УКР РУС

"Сельта" – перший суперник "Шахтаря" у новому році. Лідери Галісії – хто вони?

12 лютого 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про гравців, які протистоятимуть віце-чемпіонам України в 1/16 фіналу Ліги Європи.

До стартового офіційного матчу "Шахтаря" у 2017-му залишилося всього-нічого. Поки "гірники" грали спаринги, "Сельта" рубалася у чемпіонаті та Кубку Іспанії, провівши загалом вже 9 матчів у новому році.

Прімера: +3=0-2, 8:5

17 тур. "Сельта" – "Малага" – 3:1 (Аспас, 8, Васс, 60, Фонтас, 73 – Васс, 86, автогол)

18 тур. "Сельта" – "Алавес" – 1:0 (Радоя, 89)

19 тур. "Реал Сосьєдад" – "Сельта" – 1:0 (Хуанмі, 72)

20 тур. "Леганес" – "Сельта" – 0:2 (Лемос, 32, Гвідетті, 66, з пенальті)

21 тур. "Сельта" – "Реал" – перенесений

22 тур. "Атлетіко" – "Сельта" – 3:2 (Торрес, 11, Феррейра-Карраско, 87, Грізманн, 88 – Кабрал, 6, Гвідетті, 78)

Кубок Іспанії: +1=2-1, 4:4

¼ фіналу. "Реал" – "Сельта" – 1:2 (Марсело, 69 – Аспас, 64, Хонні, 70)

¼ фіналу. "Сельта" – "Реал" – 2:2 (Даніло, 44, автогол, Васс, 85 – Роналду, 62, Васкес, 90)

½ фіналу. "Сельта" – "Алавес" – 0:0

½ фіналу. "Алавес" – "Сельта" – 1:0 (Едгар, 82)

Як маєте змогу переконатися, "Сельта" дала "вогню". І якщо в чемпіонаті все більш-менш прогнозовано, то у національному Кубку галісійці могли розраховувати на більше. Однак на подолання "Реала" у чвертьфіналі пішло надто багато сил. Команда Едуардо Беріссо не спромоглася хоча б на гол у двох матчах проти скромного "Алавеса" і поступилася баскам путівкою у фінал. Болюче фіаско? Безперечно.

"Сельта": представляємо суперника. Попередження Кравця та кошмар "Барселони"

Одразу після жеребкування 1/16 фіналу ЛЄ "Футбол 24" вже розповідав про "Сельту". Але це було в загальних рисах і станом на грудень. Зараз же пройдемося головними дійовими особами команди – крупним планом.

Серхіо Альварес

Позиція: голкіпер

Країна: Іспанія

Вік: 30

Статистика: 13 матчів, 24 пропущені м’ячі у Прімері, 2 матчі, 1 пропущений м’яч у ЛЄ

Голкіпер, який вже розміняв четвертий десяток, вірний лише "Сельті". Тут розпочинав ще у 1999-му і залишається досі. Доріс до звання віце-капітана команди. Основним голкіпером Альвареса можна назвати лише з "натяжкою". Його "підсиджує" 21-річний Рубен Бланко, який зіграв 8 матчів у новому сезоні Ла Ліги, а також був основним у єврокубках.

*******

Уго Мальйо

Позиція: захисник

Країна: Іспанія

Вік: 25

Статистика: 16 матчів, 2 голи у Прімері, 4 матчі у ЛЄ

Правий захисник "Сельти" – свій, тутешній. Він народився і зростав у Галісії. Вирісши у "Сельті", пройшов із клубом "Крим і Рим", скуштував іспанської трясовини Сегунди і тріумфально повернувся в елітний дивізіон за підсумками сезону 2011/12. Капітанська пов’язка цьому 25-річному прудкому фулбеку належить по праву. У побуті – ідеальний чоловік та батько. Принаймні, таке враження від перегляду його Instagram.

*******

Хонні

Позиція: захисник

Країна: Іспанія

Вік: 22

Статистика: 19 матчів у Прімері, 4 матчі в ЛЄ

Ще один вихованець системи "Сельти", який пройшов усі щаблі підготовки у Віго. Чемпіон Європи у складі збірної Іспанії U-19. За першу команду галісійців дебютував ще у 2012-му. Без цього фулбека важко уявити сучасну "Сельту".

