УКР РУС

Серхіо Рамос: З Моурінью у нас були і хороші, і прикрі моменти

29 січня 2014 Читать на русском

Один з найкращих захисників світу розповів про особисте життя, озвучив плани на Мундіаль, а також порівняв Жозе Моурінью та Карло Анчелотті.

У захисника збірної Іспанії та "Реала" Серхіо Рамоса ще до чемпіонату світу повинна відбутися важлива подія у його житті...

- На десерт цього сезону чемпіонат світу у Бразилії? Якісь особливі відчуття?

- Звичайно. У цьому році буде багато викликів. Я повинен віддавати всі сили, щоб бути у найкращій формі для виступів у "Реалі", який змагається на трьох фронтах, та збірній. "Реал" зобов'язаний перемагати у чемпіонаті, Кубку та Лізі чемпіонів. Звісно, чемпіонат світу також особливий момент, проте важлива дата для мене випадає на травень. Якщо на те Божа воля, то я стану батьком. Що ще мені потрібно від життя? Тож 2014-ий - особливий рік для мене.  

 - Тож спочатку дитина, а потім тріумф на мундіалі?

- Сподіваюсь, що саме так і буде. Іспанці вже відчули, що таке бути чемпіонами світу. Добитися такого успіху було важко, а ще важче буде захистити цей титул. На мундіалі багато команд високого рівня, які прагнутимуть позбавити нас чемпіонського статусу.  

- Жереб Вам подарував для групового етапу мундіалю Нідерланди, які ви здолали у фіналі чемпіонату світу у ПАР. Коли почули про "помаранчевихя" як суперника, які думки роїлися у Вашій голові?

- Багато спогадів. За минулі роки ми зустрічались з багатьма різними суперниками, проте матчі з голландцями особливі тим, що ми завдяки перемозі над ними у першому своєму фіналі вперше в історії стали чемпіонами світу. Голландців вважають фаворитами, адже у них багато класних гравців. Коли побачив їх у нашій групі, то закралась думка про бажання отримати слабших суперників. Все ж поважати варто всіх, адже саме в іграх зі слабшими можна втратити очки. Щоб стати чемпіоном світу, слід перемагати і найсильніших.

- Один з таких сильних переміг вас у фіналу Кубку конфедерацій. Вас здивував той результат?

- Слід бути реалістами. Бразильці у тій грі заслужили на перемогу. Тож нам варто зробити висновки з цієї поразки. Ми напевне таки підійшли до матчу не у найкращій фізичній формі. Також у бразильців була чисельна перевага після вилучення Піке на 68 хвилині. Однак нам не слід шукати виправдань. Краса футболу у тому, що у кожного є шанс на реванш і це надає стимулу. Ми повинні бути готові до зустрічі з бразильцями на стадії плей-офф.

- У тому фіналі Ви не забили пенальті у другому таймі. Висновки з цього зробили?

- Я хотів взяти відповідальність на себе, проте мені забракло влучності і я втрапив у стійку. Трохи спантеличив мене воротар, який напевне знав, куди я пробиватиму. Чимало великих гравців не забивали з позначки, тож я цим не переймаюсь. Таке просто трапляється у футболі. Якщо мені знову доведеться пробивати пенальті, то для мене це не буде великою проблемою.

- Виступаючи у "Реалі" та збірній, Вам іноді доводиться нудьгувати позаду через атакувальний стиль обох команд...

- Стабільність захисту - також один з ключових факторів успіху команди. Захисники повинні зв'язувати гру між півзахистом та форвардами і тверезо оцінювати ситуацію, забезпечуючи прикриття. Іноді виникає відчуття, наче захисники відсутні на полі, особливо для тих, які люблять підключатись до атак. Якщо в атаку підуть усі, що не можуть обійтися без атакувальних дій, то захист може просто спорожніти, тож у захисників обмежений вибір таких походів.  

- "Реал" Анчелотті відрізняється від команди часів Моурінью?

- Несправедливо порівнювати двох тренерів, адже у кожного своя філософія, особистість та підхід до справи. Анчелотті та Моурінью різні. З Моурінью у нас були і хороші, і прикрі моменти. В Анчелотті послужний список і реноме знавця гри. Крім того, Анчелотті був гравцем, тож йому легше поставити себе на місце окремого футболіста. У цьому аспекті Анчелотті хороший "хімік" і у нього дуже хороші стосунки з командою. Думаю, що ми багато навчимося від нього у цьому році  і щось таки виграємо.

- Важко адаптовуватися до нового тренера після тривалої співпраці з іншим наставником?

- Чесно скажу - ні. Всі тренери хочуть одного і того ж - перемагати і бачити якнайкращу гру своїх підопічних. Хоча іноді важко знайти спільну мову з гравцями, адже у команді особи різних національностей, культур та футбольних філософій... Проте всі гравці прагнуть досягати аналогічних цілей. Таким чином адаптація не повинна становити серйозну проблему.

- Між іншим, Ви ще штатний ді-джей команди?

- На цій посаді я вже роки... Хоча статусу безробітного хочуть мені надати молодші Марсело та Хесе. У теперішній час "діти" приходять зі своєю музикою, тож я свідомо здаю позиції і зосереджуюсь на іншому. Однак мені завжди подобається, коли у роздягальні панує мир, спокій, веселий настрій, що є дуже важливо для успіху команди.

- Що Ви собі побажали напередодні нового року?

- Я не прихильник великих просьб, особливо тепер, коли країна переживає складні економічні часи. Про це не слід забувати і мати почуття солідарності з іншими. У своїх бажаннях я висловився за здоров'я кожного і за витривалість у надіях і сподіваннях. За мрії грошей не платиш! Не можна ігнорувати ситуацію в країні. У мене, наприклад, є друзі, які безробітні, а у інших великі проблеми. Однак завдяки наполегливій праці та відданості, можна досягти власних цілей.

Інтерв'ю ФІФА переклав та адаптував Андрій Холявка