УКР РУС

Румуни, які залишили "Барсу" і "Динамо" без трофеїв. Представлення "Стяуа"

1 жовтня 2014 Читать на русском

У другому турі групового турніру ЛЄ "Динамо" має зустрітись з румунською "Стяуа", з якою у киян пов'язані досить неприємні спогади. Пропонуємо ближче познайомитись з колись найпотужнішим клубом Східної Європи - "Стяуа".

Бухарестський клуб "Стяуа" є найуспішнішим і найбільш відомим клубом Румунії. Заснований 7 червня 1947 року як ASA Bucureşti (Asociaţia Sportivă a Armatei - Спортивна Асоціація Армії). З 1961 року за клубом закріпилася назва Steaua ("Зірка").

Вигравши в 1986 році Кубок європейських чемпіонів, "Стяуа" стала першим клубом зі Східної Європи, яому вдалось завоювати цей почесний трофей. У фіналі в Севільї, на стадіоні "Рамон Санчес Пісхуан" "Стяуа" обіграла каталонську "Барселону" в серії післяматчевих пенальті (2:0), при цьому голкіпер румунського клубу Хельмут Дукадам відбив усі 4 удари суперників.

А в 1987 році "Стяуа" мала зіграти за Суперкубок Європи з тодішнім володарем Кубка кубків 1985/86 київським "Динамо". До 1988 року розіграш Суперкубка проходив зазвичай у двох матчах, проте в даному випадку, з політичних мотивів, між румунським і радянським клубами відбулася одна гра на нейтральному полі в Монако на стадіоні "Стад Луї II". "Стяуа" перемогла "динамівців" з рахунком 1:0.

У самій Румунії "Стяуа" довгий час є домінуючим футбольним клубом, рекордсменом за кількістю титулів чемпіона країни, володаря національного кубка і суперкубка країни.

Історично склалося, що "Стяуа" відома, як спортивний клуб румунської армії. Однак футбольний підрозділ з 1998 року виокремився в самостійний спортивний клуб. З армією футбольну команду тепер пов'язують тільки історичні традиції, а також домашня арена - стадіон "Генча", який знаходиться у власності міністерства оборони Румунії, але орендований футбольним клубом на 49 років.

Наразі "Стяуа" перебуває у хороших кондиціях. У внутрішньому чемпіонаті "зірки" очолюють турнірну таблицю. Після 9 турів у команди 22 пункти, різниця забитих/пропущених – 20/6. Від найближчих переслідувачів "Стяуа" відірвався на три очки.

У першому турі Лізі Європи румунський суперклуб теж продемонстрував високий клас. Розгромивши на своєму полі "Ольборг" (6:0), "Стяуа" стала першою командою в історії Ліги Європи (від групового етапу до фіналу), яка забила шість голів в одному матчі. Такого ж досягнення незабаром добився і ПАОК, який переміг вдома мінське "Динамо" - 6:1. Перш ніж "Стяуа" і ПАОК встановили рекорд, в турнірі було зіграно 1037 матчів.

"Стяуа» не обмежилась одним рекордом. Футболіст бухарестського клубу Клаудіу Кешеру оформив найшвидший в історії турніру хет-трик. Його три голи були забиті з 61-ї по 72-у хвилину. Попереднє досягнення належало півзахиснику "Ліверпуля" Стівену Джеррарду, який в матчі з "Наполі" в сезоні 2010/11 відзначився тричі за 13 хвилин.

Орієнтовний стартовий склад: Арлаускіс – Ріпе, Шукала, Варела, Латовлевіч – Кіпчу (к), Синмертян, Препеліце, Бреевельд, Попа – Кешеру

Лідерами складу є Кіпчу та Кешеру. Кіпчу є центрхавом і капітаном команди. Гравець наділений чудовим футбольним інтелектом та технікою.

Наставником бухарестського "​​Стяуа" є Константін Гилке. Він змінив біля керма чемпіонів Румунії Лауренціу Регекампфа, який виїхав до Саудівської Аравії тренувати "Аль-Хіляль".

Що стосується 42-річного екс-півзахисника "Стяуа" Гилке, то він, завершивши кар'єру в 2006-му, тренував дубль "Альмерії" і юнацьку збірну Румунії (до 17 років).

"Я хотів би працювати з командою на основі того, чого мене навчили в Іспанії. Завжди був шанувальником "Барселони" та її стилю"​​, - заявив Гилке, який зіграв 68 матчів за збірну Румунії. На клубному рівні після відходу в 1996 році з "Стяуа" він виступав за "Мальорку", "Еспаньол", "Вільяреал", "Сарагосу" і "Альмерію". Гилке в складі збірної грав на ЧС-1994 і ЧС-1998, а також Євро-96 та Євро-2000.

У першому турі групового етапу ЛЄ "Стяуа" обіграла "Ольборг" - 6:0, "Динамо" ж на виїзді обіграв "Ріу Аве". Щодо статистики команд у цих матчах, то тут перевага на боці румунів.

Протистояння між "Стяуа" і "Динамо" має цікаву історію. Цікаві факти про команди:  
- "Стяуа" програла лише одну з п'яти попередніх зустрічей з київському "Динамо". При цьому румунський клуб жодного разу не поступився "динамівцям" в Києві - 1 перемога, 1 нічия. Крім того, "Стяуа" ще не знає поразок на території України - 2 перемоги, 1 нічия.

- В історії протистояння цих команд особливо виділяється матч за Суперкубок УЄФА-1986 в Монако, коли команда Ангела Йорданеску обіграла підопічних Валерія Лобановського з рахунком 1:0. Автором єдиного гола став Георге Хаджі.

- 24 лютого 1987 команди грали в таких складах:
"Стяуа": Стингачу, Йован, Бумбеску, Белодедічі, Барбулеску, Белан, Лекетуш, Белені, Хаджі (Балінт 84), Стойка (Маджари 89), Піцурке.
"Динамо": Чанов, Баль, Балтача, Кузнєцов, Дем'яненко, Євтушенко, Яковенко, Рац, Заваров (Морозов 77), Бєланов (Михайличенко 50), Блохін.

- 13 вересня 2006 "Стяуа" розгромила "Динамо" в Києві (4:1) у матчі групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА. Дублем відзначився Ніколає Діке, що займає зараз в бухарестському клубі пост помічника головного тренера. Єдиний гол киян забив їх нинішній наставник Сергій Ребров.

Зв'язки між командами
- У першому турі "Стяуа" розгромила "Ольборг" (6:0), повторивши свій єврокубковий рекорд. З аналогічним результатом 3 жовтня 1979 румунами в поєдинку Кубка кубків бив "Янг Бойз".

- Хет-трик Клаудіу Кешеру став найшвидшим (12 хвилин) в історії Ліги Європи. Попереднє досягнення належало півзахисникові "Ліверпуля" Стівену Джеррарду, який в сезоні 2010/11 відправив три м'ячі у ворота "Наполі" за 13 хвилин.

- Матч "Стяуа" - "Ольборг" став першим в історії основної сітки Ліги Європи, в якому однією з команд вдалося забити шість м'ячів.

- "Динамо" в першому турі взяло верх над "Ріу Аве" (3:0), повторивши власний рекорд в турнірі. У двох попередніх випадках це були перемоги з рахунком 4:1.

- "Динамо" виступає на груповому етапі в четвертий раз. В плей-офф кияни не змогли вийти лише в сезоні 2011/12.

Марк Копич, Футбол 24