УКР РУС

Серебренніков: У Бельгії благодатний грунт для зростання футболістів

6 січня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Сергій Серебренніков, представник компанії "ProStar Football Agency" (яка організовувала оренду Руслана Маліновського в "Генк") в ексклюзивному інтерв'ю для "Футбол 24" розповів про особливості бельгійського футболу, а також поділився подробицями адаптації Руслана в команді. Сергій також прокоментував ситуацію з трансфером Андрія Ярмоленка і можливу зміну формату чемпіонату України.

"Бельгійський чемпіонат - це великий маркет, трамплін для футболістів"

- Сергію, вас можна назвати експертом по бельгійському футболу. Тривалий час ви грали, тренували в цій країні. Тепер ви сягаєте успіху трохи в іншій футбольної ролі. У чому зараз полягає ваша робота?

- Я працюю з Олександром Карповим і Олексієм Бєліком у футбольному агентстві, заснованому Вадимом Шаблієм. Це наша команда, так би мовити. У нас є багато футболістів і ми займаємося їх кар'єрою. В основному я відповідаю за європейський ринок, за контакти з європейськими клубами.

- Ви встигли подивитися на бельгійський футбол з різних сторін. Хотілося б дізнатися про його особливості, про те, що відрізняє його від решти європейського.

- По-перше, бельгійський чемпіонат - це не топ-чемпіонат, це не Англія і не Німеччина. Але це дуже цікавий чемпіонат, який зайняв своєрідну нішу в європейському футболі. Це великий маркет. Найчастіше сюди привозять молодих талановитих футболістів, допомагаючи їм розкритися, і звідси вони вже роблять кроки в Англію, Францію, Німеччину. Тут благодатний грунт в плані зростання футболістів. По-перше, молоді довіряють, і клуби більш налаштовані на перепродаж, наприклад, "Андерлехт". Це вже склалося роками. Так, у таких клубів, як "Гент", "Клуб Брюгге", "Андерлехт", "Генк" є цілі і на євроарені, але в інших, в основному - виховати футболіста і вигідно його продати. Бельгійський чемпіонат можна назвати трампліном.

Є люди, які вважають бельгійський чемпіонат слабким. Але вони не розуміють, про що говорять. Можливо, бельгійський чемпіонат з боку виглядає не найсильнішим, але він досить складний. Інфраструктура бельгійських клубів, може, в чомусь і поступається українським командам, але для Бельгії цих умов цілком достатньо. Так склалося історично. Якщо подивитися на відвідуваність, увагу преси, телебачення, рівень підготовки молодих гравців, знову ж таки, національну збірну Бельгії, то слабким чемпіонат не назвеш. Гравці збірної пройшли навчання в бельгійських академіях, і це не випадковість.

Інтерес до бельгійського чемпіонату з боку інших країн зараз зростає. Його раніше сприймали, як такий собі ринок, але зараз, крім цього, інтерес до самого чемпіонату виріс. Посприяв цьому і успіх національної команди у міжнародних турнірах.

- Наскільки складно адаптуватися українському гравцеві в місцевих умовах? Крім мови, є якісь специфічні речі, складності?

- У принципі, давайте говорити не тільки про Бельгію, а про закордон в цілому. Все-таки всім футболістам з пострадянського простору трохи важко адаптуватися навіть не у футбольному плані, а в плані європейського способу життя. Немає якогось одного рецепту. На мій погляд, чим раніше футболіст поїде, якщо він хоче грати в європейському футболі, тим легше проходить адаптація.

- Що приваблює бельгійські клуби в гравцях з українського чемпіонату?

- Поки про якийсь масовий інтерес не йдеться. Зараз ми говоримо про поодинокі випадки. Якщо хтось думає, що зараз українських футболістів "з ногами і руками" забиратимуть, то я б так не сказав. Українських футболістів не так багато грає в Європі. А інтерес, який присутній до наших гравців - це вже добре. Мені здається, що гравців в Європі повинно ставати більше, щоб наша збірна домагалася кращих результатів, в національній команді повинні грати футболісти, які виступають в зарубіжних чемпіонатах. На даний момент більшість грає в Україні і вариться, так би мовити, у власному соку. Це моя особиста думка. Ми працюємо над тим, щоб закордонні клуби звертали увагу на наших футболістів. Подивіться, скільки в Європі відіграє сербських, хорватських виконавців, я впевнений, що рівень українців не гірший.

Є група гравців, над якими ми зараз працюємо, не обов'язково тільки по Бельгії, є й інші країни. Трансферне вікно тільки відкрилося, тому все можливо.

"Руслан дуже комунікабельний, це допоможе йому в адаптації"

- Стосовно орендної угоди Руслана з "Генком". Ви були ініціатором цього переходу, чи сам Руслан попросив підшукати йому варіанти для оренди?

- Після ігор "Зорі" з "Шарлеруа" у Лізі Європи дуже багато бельгійських клубів виходило на зв'язок, цікавилися тими чи іншими гравцями, а ім'я Руслана звучало найчастіше. Той же "Генк" дуже хотів отримати гравця і влітку, але з певних причин (зокрема й тому, що "Зоря" грала в єврокубках, це було цікаво Руслану) цього не сталося. Потім ми з Вадимом (Шаблієм - прим. "Футбол 24") опрацьовували різні варіанти, і виник варіант з орендою. Вадим Шаблій спілкувався зі стороною в Україні, я спілкувався тут, ну і, так би мовити, вдалося прийти до спільного знаменника. Спасибі "Шахтарю", що пішли назустріч гравцеві і відпустили його в піврічну оренду. Руслану було цікаво пограти в європейському чемпіонаті. Я вважаю, що бельгійський чемпіонат - хороший крок.

