УКР РУС

Вест Хем Ярмоленка б'є Моурінью, нова роль Роналду, чергові невдачі Реала та Барселони: підсумки європейського вікенду

1 октября 2018 Читати українською

"Футбол 24" підсумовує найбільш знакові події чергового європейського футбольного вікенду у топ-чемпіонатах.

1. Вест Хем Ярмоленка завдав Моурінью чергового нищівного удару

Манчестер Юнайтед знову провалився, цього разу поступившись Вест Хему Андрія Ярмоленка. Українець став співавтором другого забитого гола лондонців, а манкуніанці за підсумками поєдинку оформили свій найгірший старт чемпіонату Англії за майже 30 років.

Ярмоленко проти Манчестер Юнайтед: посередні оцінки від англійських ЗМІ, віра у перспективи та відзнака від Моурінью

Британські ЗМІ вже практично в один голос заявляють про неминучість відставки Жозе Моурінью, а сам Манчестер Юнайтед вже начебто провів попередні перемовини із Зіданом. Не витримав навіть легендарний сер Алекс Фергюсон, який побоюється, що його, по суті, дітище, ризикує перетворитись на цирк.

Провальні результати, конфлікти у роздягальні та незрозумілі турнірні перспективи – відставка Моурінью все ближча?

2. Реал та Барселона знову втрачають очки та дають шанс конкурентам

Гранди іспанського футболу знову синхронно оступились. Каталонці лише на останніх хвилинах врятувались від поразки у домашньому матчі з Атлетіком Більбао, а Реал у дербі розписав нульову нічию з Атлетіко. Барселона не виграє вже 3 матчі поспіль, а мадридці взагалі повторили антидосягнення часів Жозе Моурінью.

Попри це обидві команди продовжують лідирувати у чемпіонаті Іспанії, проте Севілья та Атлетіко – на відстані одного та двох пунктів відповідно. Боротьба в чемпіонаті Іспанії лише набирає обертів, а інтрига і не думає зникати – все це явно на користь нейтральним вболівальникам.

3. Баварія насправді не така вже й могутня – Борусія Д вирвалась у лідери

За підсумками 6-го туру Бундесліги в чемпіонаті змінився лідер – ним стала дортмундська Борусія, яка оформила неймовірний камбек у поєдинку проти леверкузенського Байєра. Поступаючись 0:2, дортмундці за останні 25 хвилин поєдинку забили одразу 4 голи та здобули ефектну перемогу.

Ще ціннішими ці 3 пункти стали після другої поспіль осічки Баварії. Мюнхенці в минулому турі вперше в чемпіонаті втратили очки, розписавши нічию з Аугсбургом, а в цьому турі підопічні Ніко Ковача зазнали першої поразки – кривдником чемпіона стала столична Герта.

Борусія Д набрала хорошу форму та зобов'язана скористатись осічками мюнхенців, якщо "джмелі" серйозно налаштовані втрутитись у боротьбу за чемпіонський титул. Поточна форма та результати Баварії доводять, що з нею можна конкурувати. Принаймні, поки що.

4. Роналду у новій ролі допоміг Ювентусу здолати Наполі

В центральному матчі чемпіонату Італії Ювентус здобув вольову перемогу над Наполі. Найближчий переслідувач туринців відкрив рахунок, проте чемпіон відповів одразу трьома влучними ударами, які дозволили Юве відірватись від Наполі вже на 6 пунктів.

Окремо варто відзначити Кріштіану Роналду. Португалець хоч і не забив, проте долучився до всіх трьох голів Ювентуса. КР7 оформив дві результативні передачі, а ще одного разу після удару Роналду та стійки Манджукіч добив м'яч у ворота. Після цього туру в активі Кріштіану вже 4 гольові передачі – це вже половина від загальної кількості асистів португальця в Реалі у сезоні 2017/18.

Незвичне обличчя Роналду – ключовий фактор для перемоги Ювентуса над Наполі і завоювання Європи

Ювентус виграв 8 стартових матчів сезону вперше за 88 (!!!) років. Заслуга Кріштіану у цьому – космічна, навіть попри меншу кількість голів, ніж очікували від португальця.

5. Монако в серйозній кризі та наближає відставку Жардіма

Віце-чемпіон Франції Монако провалив старт сезону 2018/19. Після 8 турів підопічні Жардіма забили лише 8 голів, набрали 6 очок та перебувають у зоні вильоту. Цього разу Монако програв Сент-Етьєну, а вже у цей мідуїк монегаски зіграють проти Борусії Д в Лізі чемпіонів. Цей матч – момент істини для Леонарду Жардіма, над яким, по суті, навис "Дамоклів меч".

