УКР РУС

Сербія – Люксембург: проблеми у грі балканців, класне сербське атакувальне тріо, неоднозначний Жерсон та непоганий Халль

15 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 9-го туру відбору до Євро-2020 збірна Сербії за рідних трибун здолала спротив збірної Люксембургу.

Серби розуміли, що у паралельному матчі Португалія переможе Литву, тому зустріч проти Люксембургу вони почали з агресивного тиску – налаштуванню балканців не заважали навіть практично порожні трибуни. Як наслідок, вже до 10-ї хвилини господарі завдали чотири удари в площину.

Постріли Коларова та Льяїча з ближніх дистанцій виявились нескладними, як і замикання Мітровіча головою, а от під час виходу останнього віч-на-віч на 10-й хвилині голкіпер Моріс відверто врятував. Втім, вже через хвилину підопічні Любіси Тумбаковіча відкрили рахунок: Тадіч змістився з правого флангу та подав на дальню стійку, а Мітровіч головою пробив у протихід Морісу – 1:0.

Сербія продовжила тиснути на безпорадний Люксембург, в якого взагалі нічого не вдавалося. Зокрема, на 18-й хвилині ударом з напівоберту метрів з десяти міг забивати все той же Мітровіч, однак Моріс витягнув м'яч з дальньої дев'ятки. Гості несподівано огризнулися на 22-й пострілом Олів'є Тілля з лінії штрафного – стійка врятувала господарів! На цьому моменти "люксів" у першому таймі завершились, а балом, з невеличкими паузами в активності, правила Сербія.

На 30-й та 34-й хвилині двома красивими голами міг відзначитись Льяїч. Спочатку Адем відгукнувся на закидушку Тадіча під удар з лівого краю штрафного, однак його постріл у дальній нижній кут встиг парирувати Моріс. Потім Адем змістився з лівого флангу й потужно пробив метрів з 25-ти у правий верхній – поруч зі стійкою! Зрештою, серби таки забили шедевр, але його автором став не Льяїч, а Мітровіч: на 43-й хвилині він приблизно з тієї ж дистанції, що і Адем, вистрілив по воротах з рикошетом, влучивши у дальню дев'ятку – 2:0. Після цього команди спокійно довели матч до перерви.

Старт другого тайму мало відрізнявся від другої половини першого. Серби все так же тримали ситуацію під повним контролем, а на 48-й хвилині навіть вийшли у контратаку 2-в-1 – втім, Мітровіч запоров її занадто слабким пасом на Тадіча. Люксембург намагався огризатися фланговими проривами, але вони нічого не приносили. Здавалося, що гості приречені, але на 54-й хвилині вони несподівано скоротили відставання у рахунку: атака по лівому флангу завершилась прострілом Карлсона у штрафний на Жерсона Родрігеса, який без опіки спокійно приборкав м'яч, розвернувся й пробив у лівий кут – 2:1!

Серби трішки розгубилися від такого повороту, переставши загострювати. Гості також нічим не відповідали, однак ситуація виглядала дуже слизько. Тренери в середині другого тайму вирішили вдатися до замін: Тумбаковіч замість Мілінковіча-Савіча випустив Радоньїча, а Хольц зняв Олів'є Тілля, випустивши Тюрпеля. На 60-х хвилинах свіжі футболісти залишалися в тіні, а єдиними моментами в цей період стали замикання головою у виконанні Мітровіча (в руки Морісу) та постріл Жерсона Родрігеса метрів з 22-х (неточно).

На 70-х матч розкрився. Першими хід зробили серби, які забили третій гол на 70-й хвилині: Радоньїч підтримав атаку з глибини, отримав відскок і пробив із середньої дистанції під ліву стійку – 3:1! Втім, вже за п'ять хвилин люксембуржці відквитали цей м'яч: їхній швидкий контрвипад по правому флангу завершилвся подачею Девілля точно на голову Тюрпелю, який замкнув з близької дистанції – 3:2! На 77-й міг відзначитись і карпатівець Халль, який пробив з гострого кута після навісу з кутового – над поперечиною.

Серби вчасно прийшли у себе, перехопивши ініціативу й створивши два класних моменти на 80-х хвилинах. Спочатку Мітровіч прийняв передачу в штрафному, розвернувся й потужно пробив у лівий кут – Моріс спіймав м'яч. В наступній же атаці все той же Мітровіч увірвався на правий край і з гострого кута влучив у стійку. Гості огризнулися на 86-й ударом Сінані з лінії карного майданчика, однак він виявився нескладним для Дмітровіча. Більш небезпечним був постріл Девіля метрів з 20-ти на 88-й, коли м'яч пролетів поруч з воротами.

Зрештою, серби втримали перемогу, набравши 13 очок і залишившись на третій позиції в турнірній таблиці групи В. До Португалії, яка йде другою, балканцям не вистачає одного залікового балу. Люксембург випав із боротьби за Євро-2020, маючи всього 4 пункти.

Сербія не стала кращою, але має характер

Збірна Сербії після призначення Любісти Тумбаковіча головним тренером провела чотири матчі, зазнавши поразки від Португалії та перегравши аутсайдерів – Литву та Люксембург. В кожному з цих поєдинків балканці пропускали мінімум по голу (від "селесао" – чотири), а сьогодні вони ковтнули від "люксів" аж два + гості одного разу влучили у стійку. Власне, саме тому серби й програли боротьбу в групі – вони аж занадто легко створюють собі проблеми на рівному місці.

