УКР РУС

Рух не туди: форвард, яким цікавилося Динамо, опинився у пастці між Бельгією та Францією

31 січня 2022
Автор: Сергій Тищенко

Куди зник Микола Кухаревич?

Нападник молодіжної збірної України, 20-річний Микола Кухаревич, поки не може похвалитися успіхом у Європі. Хоча про нього говорили всю другу частину минулого сезону в Україні, як про одного з найбільших наших талантів. Мовляв, хлопець талановитий та може себе проявити у Європі в найближчій перспективі. Ряд клубів претендували на Миколу. Були чутки про представників чемпіонату Бельгії на чолі з Андерлехтом. Але боротьбу виграв французький Труа. Це доволі престижно, адже українських футболістів у Лізі 1 донедавна не було. Якби у Кухаревича "пішло", це привернуло б значну увагу до чемпіонату Франції.

Однак закріпитися там Микола не зміг, тому поїхав за ігровою практикою у бельгійську першість. Наразі зіграв за Льовен у чемпіонаті тільки два матчі, голів не забивав. Команда українця йде на 15-му місці, щільність у таблиці дуже висока. Відрив від зони вильоту – 4 очки.

Зрозуміло, що Кухаревич проводить свій перший рік у Європі. Питання адаптації для нього – вкрай важливе. Не може просто так молодий футболіст з України приїхати на Захід і відразу розквітнути. Треба звикати не тільки до нового футболу, тренерських вимог, але й до європейського побуту. Потрібно самому робити те, що раніше вирішував за тебе клуб.

Тут, на мою думку, не все було просто з агентами. Всі ці агентські розбірки між собою не йдуть на користь футболісту. Бракує системності роботи. Кухаревич не розумів, куди він поїде. Міг вчити англійську, а опинився у Франції…

Миколі вже 20 років. На рівні Руху він відіграв один сезон в УПЛ, мав доволі успішний досвід виступів за молодіжну збірну України. Жив у великому європейському місті. Той же Роман Яремчук у Бельгії не відразу вистрелив, але у нього хоча б була ігрова практика. Цей Льовен – доволі посередній клуб, де не стоять серйозні завдання. В атаці виступають два досить відомих нападники – Сорі Каба (Ельче, Діжон, Мітьюлланд) та Кевех Резаї (Брюгге, Шарлеруа), плюс – два молодих форварди. Маючи такий підбір нападників, незрозуміло, навіщо Льовен брав ще й Кухаревича? Складається враження, що це був якийсь швидкий варіант, не зовсім продуманий та оптимальний для українця.

Влаштували, куди змогли, коли стало зрозуміло, що зачепитися за Труа не вдалося. Льовен – це клуб, який живе філософією заробітку грошей. Тому робить ставку на тих, кого можна продати. Зрозуміло, що розвивати Кухаревича для них немає сенсу – права їм не належать. Від такої ситуації страждає, насамперед, український нападник.

Взагалі-то, я ще влітку не зрозумів переходу Кухаревича в Труа. Навіщо вони його брали, якщо не особливо розраховують, або він поки не готовий грати? Склад нападників команди не вражає – тунісець Йоанн Тузгар та кореєць Сок Хен Джун. Обоє вже не "першої свіжості". Плюс – є молодий Чадлі. Український нападник міг би проходити лагідну адаптацію саме у Франції. Тренуватися з командою високого класу, спостерігати за топовою лігою і сподіватися на якісь хвилини, а не сидіти в глухому бельгійському запасі. Чи вони його взяли з перспективою мінімальних ризиків, бо ціна була невисокою?

Ліга 1 – складний чемпіонат. Адаптуватися та заграти там нелегко. Потрібно бути атлетом у фізичному плані. Чому б не почати з чогось простішого? Тим паче, Труа перебуває в системі Ман Сіті, де талантів вистачає. Якщо нічого не вийде, за Кухаревичем ніхто сумувати не буде.

Для Руха трансфер Кухаревича був важливішим за гроші. Я не думаю, що 300 тисяч євро, які вказані у Transfermarkt, мають велике значення для львівського клубу. Тут йдеться про репутацію клубної школи. Рух розвиває свою академію і планує робити ставку на власних вихованців. Якщо Кухаревич заявить про себе у Європі, попит на вихованців Руха зросте в рази, на кожен матч прибуватимуть скаути. Так це працює: якщо десь знайшли одного таланта, є спокуса копати там глибше.

Рух системно довіряє власній молоді. Це важкий процес, який потребує великого терпіння. Думаю, власник клубу міг би зібрати доволі амбітну команду на рівні УПЛ, але Рух гне свою лінію, продовжуючи розвивати молодіжний сектор.

"Сьомін викликав мене на розмову": Олег Гарас – про пригоди в Локомотиві, країну-окупанта, бізнес і Рух

Колись Сампдорія знайшла у словацькій Жиліні оборонця Мілана Шкріняра. Багато скаутів стежать за цим клубом та й чемпіонатом загалом лише тому, що там грав сьогоднішня зірка збірної Словаччини та Інтера. Згодом Жиліна успішно змогла продати іншого таланта – Деніса Вавро, який був на хорошому рахунку в Копенгагені, але так і не зміг розкритися в Лаціо.

Можливо, Кухаревича занадто розпіарили, а його ігрові якості не такі сильні, як здавалося? Я тут не згідний, бо кожен футболіст – це частина піару, починаючи від Мессі та Роналду. Клуб, який прагне бути успішним, хоче заробити гроші та просувати таланти, повинен працювати в репутаційному напрямку кожного гравця. Кухаревич минулого року забивав за молодіжну збірну. Наскільки я знаю, ним цікавилося Динамо, яке має потребу у форварді. Тому потенціал Миколи дійсно високий. Просто потрібні умови, щоб його талант міг розвинутися.

Мораль проста: нападник мав відіграти ще певний час в Україні, щоб окріпнути, досягти відчутнішого прогресу, а не зриватися у Європу не до кінця готовим. Звичайно, в УПЛ він би зараз грав, натомість у Бельгії полірує лавку у вкрай ключовий період, коли для розвитку треба якомога частіше виходити на поле.

Отже, минулорічний трансфер не пішов на користь жодній зі сторін. Кухаревич виявився неготовим грати ні у Франції, ні у Бельгії. Рух позбавив себе форварда, який був би незайвим. Страждає і молодіжна збірна України, адже реалізація не є сильним скіллом Богдана В’юнника.

Я не вірю, що у другій частині сезону щось кардинально зміниться. Для Льовена немає сенсу розвивати орендованого гравця. Повернення у Труа після зміни тренерів теж не виглядає можливим. Зараз Кухаревич явно не в тій ігровій формі та тонусі, щоб там щось доводити. Змінити команду він теж не може – упродовж сезону вже "засвітився" у двох.

Мені, чесно кажучи, ситуація Миколи нагадує історію Мар’яна Шведа. Карпати продали свого таланта в ситуації, коли він не був готовим до конкуренції у Європі ні ментально, ні психологічно. Це нічим хорошим не завершилося у Севільї. А ковтком свіжого повітря для Шведа стало повернення до Львова.

Визнання своєї помилки – це вже крок до її вирішення. Я б не став відкидати варіант камбеку Кухаревича в Рух (навіть на правах оренди). Тут поверне впевненість у своїх силах. Отримає ігрову практику, почне забивати. Допоможе рідній команді, а вже потім можна спробувати підкорити Європу.

Швед знову на роздоріжжі: чому про нього почали забувати і в якому клубі УПЛ він може опинитися зовсім скоро