Монако не може виграти 8 поєдинків поспіль, з них 7 – у чемпіонаті. Португальському тренеру необхідно терміново щось змінювати, адже такі результати – явно не те, чого очікують від ще нещодавнього півфіналіста Ліги чемпіонів.

6. Челсі та Ліверпуль знову видали феєрію

Другий за кілька днів поєдинок Челсі та Ліверпуля знову подарував позитив нейтральним вболівальникам. Після матчу Кубка ліги та шедевру від Едена Азара команди зійшлися вже на Стемфорд Брідж та продемонстрували видовщний футбол. Здавалось, що лондонці вдруге обіграють свого суперника завдяки голу того ж бельгійця, але на останніх хвилинах неймовірний м'яч Старріджа подарував мерсисайдцям нічию.

Ліверпуль поступився лідерству Манчестер Сіті, з яким зіграє вже наступного туру. Нас очікує справжня битва за місце на вершині, у якій, до слова, великі шанси зіграти має наш Олександр Зінченко.

Зінченко зіграє за Ман Сіті в ЛЧ і проти Ліверпуля – Гвардіола майже не має варіантів і називає гру українця "блискучою"

7. Рома – господар Вічного міста

Чергове римське дербі завершилось перемогою Роми, яка, схоже, потроху виходить з кризи. Після перемоги над аутсайдером Фрозіноне підопічні Ді Франческо обіграли і свого найпринциповішого суперника Лаціо.

Майстер голів п'ятою Хав'єр Пасторе достроково залишив поле через травму, проте, вочевидь, дивним чином передав цей дар Лоренцо Пеллегріні. Саме італійський хавбек, який замінив Пасторе, ударом п'ятою відкрив рахунок у матчі. У другому таймі Лаціо після вражаючого фейлу Фасіо зрівняв рахунок, проте екс-лаціале Коларов блискучим ударом зі штрафного знову вивів Рому вперед.

Від антигероя до героя – один крок, в даному випадку гол. Фасіо виправився, поставивши крапку в матчі. "Джалороссі" на коні – як мінімум, до наступного дербі Рим належить їм.

8. Мілан виходить з кризи?

Після трьох нічиїх поспіль "россонері" нарешті взяли 3 очки, розгромивши на виїзді Сассуоло. Дженнаро Гаттузо отримав 3 матчі для виправлення турнірного становища команди і одразу взявся за справу. "Нероверді" були обіграні практично без шансів, а перший гол Сусо став справжньою окрасою даного поєдинку.

У наступному турі Мілан чекає в гості аутсайдера К'єво, а після міжнародної паузи команду Гаттузо чекає дербі з Інтером. Перемоги в цих матчах, особливо проти команди Спаллетті, однозначно повернуть оптимізм фанатам Мілана.

9. ПСЖ – поза конкуренцією

Підопічні Томаса Тухеля перемогли чергового суперника. У 8 турі парижани розгромили Ніццу та повторили рекорд Лілля більш ніж 80-річної давнини. Ніхто, починаючи з сезону 1936/37 не зумів перемогти у 8 стартових поєдинках чемпіонату.

Вже в наступному турі ПСЖ може одноосібно увійти в історію. Цікаво, що завадити їм це зробити спробує Ліон – завтрашній суперник Шахтаря у Лізі чемпіонів.

За підсумками 8 матчів ПСЖ випереджає найближчого суперника вже на 8 очок. У вас ще є ілюзії щодо інтриги у боротьбі за чемпіонство Ліги 1?

10. Історична подія в Серії А: Фрозіноне нарешті забив – останнім у топ-5 лігах

Нарешті це сталось. Лише в 7 турі новачок еліти Фрозіноне, нехай і з пенальті, але все ж зумів забити перший гол у сезоні. Сталося це у матчі проти Дженоа.

Таким чином Фрозіноне став останньою командою серед представників топ-5 чемпіонатів, яка зуміла вразити ворота суперника. Цікаво, що серед інших команд топ-ліг по 3 забиті голи (найгірший показник після Фрозіноне) мають Хаддерсфілд та... Шальке Євгена Коноплянки.

Цікаво, що попри такі результати Фрозіноне посідає не останнє місце в чемпіонаті. В активі команди з провінції Лаціо 1 очко, стільки ж, проте зі знаком "мінус" – у К'єво, який був оштрафований Федерацією на 3 пункти.

Юрій Яковлєв, "Футбол 24"

Наші за кордоном: рівень від Ярмоленка і Коноплянки, голи Олійника і Селезньова, харківський дует в Молдові