УКР РУС

Сергій Ребров на зустрічі з уболівальниками: Мене виховав не "Шахтар", а "Динамо"

12 грудня 2015 Читать на русском

В пятницу 11-го декабря в зале для пресс-конференций стадиона "Динамо" им. Лобановского, прошла встреча главного тренера киевского "Динамо" с болельщиками. "Футбол 24" побывал на мероприятии и подготовил сводку из наиболее интересных тем, которые прокомментировал Сергей Ребров.

Сергій Станіславович перебував у відмінному настрої, багато жартував, при цьому намагався максимально розгорнуто відповісти на весь калейдоскоп запитань, який посипався з боку аудиторії. Серед безлічі тем, які піднімалися, були серйозні запитання стосовно тактики, травм, кадрових питань. Але "відвести душу" і задовольнити свій інтерес вболівальники мали можливість за допомогою питань, які не часто почуєш на серйозних прес-конференціях. Навіть про Мілевського не забули.

Про молодих гравців і можливість їх підключення до зборів першої команди

- Ми, звичайно, стежимо за всіма молодими гравцями, і це дає стимул їм рости. Я бачу, що хлопці, коли я приходжу на матчі, зовсім по-іншому грають, і я радий зараз бачити роботу всіх вікових категорій київського "Динамо". Я бачу прогрес у роботі школи, в роботі U-17, U-19, U-21. А хто і коли поїде на збори, зараз важко сказати. Все залежить від хлопців, від їх бажання і ще від багатьох факторів. Не так просто відкривати дорогу молодим гравцям з такою кількістю гравців у команді, як у нас. Але ми намагаємося і в іграх Ліги чемпіонів, коли в команді виходить 7-8 українців - це, напевно, вже якийсь показник.

Що робити з порядком на трибунах. Рішення від Сергія Станіславовича

- Що я можу запропонувати? Думаю, тим людям, які сидять поруч на трибунах, потрібно спільно стежити і допомагати, бути разом один за одного. Якщо вболівальники бачать, що є якісь провокації - потрібно вставати разом і давати здачі. Я бачив цей момент, коли була провокація з "Челсі". Всі люди, які стояли навколо, дивилися на те, що відбувається і боялися втрутитись. А ці там, я не знаю, скільки їх було... 10-15 чоловік, входили і починали бити когось. А всі стояли і дивилися, так само, як у нас скрізь в країні. Всі поза цим, нікого не цікавить. А коли пропустили матч, адже всі хотіли на нього піти, тепер, сподіваюся, кожен з нас якийсь урок для себе отримає. Не тільки ми з вами, а й наші керівники вживуть якихось заходів. Я сказав свою міру, тому що у нас основна маса така - "я стою осторонь, мене це не стосується", тут б'ють, а вони - "ні, мене це не стосується, я футбол дивлюся".

Про Рауля Ріанчо і його вплив у "Динамо"

- Я радий, що "Динамо" - це така команда, де одна людина не може зробити нічого. Я радий, що запросив Рауля, я з ним працював ще в "Рубіні". Але чомусь говорять, що Рауль все робить, не згадуючи інших тренерів, масажистів, лікарів. Постійно чути тільки Рауль. Я вважаю, що вся команда, яка прийшла в "Динамо", робить свою роботу сумлінно. Те, що Рауль допомагає мені, так жодна людина не зможе одноосібно тягнути таку "махіну". Я радий, що в мене є такі помічники. Рауль 24 години на добу живе на базі і працює. Я щасливий мати такого помічника, і я йому вдячний. Повірте, у нас з ним ніколи не було розбіжностей. Я керую командою, а Рауль дуже добре мені допомагає.

Про пару нападників Ребров - Шевченко, яка гриміла на всю Європу

- Таку пару, як Ребров - Шевченко, взагалі важко знайти, у нас було відмінне взаєморозуміння. Але я б ще відзначив Лужного, Ващука, Головка, Калітвінцева, Максимова та інших гравців тодішнього "Динамо". Я не вважаю, що тільки ті люди, які "ставлять крапку", забивають м'ячі, варті уваги. У нашій команді, крім Ярмоленка, я б відзначив і Хачеріді, впевнений, що він один з найкращих захисників в Європі. Якщо Ярмоленко забиває м'ячі, це не означає, що тільки він грає в команді.

