УКР РУС

Секунди вирішують долю. Підсумки 38-го туру Прімери

15 травня 2012 Читать на русском

Скільки ж то емоцій було в останньому турі Прімери - як завжди Іспанія завершувала драмами та сльозами одних і ейфорією інших, особливо тих, кому вдалось вижити у вищому дивізіоні.

Так, доля чемпіонства вирішилась значно давніше, "Валенсію" ніхто в же не зміг скинути з насидженого третього місця, а боротьба основна розверталась "лише" за останнє місце в Лізі чемпіонів, вакансії Ліги Європи та рятівну 17-ту сходинку. Але не бракувало і боротьби, красивих голів, справжніх почуттів, напруги останніх секунд - того, що і є суттю нашої улюбленої гри.

Отже, про найважливіші деталі туру. Але розпочнемо з грандів, які вже майже все вирішили заздалегідь, як і годиться. "Барса" вкотре не змогла справитись з "Бетісом" на його полі, "Валенсія" знову безвідповідально злила матч, а "Реал" підтримав свою високу планку і встановив нові рекорди. Роналду забив "Мальорці", а це значить, що в сезоні 2011/12 він не розпечатав ворота лише загребського "Динамо" з усіх команд, з якими грав Кріштіану. На початку навіть здалось, що в Прімері Роналду забивав не просто всім суперникам, а й таємничій 20-тій команді. Потім, щоправда, виявилось, що у власні ворота Крішіті аж ніяк не забивав. Ну і добре. Зате були 100 очок - абсолютний рекорд Прімери. Та й 121 забитий гол. У Роналду, до речі, в сезоні загалом стало їх 60.

"Малага" застовбила за собою четверту сходинку. Це був феєричний домашній матч зі "Спортінгом". 12 моментів "аночусів" проти жодного в Хіхона, а заштовхати вдалось лише одного - Рондон, герой сезону, проваленого ван Ністельроєм, відзначився. Без венесуельського форварда малажці ледве могли б сподіватись на ЛЧ. 11 голів, з яких більшість мали значення, дорогого виявились варті. Особливо на тлі чотирьох від нідерландського Рууда.

Перемігши, "Малага" позбавила мрії зіграти в кваліфікації ЛЧ "Леванте", який розбив "Атлетік", хоча по грі такого підсумку важко було чекати. Команда, яка зажди балансує на грані вильоту, цього сезону навіть двічі перебувала на вершині, причому не після стартових турів. Подвигу левантійців можна співати тривалі оди, але тут і зараз не час це робити, адже попереду дуже багато роботи. Якби не повторити в наступному сезоні долю того ж клубу Дужезеппе Россі, Борхи Валеро, Нілмара та Маркоса Сенни. Також "Малага" засмутила "Атлетіко", що зламав опір "Вільяреала", забивши непотрібний обом командам гол імені Фалькао на 89-й, ніби відігравшись на ні в чому не винному суперникові.

"Жовта субмарина" потоплена. Команда, яка затримала на "Мадрігалі" і "Барселону", і "Реал Мадрид", виявилась тотально неспроможною в матчах з нижчими за класом. Гаррідо, Моліна, і нарешті, Лотіна - рецепт фіаско сезону 2011/12. "Вільяреал" западає на дно Прімери вперше за 12 років. Так, як хитало валенсійців, не хитає, таке враження, навіть тих громадян, які полюбляють присісти за стакан. Скільки було оцих "вже вирівнялись і вийшли на шлях перемог", а потім знову наступала "чорна година". Після того, як "Вільяреал" втопив у Хіхоні місцеву команду Клементе, здавалось все - ось він порятунок на витягнутій руці. А вийшло - обман зору.

До кінця боротьбу за виживання вели 4 клуби. Адже якби Фалькао не забив той фатальний гол, то вилітати б мала "Гранада", яка майже в той же час пропустила гол від "Райо". "Сарагосі" потрібно було просто перемагати і не хвилюватись, що вона й зробила, хоча зусиль і нервів витратила чимало. Тож Маноло Хіменес, наставник "Сари", отримав усі підстави витаньцовувати на арагонській площі.

Тамудо, колишній ветеран "Еспаньйола", своїм девятим мячем в сезоні за нову команду здобув право на Прімеру для мадридських "бджіл". "Гранаді" також дико пощастило. До речі, цього сезону трапилось рідкісне явище - всі три команди, які піднялись зі Сегунди, залишились в еліті.

Ну, і гол туру. Найважливішими були голи Рондона, Фалькао та Тамудо, звісно. Але найкрасивіше поцілив Елдер Поштіга (другий гол "Сарагоси")

Підготував Тарас Котів