УКР РУС

Запорожці за Дунаєм: Коноплянка і втікачі з Мордору, рекордне число наших легіонерів – як склався для них сезон?

7 июня 2022 Читати українською
Автор: Любомир Кузьмяк

Любомир Кузьмяк звітує про здобутки українських футболістів за кордоном у сезоні 2021/22.

Минулий сезон у Європі став знаковим через величезну кількість футболістів з українським паспортом. До того ж російське вторгнення спричинило аномальний відтік гравців з нашого чемпіонату, які завершували сезон у більш безпечних країнах.

Як грали, перемагали, забивали, страждали, розвивалися, боролися та несли світові важливі меседжі – друга частина великого гайду від Футбол 24 про українських футболістів у континентальних чемпіонатах.

Частина перша: Запорожці за Дунаєм: сльози Ярмоли і час великих прощань, рекордне число наших легіонерів – як склався для них сезон?

Польща

Якщо підсумувати кількість українців, які виступають у різних польських дивізіонах, то вона буде приблизно такою ж, як і кількість українців у решті футбольних ліг Європи. Проте у самій Екстраклясі наших земляків було не так вже й багато.

Кубок Польщі та срібні медалі з Ракувом здобув Владислав Кочергін, який переїхав у Ченстохову наприкінці березня. Однак практичний внесок екс-футболіста Зорі в успіхи Ракува мінімальний – 51 хвилина у трьох зустрічах.

На 9-му місці сезон закінчила Краковія, де останні 5 років провів Олексій Дитятьєв. Минулий сезон став прощальним для нашого захисника у Кракові. До того ж його Олексій відіграв у оренді в нижчоліговій Пущі (Неполоміце). На початку лютого Шахтар на Краковію змінив Євген Коноплянка. У заключній частині чемпіонату наша зірка, яка згасає, провів 10 поєдинків. Сподіваємося, що у наступному сезоні Євгену вдасться хоч частково реанімувати кар’єру.

На 10-й сходинці фінішував чинний чемпіон Легія. 11 матчів за столичну команду провів Ігор Харатін, який перед початком сезону переїхав у Польщу з Ференцвароша. В активі Ігоря 1 гол. Слід додати, що Харатін також відіграв 4 матчі за Легію у Лізі Європи.

Вилетіли у другий дивізіон Сергій Крикун та його Гурнік із Ленчни. Уродженець Волині відіграв за "гірників" 32 матчі – найбільше серед польових гравців.

Українець рветься в Екстраклясу: ділив район з озброєними хуліганами і відмовив Кварцяному – ризикуємо його втратити

У складі Термаліки (Нецеча), яка новий сезон теж розпочне у нижчому дивізіоні, виступало тріо українців: Артем Путівцев, Андрій Домбровський та Артем Полярус. За сім сезонів у Нецечі Путівцев проходив з командою шлях з низів до Екстракляси. Щодо Поляруса, то він у буквальному розумінні до 15 березня грав у низах. У 2019-му з єврокубкової Олександрії Артем переїхав у Хімки, а через рік вирішив розважати Рамзана Кадирова у Тереку. "Це всього лиш футбол", – казали вони.

Коноплянка та Путівцев

Новоспечений партнер Поляруса у Польщі Андрій Домбровський раніше був ключовим виконавцем Десни, а у заключній частині сезону провів 8 матчів у Нецечі. У Десну Андрій повернутися найближчим часом не зможе. Друзі Поляруса знищили тамтешній стадіон і були близькими до того, щоб узагалі зрівняти із землею усю Чернігівщину.

Вітаємо з виходом в Екстраклясу Кирила Петрова та його Корону. У квітні наш захисник переїхав у Кельце (де вже виступав у 2014-му) і виборов право грати в елітному дивізіоні – 9 матчів, 1 гол.

Сербія

Загалом свій п’ятий сезон (з перервами) на Балканах провів Євген Павлов, екс-нападник луцької Волині. Його Раднічкі фінішували на четвертій сходинці, однак 31-річний уродженець Севастополя, скоріше, виконував роль джокера – 17 матчів та трохи менше 400 зіграних хвилин.

Люксембург

У свої 20 Владислав Кобилянський встиг пограти у двох закордонних чемпіонатах. Якщо у Туреччині він не мав ігрової практики, то в Люксмебурзі став гравцем основи місцевого клубу Петанж (13 сходинка) і стабільно відіграв там друге коло. Невдовзі вихованець Шахтаря має повернутися у турецький Газіантеп, якому належить контракт українця.

