УКР РУС

Зоря – Герта: 5 головних підсумків матчу Ліги Європи

20 октября 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" підбиває підсумки матчу 3 туру Ліги Європи, який закінчився красивою перемогою команди Вернидуба (2:1).

1. Проблеми Герти

До Львова берлінський клуб приїхав у ранзі аутсайдера групи J. Команда ще не забивала, хоча позаду 2 тури, і набрала лише 1 очко. У Бундеслізі Герта також виступає не найкраще, перебуваючи неподалік зони вильоту. При цьому "Стара дама" має проблеми з результативністю. У сумі це дає не найкращий моральний стан виконавців, а кожна нова невдача його поглиблює.

До того ж, у матчі з Зорею тренерський штаб німецького клубу змушений був обходитися без кількох основних гравців – захисника Себастьяна Лянгкампа і хавбеків Владіміра Даріди та Метью Леккі. Останній, щоб ви розуміли, є найрезультативнішим футболістом Герти в новому сезоні. Ми так і не дізнаємося, як гості зіграли б на "Арені Львів", якби ця трійця вийшла на поле. Але можна сказати одне: їхня відсутність не пішла на користь Герті.

2. Вернидуб перехитрив Дардая

Угорський наставник і легенда "Старої дами" перед матчем поводився дуже зухвало. Ба, навіть під час поєдинку він не зраджував собі і постійно тиснув на ізраїльську бригаду арбітрів. Дардай усім виглядом демонстрував, що його команда – фаворит і спроможна обіграти Зорю на голому класі. Схоже, урок, який українці дали Атлетіку у попередньому турі, так нічого і не навчив цього спеціаліста.

Сваток: Ніколи б не повірив, що Герта і Атлетик після 3 турів будуть аутсайдерами групи

Натомість наставник Зорі вчинив більш розважливо, про що згодом розповів у флеш-інтерв’ю. Зоря витримала стартовий натиск гостей, перевірила можливості суперника, а тоді неприємно здивувала його контргрою. Для Герти такий атакувальний потенціал українців став несподіванкою. Як і для Атлетіка три тижні тому. До візиту у Львів Дардай підготувався на тверду двійку. План Вернидуба спрацював на п'ять з плюсом.

3. Пізній вихід лідерів атаки Герти

Чи не найбільше ми побоювалися знаменитого дуету форвардів німецького клубу – Ведада Ібішевіча та Саломона Калу. Однак Дардай зробив ставку на пару Зельке – Лазаро. Не можна сказати, що це не дало ефекту – Зельке таки забив. Але якщо б з перших хвилин грали найкращі, проблем в оборони Зорі могло бути значно більше. У цьому ми переконалися під завісу поєдинку, коли Ібішевіч та Калу відшукали для себе по одному небезпечному моменті. На щастя, у них було надто мало часу, щоб пристрілятися.

4. Кураж футболістів Зорі

Велике значення мав гол українського клубу в роздягальню. Сілас приклався до м'яча настільки потужно, що снаряд прошив і стінку, і голкіпера Герти. На другий тайм Зоря вийшла значно впевненішою у власних силах. До слова, бразильський хавбек нашої команди отримав від авторитетного ресурсу WhoScored високий бал 7,8. Краща оцінка лише у лівого бека Артема Сухоцького – 8,0.

Караваєв: Дві перемоги поспіль над такими суперниками в Лізі Європи – це дорогого коштує

На куражі зіграли чимало інших українців. Найкраща ілюстрація цього стану – шедевральний гол центрбека Олександра Сватка, який, опинившись на позиції центрфорварда, п'ятою переправив м'яч у сітку. Від WhoScored він отримав 7,6 балів – це третій результат у команді. Варто також відзначити Олександра Караваєва, який невтомними рейдами правим флангом створював німцям багато проблем і, власне, виконав асист на Сватка. Серед найкращих – інший центральний оборонець Дмитро Гречишкін. Ну і, звісно, голкіпер Андрій Лунін. Вісімнадцятирічний страж надійно діяв на виходах, а головний внесок у перемогу зробив на 77-ій хвилині, коли потягнув з ближнього кута вбивчий удар Ібішевіча.

5. Підтримка трибун

У домашньому матчі Зорі проти Естерсунда львівський вболівальник розчарував. Тоді на трибунах зібралося трохи більше однієї тисячі глядачів, і при такому сумному антуражі команда Вернидуба поступилася.

Однак після виїзної перемоги над Атлетіком не було жодних сумнівів, що цього разу підтримка у Зорі буде значно соліднішою. Уболівальників стимулював статус суперника (клуб Бундесліги), зручний час початку матчу (не надто пізно для того, щоб добиратися додому з віддаленої арени на окраїнах міста) і доступна вартість квитків (за 50-100 гривень переглянути матч такого рівня – це привабливо).

Тож на трибунах зібралося близько 10 тисяч глядачів, які повністю заглушили злагоджений гостьовий фан-сектор Герти (за винятком стартових хвилин). Львів’яни не змовкали ні на хвилину, активно підтримували своїх, тиснули на чужих і навіть запускали хвилю.

"Сьогодні Зорі допоміг настрій і вболівальники", – сказав після матчу Паль Дардай. Хоча б у чомусь він мав рацію.

Сторінка автора у Facebook

Зоря перемогла Герту за розкішної підтримки "Арени Львів". Найкращі миттєвості матчу