УКР РУС

"Вкотре переконався у силі українців": кіпер Чорноморця з'їздив із гуманітарною допомогою у затоплений Херсон

10 июня 2023 Читати українською
Автор: Любомир Кузьмяк

Футбол 24 поспілкувався з Данилом Варакутою. Воротар одеського Чорноморця розповів, як не залишився осторонь біди українців, постраждалих від підриву Каховської ГЕС.

За 15 місяців війни ми звикли до будь-яких злочинів окупантів. Проте ранок 6 червня вкотре переконав українців у тому, що для Росії та її мешканців немає дна. Знищення Каховського водосховища стало катастрофою всеукраїнського масштабу і збільшило й без того тотальну ненависть до загарбників.

Разом із тим, українці знову продемонстрували єдність та згуртованість, а волонтери, які рятували людей та тварин на Херсонщині, змусили нас повірити у незламність духу. Одним із тих, хто долучився до спільної допомоги постраждалій Херсонщині, став 21-річний воротар Чорноморця Данило Варакута. У монолозі для Футбол 24 кіпер розповів про свою поїздку у затоплений Херсон.

Будинок батьків Караваєва опинився заблокованим у затопленому Херсоні

"Херсон – моє рідне місто. Коли я дізнався про підрив росіянами Каховської ГЕС, одразу вирішив, що не можна залишатися осторонь біди. Разом зі своїм другом Артемом, який теж переїхав із Херсону до Одеси, щоправда, на навчання, ми домовилися про волонтерську поїздку. Артем має великий автомобіль, тож я написав йому про свою ідею. Він миттєво погодився. Через знайомих дізналися, куди саме можна передати допомогу. Після цього моя дівчина опублікувала пост в Інстаграмі, суть якого – ми збираємо на допомогу постраждалим херсонцям. Катерина, дівчина Артема, розповсюджувала цю інформацію і допомагала зі збором коштів.

Однією з перших відгукнулася дівчина Дениса Кузика, який минулий сезон провів у Львові, а раніше грав за Динамо та Чорноморець. Вони скинули нам величезний донат. Бабуся Катерини мешкає у Херсоні. Нас попросили привезти їй солодощі та ліки, тож ми відчували особливу відповідальність.

Впродовж дня на нашу банку у Монобанку почали надходити суми від зовсім незнайомих людей. Це було дуже неочікувано і приємно. Ми здійснили велику закупку товарів. Із допомогою адміністратора Чорноморця отримали 250 літрів води. Також купили 100 кілограмів корму для тварин. Додатково знайомі передали нам фільтри для води та засоби гігієни. Завантажили усім цим Артемову машину, але зіткнулися з проблемою. Туди все просто не вміщалося.

Тож ми почали шукати мікроавтобус, оскільки на рахунку залишалася чимала сума грошей. Врешті нам вдалося відшукати фуру, яка прямувала до Херсону. Тому усю провізію, а ще 10 переносок для тварин, помістили туди. Оскільки у нас залишалися кошти, а машина стала порожньою, ми знову вирушили на закупи. Вирішили придбати продукти харчування, а також човен. Заїхали в "Епіцентр", там залишився один великий човен. Інші 20 менших вже відправили раніше до Херсону. Також купили на OLX двигун до човна, який забрали по дорозі у Миколаєві. Крім того, знайомі в Одесі віддали нам ще одного човна.

О 7-й ранку у четвер ми вирушили у дорогу. Вже у Херсоні зустрілися з представником Херсонської ОВА – з ним мене звів мій батько. Передали йому обидва човни, один із яких, той, що з двигуном, вони віддали поліції. Вже маємо відеозвіт, як наші човни працюють.

Ми на власні очі бачили підтоплені райони. День завершувався, ми збиралися повертатися додому. Заїхали на херсонський автовокзал, планували взяти попутників. Познайомилися з військовим, який сказав, що у Корабельному районі, який найбільше постраждав, є можливість забрати когось із собою до Одеси. Через мою маму вийшли на одного дідуся, у якого зламався автобус. Ми з Артемом взяли цього дідуся із собою та завезли до онука в Одесу.

Вже у дорозі він розповів нам про своє господарство. На жаль, йому довелося залишити вдома кролів – вода дуже швидко прибувала, треба було негайно евакуйовуватися. Хоча невелика надія на те, що волонтери їх врятують, все ж є. Коли ми їхали в Одесу, то багато розмовляли. Мене вразила внутрішня сила цього чоловіка. Однієї миті він втратив усе, що роками створював. Дім, тварин, навіть деякі документи зникли під водою. Проте цей дідусь був налаштований дуже позитивно. Ми багато жартували і говорили про хороші речі.

Взагалі коли ми розпочинали цей збір, то не чекали на таку кількість пожертв та допомогу. У мене велика кількість друзів та знайомих у футбольній спільноті України. Та я навіть не хотів їм писати. Знаю, як багато вони допомагають Збройним Силам. Однак і цього разу вони чимало донатили. Моя дівчина Мілена декларувала усі покупки і створила телеграм-канал – там можна дізнатися усю інформацію. Напередодні мої батьки також вирушили у Херсон і привезли ще частину продуктів та товарів.

Я не є професійним волонтером. Однак зараз час міжсезоння та, відповідно, відпустки, тож я щасливий, що долучився до такої справи. Коли ми чекали на блокпості на в'їзді у місто, то зустріли людей, які тричі на день їздять до Херсону. Це викликає захоплення. Звісно, добре, що ми поїхали з Артемом, але це не героїзм чи якийсь надзвичайний вчинок.

Востаннє я був удома в грудні 2021-го. Мої рідні райони, неподалік виїзду на Миколаїв, не сильно змінилися – там відчувається загалом звичне життя. Зараз літо, усе розквітає, багато людей, функціонують магазини та кав'ярні. Все, як в інших містах, які не потерпають від атак Росії. Зате та частина міста, яка розташована неподалік Дніпра, суттєво зруйнована. Ми бачили свіжі прильоти, під один із них ледь не потрапили. Але таку атаку чув кожен українець за час цієї війни. Просто було гучно, але не небезпечно.

Після цієї поїздки я вкотре переконався у єдності та силі українців. У дорозі моя дівчина повідомляла мене про постійні грошові перекази, які не припинялися: 50, 200, 1000 гривень… Це дуже надихало і додавало сил. У такі моменти я ще більше впевнююся, що невдовзі спільними силами українці виженуть окупантів зі своєї землі.

"Я – солдат": Владислав Ващук згадує жахи Гостомеля і поспішає взяти участь у контрнаступі