Данія / Норвегія

Продовжує свої подорожі європейськими чемпіонатами наймолодший із сім’ї ЯковенківЮрій. Після Франції, Кіпру та Данії син Павла Олександровича 2022 рік розпочав у норвезькому Хамаркамератене або ж Хам-Кам, який виступає в елітному дивізіоні. Яковенко-молодший відіграв 5 сезонів у данському Есб'єргу (лише 1 матч у минулому чемпіонаті в другому дивізіоні), а зараз стабільно грає за Хам-Кам.

Яковенко святкує дебютний гол за Хам-Кам

У Норвегії чемпіонат відбувається за системою весна-осінь, тому у Юрія попереду ще майже увесь сезон.

Швеція

Ще недавно Естерсунд перемагав Зорю у Лізі Європи та відкривав світові англійського тренера Грема Поттера, але у минулому сезоні вилетів з елітного шведського дивізіону. Новий рік та сезон у футболці Естерсунда розпочав Мирослав Мазур, екс-гравець Динамо та Ворскли, який свого часу навіть викликався на збір Андрієм Шевченком у якості молодіжного резерву для національної команди. На той момент захисник-гренадер виступав у Молдові.

Фарерські острови

У максимально екзотичну лігу на початку березня переїхав Дмитро Литвин. У 2021-му екс-захисник Зорі наплював на усі принципи і подався у Росію, де провів два сезони. Зараз Клаксвік Литвина лідирує у фарерській лізі, а Дмитро є гравцем основи. Варто додати, що свою дорослу кар’єру українець розпочинав у нижчих португальських дивізіонах.

Ісландія

Одразу двоє українців грають в елітному ісландському дивізіоні. Олексій Биков та Іван Калюжний відносно нещодавно приєдналися до КА Акурейрі та Кефлавіка відповідно. У першій частині сезону Биков грав за Маріуполь та болгарський Локомотив із Пловдіва. У свою чергу, Калюжний був одним з лідерів Олександрії.

Угорщина

Мабуть, найбільше українців зібралося в елітному угорському дивізіоні. Третій і найменш вдалий сезон у Ференцвароші провів Олександр Зубков. Його команда знову виграла чемпіонат та Кубок, втім індивідуальні показники нашого збірника погіршилися – 1 гол у 20 матчах.

Помста Реброву: чому Зубков покине Ференцварош і до чого тут Шахтар

Другою фінішувала Кішварда, одна з найбільш українських команд Європи. У заявці срібного призера було 7 українців, проте ключову роль відігравали троє: Антон Кравченко (15 матчів, 1 гол), Віктор Гей (28 матчів, 1 гол) та Богдан Мельник (32 матчі, 3 голи).

Гей та Мельник із сім'ями святкують срібні нагороди

Дуже потужний сезон за Академію Пушкаша, третю команду ліги, видав Артем Фаворов. У його активі – 30 матчів та 6 голів. Четверо українців зіграли за Фехервар. І якщо Богдан Лєднєв (8 матчів) та Артем Шабанов (11 матчів) були гравцями ротації, то Іван Петряк (27 матчів, 6 голів) та Євген Макаренко (29 матчів) визначали гру команди.

Екс-капітан Минаю Олександр Петрусенко у січні перебрався в Гонвед. У другій частині сезону вихованець Динамо зіграв 12 поєдинків та відзначився одним забитим м'ячем. Вже у березні в Угорщину переїхали В'ячеслав Чурко та Денис Безбородько. Півзахисник Колоса грав за Мезекевешд (7 матчів), а форвард Десни за Дьормот (3 матчі). Команда Безбородька фінішувала останньою і вилетіла у нижчий дивізіон.

Хорватія

Колишній гравець збірної України та Зорі Євген Чеберко провів другий сезон за Осієк (у січні підписав повноцінний контракт і покинув австрійський ЛАСК). Якщо у попередньому чемпіонаті команда українця фінішувала на другій сходинці, то цьогоріч стала третьою. Ненад Б'єліца довіряв Євгену – українець був одним із основних захисників Осієка. Дещо зіпсувало враження від сезону Чеберка у Хорватії безглузде вилучення у важливому матчі із загребським Динамо.

