УКР РУС

Завдяки чому Барселона стала чемпіоном Іспанії-2018: Неймар, китайський трансфер, мадридський "садок"

30 апреля 2018 Читати українською

Барселона оформила 25 чемпіонство Іспанії у своїй історії та 7-й титул за останні 10 років. "Футбол 24" називає головні чинники успіху команди Вальверде у сезоні 2017/18.

Відхід Неймара як ключ до успіху

Барселона перед стартом сезону 2017/18 втратила Неймара – одного з ключових виконавців, який разом з Мессі та Суаресом формував фантастичне атакувальне тріо. Відхід бразильця в ПСЖ сплутав усі карти як керівництву клубу, так і новому головному тренеру команди Ернесто Вальверде. Бартомеу довелось кардинально змінювати планування та виходити на трансферний ринок, а баскський фахівець був змушений шукати нові непопулярні на "Камп Ноу" тактичні рішення.

Більшість фанатів Барси, розчаровані трансфером Неймара та розбиті поразкою від Реала в Суперкубку Іспанії, вже очікували на провальний сезон, але Вальверде перетворив слабкість команди у її головну зброю. Екс-наставник Атлетіка вирішив змінити традиційну для "блаугранас" тактичну схему 4-3-3 на 4-4-2, і це реально запрацювало. Так, каталонці втратили свій традиційний почерк гри, який роками прививали команді Хаві, Іньєста та Мессі, однак стали більш збалансованими та компактними у кожній лінії.

Мабуть, головна заслуга Вальверде полягає в тому, що він практично ідеально вибудував гру в обороні та повернув високий пресинг. Барселона наразі пропустила лише 21 гол у Прімері, менше лише у суперзахисного Атлетіко – 18. Якби не провал у Римі, то зараз каталонців без вагань можна було б назвати найбільш солідною командою Європи. Принаймні, Барса залишається єдиним клубом у топ-5 європейських чемпіонатах, який не програв жодного матчу. Від ідеального чемпіонства без поразок каталонців відділяє лише 4 зустрічі.

Неочікуваний герой

Влітку Барселона прийняла досить несподіване рішення, підписавши Паулінью, який зовсім не відповідав профілю півзахисника каталонського клубу. Бартомеу погодився викласти Гуанчжоу Евергранд за 29-річного бразильця 40 млн євро, а той віддячив блискучим стартом у Прімері. Саме Паулінью витягнув Барсу з багнюки на Колісеум Альфонсо Перес, коли вийшов на заміну та забив переможний гол у ворота Хетафе на 84-й хвилині матчу. У тому поєдинку, коли каталонці втратили Дембеле майже на 4 місяці, Барса вперше дала зрозуміти, що здатна виграти чемпіонат. Саме у таких матчах загартовується командний дух, гравці здобувають неймовірну впевненість та віру, що, будучи єдиним цілим, можна звернути гори.

Паулінью на цьому не зупинився, надалі він продовжував демонструвати свою головну якість – несподівано вривався у штрафний майданчик суперника з глибини та забивав голи. Загалом бразилець відзначився 9 разів, ставши третім снайпером команди у Прімері після Мессі та Суареса.

Супермен у воротах

Марк-Андре тер Штеген провів найкращий сезон у кар'єрі. Німецький голкіпер Барселони творив у рамці воріт такі неймовірні речі, що іспанські ЗМІ почали називати його №1 у світі. Тер Штеген зробив неоціненний внесок у чемпіонство Барселони, насамперед, на старті сезону. Німець своїми сейвами на грані фантастики рятував команду від поразки на Ванда Метрополітано, а також у матчах проти Жирони, Вільяреала, Леганеса чи Валенсії.

Тер Штеген дуже рівно провів увесь чемпіонат, довівши, наскільки важливою у сучасному футболі є роль голкіпера-ліберо, який здатен класно грати ногами. Марк не рідко блискуче розпочинав атаки своєї команди дальніми передачами, а також впевнено допомагав захисникам виманювати суперника на власну половину поля. Звісно, у німця не бракувало і ляпів, коли він просто дарував м'яч суперникам, але навіть у таких ситуаціях він примудрявся виходити сухим із води завдяки дивовижній реакції.

У Ла Лізі тер Штеген пропустив 21 гол, менше лише в Облака – 18. Німець за 34 тури зробив 91 сейв (2.68 за гру) і за цим показником також поступається лише словенському голкіперу, який виконав 100 "парад" (2.94 за гру). Однак значно більший вплив тер Штегена на гру своєї команди демонструють його 839 вдалих передач у сезоні. Облак віддав лише 353 паси.

Мадридський "сад"

Реал, який так зачарував Іспанію "виносом" Барселони у Суперкубку, практично програв чемпіонат ще на старті сезону, коли не зумів обіграти Леванте і Валенсію, а також поступився вдома Бетісу. Після цього команда Зідана грала дуже нерегулярно, однак все ще мала шанс повернути інтригу, якби перемогла на Сантьяго Бернабеу команду Вальверде. Барселона у першому таймі Ель Класіко приспала Реал дуже обережною грою, а після перерви просто знищила "вершкових", забивши три сухі м'ячі. Каталонці ще раз довели, що для них – одне задоволення грати проти свого лютого суперника у його ж лігві. Після цього матчу іспанські ЗМІ писали, що Сантьяго Бернабеу перетворився для Барси у такий собі садок, куди можна вийти з друзями поганяти м'яча, зовсім не напружуючись. І саме після тієї гри стало зрозуміло, що каталонський гранд вже нікому не віддасть чемпіонський титул.

Завжди Мессі

Аргентинський геній після відходу Неймара отримав значно більше роботи. По ходу сезону Мессі був собою, Неймаром, а інколи і Суаресом, коли в уругвайця не йшла гра. Лео не лише знову став найкращим бомбардиром команди та забивав вирішальні голи, як у матчі з Атлетіком на Камп Ноу, але й був справжнім конструктором атак каталонського гранда. Мессі вже зараз можна назвати найбільш цінним гравцем чемпіонату Іспанії, а його 32 голи та 12 асистів – зайве тому підтвердження.

Лео завжди з'являвся у найбільш потрібний для команди момент. Забити Облаку зі штрафного у чемпіонському матчі – будь-ласка, організувати блискучий камбек Барси на Рамон Санчес Пісхуан – раз плюнути. Ну а хет-трик аргентинця на Ріасорі став кульмінацією його неперевершеного сезону. Тепер Барселона може готуватись до Ель Класіко вже у статусі чемпіона та, навіть, сподіватись на коридор пошани від лютого ворога. Завжди Мессі...