УКР РУС

"Русенборг" - "Дніпро": Продовжити перемагати "вікінгів"

1 жовтня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" згадує всі зустрічі українських команд з норвезьким "Русенборгом". Статистика настільки сприятлива, що "Дніпро" не має права її зіпсувати.

1. "Динамо" - "Русенборг" - 2:0, 4:1 (Кубок Кубків 1965/66, 1/8 фіналу)

Рівно п'ятдесят років тому перша радянська команда стартувала в єврокубках. На перші єврокубкові матчі радянські чиновники послали київське "Динамо" в якості "піддослідних кроликів". За спогадами Віталія Хмельницького динамівці почали з веселої - "Колрейн" з Північної Ірландії був двічі розгромно битий 6:1 і 4:0!

"Русенборг" став другим європейським суперником для "Динамо". І з норвежцями кияни теж проблем не відчули, навіть незважаючи на те, що у Тронхеймі матч завершували вдесятьох. Хмельницький травмувався, а замін тоді ще не було. "Грали в кінці жовтня. Тінь падала на півполя. Одна половина була замерзлою, зі скоринкою льоду, а друга - сонячна, зелена травичка. А щодо травми, може, щось і було. Якщо гравець отримував серйозну травму, його виносили з поля. Якщо дрібну - він залишався на полі", - згадував Хмельницький в інтерв'ю сайту "Футбол 24".

Пройшовши "Русенборг", динамівці в 1/4 фіналу зустрілися з шотландським "Селтіком". На тому і завершився їх перший похід в єврокубках.

2. "Чорноморець" - "Русенборг" - 3:1, 1:2 (Кубок УЄФА-1990/91, 1/32 фіналу)

До того моменту футбольна Норвегія все ще не котирувалася в Європі. "Русенборгу" далі другого раунду єврокубків пробитися було не під силу. Щоб ви мали уявлення про тогочасний "Русенборг", скажу, що роком раніше "троллята" (прізвисько клубу. - прим. авт.) зазнали фіаско від бельгійського "Мехелена" 0:5 в КЄЧ в першому ж раунді.

Втім, наставник одеситів Віктор Прокопенко застеріг своїх підопічних від  недооцінки суперника, відзначаючи, що дев'ять з одинадцяти гравців "Русенборга", що вийшли на поле одеського стадіону, мали досвід виступів за збірну країни. Але цей досвід "вікінгам" не допоміг. Вже до середини другого тайму зусиллями Цимбаларя, Гецка та Кондратьєва "Чорноморець" вів 3:0. "Русенборг" наприкінці з пенальті один м'яч відквитав, і це подарувало надію на успішний результат по сумі.

Матч-відповідь на "Леркендалі" вийшов напруженим, незважаючи на те, що "Чорноморець" забив у першому таймі. "Русенборг" у другому таймі притиснув і за п'ятнадцять хвилин до кінця повів 2:1. Але на більше норвежців не вистачило. "Чорноморець" пройшов далі, хоч в наступному раунді одесити вилетіли від "Монако".

3. "Динамо" - "Русенборг" - 2:1, 2:1 (Ліга чемпіонів-1999/00, 2-й груповий етап)

Сергій Ребров забив "Русенборгу" тричі, кияни двічі перемогли, набрали в групі десять очок, але в чвертьфінал не пройшли. Вищий рівень несправедливості? Як би не так. Доля повернула боржок. У першому груповому етапі кияни з сімома очками вийшли з групи (завдяки "Марібору", що несподівано відібрав очки у "Байєра" в заключному турі).

Але, в будь-якому разі, ці перемоги пам'ятні. Динамівці обіграли, можливо, найсильніший "Русенборг" в історії. Так, тільки цифри: на першій стадії "Русенборг" зайняв перше місце в групі, випередивши "Фейеноорд", дортмундську "Боруссію" і "Боавішту".

4. "Металіст" - "Русенборг" - 3:1, 2:1 (Ліга Європи-2012/13, груповий етап)

Ці матчі ще свіжі в пам'яті і від них віє морозом, принаймні, для двох гравців "Дніпра". Папа Гуйє і Едмар у складі "Металіста" брали участь у тих зустрічах. Спочатку була сніжна гра в Тронхеймі, і та зустріч - демонстрація характеру також команди Мирона Маркевича. Коли матч складався найгіршим чином, на допомогу сьогоднішнього наставнику "Дніпра" прийшли два класних бразильці - Марлос і Клейтон Шав'єр, які в останні десять хвилин перевернули все з ніг на голову.

На своєму полі "Металіст" дотиснув норвежців, як і в першому випадку, у другій половині другого тайму. Після того як Тайсон і Боржек Дочкал обмінялися результативними ударами в перші 45 хвилин, у наступні 45 - Клейтон Шав'єр і Чако Торрес добили "троля". З тих пір у "Русенборга"в складі залишилося четверо - Мікаель Дорсін, Торе Регініуссен, Йонас Свенссон і Оле Сельнес. Але цілком може так статися, що зараз зіграє менше гравців, ніж у "Дніпра", які брали участь три роки тому.

Валерій Пригорницький