УКР РУС

Єррі Міна – новий Дані Алвес Барселони: кого підписав каталонський клуб

11 января 2018 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

Барселона офіційно оформила трансфер колумбійського захисника Єррі Міни. Кого підписав каталонський гранд, і чому цього гравця називають новим Дані Алвесом для "блаугранас", спробує розібратись "Футбол 24".

Захисник-бомбардир, який повинен був стати голкіпером

Міна розпочинав свій футбольний шлях на позиції голкіпера. І це не дивно, адже батько колумбійця свого часу захищав ворота Депортіво Калі. Однак Єррі у буквальному сенсі страждав у рамці воріт, та, порадившись з сім'єю, вирішив стати польовим гравцем. Найкраще йому підійшла роль центрального оборонця.

Міна офіційно перейшов у Барселону

У 19-річному віці Міна підписав свій перший професійний контракт з Депортіво Пасто. З дебютних же матчів він виділявся не лише завдяки своєму зросту (1,95 м), але й хорошому баченню поля та класній як для цетрального оборонця техніці. Логічно, що з такими характеристиками Міна не надовго затримався у Депорі, потрапивши на радар скаутів Індепендьєнте Санта-Фе. Єррі перебрався у один з найбільш титулованих клубів Колумбії у 2014-му та попри свій юник вік став ледь не ключовим гравцем команди.

У складі Індепендьєнте Міна здобув Копа Судамерікана-2015, а також був визнаний найкращим молодим гравцем другого за престижністю турніру Південної Америки. Окрім надійної гри в обороні, Єррі проявив і свій бомбардирський талант. За три сезони у Індепендьєнте він наколотив 12 голів.

Дуже швидко Міна перетворився у ласий шматок для багатьох грандів Південної Америки, але у підсумку вирішив перейти в Палмейрас, з яким виграв чемпіонат Бразилії (2016). Виклик у національну збірну (22 матчі, 3 голи) також не змусив себе довго чекати. Єррі продовжував регулярно забивати, і ви глибоко помиляєтесь, якщо вважаєте, що робив він це переважно ударами головою. Колумбієць відмінно грає і ногами. У підсумку Міна записав на свій рахунок 9 голів за два сезони у Палмейрасі, а його перехід в Барселону став неминучим. Каталонці, нагадаємо, гарантували собі першочергове право викупу гравця.

Веселий характер та любов до танців

Іспанські ЗМІ називають Єррі Міну новим Дані Алвесом у роздягальні Барселони. 23-річний колумбієць просто обожнює танці, а найбільше йому подобається стиль "дагі". Єррі танцює усюди: на полі, у роздягальні, вдома. І робить він це часом настільки кумедно, що його партнери по команді просто ридають від сміху. Міна, як і Алвес, дуже любить жартувати. Одного разу він навіть поцупив у фотографа штатив прямісінько під час матчу.

Гравці Барселони неодноразово відзначали, що після відходу Дані Алвеса у роздягальні стало набагато сумніше. Що ж, тепер "блаугранас" знову отримали можливість насолоджуватись і запальною латиноамериканською музикою, і "дикими танцями", але вже у виконанні Єррі Міни.

Улюблений номер, заборонений у Барсі, та незвичні забобони

Єррі Міна виступав за Палмейрас під своїм улюбленим 26-м номером, а кольори збірної Колумбії захищає із цифрою "13" на спині. Однак жоден з цих номерів Міна не зможе отримати в Барселоні. Відповідно до правил Ла Ліги гравець, якій заявлений на чемпіонат, повинен обрати номер до 25 включно. А ось 13-й номер у каталонському гранді належить Ясперу Сілессену.

Відтак, Міна майже гарантовано отримає в Брселоні 24-й номер, з яким фанати клубу мають не дуже приємні асоціації. Раніше він належав Жеремі Матьє, який став одним з найбільш провальних трансфер в історії каталонської команди.

Відзначимо, що Єррі відомий своїми дивними забобонами. Перед матчами він завжди виходить на газон босоніж, бо вважає, що це свого роду священне місце для футболіста.

Перспективи в Барселоні

Каталонський гранд пильно стежив за Єррі Міною близько 4-х років. Головним ідеологами його придбання стали технічний директор Барси Роберт Фернандес і головний скаут "блаугранас" у Південній Америці Андре Каррі. Останній, зокрема, сового часу був ключовою особою у переїзді Неймара на "Камп Ноу". Міна покликаний замінити у каталонському гранді Хав'єра Маскерано, який найближчим часом перебереться в Китай. Наразі колумбійцеві відводять роль навіть не третього, а четвертого захисника після Томаса Вермалена.

Очевидно, що до кінця сезону 2017/18 колумбієць матиме не так багато шансів проявити себе та виконуватиме роль першого на підхопленні. Міна для Барси – це насамперед хороша інвестиція у майбутнє. Якщо у Каталонії він старанно працюватиме та розвине свій неймовірнйи потенціал, то вже зовсім скоро стане серйозним конкурентом для Піке чи Умтіті. Борусія Д була готова викласти за Єррі близько 25 млн євро, а хто ж краще, як не дортмундці вміють розгледіти талант у молодих гравцях...?