року зміна тренера більші  викликала сумніви, але туринці одержали перемогу з Аллегрі навіть легше, ніж останню з Конте. Чи буде мінімум інтриги – залежить не  стільки «Юве», скільки від конкурентів.

2. «Рома» не виграє скудетто. «Джаллороссі» – претенденти, але проблема у тому що вічні. Чим голосніше кричатиме преса про скудетто, тим важче його буде здобути у екзальтованій атмосфері столиці Італії. Навіть супер-тріо у нападі – Яго Фальке, Джеко, Салах – не допоможе, але, принаймні, голи точно вичавлювати з себе не доведеться. Впливатиме і те, наскільки органічно grande capitano Тотті завершуватиме ігрову кар’єру.

3. «Наполі» пропонує загадку. Де Лаурентіс зажадав завоювати симпатії усієї Італії, для чого вибрав на головну роль у своєму блокбастері не зірку першої величини, а донедавна невідомого актора з неймовірним талантом, який ще недавно грав у провінційному театрі – це стосується і Саррі, і Вальдіфьйорі, і спортивного директора з «Карпі» Джунтолі. У таких випадках завжди є ризик, що сцена виявиться занадто великою, а нова публіка невдячною. Оптимісти хочуть і вірять у казку, песимісти бажають прагматично зачекати.

4. Міланські клуби піднімуться. Наскільки «Інтер» та «Мілан» провалили минулий сезон, настільки ж активно вони попрацювали на трансферному ринку, витрачаючи  незвичні як для останніх років суми. Але мотивація тут відрізняється. Якщо у «Інтера» уже є іноземний інвестор, який, здається, нарешті, взявся до справи повернення клубу на гідні позиції, то Берлусконі лише розраховує на отримання значних фінансових вливань з Азії, поки що витрачаючи кошти, отримані з продажу частини акції компанії «Медіасет». У будь-якому випадку цьогорічне міланське дербі буде якіснішим, а на фініші вище опиниться скоріше за усе «Мілан» завдяки бойовому заряду від тренера.

5. «Лаціо» втратить позиції. Команда Лотіто традиційно є єдиною, яка ще й досі не провела жодного трансферу під основу, а лише на перспективу: Худт, Кішна, Мілінковіч-Савіч.  Особливо гостро стоїть питання форварда, оскільки Джорджевіч і Клозе більше змінюють один одного у лазареті, ніж на полі. Багато що залежатиме від результату матчу-відповіді у Леверкузені. Якщо «Лаціо» потрапить у основну сітку Ліги Чемпіонів і отримає  гарантовані 30 мільйонів, то можна очікувати на переїзд до Риму, наприклад, Балотеллі. Що, м’яко кажучи, неможна назвати гарантованим успіхом, бо невідомо, чи існує спосіб керування вітром у голові СуперМаріо.  

6. «Фіорентина» стоїть на місці. Делла Валле втомилися від незмінної «четвірки» Монтелли, який і сам зрозумів, що рухатися далі нікуди. Новий проект очолює не новачок у кальчо Пауло Соуза (хоча його «чорно-біле» минуле як раз і не викликає ентузіазму у тіфозі), але тренер знову ж таке не матиме необхідних для ривка ресурсів. Що таке трансфери Сепе, Асторі чи навіть Маріо Суареса, якщо порівняти з досягненнями прямих конкурентів? Хіба що Джузеппе Россі зуміє уникнути лікарняного, або Бабакар з Бернардескі, нарешті, вистрелять (а, може, Калініч?) Важко щось прогнозувати, але шансів, що усі карти ляжуть небагато, бо, як відомо, успішні передсезонні матчі взагалі нічого не означають.  

7. «Торіно» спокійно переживе втрати. Кожного сезону «Гранатові» продають лідерів: раніше Черчі та Іммобіле, а тепер ось Дарміан у «МЮ». Проте, коли клуб Каїро обирає на зміну таких талантів як Дзаппакоста чи Белотті, досвід і майстерність Вентури здатен перетворити цих хлопців на не менш затребуваних виконавців, ніж їх попередники. А на шляху до визнання також і зробити не одну послугу «Торіно», зокрема навіть допомогти потрапити у зону єврокубків – найкращий  з можливих сценаріїв.  Бойовий капітан Глік точно буде вести за собою, хоча не факт, що знову візьме на себе роль бомбардира. Подібна до туринської ситуація у «Дженоа», але з меншими перспективами – усі надії на Гасперіні. «Верона» та «Удінезе» спиратимуться на нові рекорди своїх зіркових ветеранів Тоні (+ Пацціні) та Ді Натале, а «Палермо», який вигідно продав мегаталановитого Дібалу, усе ж зберіг не менш корисного Васкеса. 

8. «Попелюшки» відвідають перший бал. «Карпі» і «Фрозіноне» дебютують у Серії А, щоб намагатися повторити тріумф «Сассуоло». Потрібно, однак, розуміти, що успіхи «нероверді» не з неба падають, а є закономірним результатом фінансових вливань власника Сквінці – аж 46 мільйонів євро, 10 з яких пішли на викуп Берарді і ще 7 на трансфер Дефреля з «Чезени», що дозволяє з упевненістю готуватися до нового сезону. Ні у «Карпі», ні у «Фрозіноне» таких ресурсів немає, але тренерські проекти Касторі та Стеллоне не позбавлені родзинок, які можуть принести свої плоди. Проте, навіть якщо зберегти прописку з Серії А не вдасться, тіфозі усе одно забезпечені незабутні емоції.

9. «Болонья» повертається, щоб відродитися. Клуб з Емілії належить до грандів, але протягом багатьох років не в змозі підтримувати таке реноме. Канадські гроші молочного магната Джо Сапуто дозволили клубу врятуватися від банкрутства та швидко завоювати путівку до еліти. І тепер навіть у статусі новачка «Болонья» може витрати 10 мільйонів євро на Дестро, а також сподіватися на повернення улюбленця місцевої публіки Гастона Раміреса. У Деліо Россі також достатньо досвіду на тренерському містку, щоб ставити за мету не лише збереження місця у Серії А.

10. Хто вилетить? Головний претендент – «Емполі», який відпустив свого творця і розпродав його вихованців (Ругані, Вальдіфьйорі, Сепе, Весіно…). Серйозні труднощі можуть виникнути й у «Сампдорії», яка, крім клоунади Ферреро та ностальгії Кассано, мало що може запропонувати. Ризикує і «Аталанта», що прагматизму Реї та акробатичних трюків Пінільї може не вистачити, але найбільше багатьом, мабуть, хотілося б позбутися «К’єво» – команди, що демонструє найнудніший футбол чемпіонату, проте з року в рік її рятує осляча впертість.