 Про нереалізовану мрію і про можливу роль в кіно

Сергій Ребров - дівчині, що поставила запитання: "Судячи з того, як ви ставите запитання, то це швидше ви хочете в кіно потрапити (сміється). У мене такого бажання точно немає. А щодо мрії, то я живу сьогоднішнім днем і не думаю, що буде завтра".

Про можливість роботи в "Шахтарі"

- Мене виховало "Динамо". Я був достатній термін в "Шахтарі", радий тим людям, які зі мною працювали. Але ті, роки, які я провів тут, мене дійсно виховали. Виховали мене як футболіста і, в якійсь мірі, як тренера "Динамо". Коли стільки років проводиш в "Динамо"... я б 100% не пішов би працювати в "Шахтар". Так само, як і не пішов би гравцем у "Шахтар". Напевно, це навіть не обговорюється.

Про можливі зимові трансфери

- Зараз всі хлопці відпочинуть. І президент відпочине. Видно, що він сам теж віддав всі сили. Мине небагато часу, ви всі дізнаєтеся.

Про важливість уболівальників

- У Європі до вболівальників відносяться набагато краще, ніж у нас. Тому що у нас багато футболістів вважають себе великими зірками, можуть проігнорувати уболівальників. Ми отримуємо задоволення від футболу, але яке може бути задоволення, коли виходиш на порожній стадіон. Для того, щоб вболівальники ходили - ми повинні допомогти, повинні поважати уболівальників. Я впевнений, що ми до цього прийдемо. Я бачу, що хлопці дякують вболівальникам, дають автографи. У першу чергу, це залежить від виховання і культури самих гравців, тренерів та інших. Думаю, ми скоро зрозуміємо, що і тренери, і футболісти роблять одну спільну справу.

Про можливих суперників у плей-офф Ліги чемпіонів

- Я вже говорив, що нас завжди відсилають до "групи смерті". Цього року теж говорили, що у "Динамо" є шанс боротися тільки за третє місце. Тим не менше, ми гідно виступили. І зараз, якого б ми не отримали суперника, будемо готуватися і боротися. Якщо попадеться "Барселона", ви перестанете нас сприймати серйозно? Я думаю, навряд чи.

Про вітання після виходу в плей-офф ЛЧ

- Першим привітав Рауль, напевно (сміється). А після гри я відкрив телефон, там було 30 повідомлень. Я пам'ятаю після першої нашої гри, фіналу, коли ми обіграли "Шахтар", було 68. Зараз, напевно, люди вже звикли трохи. Ще водій привітав.

Про "вічно молодого" Шовковського

- Я завжди говорив, що термін гравця у футболі залежить від його професіоналізму та кількості травм. Саша всю кар'єру (я сподіваюся, він її буде ще продовжувати довго) був професіоналом. Він знав, як стежити за вагою, як правильно харчуватися. У нього не було серйозних травм, тому він грає так довго на такому рівні. Звичайно, польовий гравець навряд чи міг би грати до такого віку. Але по роботі Саші я бачу, що він не програє конкуренцію і доводить це не словами, а грою на полі. Я радий, що у мене є такий футболіст.

Про Шевченка та поради для нього

- Так, ми спілкуємося з Андрієм досить багато, але він поки зі мною ні про що не радиться. Це його життя, його кар'єра, якщо він почне працювати [тренером], напевно, будемо про щось говорити.

Про сина і його футбольну кар'єру

- Так, син навчається в Лондоні. У пресі багато говорять, що він грає в "Тоттенхемі". Але він грає за іншу місцеву команду. Грає досить успішно. Головне, що йому це подобається, я бачу його прогрес і сподіваюся, що він теж буде грати в "Динамо".

Про можливість роботи в більш сильному чемпіонаті

- Поки немає. Я бачу, що наша робота в "Динамо" дає результат. Бачу бажання хлопців на тренуванні, бачу радість уболівальників. Тренерська робота - це не контракт футболіста на 5 років. Контракт тренера може завершитися через день у випадку поразки. І потрібно бути до цього готовим. Не можна відмірювати собі якийсь термін. Я знаю, що потрібно сумлінно виконувати роботу. Не замислююся про інші клуби, а працюю. Що буде далі - подивимося.

Про особисту підтримку з боку фан-секторів

- Коли я грав, це допомагало, я відчував підтримку. Зараз така підтримка вболівальників теж важлива, але я в меншій мірі це відчуваю. Хотів би, щоб речівки придумували для кожного футболіста, щоб всі вони відчували підтримку, що потрібні вболівальникам. Тоді вони будуть віддавати більше на полі.