*******

Факундо Ронкалья

Позиція: захисник

Країна: Аргентина

Вік: 30

Статистика: 17 матчів, 2 голи у Прімері, 3 матчі в ЛЄ

Триразовий чемпіон Аргентини у складі "Боки" та "Естудіантеса" поки що не досягнув хоча б приблизно схожих успіхів у Європі. Пограв за "Еспаньйол", "Фіорентину" та "Дженоа", перед стартом нового сезону поповнив "Сельту". Виступаючи у сильних чемпіонатах за далеко не найгірші клуби, Ронкалья перебуває у полі зору тренерського штабу збірної Аргентини. Їздив із націоналкою на два Кубки Америки – двічі став "срібним" призером. Комфортно почувається на правому фланзі, але при потребі може зіграти і в центрі.

*******

Густаво Кабрал

Позиція: захисник

Країна: Аргентина

Вік: 31

Статистика: 16 матчів, 1 гол у Прімері, 4 матчі в ЛЄ

Аргентинський центрбек проводить у "Сельті" вже 5 сезон. У кожному з них він був основним в оборонних побудовах команди. Як гравець, сформувався у "Рівер Плейт" та "Расінгу". Потім поїхав у Мексику, де два роки відбігав за "Естудіантес Текос". У Віго опинився, заявивши про себе у "Леванте". Є третім у списку претендентів на капітанську пов'язку "кельтів".

*******

Серхі Гомес

Позиція: захисник

Країна: Іспанія

Вік: 24

Статистика: 14 матчів у Прімері, 5 матчів у ЛЄ

Ще один центральний оборонець "Сельти". Вихованець академії "Барселони", який навіть дебютував за першу команду "блаугранас", вийшовши у матчі Суперкубка Іспанії-2010 проти "Севільї". Однак на щось більше хлопця не вистачило. У "Сельті" знайшов себе і вже третій сезон поспіль регулярно прописаний в основному складі.

*******

Піоне Сісто

Позиція: півзахисник

Країна: Уганда, Данія

Вік: 22

Статистика: 19 матчів, 2 голи у Прімері, 5 матчів у ЛЄ

Піоне народився в Уганді і є сином вихідця із Південного Судану. Постійний пошук кращого життя врешті привів його сім'ю у Данію, де хлопчак робив перші кроки у футболі. Упродовж чотирьох років у "Мідтьюллані" продемонстрував пристойного рівня гру і результативність. У "Сельті" – з літа минулого року, але одразу став гравцем основного складу. Викликається у національну збірну Данії.

*******

Неманья Радоя

Позиція: півзахисник

Країна: Сербія

Вік: 24

Статистика: 20 матчів, 1 гол у Прімері, 5 матчів у ЛЄ

Талант із сербської "Войводіни" проводить у Віго третій сезон і лише зараз оформив свій перший м'яч у Прімері. Взагалі-то забивати – не першочергове його завдання. Радоя – руйнівник, і успішно виконує свої обов'язки. Виступав за сербські збірні різних вікових категорій. У жовтні дебютував за національну команду.

*******

Пабло Ернандес

Позиція: півзахисник

Країна: Чилі

Вік: 30

Статистика: 18 матчів, 1 гол у Прімері, 5 матчів в ЛЄ

Чинний чемпіон Південної Америки добряче поїздив світом. Як не дивно, розпочинав в Аргентині – у молодіжній команді "Расінга". Першим дорослим клубом Пабло став "Атлетіко Тукуман". Згодом кар'єрний маршрут проліг через Уругвай, США та Чилі. Врешті, у 2014-му опинився у "Сельті", і зрозумів – це ідеальна команда для нього.

*******

Даніель Васс

Позиція: півзахисник

Країна: Данія

Вік: 27

Статистика: 19 матчів, 2 голи у Прімері, 5 матчів, 1 гол у ЛЄ

Васс пройшов ігрову еволюцію від оборонця до правого вінгера. Розпочинав у складі рідного гранда – "Брондбю". Однак по-справжньому розкрився в "Евіані", де провів яскраві чотири роки. У "Сельті" – другий сезон. Гравець національної збірної Данії.

