УКР РУС

Руні проти гравця «Металіста»: огляд чемпіонату Шотландії

19 березня 2015
Автор: Andriy Sokolovskiy

Колись шотландський чемпіонат входив до європейських першостей другого ешелону. Він славився насамперед "дербі" "Селтік" - "Рейнджерс". Зараз через пониження "рейнджерів" у класі увага до чемпіонату "кельтів" помітно знизилася. Тож я вирішив нагадати про одну із найдавніших першостей Старого Світу.

Не надто щедрим видався цей єврокубковий сезон для шотландських команд. Тільки один клуб з країни волинки і кілту потрапив до групової стадії Ліги Європи, не кажучи вже про турнір рангом вище. А могло би бути таких щасливчиків на два більше. У першому кваліфікаційному раунді ЛЄ «Абердин» за сумою двох матчів розтрощив ризьку «Даугаву» (8:0), у другому «червоні» подужали нідерландський «Гронінген» (2:1), але в наступній стадії «влетіли» від «Реал Сосьєдаду» (2:5). Інший шотландський «міцний горішок», «Сент-Джонстон», програв у 3-му квалфіраунді ЛЄ словацькому «Спартаку» (2:3).

Ну, і які же єврокубки без визнаного гранда британського футболу – «Селтіка»? «Кельти» розпочали свій шлях з 2-го раунду Ліги чемпіонів, де без особливих зусиль вибили «Рейк’явік» (5:0). Далі трапився добре відомий матч з «Легією», через яких автор цих рядків розпочав переживати за євросуперників «Селтіка». Клуб з Глазго, дякуючи лише некомпетентності керівництва «Легії», вийшов у плей-оф ЛЧ. Однак, як кажуть хлопчаки, буцаючи м’яча у дворі: «Правда справдилася». Словенський «Марібор» не впустив «зелено-білих» до найпрестижнішого клубного турніру, а міланський «Інтер» – до 1/8 Ліги Європи.

Єврокубки для шотландських команд скінчилися. Тепер горді острів’яни ведуть запеклу боротьбу у власній Прем’єр-лізі, аби знову спробувати сили на міжнародній арені. Нагадаю, що шотландська першість відбувається за досить цікавою схемою. Дванадцять учасників змагаються між собою в три кола. Ігри проходять вдома та на виїзді кожної з них (загалом накопичується 33 тури). Після цього команди, що посіли місця з першого по шосте і розігрують звання чемпіона, а 7-12 місця б’ються за виживання. Матчі на цьому етапі вже граються всього один раз. На сьогодні клуби добігають до фінішу умовного першого етапу. Наступний триватиме з 25 квітня по кінець травня. Про те, які нині справи у шотландському футболі розповімо у тексті нижче.

                                 шотландський  ірландець Адам Руні реалізовує пенальті

Турнірна таблиця

1. «Селтік»/ 27 матчів/ 63 очки

2. «Абердін»/ 28/ 60

3. «Інвернесс»/ 28/ 53

4. «Данді Юнайтед»/ 27/ 46

5. «Гамільтон»/ 30/ 42

6. «Сент-Джонстон»/ 29/ 41

7. «Данді»/ 28/ 39

8. «Кілмарнок»/ 29/ 38

9. «Патрік Тістл»/ 29/ 31

10. «Росс Каунті»/ 29/ 25

11. «Мотеруелл»/ 29/ 22

12. «Сент-Міррен»/ 29/ 21

                Гравці "Росс Каунті" демонструють нову форму перед стартом сезону 2012/13

Лідери

Прогнозовано у чемпіонаті лідирує «Селтік». Після вильоту від «Інтера» та після здобуття Кубка шотландської ліги команда норвезького тренера Ронні Дейли може спокійно зосередитися на Прем’єр-лізі. «Кельти», без сумніву, є найдужчою командою першості, однак у той же час і нестабільною. Першого березня «зелено-білі» знищили головного конкурента –  «Абердін» – 4:0. Мабуть, після перемоги футболісти перебрали віскі, бо у наступному турі (на рідному стадіоні!) «згоріли» «Сент-Джонстону» – 0:1. Загалом у «Селтіка» назбиралося вже чотири поразки у ПЛ, що не повинно їм завадити здобути чергові золоті медалі.

З усіх сил намагається наздогнати володаря КЄЧ-1967 згаданий «Абердін». Два роки тому «червоних», як і сер Алекс колись, прийняв місцевий спеціаліст Дерек Макіннес. У гравецькі роки містер Дерек бігав за «Рейнджерс» (вагома причина, аби залити сала за «кельтську» шкуру), «Вест Бромвіч», «Данді Юнайтед», тренував «Сент-Джонстон», «Брістоль Сіті». Не сумніваюсь, що ми побачимо команду у єврокубках. Третю позицію, схоже, втримає «Інвернесс» – відставання від «Данді Юнайтед» є чималим. Щоправда, «ДЮ» має ще матч у запасі. І це ще не враховуючи майбутній другий етап турніру – ось де розгорнуться найцікавіші битви!