Про шанси Мбокані довести свою слушність в "Динамо"

- Мбокані - футболіст високого рівня. Але якщо він, коли дізнається, що ні потрапляє в основний склад, каже, що їде додому, про що можна говорити? Якщо ж він сам захоче бути частиною команди, то я з радістю взяв би цього гравця. Якщо він підійде і скаже, що хоче все почати з чистого аркуша, то я був би радий такому футболістові.

Про найшвидших гравців у "Динамо"

- У нас Максим Коваль бігає швидше за всіх. Я нікого називати не буду. Хтось образиться і запитає: "Станіславович, я повільний чи що?" (сміється).

Про відпочинок (поїздки, хобі, риболовля, збирання грибів)

- Як і всі, я кудись їжджу, намагаюся відволіктися від футболу. Сьогодні у Фейсбуці бачив, що половина команди вже відпочиває на Мальдівах. На рибалку іноді їжджу, а от з грибами якось не склалося. Радіосправою продовжую займатися.

Про штрафи в "Динамо"

- Звичайно, штрафи є. Але, на щастя, цього року ми ще їх не застосовували. У будь-якій спортивній команді важлива дисципліна. Якщо щось йде не так, ви повинні заплатити штраф, інших важелів впливу у нас немає. За зайву вагу деякі платили штрафи. За ці гроші ми всією командою сходили в ресторан, це абсолютно нормально. І вони це нормально сприймають, тому що ці гроші йдуть на команду, ніхто їх не забирає собі в кишеню.

Про те, ким бути краще - гравцем чи тренером 

- Тренером бути важче, тому що якщо ти гравець, то після матчу можеш робити що завгодно, піти погуляти, наприклад. А якщо ти тренер, то після гри переглядаєш її, іноді не спиш вночі, робиш аналіз. А бути футболістом - найкращий час. 

Про порівняння з Лобановським

- Поки що це не варто порівнювати. Валерію Васильовичу було важче працювати, тому що в його час в команді не було навіть іноземців. У той час, коли він прийшов у команду, вона була у скрутному становищі, стан клубу був плачевний. І я радий, що прийшов такий фахівець, який нас усіх виховав. Мене занадто рано з ним порівнювати. Порівняння з Метром - це поки без шансів.

Про кар'єру Мілевського

- А де стежити за його кар'єрою? У світських хроніках? Артем - хороший хлопець і мій друг. Але останні кілька років за його кар'єрою стежити важко.

Про гравця "Уфи" Олександра Зінченка

- Я дивився матчі "Уфи" і молодіжної збірної України з його участю. Це талановитий і перспективний гравець, але "Динамо" ним не цікавиться. У нас достатньо своїх молодих футболістів, які вже показують хорошу гру, і сподіваюся, ще будуть рости.

Про кумирів у футболі 

- Хто кумир? Ярмоленко (сміється). Ще можна назвати Хачеріді. 

Про можливість гри в два нападники 

- А чому ви Ярмоленка не вважаєте нападником? Чим він не нападник? Чому всі вважають, що ми граємо в одного нападника? Подивіться, скільки гравців у штрафній, коли ми атакуємо, ким їх вважати?

Про травму Ярмоленка

- На жаль, у нього ще пошкоджені зв'язки коліна, і він ходить з лангетом. Зараз він проходить лікування, і я радий, що Андрій дійсно професійно до цього ставиться. Він буде відпочивати через тиждень, а цей тиждень проводить на базі, і це важливо і для нього, і для нас. Добре, що зараз є перерва, щоб він міг відновитися після травми, набрати форму і я думаю, що все буде добре.

Про можливу пропозицію очолити "Барселону" або "Реал"

- Давайте дочекаємося такої пропозиції, тоді зможу вам відповісти (посміхається).

Про претендентів на "Золотий м'яч"

- Думаю, що краще б "Золотий м'яч" отримав Неймар. Його сезон в "Барселоні" заслуговує поваги. А у Роналду і Мессі і так вже багато нагород.

Про санкції УЄФА для "Динамо" і збірної України

- Ми спочатку щось робимо, а потім скаржимося, що покарання було несправедливим. Перш за все, ми повинні подумати, що ми самі зробили, щоб уникнути таких санкцій. З нами вчинили так, як ми заслуговуємо. Сподіваюся, що інцидент із закриттям трибун буде уроком для всіх, а в УЄФА більше не буде приводу застосовувати такі санкції.

Олександр Москаленко, "Футбол 24"