*******

Марсело Діас

Позиція: півзахисник

Країна: Чилі

Вік: 30

Статистика: 14 матчів у Прімері, 4 матчі в ЛЄ

Мініатюрного зросту хавбек зібрав непогану колекцію трофеїв. У його доробку 4 титули чемпіона Чилі і 2 швейцарські золота. Додайте сюди два Кубки Америки і оцініть тепер масштаби цієї персони. Щоправда, послужний список Діаса в Європі не такий вже й крутий. Окрім "Базеля", з яким, власне, і здобув два чемпіонські титули, Марсело пограв у "Гамбурзі", але там нічим особливим не вразив. А от у "Сельті", здається, пішло.

*******

Яго Аспас

Позиція: нападник

Країна: Іспанія

Вік: 29

Статистика: 19 матчів, 11 голів у Прімері, 4 матчі, 2 голи у ЛЄ

Легендою "Сельти" Яго Аспас ще не став, але вже пройшов певну частину шляху. Він – вихованець цього клубу, провів тут кілька результативних сезонів. А потім був перехід у "Ліверпуль" за 8 мільйонів євро. На "Енфілді" іспанець повністю розчинився у затінку Луїса Суареса. Оренда у "Севілью" не надто привела Аспаса до тями. І лише повернення до першоджерел – у "Сельту" – повністю реанімувало здібного форварда. Він знову почав забивати, як і раніше. Зараз отримав шанс закріпитися у складі національної збірної Іспанії.

*******

Джузеппе Россі

Позиція: нападник

Країна: Італія

Вік: 30

Статистика: 12 матчів, 1 гол у Прімері, 5 матчів, 1 гол у ЛЄ

Напевно, головна зірка цієї команди. Россі – форвард, який подавав величезні надії і проводив ударні яскраві відрізки, проте згодом його вибили із колії травми. Що собою являє Джузеппе зараз – можна зрозуміти бодай із його персональної статистики. Вочевидь, командою його життя так і залишиться "Вільяреал", де Россі провів 6 хороших років.

*******

Джон Гвідетті

Позиція: нападник

Країна: Швеція

Вік: 24

Статистика: 15 матчів, 3 голи у Прімері, 5 матчів, 3 голи у ЛЄ

Його дідусь – італієць, бабуся – наполовину шведка, наполовину бразилійка. Джон зростав у Кенії, адже батько працював в Африці зі шведським освітнім проектом. Крім навчання у футбольній академії Джон грав у футбол з ровесниками у нетрях Найробі. Колоритна життєва біографія, чи не так?

Футбольна – не менш карколомна. Гвідетті розпочинав у молодіжці шведської "Броммапойкарни". Там його розкопали скаути "Ман Сіті" і привезли в Англії зі словами, що це – другий Златан. Однак там "зірочка" пригасла і не зіграла за першу команду жодного матчу. Зрозумівши свій промах, манкуніанці віддавали Джона по численних орендах. Прорвало шведа лише в одному клубі "Фейєнорді", де він наколотив за сезон понад 20 м'ячів. Із зачарованого кола Гвідетті врятував "Селтік", який викупив контракт форварда. А вже з Глазго той вирушив у "Сельту". Йому лише 24, тож ще жевріє надія, що з Джона Гвідетті будуть люди. Але другий Златан – наряд чи.

*******

Едуардо Беріссо

Посада: головний тренер

Країна: Аргентина

Вік: 47

Аргентинський спеціаліст очолив "Сельту" у 2014-му, одразу після відходу з посади Луїса Енріке. До переїзду у Віго 47-річний тренер встиг попрацювати помічником Марсело Б’єлси у збірній Чилі, а також очолював аргентинський "Естудіантес" і чилійський "О’Хіггінс”. При ньому "Сельта" закінчила попередні два сезони Прімери на 8 і 6 сходинках, тобто, простежувався прогрес, який дисонує із теперішніми проміжними підсумками у чемпіонаті.

Сторінка автора у Facebook

Як з постійного невдахи перетворитися у світового домінанта. Система підготовки іспанського футболу