УКР РУС

Самовпевненість – це дуже погано, – керівник наукової групи збірної України про причини провалу на Євро-2016

9 липня 2016 Читать на русском

Керівник наукової групи збірної України Володимир Лазаренко розповів про причини провалу нашої національної команди на Євро-2016.

- Чи не було прорахунків в період підготовки на Євро-2016? Чи вдалося привести футболістів до одного знаменника готовності?

- Я б думав глибше. План підготовки був складений ще за рік до початку фінальної частини. Розпочати підготовку для гравців, які виступають в українському чемпіонаті, передбачалося 19 травня. Виходячи з цього, були заплановані дати трьох контрольних ігор 29-30 травня, 2-3 і 5-6 червня. Відразу після того, як Україна пробилася на Євро, обігравши в матчах плей-офф Словенію, Михайло Фоменко висловив побажання, щоб до 19-го травня всі внутрішні змагання були завершені, і він міг отримати в своє розпорядження гравців. Для цього потрібно було вирішити ситуацію з зовсім нелогічним перенесенням перших матчів чвертьфіналу Кубка України з грудня на 2 березня, адже ця дата була закріплена для відповідних ігор, і зробити так, щоб фінал відбувся до 19 травня. Для Кубка можна було задіяти лютневі дати, але це потрібно було вирішити завчасно, так як клуби планували зимові збори. Але прохання головного тренера почуто не було. Не знаю, може, не хотіли сваритися з керівниками клубів, може сподівалися, що ситуація сама собою вирішиться, може ще щось, але з тим же Кубком ситуація ледь не зайшла в глухий кут. Новому керівництву Прем'єр-ліги вдалося змістити деякі дати Кубка України, і фінал був запланований на 21 травня, адже, якби не зробили цих певних змін у календарі, то команда могла зібратися в повному складі ще на тиждень пізніше.

- Не перший раз піднімається питання якості спаринг-партнерів. Ми граємо не з тими, з ким хочемо, а за залишковим принципом. Чому?

- Це правда. Варто враховувати, що провідні збірні Європи самі вважають за краще вибирати суперників і також орієнтуються на сильних. Виходить, щоб грати з сильними, потрібно піднімати свій рівень. Це взаємопов'язані речі. На даний момент наша збірна не приваблива для цих команд. Та й для того, щоб предметно домовлятися, потрібно точно знати, коли команда збереться на збір.

- Збірна не до кінця налаштувалась на бій з Північною Ірландією?

- Скажу так: впевненість це прекрасно, але коли це почуття переростає в самовпевненість - дуже погано. Чекайте розплату.

- Самовпевненості посприяла гра з Німеччиною, коли здалося, що Україна близька до позитивного результату?

- Я не знаю всіх причин, хоча і був всередині команди. Гра з Північною Ірландією стала шоком.

- Новий головний тренер збірної: іноземець чи українець?

- Часу практично немає, тому не думаю, що ставка буде зроблена на "варяга". У такому випадку тренер просто не встигне зорієнтуватися в українському футболі. Даю 95 відсотків на те, що збірну очолить український тренер. До тих кандидатур, які активно обговорюються в пресі, я б включив ще й Павла Яковенко. У збірній зараз на першу роль вийшли гравці, з яким він свого часу "няньчився" у молодіжній команді – вже має підхід.

"Вони лайно, і ми лайно". Левченко дорікнув Фоменку через зізнання Слуцького

А що ви думаєте з цього приводу? Напишіть у коментарях