УКР РУС

Сабо: Погано, що "Борусії" саме зараз "дали по шапці"

12 лютого 2013 Читать на русском

Екс-тренер київського "Динамо" та національної збірної України Йожеф Сабо в інтерв’ю "Футбол 24" згадав про те, як у Радянському Союзі команди готувалися до єврокубків та розповів чому зараз не реально оцінити шанси наших клубів на успіх на міжнародній арені.

- Йожефе Йожефовичу, із сучасною комунікацією немає особливих проблем у тому, аби зібрати інформацію про суперника. А як з часів Радянського Союзу вирішували цю проблему?

- Справді, зараз все на виду. Можна залізти в інтернет і все дізнатися. Раніше такого не було. Доводилося різними шляхами діставати інформацію. Єдине, як зараз так і тоді клуби відправляли своїх представників на матчі своїх суперників.

- У ті часи не було проблем із виїздом за кордон?

- Були. А ви думаєте, що їх зараз немає? Є, звісно. У когось паспорт протермінований, комусь візу не відкрили. А коли документи усі оформлені, то сама подорож проходить комфортніше, чим колись. Замовили чартер і полетіли. За Радянського союзу літали рейсовими сполученнями, з пересадками та очікуваннями в аеропортах.

- Не виникало ситуацій, коли на стадіоні забороняли проводити зйомку?

- Ми заздалегідь попереджали про приїзд своєї людини, тому нам не вправі були відмовити. Це ж норма… Вони до нас їздили, ми до них.

- Тож, в сучасному футболі уже не актуальний зворот "команда-несподіванка"?

- Так, абсолютно не актуальний. Я приміром, не підтримую того, що тренери дозволяють журналістам бути присутніми тільки на перших 15 хвилинах передматчевого тренування. Ну що на останньому тренуванні можна такого робити, що супернику знати не можна? Нічого… На таких заняттях не значні навантаження, нічого особливого.

- Коли в Україні телебачення показуватиме, що твориться в роздягальні перед матчем, а тренери даватимуть коментарі у перерві матчу?

- У цій справі ми відстаємо. Я до цього нормально ставлюся, футболістам це не шкодитиме, це точно. Головне, щоби була дисципліна. Це запорука успіху. А дисциплінованим потрібно бути усюди. А будуть камери в роздягальні чи ні, це не так важливо. Коли ця практика пошириться на Україну, я не знаю, самому цікаво.

- Із дисципліною в "Динамо" мало би бути при Блохіну усе гаразд. Як гадаєте, "Бордо" кияни пройдуть?

- Прогнозів не роблю, це не вдячна справа. Це ж футбол. Не можу сказати, що "Динамо" тепер в такому стані, що повинно обігрувати "Бордо". А визначити хто в двох матчах вийде переможцем дуже важко.

- Погодитеся з тим, що "Бордо" зараз виглядає достатньо не погано?

- В "Бордо", в "Ньюкасла", "Борусії" - в усіх спад. Погано, що наші команди в цьому році ще офіційних ігор не проводили. А англійці, французи, німці уже зіграли 4-5 матчів.

- "Борусія" програла в останньому турі "Гамбургу", перед тим виграла чотири матчі поспіль. Це спад?

- Те що я побачив - це спад. Знаєте, є така хвороба, як зазнайство. Дехто думає, в німців такого стану немає. А я кажу, що є. Тепер їм "дали по шапці". Погано, що їх опустили на землю перед матчем із "Шахтарем".

- Найбільше із суперником поталанило "Дніпру"?

- Так… Але "Дніпро" також офіційних ігор не проводив. Давайте не будемо гадати, а всюди поставимо 50 на 50.

- Тож, через зимову паузу оцінити шанси наших команд не реально?

- Так, не реально. Те що ми бачили в товариських іграх - нічого не означає. Це ж тільки підготовка під навантаженнями. Коли сам тренував, ніколи не звертав уваги на результати спарингів.

- Безус та Селін підсилять "Динамо" чи ці придбання на перспективу?

- Ці молоді люди ще повинні рости. У Блохіна ще повинні вирости.

- А Домагой Віда?

- Не бачив його раніше. Знаю, що в Леверкузені він сидів на лаві запасних. А як він себе проявить в "Динамо" - покаже час.

- У "Металісті" є ким замінити Тайсона?

- Тайсон для "Металіста" багато означав, він дуже добре вписався в команду, приносив чимало користі. Але там є і інші футболісти. Тепер же Тайсон допомагатиме "Шахтарю".

- "Дніпро" практично без трансферів обійшовся. Команда уже укомплектована?

- Хуанде Рамос повернувся в команду тих футболістів, яких він запрошував, а потім віддав в оренду. Значить, він тепер бачить, що ці люди можуть допомогти "Дніпро". А просто так набирати гравців немає сенсу. Свого часу "Дніпро" під керівництвом Олега Протасова на зимові канікули пішло на першому місці. У міжсезоння накупило футболістів і команда розпалася. З одного боку, добре мати багато футболістів, а з іншого - погано, адже може початися безлад. Зараз не має сенс робити якісь висновки, просто потрібно побажати нашим командам успіху.

Розмовляв Гліб Ваколюк