В того ж Люксембургу до 80-х хвилин було всього три моменти, але всі виявились гольовими. Особливо смішним став перший пропущений м'яч – Жерсон Родрігес опинився у повній свободі, спокійно прийняв м'яч, розвернувся, прицілився та пробив. Величезну зону йому створили опорники, які просто спостерігали за футболом. Ця проблема – типова для збірної Сербії, яка траплялася і у поєдинку з Португалією, і на виїзді з Люксембургом, і рік тому з Німеччиною. Серби не дограють і легко втрачають концентрацію.

Взагалі, при такому потужному представництві в центральній частині поля (чого лише один Мілінковіч-Савіч коштує) серби не справляють враження команди, яка тримає цю зону мертвою хваткою. Найкращий поєдинок у цьому відборі їм вдався тоді, коли команда грала від контратак. Щоправда, із Люксембургом балканці домінували у першому таймі, але тут потрібно робити знижку на клас – хоча той же клас не завадив "люксам" на рівних грати проти Сербії по перерві.

В атаці все виглядало занадто примітивно. Більша частина небезпечних епізодів була пов'язана з кросами або закидушками на потужного Мітровіча, а також з дальніми ударами. Цікавих комбінацій чи розіграшів, по суті, і не згадаєш. Сербія занадто слабко просто працює в аспекті просування м'яча. Принаймні, так здається на фоні топового складу збірної України.

З чеснот балканців слід відзначити характер. Підопічні Любісти Тумбаковіча компенсують проблеми в ігровому плані впертістю та самовпевненістю – футболісти у критичний момент не бояться стріляти з будь-яких дистанцій і знаходять сили в несподіваних або важких ситуаціях. Зокрема, у матчі проти Португалії серби програвали з рахунком 0:2, забили гол при тотальній домінації суперника, потім пропустили ще один і одразу забили свій другий у відповідь – зрештою, дотиснути Сербію "селесао" змогли лише з офсайду. З Люксембургом також важливо було не розгубитися після голу Родрігеса – і балканцям вдалося зібратися, хоча на кілька хвилин команду дійсно похитнуло.

Словом, якщо проти сербів грати топовим складом і з належною мотивацією, то шансів у них буде небагато. Якщо ж Андрій Шевченко перетворить поєдинок у Бєлграді на українське поле експериментів, то можуть виникнути проблеми.

Тадіч, Мітровіч і Льяїч – головна небезпека у складі збірної Сербії

Якщо говорити про небезпеки збірної Сербії, то в першу чергу слід виділити Мітровіча. Форвард Фулхема є накінечником усіх атак балканців, що особливо продемонстрував поєдинок проти Люксембургу – на рахунку Алєксандара аж дев'ять ударів, вісім з яких пройшли в площину + влучання у стійку. Лише один з них був завданий з-за меж штрафного. Це типова, навіть старомодна "дев'ятка", яка прекрасно бореться біля чужих воріт і шикарно обирає момент для замикання чи пострілу. У відборі до Євро-2020 Мітровіч забив вже дев'ять голів – і він точно захоче завершити груповий етап круглою цифрою.

Допомогти йому в цьому повинен найкращий асистент збірної Сербії – Душан Тадіч (4 гольові передачі). Любіста Тумбаковіч загнав універсала Аякса на правий фланг, але той явно тяжіє до центральної зони перед штрафним, куди йдуть постійні зміщення. Через його край поля серби провели 46% своїх атак, а сам Тадіч віддав аж шість передач під удар – це половина від загальнокомандної кількості.

Зрештою, слід виділити Льяїча. В свій час йому пророчили шалені перспективи, але Адем став таким собі аналогом Коноплянки – ніби й непогано грав, але по середнячках і без особливої важливості. В збірній він також далеко не перша зірка, однак природня футбольна нахабність, впертість та хороший удар роблять свою справу.

У матчі проти Люксембурга він запам'ятався класним дальнім пострілом (це – його головна фішка) та хорошим відкриванням під закидушку Тадіча з подальшим замиканням у площину. Також Льяїч виконав дві передачі під удар. Він вміє відкриватися за спину й шикарно б'є з дистанції, тож оборонцям збірної України потрібно бути особливо уважними.

Неоднозначний Жерсон Родрігес, непоганий Тім Халль

Нападник Динамо провів дуже неоднозначний поєдинок. З одного боку, на його рахунку дуже важливий і хороший у всіх аспектах гол, а загалом він тричі пробивав по воротах – двічі Жерсон влучав у площину, хоча один з пострілів пройшов метрів метрів з 35-ти. З іншого боку, Родрігес зробив всього 10 передач (8 точних) і більшу частину матчі залишався не дуже помітним – у нього ні вдалих кросів, ні передач під удар. Втім, в зустрічі Люксембурга проти Сербії подібну статистику можна було б очікувати. Так чи інакше, Жерсон свою задачу-мінімум виконав.

Не можна не відзначити його непереконливість у боротьбі. Жерсон програв 15 із 21 єдиноборств – зокрема, п'ять із шести у повітрі. Також киянин має лише одне відбирання, однак при цього у Родрігеса аж 7 повернень м'яча (більше тільки у Лорена Янса). Загалом, динамівець справив враження мобільного, швидкого й розумного, але не дуже ефективного атакувального хава. На роль форварда Жерсон точно не тягне.

Важко оцінити гру карпатівця Тіма Халля – все ж, при трьох пропущених голах та восьми ударах з меж штрафного у виконанні одного тільки Мітровіча на хороші відгуки сподіватися важко. Втім, аналітичний портал Sofascore дав йому одну із найвищих оцінок у складі збірної Люксембургу (6,8) – більше мають тільки чотири футболісти включно з голкіпером.

Львів'янин виконав три перехоплення, виграв три єдиноборства з чотирьох і двічі відібрав м'яч, а також віддав 4 точні довгі передачі (при шести лонгболах загалом). Not greate, not terrible.