На початку квітня загребська Локомотіва орендувала молодих талантів Шахтаря: Іллю Гулька та Микиту Турбаєвського (6 матчів за Маріуполь в УПЛ у цьому сезоні). Тренерський штаб Локомотіви довірив місце у старті Микиті в заключному турі – перемога 2:1.

Ізраїль

Наприкінці березня тель-авівський Хапоель орендував кіпера СК Дніпро-1 Богдана Сарнавського, який першу частину сезону провів у Кривбасі. Стартові три поєдинки загалом непогано склалися для українського воротаря – дві перемоги, нічия і 3 пропущені голи. Однак у четвертому і останньому поєдинку Сарнавський пропустив 5 голів, а його Хапоель був знищений Маккабі у тель-авівському дербі 0:5. Після цього Богдан на поле не виходив і заключні 5 турів провів на лаві запасних.

Сарнавський пропускає з кутового / фото Маккабі

До 72-ї хвилини злощасного дербі Сарнавський пропустив лише один гол і здійснив кілька сейвів. А тоді Богдан запустив м’яч у сітку після прямого удару з кутового. Хапоель, який грав увесь тайм у меншості, посипався і пропустив ще тричі вже без вини нашого голкіпера.

Чорногорія

На початку лютого у Подгорицю перейшов гравець литовської Дайнави Євген Терзі (Зоря, Металіст 1925, херсонський Кристал). Українець вважався у столичній команді незмінним гравцем ротації, проте напередодні у плей-офф Подгориця поступилася і новий сезон розпочне у другому дивізіоні.

Наприкінці березня з друголігової вінницької Ниви у чорногорську Зету перебрався Артур Загорулько. Мабуть, усім відомо, що вихованець Шахтаря був не лише лідером та топ-бомбардиром Ниви, а й президентом клубу. У Зеті Загорулько втримав планку – 3 голи у 9 матчах. Однак його команду від вильоту це не врятувало – заключна 10-та сходинка.

Азербайджан

Останні два сезони за Сабах провів Зураб Очігава. У попередньому чемпіонаті екс-захисник Маріуполя, Динамо та Олімпіка виконував роль основного оборонця команди, відзначився двома голами та записав до пасиву рекордні 8 попереджень. Наприкінці березня склад Сабаха поповнив "гірник" Олексій Кащук, який також забив двічі у 8 матчах. Сабах з двома українцями фінішував на 5-й сходинці.

Олексій Кащук

Вірменія

Чемпіоном країни у складі Пюніка став наш оборонець Антон Братков (28 матчів, другий результат у команді за кількістю хвилин на полі). Для вихованця Динамо цей сезон виявився другим у складі Пюніка. На тренерській лаві привели команду до золотих медалей добре знайомий нам вірменин Єгіше Мелікян та його асистент з українським паспортом Роман Монарьов.

На другій сходинці фінішував Арарат-Вірменія із Сергієм Вакуленком (25 матчів, 1 гол) та Єгором Клименчуком (18 матчів). Сергій у Єревані провів третій сезон (у 2020-му ставав чемпіоном), Єгор – другий. Ще двоє українців грали за Урарту (5 місце): Дмитро Хльобас (13 матчів, 3 голи) та Вадим Парамонов (20 матчів).

Греція

Досвідчені Дмитро Чигринський та Євген Шахов у Греції почуваються, як вдома. Після п’яти сезонів за АЕК Чигринський влітку перебрався в Іонікос (27 матчів, 1 гол). Шахов раніше три сезони провів за ПАОК, а з 2020-го грає за АЕК. У сезоні, що завершився, Євген був стабільним джокером – у 19-ти з 23-х матчів він розпочинав гру після виходів на заміну і відзначився одним голом.

Слід додати, що ще п’ятеро наших земляків виступали у другому грецькому дивізіоні: Максим Максименко (Ларіса, 18 матчів), Ілля Марковський (Родос, 13 матчів, 2 голи), Олексій Геловані (Караіскакіс, 11 матчів), Гліб Грачов (Астерас Влахіоті, 7 матчів, 1 гол) та Євген Буднік (Астерас Влахіоті, 8 матчів, 6 голів). Як бачимо, Буднік без розкачки взявся робити те, що йому не вдавалося у Карпатах, а Грачов після двох сезонів у російських болотах на початку березня відчайдушно вирвався до Європи.

