УКР РУС

В переддень крутого піке. Сталь перед сезоном-2017/2018

10 июля 2017 Читати українською
Автор: Иван Вербицкий

"Футбол 24" - про невеселі перспективи команди, яка представляє Кам’янське, тренується у Києві, а грає у Дніпрі.

Товарищеские матчи
завершено
-

Їхня присутність у Прем’єр-лізі три сезони поспіль – найліпша персоніфікація системних беззаконь в українському футболі. Цей клуб навіть право виступати в елітному дивізіоні здобував не за спортивним принципом, а в обхід регламенту, об’єднавшись із донецьким Металургом. Окрім того, органи ліцензування відверто нехтують тим фактом, що Сталь не має ні власного стадіону, ні учбово-тренувальної бази. Команда третій рік поспіль гратиме на дніпровському Метеорі, а готуватиметься в Києві. У цього клубу практично немає вболівальників. Його матчі збирають одну з найменших поміж решти суперників глядацьких аудиторій.

Однак функціонери вважають, що існування Сталі комусь таки потрібне. Дарма, що попередні порушення впродовж весни 2017-го підсилилися фінансовими труднощами. Борги перед футболістами та тренерським штабом команди складають чотири місяці. Найперше проблеми клубу пов'язані з припиненням виробничої діяльності з боку генерального спонсора клубу Дніпровського металургійного комбінату, котрий знаходиться в Кам'янському.

Як грали у сезоні-2016/2017

Осінню частину попереднього чемпіонату Сталь провела з двома голландцями на чолі. Ерік ван дер Меєр відпрацював три тури і повернувся начебто у зв’язку з сімейними обставинами додому, а його місце зайняв Якоб Ґалл. Команда грала відверто погано і пояснювалося те явище слабкою комплектацією. Мовляв, складно виступати у Прем’єр-лізі колективу з виконавцями рівня першої ліги. Однак взимку кам’янців очолив білоруський спеціаліст Леонід Кучук і зі Сталлю трапилося дивовижне перевтілення. Ні, перемагати всіх і відразу команда не стала, стабільності в результатах кам’янці теж не демонстрували. Але то було вже не безлике зібрання одинадцяти футболістів, а цілком боєздатна, з чітко поставленою грою команда.

Однак фінансові реалії всі починання пана Кучука перекреслили. В міжсезоння тренер очолив російський Ростов, а більшість основних виконавців подалися туди, де буде впевненість у завтрашньому дні.

Тенденції

В останніх п’ять сезонів в елітному дивізіоні українського футболу неодмінно знаходиться команда, яка або не дограє чемпіонату до кінця (Арсенал у 2013/2014-му і запорізький Металург у 2015/2016-му), або обмежується роллю статиста, який навіть не дограє, а домучує каденцію у Прем’єр-лізі. Виглядає, що в майбутньому сезоні одна з цих ролей підготована Сталі.

Пішли: Юрій Паньків (Олександрія), Олександр Бандура (Верес), Роман Карасюк (Верес), Максим Каленчук (Олександрія), Мілош Стаменковіч (Іртиш, Казахстан), Кваме Карікарі (Аль-Махрія, Катар), Роман Дебелко (Карпати), Микола Іщенко (Верес), Бой Деул, Сільвано Комваліус, Денис Васін, Павло Пашаєв (Нефтчі, Азербайджан), Максим Задерака (Олександрія), Антон Кравченко (Олімпік), Артем Шабанов (Олімпік), Леандро да Сілва, Ґор Малакян, Едґар Малакян, Сергій Воронін, Олексій Довгий*

* - курсивом виділені ті трансфери, які ще офіційно не відбулися

Новачків клуб не запрошував взагалі. Колишній тренер молодіжної команди Єґіше Мелікян опиратиметься на виконавців, які у минулому сезоні грали під його керівництвом у першості дублерів. Що то рівень навіть не першої ліги, продемонстрував недавній контрольний поєдинок проти Колоса з Ковалівки, який кам’янці програли без варіантів (0:2).

Орієнтовний склад: Пеньков – Мицик, Анатолій Ульянов, Артур Даніелян, Гліб Грачов – М. Павлюк, Месхі – Якимів, Мисик, Павлюк – Кузик

Зрозуміло, що орієнтовний склад в умовах, у яких нині знаходиться Сталь, можна вважати дуже приблизним. Окремих вихованців Єґіше Мелікян зараз переглядає і не виключено, що на цьому тижні кимось підсилити склад таки вдасться.

Чого бракує

Підрубрика постійна, але її в цьому випадку радше вартувало б перейменувати на «Чого не бракує». Судячи з усього, лідерами оновленої Сталі мають стати Мар’ян Мисик і Орест Кузик. То в разі, якщо впродовж найближчого часу з обойми не висмикнуть й їх. Мар’ян і Орест – єдині з нинішньої обойми виконавці, яких до старту можна назвати виконавцями рівня Прем’єр-ліги.

На що претендуватимуть

У чемпіонаті-2001/2002 львівські Карпати встановили не побитий досі антирекорд – десять матчів поспіль без забитих м’ячів. Запорізький Металург, знявшись з чемпіонату після першого кола у 2015/2016-му, встановив антирекорд за кількістю набраних у сезоні очок – всього три. Виглядає, що Сталь у її нинішньому вигляді може на ці вражаючі показники зазіхнути і поновити їх своїми, ще ближчими до абсолюту цифрами.

Прагматизм чи відступ? Зірка перед сезоном-2017/2018

Декомунізовані, але непереорендовані. Маріуполь перед сезоном-2017/2018