УКР РУС

Україна – Туреччина: 5 інтриг, які несе прихід Луческу перед матчем відбору ЧС-2018

1 сентября 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Збірні Туреччини та України готуються до матчу, після якого надії на Чемпіонат світу може зберегти хтось один.

У разі перемоги однієї з команд розрив збільшується до 3-х очок за 3 тури до кінця відбору ЧС-2018. А є ще ж Хорватія та Ісландія, які також зіграють між собою і випереджають наш дует на 2 бали. Призначення Луческу головним тренером збірної Туреччини було відважним кроком, але чи виправданим, дізнаємось уже незабаром. А поки подивимось на те, що румунський тренер, який зовсім недавно провалився у Росії, уже встиг або ще може зробити.

"Щоб перелічити мої невдалі матчі, вистачить пальців однієї руки". Чому повернення Арди Турана не означає нічого хорошого для збірної України

Луческу і його знання Шахтаря та УПЛ – чи так це смертельно?

Він не тренував збірну понад 30 років. Першим і останнім до сьогодні таким досвідом була робота з рідною Румунією. Порівняно з його попередником Терімом Луческу серйозно програє у подібному досвіді. Але й вивчати новий ринок йому особливо не потрібно. Містера всі тут знають, а він обізнаний з гравцями і специфікою роботи.

Це не Росія, скажімо, де румун недооцінив середній клас клубів РПЛ і переоцінив вплив Зеніта у кабінетних іграх. Чому нас судять московські рефері? Чому нам не допомагають, а навпаки, топлять? Чому критикують і тиснуть на суддю, який вилучив 3-х гравців суперника? Румунський наставник по-дитячому наївно вивалював усі ці аргументи, щиро не розуміючи, чому все не так райдужно і схоплено, як йому пояснювали. Діти істерять схожим чином, вимагаючи якихось цяцьок і поступок у батьків. Але ж тут солідний дядько, який налаштовує своїм, даруйте на слові, ниттям всіх проти себе. У Туреччині цих помилок Лучеcку повинен уникнути, хоча перше похолодання у стосунках з пресою вже пройшло (читайте нижче).

Лобановський усміхається, Луческу жбурляє шапку, а Маркевич – під дощем. 30 найкращих фото в історії українського футболу

Мірча знає більшість гравців команди Шевченка, а деяких, можливо, навіть краще, ніж свого сина Развана. Пятов, Степаненко, Коваленко, Ордець і Кривцов з тих, хто може реально вийти і кого Луче "ростив" роками. Ракицького не рахуємо, позаяк у нього дискваліфікація. Однак тут є і зворотній бік медалі. Бутко і компанія уже заявили, що гра проти колишнього тренера це подвійний імпульс. Коноплянка ніяк не забуде минулі баталії Дніпра і Шахтаря та бажає перемоги зі ще більшою силою. Про гравців Динамо і новачка Борусії Дортмунд і згадувати окремо не потрібно. Знати і зуміти нейтралізувати наявними гравцями – це дві різні речі. Фактор позитивно заведеного Ярмоленка і відродженого Коноплянки може придавити не особливо вмілий і навчений захист суперника, а з ним і всі тактичні замальовки Луческу.

Тактична дисципліна чи ностальгія за бразильською самбою

72-річного фахівця характеризують диктаторські замашки і відсутність тактично гнучкості. Ось любить він бразильців і схему 4-2-3-1, і все тут. Давненького такого не було, щоб Луческу зовсім залишився без латиноамериканців у передній лінії. Але це не означає, що турецькі фланги не здатні полоскотати нерви українським фанатам своїм атакувальним шоу. Луческу зізнався, що через дефіцит часу покладатиметься на досвідчених перевірених вовків. Чи не закриє це шлях для юних 20-річних зірок: Ундера з Роми, Унала з Вільяреала і Мора із Сельти? Якщо Терім свідомо пішов на омолодження складу, то його наступник вирішив зазирнути в минуле.

Ось кого ми точно побачимо у Харкові, то це 25-річну сенсацію Галатасарая Толгу Чігерчі. Екс-хавбек Герти і Борусії М повернувся у Туреччину, де забив 4 голи у 3 матчах Суперліги. При цьому Чігерчі діє на позиції опорника і за всю свою кар'єру на дорослому рівні забив менше, ніж за ці декілька матчів. Ідеальний 6-й номер, якого Луческу вже почав цінувати.

