УКР РУС

Саутгейта змішали з болотом, сенсаційні мадяри, Холанд в передчутті АПЛ – як стартувала "нелюдська" Ліга націй

16 червня 2022 Читать на русском

Перша половина Ліги націй приготувала багато несподіваних результатів. "Футбол 24" підсвічує все найцікавіше.

"Це не по-людськи"

Як тільки настає період Ліги націй, починаються дискусії щодо доцільності цього турніру, який заганяє футболістів у нескінченний маратон. Заміна товариських матчів на Лігу націй подарувала більше конкурентних поєдинків і гарантувала гучні вивіски в кожну міжнародну паузу. Але ускладнила і без того насичений календар європейського футболу. Якщо раніше збірна могла адаптуватися під власні потреби, під готовність гравців та обмежитися 2 спарингами поблизу (як зробили зараз Аргентина та Бразилія), то тепер мусить грати 3-4 офіційні зустрічі, літаючи по континенту.

"Змушувати нас грати 4 матчі за 10 днів після такого виснажливого сезону не нормально. Це просто не по-людськи", – обурюється Лука Модріч. Його гол довершив кошмарний відрізок Франції, яка не здобула в червні жодної перемоги. Зірковій збірній не вистачило сил і мотивації. Дідьє Дешам навіть не критикував своїх хлопців: "Вони хочуть нарешті відпочити з сім'ями". Італія взагалі відбігала 5 матчів – у підсумку емоційно вигоріла та була розбита Німеччиною. Як, власне, і Україна. До останньої гри вже й у вболівальники зморилися. Що говорити про футболістів.

Група життя, а не смерті

Англія не виграла жодного матчу і не забила жодного гола з гри. На Гарета Саутгейта полетіла велика хвиля хейту, а він не серфер, щоб легко її осідлати. Про ризики сухого прагматичного футболу з молодим талановитим складом Саутгейта попереджали давно. Поки був результат – його боготворили, як тільки результати просіли – Гарету пригадали все погане. Після історичного розгрому від Угорщини тренера криють останніми словами та закликають забиратися зі збірної.

Інший фіналіст Євро-2020 також погано розпочав літо. Італія пережила розгроми від Мессі та Німеччини, але Роберто Манчіні сильно не критикують. Після проваленого відбору на чемпіонат світу "Скуадра Адзурра" розпочала перебудову з активним залученням молоді. Скамакка, Фраттезі, Распадорі, новий центр захисту на зміну К'єлліні та Бонуччі. 18-річний колоритний форвард Вілфрід Ньйонто взагалі став головним відкриттям червня.

У Німеччини перебудова вже на наступній стадії, але й умови Бундестім мала кращі. Гансі Флік будує команду навколо свого ж баварського кістяка. Є проблеми з зіграністю, з балансом, з обороною, але концепцію тренер переніс швидко. Вразливі зони на флангах захисту спробував виправити зміною схеми, не втомляється давати шанси Вернеру та Сане. "Баварія на мінімалках" викристалізовується, але Флік ще повинен навчитися розбивати бетонну оборону, якої серед збірних значно більше, ніж в Бундеслізі.

От і вийшло так, що в групі смерті лідирує Угорщина. Мадяри скористалися неоптимальним станом фаворитів і добре провели всі 4 поєдинки. Секрет у тому, що поки Манчіні, Саутгейт і Флік шукали щось нове, Марко Россі відіграв усі матчі одним складом, дотримуючись однакової стратегії. Якщо ви після Євро та Ліги націй подумали, що це становлення нових "магічних мадярів", мусимо розчарувати. Просто ця Угорщина дуже добре грає другим номером.

Хто найкраще представить Європу на ЧС-2022?

Всі думки про чемпіонат світу. До Мундіалю ще далеко, але як втриматися від спокуси щось спрогнозувати? Мова не про результати, а про те, яка команда покаже в Катарі найкращий футбол. Важко когось виділити, всі європейці поступаються Бразилії. Але хочеться назвати Іспанію, яка зберегла після Євро якісну комбінаційну гру. Луїс Енріке так і не зміг подолати труднощі зі створенням і реалізацією моментів, але "Фурія" вміло контролює м'яч і суперників.

На високому рівні зараз Нідерланди з Луї ван Галем, які забили в червні найбільше голів (11) і набрали найбільше очок (10). Френкі Де Йонг і Мемфіс Депай, яких не цінують в Барселоні, знову відчули себе центральними фігурами та розквітли. Бельгія хоч і влетіла розгромно Нідерландам, також зберігає свій статус. Варто тільки Кевіну докласти трішки зусиль. Роберто Мартінес відмовляється вливати свіжу кров і хоче завершити цикл з "золотим поколінням".

Загалом елітний дивізіон Ліги націй виглядає рівним і збалансованим. Відвертих пасажирів майже немає. Хіба що Швейцарія, яка тут залишилася завдяки технічній перемозі над коронавірусною збірною України в листопаді 2020-го. "Наті" показали слабку гру і лише проти Португалії дивом набрали очки. Статистично найгірша команда – Уельс. Валлійці взяли одне очко, але можуть нарікати на невезіння (двічі пропускали від Нідерландів на останніх секундах). Мабуть, всю удачу витратили проти України.

Коротко про нижчі дивізіони

У дивізіоні В тільки одна команда виграла більше матчів, ніж Україна. Це Норвегія на чолі з Холандом. Ерлінг забив 83% командних голів і став найкращим бомбардиром Ліги націй. Новачок Манчестер Сіті в чудовій формі, готовий розривати. Не терпиться побачити його в АПЛ і в системі Гвардіоли. На противагу інші скандинави розчаровують. Швеція програла три матчі, Фінляндія просіла.

Кожна група дивізіону С має явного лідера. Туреччина та Греція набрали максимум очок і не пропустили жодного гола. Елліни вже забезпечили собі підвищення в класі. Лідерство Грузії та Казахстану значно несподіваніше. Сакартвело розгромила Північну Македонію та Болгарію, а Цітаішвілі відзначився двома асистами. У казахів слабша група, але і їхні успіхи не варто применшувати. Тепер нічиї збірної України з ними не здаються настільки катастрофічними.

"Пів команди виконувало Христо Стоїчку": потрібно повертати Блохіна, говорить Жадан і сміх з 30 млн – самі винні