Жодні кульбіти не допомогли "Шарлеруа" зупинити "Зорю" і Руслана Маліновського

- Руслан в "Зорі" був основним гравцем, за першу частину сезону добився з командою успіхів у чемпіонаті України. Можливо, варто було довести справу до кінця і поборотися з "Зорею" за бронзу української Прем'єр-ліги?

- Якщо раціонально подивитися, без емоцій, то виходить наступне. У нього зараз через якийсь час почнуться в чемпіонаті ігри плей-офф, у нього буде близько 20-ти матчів хорошого рівня, там будуть ігри проти сильних команд. Плюс півфінал Кубка Бельгії, де вони мають шанси пройти у фінал. Якщо говорити про Україну, то 3-є місце в чемпіонаті, звичайно, престижне. Руслан у "Зорі" був однією із "цеглинок" того успіху, який створювали Рафаїлов і Вернидуб. Але, з іншого боку, у весняній частині у них залишилося близько 9-ти ігор. Два місяці підготовки, 9 ігор і потім чемпіонат Європи. Я, як футбольна людина, вибрав би варіант зіграти 20 матчів на хорошому рівні, де є можливість рости, проявити себе, розширити не тільки свій словниковий запас, а й футбольний світогляд.

- Можете в декількох словах описати ігрові якості Руслана, як описували їх для нинішнього клубу Маліновського?

- Не скажу, що я багато описував. Його бачили в справі. Руслан володіє футбольним інтелектом, він розумний гравець. Крім того, що у нього феноменальна ліва нога, він може і пас віддати, і пробити. Вміє правильно відкритися, зайняти позицію для продовження атаки. Руслан вміє чудово відкритися в зоні між захистом і півзахистом, отримати м'яч і видати гостру передачу. Він сполучна ланка при переході з оборони в атаку. Плюс кутові, штрафні, вміння пробити з дальньої дистанції. Він професіонал своєї справи, людина, яка постійно розвивається. Він дуже амбітний і правильно підходить до справи.

- Давали йому якісь поради щодо життя у Бельгії чи якісь ігрові поради - як футболіст футболістові?

- Скажімо так, я давав йому якісь свої ремарки і буду давати. Як краще вчинити, або як краще зробити. Але це дрібні речі. Я вчився на своїх помилках, а якщо у мене є можливість підказати Руслану або Сергію Болбату, то я це роблю. Хочеться, щоб вони не втрачали часу на якісь помилки, які допускав я.

- Судячи по ролику в інстаграмі, Маліновського відмінно прийняли в команді, він навіть заспівав пісню "Воїни світла" для своїх партнерів по команді. Руслан задоволений?

- Наскільки я знаю, так. Але це перші дні. У них хороша команда, його добре зустріли. Навіть у перший день, коли приїхали, захисник "Генка" Себастьєн Деваст взяв, можна сказати, шефство над ним, він його й зустрів, і допомагає по дрібницях. Я думаю, в цьому плані все добре. Руслан сам по собі комунікабельний хлопець. Якщо говорити про різницю менталітетів, то наші люди трохи більш закриті. А позаяк Руслан дуже комунікабельний, я думаю, це йому допоможе швидше адаптуватися і в чемпіонаті, і в команді.

Себастьєн Деваст тепло зустрів Руслана в Бельгії, і новоспечені партнери по "Генку" закріпили дружбу з допомогою "селфі"

- Чи є проблеми мовного плану у Руслана? Французьку мову вчить?

- Мову вчить, але не французьку, а англійську. У команді багато різних гравців, всі спілкуються англійською. Руслан розмовляє англійською, посилено його підучують. Він може висловлювати свої думки, розуміє. Той мінімум, який необхідний у команді, він знає. Я думаю, за цей час він ще підучить і збільшить словниковий запас.

"Варто зменшити кількість команд, щоб підтримати рівень українського чемпіонату"

- Формат українського чемпіонату зараз очікує змін. Схему бельгійського чемпіонату розглядали теж як можливий приклад. Наскільки такий формат може бути прийнятним для нинішніх українських реалій?

- Скажімо так, я за. Якщо існують команди, які не платять зарплати по року - це нездорова ситуація. У такому випадку потрібно скорочувати кількість команд, проводити чемпіонат в 4 кола або за іншою схемою. Варіанти є, і вони мають право на життя. У тій же Бельгії зараз чемпіонат теж реформується, дуже велика різниця була між 1-м і 2-м дивізіонами. Грубо кажучи, з наступного року буде поділ на дві частини: 1А (16 команд) і 1B (8 команд, які гратимуть між собою в 4 кола).

Якщо говорити про Україну, то проблеми є і в країні, і в футболі, але це реалії. Потрібно шукати вихід з цієї ситуації. На мою думку, потрібно скоротити кількість команд, щоб підтримати рівень чемпіонату.

- Кожного трансферного вікна в Україні піднімається тема переходу Андрія Ярмоленка в європейський топ-клуб. Чи цікавляться Андрієм Ярмоленком зараз, можливо, є конкретні пропозиції?

- Я думаю, розмови щодо Андрія вестимуться доти, поки він кудись не перейде. На мій погляд, він зараз найкращий футболіст в Україні. Звісно ж, до нього є інтерес з боку багатьох клубів. З приводу конкретних пропозицій краще поцікавитися у Ігоря Михайловича Суркіса.

Олександр Москаленко, Футбол 24