Литва

Ніяк не може визначитися Дмитро Білоног, який вагається у виборі між цивілізацією та Мордором. Уродженець Черкас за останні 8 років двічі їздив тішити російську публіку. Донедавна Дмитро перебував у оренді в Минаї, а на початку березня перебрався з Металіста у Рітеряй і вже встиг забити 3 голи у 12 матчах. Чекаємо, коли коло замкнеться і Білоног знову поїде підкорювати єнісєї з уралами.

Талановитий кіпер ПФК Львів Орест Костик у середині квітня був орендований останньою командою ліги Йонавою. У 5 матчах Орест пропустив 11 голів. У складі Йонави виступає екс-партнер Ореста по Львову Владислав Хамелюк (8 поєдинків, 1 гол), а також Денис Васін (5 матчів). Варто додати, що Йонаву очолює 70-річний українець Петро Кушлик.

У складі Джюгаса (ще один аутсайдер) виступають Костянтин Шульц та Максим Пирогов, які раніше грали на рівні нижчих українських ліг, а також у Молдові та Вірменії. У січні з Металіста 1925 в Судуву перебрався Євген Протасов. У 14 матчах (8 після виходів на заміну) Євген відзначився одним голом.

Латвія

У березні в Латвії розпочався черговий чемпіонат, де виступають семеро українців. Левова частка припадає на Ригу – там грають Юрій Вакулко, Олександр Філіппов та Владлен Юрченко. Нападник Філіппов є одним із лідерів команди і у 15 матчах забив 2 голи. Рига йде на другій сходинці.

Лідирує у Вірслізі Валмієра, де грає футболіст "молодіжки" Іван Желізко. У цій команді вихованець Карпат проводить свій другий сезон (раніше грав у Чехії) і вважається ключовим футболістом. Ще один львів’янин Роман Якуба переїхав у Латвію минулого літа і цементує оборону Валмієри, утримуючи третій показник за кількістю зіграних хвилин. Його команда пропускає вкрай мало – 8 голів у 16 матчах.

Другий сезон за Лієпаю проводить Юрій Ткачук. У його статистичному доробку 14 матчів, 12 з яких після виходу на заміну. Лієпая зберігає третю сходинку Вірсліги. На п’ятій йде Ауда, де грає Олександр Каплієнко. Талановитий вихованець запорізького Металурга попередні три сезони провів у Росії і лише у квітні нарешті покинув терени країни-гопника.

Естонія

Тріо українців виступає за Транс. Денис Дедечко (найбільше матчів – 13 та голів – 5), Володимир Прийомов (10 матчів, 4 голи) та Олександр Кожевніков (10 матчів) є основними гравцями команди із Нарви. Щоправда, їхній Транс перебуває критичному становищі – 8 поспіль поразок відкинули команду у підвалини турнірної таблиці (5 очок від зони вильоту).

У середині березня Левадія орендувала у Кривбаса Артема Щедрого та Олексія Хобленка. Команда з Таллінна ділить першу сходинку із сусідами з Флори. Обидва українці забили по голу. У Щедрого 3 матчі, у Хобленка – 6.

Після початку війни повернувся у добре знайомий Нимме Калью Андрій Маркович. У міжсезоння захисник підписав контракт з рідними Карпатами, втім жодного матчу не зіграв і розпочав свій п’ятий сезон в Нимме Калью. Андрій у весняній частині чемпіонату вже провів 10 матчів.

У Калеві стабільно грає Валерій Степаненко (14 поєдинків). Гренадер-захисник на рівні українських нижчих ліг виступав за Оболонь та Поділля.

Чехія

Після російського вторгнення саме у Чехію відправився чи не найбільший український футбольний десант. Щоправда, майже усі опинилися у командах нижчих дивізіонів. Це при тому, що їхали у Чехію виконавці з досвідом виступів в УПЛ: Габовда, Заставний, Кучинський, Кринський, Льопка, Бухал.

Натомість в елітному чеському дивізіоні виступав дует українців Тарас Качараба та Максим Таловєров. Перший, до речі, викликається Олександром Петраковим у національну команду, а другий – Русланом Ротанем у "молодіжку". Обидва провели насичений сезон за Славію і здобули срібні нагороди. Крім того, Тарас та Максим класно проявили себе у єврокубках – Славія програла у чвертьфіналі Ліги конференцій майбутньому фіналісту турніру Фейєнорду.

