УКР РУС

Руйнівник стереотипів

3 липня 2011
Автор: Марко Лютий

Навмисне чи мимохіть цей корейський клуб прокладав свій шлях всупереч звичному порядку.

Ну а для українців він може бути відомим зокрема тим, що наприкінці 1990-их у його складі виступав нападник Віталій Парахневич. 

Попереднє життя

Фактично «Чонбук Хюндай Моторс» було засновано 1993 року під назвою «Вансан Пума». Це був перший корейський футбольний клуб, чия назва походила від району походження, а не спонсора-заснувальника. Певно, саме з цієї причини вже через рік клуб збанкрутував. На його порятунок прийшли дрібні акціонери та невелика алкогольна компанія Bobae Ltd., яка змінила назву клуба на «Чонбук Буффало». Саме в такому вигляді команда стартувала у першому сезоні К-Ліги 1994 року. Той сезон показав фінансову неспроможність клуба, і вже в грудні 1994 після останнього матчу ліги його розформували.

Під опікою Hyundai
Тут і з’явився Hyundai Motors, який «підібрав» безпритульних гравців «Чонбук Буффало» й сформував на їхній основі клуб «Чонбук Хюндай Моторс». Тож офіційно клуб виник в грудні 1994 року, а його багатостраждальний попередник в очах статистики корейського футболу є зовсім іншим формуванням.

Можливо, це парадоксально, але за всю 15-річну історію виступів клуба в К-Лізі найбільш невдалими були сезони 2005 та 2006 років, коли «Чонбук Хюндай Моторс» двічі поспіль посідав 11-ту сходинку турнірної таблиці. Парадокс полягає в тому, що 2005 року клуб виграв Кубок Кореї, а 2006 – Лігу чемпіонів.

Ліга чемпіонів 2006
Дебют у найпрестижнішому клубному турнірі Азії був для «Чонбука» явною несподіванкою. В групі його суперниками стали чемпіони Японії та Китаю – «Ґамба» Осака та «Далянь Шиде» відповідно, а також в’єтнамський «Дананґ». Хоча «Далянь Шиде» зумів завдати «Чонбуку» першої поразки, згодом корейці перемогли обох чемпіонів, й маючи чотири перемоги, одну нічию й одну поразку, посіли перше місце в групі.

У чвертьфіналі клуб зазнав другої поразки (1:0) й знову від китайського клуба – «Шанхай Шеньхуа». Проте матч-відповідь поставив крапку на амбіціях китайської команди – 4:2 на користь «Чонбука». Але то було ще нічого, справді принциповий суперник був попереду – у півфіналі жереб звів «Чонбук» із чинним чемпіоном Кореї (увага на назву!) «Ульсан Хюндай».

Як ви, певне, здогадалися півфінал був не просто корейським дербі, а таким собі корпоративним турніром на два матчі. Правду кажучи, у випадку «Ульсану» йдеться про надкорпорацію Hyundai, автомобільною частиною якої є Hyundai Motors, власник «Чонбука».

Хай там як, а півфінал видався ще тим. Перша гра відбулася в Чонбуці, де господарі зазнали поразки 2:3. Мало хто тоді сумнівався, котра з команд пройде до фіналу, тим паче, що рахунок першої зустрічі був очікуваним. Проте у матчі-відповіді «Чонбук» розгромив суперника на його полі 4:1. Цей матч дав відповідь усім потенційним скептичним заявам про несправедливість долі «Ульсану», який заслуговував більшого, ніж «Чонбук».

Цікаво те, що останній матч турніру «Чонбук» програв у фіналі сирійській «Аль-Кармі» 1:2. Та оскільки це був матч-відповідь, корейці все одно здобули кубок Азії, перемігши сирійців 2:0 на домашній арені. «Чонбук» став першим в історії чемпіоном Азії, що не мав титулу чемпіона своєї країни.

Чемпіон Кореї 2009
Наступні два сезони клуб провів не надто успішно, а 2009 року нарешті здобув корейське золото, перемігши в останньому матчі іншого вітчизняного ґранда «Соннам Ільва Чунма» 3:1. Наступного року в Кубку Азії чемпіонів Кореї зупинив у чвертьфіналі аравійський «Аль-Шабаб», а чемпіоном континенту ста в той таки «Соннам Ільва Чунма».

Крім усього вище сказаного «Чонбук Хюндай Моторс» входить до трійки «найкубковіших» клубів Кореї – в його активі три перемоги в цьому турнірі.

Чемпіонська реклама Huindai