Найкращий голеадор "Інвернессу" Біллі Маккей взимку 2015-ого перебрався до англійського "Вігану"

«Середнячки»

Команди, розташовані з 4 по 10 сходинку, по-своєму є своєрідними та цікавими. Як от, приміром, «Данді Юнайтед». Тренує клуб легенда «Селтіка» і збірної Шотландії – Джекі Макнамара. У складі «терористів» підібрався доволі інтернаціональний склад, як на середняка ШПЛ. Тут, окрім уродженців Британських островів, знайшлося місце трьом полякам (причому двоє працює воротарями), естонцеві, турку, голландцю. Іншою симпатичною бандою для футбольних гурманів є «Сент-Джонстон». Клуб з міста Перт у минулому році здобув Кубок Шотландії. Очолює шотландських «святих» тезка легендарного гравця «Евертона» 60-их – північноірландець Томмі Райт. А у скромному «Кілмарноку» на позиції півзахисника бігає Алєксєй Єрьоменко. Так-так, брат того самого Романа, який виступав у київському «Динамо», а нині захищає кольори московського «ЦСКА». До речі, якщо пам’ятаєте, то Алєксєй в 2010-му віддавався «Металістом» в оренду саме до «Кілмарноку».

                       Тренери шотландських клубів Джекі Макнамара та Томмі Райт

Аутсайдери

Наче потопаючий хапається за соломинку, так і «Мотеруелл» з «Сент-Мірреном» намагаються затриматися в еліті шотландського футболу мінімум ще на один сезон. Цікаві ігри залишилися у «Сент-Міррена»: команда проведе надскладні матчі з «Сент-Джонстоном» й «Селтіком». Однак на завершення першого етапу чемпіонату, що налічує 33 поєдинки, екс-колектив Сергія Балтачі поміряється з силами із такими невдахами, як і сам: «Мотеруеллом» й «Росс Каунті». Тобто шанси на врятування команда має. Ех, а ще п’ять років тому клуб з Пейслі, рідного міста актора Джерарда Батлера, значився фіналістом Кубку шотландської ліги.

                        Маріан Келло – словацький кіпер аутсайдера –"Сент-Міррену"

Бомбардири

Будете сміятися і дивуватися. Згідно авторитетному «Трансфермаркету» найдорожчою командою ПЛ є, звісно, «Селтік»: вартість його виконавців становить 50 мільйонів фунтів. Це більше «money», аніж склад «Бернлі», і зовсім трохи менше від загальної ціни гравців, якими володіє «Лестер». На другому місці в Шотландії знаходиться «Абердін» (9,2 млн), на третьому – «Сент-Джонстон» (7,2 млн). Так от, коротше кажучи, представник «Селтика» Гері Макей-Стівен розташувався на одинадцятій позиції у списку бомбардирів чемпіонату! І це він забив ще кілька м’ячів будучи виконавцем «Данді Юнайтед».

Отже, найкращими снайперами ШПЛ є ірландець Адам Руні («Абердін», 14 голів), Грег Стюарт («Данді», 12), Ентоні Андрю («Гамільтон», 12), Надір Чіфтчі («Данді Юнайтед», 10), Біллі Маккей («Інвернесс», 10). Окрім згаданого Макей-Стівена (7 голів), у «Селтіку» стільки ж разів були влучними Ентоні Стоукс, Йон Гвідетті, Стюарт Армстронг. Між іншим, «кельти» у діючому сезоні відзначилися найбільшу кількість разів. На їх рахунку 56 точних пострілів.

                                           

                                                   "Кельти" Ентоні Стоукс і Йон Гвідетті

А як там «Рейнджерс» поживає?

Одвічний суперник «Селтіка» вже вибрався з низів шотландського футболу. Наразі «світло-сині» виступають у місцевому Чемпіоншипі. Ще один стрибок – і «рейнджери» в еліті, де спробують утерти носа «кельтам». Однак поки такий розвиток подій виглядає трохи примарним. Поки що третій «Рейнджерс» значно відстав від «Хартса» з Единбургу: 75 очок проти 49! Нині другий «Хіберніан» набрав 55 балів. На щастя для гравців титулованого клубу, вони провели на матч менш, аніж обидва лідери Чемпіоншипу. Згідно правилам, переможець турніру виходить до ШПЛ напряму, а срібний призер гратиме у плей-офі. З початком нового року за «світло-синіми» чимчикують біди. То «Рейнждерс» у Кубку ліги програє «Селтіку», то «Райт Роверсу» – у Кубку Шотландії, і відразу після цих невдач «влетить» у чемпіонаті конкуренту «Хіберніану». Останні п’ять поєдинків чемпіонату «Рейнджерс» звів у нічию! Тренеру Стюарту Макколу, який футболістом віддав не один рік життя команді, варто задуматися над своїм підходом до роботи. Щодо «зірок», то найбільше ціняться у стані «рейнджерів» півзахисники Шейн Фергюсон, Гаріс Вукчіч, Гаель Бігірімана, нападники Нікі Кларк, Кенні Міллер. У неділю «світло-сині» протистоятимуть «Хіберніану», а через тур – лідеру «Хартсу». Якщо славнозвісний клуб хоче вийти до Прем'єр-ліги, то він зобов’язаний виривати тільки перемоги!

      

                                      Найдорожчим гравцем Чемпіоншипу є Гаель Бігірімана

       

                                                                    Тренер Стюарт Маккол