Словаччина

Величезна кількість українських футболістів виступає і у сусідній Словаччині. Проте лише один українець провів минулий сезон на найвищому рівні – воротар Андрій Кожухар відіграв 15 матчів у Земпліні. Якщо наприкінці минулого року вихованець Чорноморця отримував менше ігрової практики, то у 2022-му фактично став основним у команді-середняку Фортуни-ліги.

Кіпр

Сезон парадоксів видав Етнікос з Ахни, де майже три роки грає Ігор Худоб’як. Українець у свої 37 провів найбільшу кількість хвилин на полі з-поміж усіх партнерів (29 матчів, 1 гол) та був капітаном команди (із синьо-жовтою пов’язкою).

На жаль, Етнікос не зумів зберегти прописку в еліті і наступного року гратиме у другому дивізіоні. Зате команда Худоб’яка пробилася у фінал Кубка Кіпру (на стадії 1/2 фіналу СуперХудік забив гол), утім поступилася у серії пенальті Омонії (Ігор свій удар не реалізував, влучивши у каркас воріт).

"Розірвав усі стосунки з росіянами, там нічого не допоможе": Худоб’як – про підтримку України на Кіпрі і особливий гол

Після семи сезонів у Білорусі та півроку у Росії на Кіпр перебрався Олександр Нойок. 9 матчів, 1 гол – такий внесок уродженця Херсону у чемпіонство Аполлона, яке він відсвяткував з українським прапором. Не зайвим буде нагадати, що у 2021-му Олександр публічно генерував багато дичини. "Українські легіонери у Росії? Підтримував їх, я ж нормальна людина. Це просто футболісти, які виїхали грати у футбол. Вони нічого не вкрали, нікого не вбили", – лише одна з десятка цитат футболіста-філософа.

Третій сезон у кіпрському Пафосі провів Артур Рудько. Він і надалі був основним кіпером своєї команди, яка фінішувала на 6-й сходинці. У 8 поєдинках (з 27) Артур зберіг свої ворота на замку.

Після виступів у Білорусі, Азербайджані та Латвії екс-гравець Зорі та донецького Металурга Віталій Квашук перебрався у кіпрський Аріс, четверту команду ліги за підсумком сезону. Його доробок – 2 голи у 21 матчі.

Болгарія

У складі Черно Море чудово провів сезон Євген Сердюк. 12 голів у 21 матчі дозволили йому стати найкращим бомбардиром серед українців у європейських чемпіонатах. Раніше донеччанин кілька сезонів провів у нижчих португальських лігах.

Сердюк патріотично святкує один із голів

У середині квітня дует українців з друголігової Перемоги перебрався у Пірін (Благоєвград): В’ячеслав Вєлєв та Максим Ковальов. Голкіпер Ковальов на поле не виходив, а от екс-гравець Маріуполя та Чорноморця Вєлєв забив один гол у 4 матчах. П’ятий сезон (і найбільш вдалий) провів ще один наш кіпер Геннадій Ганєв. 25 матчів за Бероє, 6 з яких "сухі" і звання найкращого голкіпера-іноземця чемпіонату – такі успіхи Ганєва.

Після трьох сезонів у Генті тріумфально повернувся у Лудогорець Ігор Пластун. Екс-захисник збірної України виграв золото з болгарським гегемоном (24 матчі) і класно проявив себе у Лізі Європи.

Грузія

Станіслав Біленький з 5 голами у 15 матчах входить до переліку найкращих бомбардирів ліги, а його тбіліське Динамо йде на другій сходинці. Лідирує в Еровнулі-лізі батумське Динамо, де ключовим оборонцем є Олександр Азацький, для якого це загалом четвертий сезон у Грузії. В лютому екс-захисник Чорноморця виграв Суперкубок Грузії, а двома місяцями раніше став чемпіоном.

В Еровнулі-лізі грають два наші воротарі: Богдан Безкровний (Телаві, 2 матчі, обидва "сухі") та Данило Каневцев (Діла, 9 матчів, 4 "сухих"). Останній переїхав у Грузію з Металіста після початку російської агресії. У квітні Десну на кутаїське Торпедо змінив Леван Арвеладзе, який встиг провести на Батьківщині 10 ігор (сім’я Левана перебралася в Україну, коли хлопцю виповнилося 13 років).

"На першу зарплату купив батькам телевізор": залишив Грузію заради України, дивувався Вернидубу і запустив бренд одягу