Головною проблемою екс-наставника Шахтаря залишається захист. Він знає, якими гострими є здвоєні фланги збірної України, яким більше до вподоби атакувати, ніж захищатись. Але як вирішити проблему слабких центральних і крайніх захисників? Це буде виклик, над яким Луческу працюватиме цілодобово перед матчем з нами. Лізти безоглядно вперед на команду з Ярмоленком, Коноплянкою, Соболем і Морозюком – смертельно безглуздо. Це показав і перший матч у Коньї, де господарі лише дивом врятувались, а по суті це Ярмоленко і Ко їх пробачили.

Тому попри те, що турки і їхній новий тренер самі полюбляють атакувати, Луческу, найімовірніше, зробить ставку на контратакувальну гру. Намагатимуться змусити українців грати у некомфортний футбол. Але і тут ризики чималі. Сказати, що Туреччина Теріма була непробивною стіною, аж ніяк не можна. Ісландія відвантажила 2 голи. Хорватія забила лише раз, але нічию у Загребі можна було впевнено сприймати як дар небес. Прості та дуже ефективні навіси викликали море проблем у турків. Флангові гравці не перекривали, центральні програвали весь верх. А ще ця любов турків до підкатів у своєму штрафному... Завдяки цьому Хорватія і Україна забили по голу з пенальті.

Телефонний код Туреччини починається на 90+. Турки люблять як виривати результат у цей проміжок ігрового часу, так і втрачати очки. Про це необхідно пам'ятати, у них це на ментальному рівні прописано. Згадайте, як Туреччина виходила на Євро-2016! Там теж був невиразний старт (у нашій групі турки за перші 3 матчі проти безпосередніх конкурентів дивом видряпали лише 2 очки). А потім трапився феноменальний фініш: 4 перемоги у 5 турах (останній тріумф здобуто на 89-й хвилині!), виліт Нідерландів і путівка Туреччини як найкращої 3-ї команди відбору.

Незважаючи на всі проблеми в захисті та відсутність досвідченого форварда (Бурак Їлмаз почав забивати після повернення в Суперлігу, але дискваліфікований), турки постануть у Харкові зубастим суперником з хитрим тренером, який може дозволити гру на межі фолу, в яку входять провокації, тиск на воротаря і грубощі.

Емре Мор знову возитиме чи буде в тіні старших?

Так, як цей екс-півзахисник Борусії Дортмунд, українських захисників давно ніхто не возив. По 2-3 суперники не могли нічого вдіяти з юним талантом. Турецький Мессі, не інакше. Мор ще у стартовому матчі відбору проти Хорватії на велосипеді обходив Модріча і Ко, зміщуючись з правого флангу в центрі, і добре тільки, що удар у нього не настільки відточений, як дриблінг.

Емре втратив місце у складі Дортмунда, перейшов у Сельту, але вже давненько відчуває проблеми з практикою і тонусом. Перед Україною Мор або не у формі, або травмований, позаяк ще в четвер намотував кола самостійно. Плюс вік, Луческу з недовірою ставиться до надто молодих, особливо в ситуації з дефіцитом часу. Схоже, що один з героїв першого матчу цього разу нам не дошкулятиме. Принаймні не з перших хвилин.

Непослідовний ігнор Ез'якупа, який не зрозуміли в Туреччині

"Найкращий півзахисник країни" (так про нього відгукуються турецькі фанати) дочекався першого виклику Луческу лише з другого разу – під великим тиском преси. Мова про Огузхана Ез'якупа, якому "лише" 24, і він, очевидно, не той досвідчений боєць, на якого можна покладатись румунському лису. Ну, а що казати, коли у збірну вперше за 3 роки викликали 36-річного півзахисника Емре Белозоглу. Не здивуюсь, якщо саме він, а не Ез'якуп вийде у старті.

Луческу зберігає гарну міну і каже, що він просто краще роздивився цього хавбека в останньому матчі Бешикташа і навіть провів з ним телефонну бесіду. "Тільки ідіоти не змінюють свою думку, між нами немає непорозумінь", – роздратовано кидає Містер у бік турецьких журналістів, які ніяк не відчепляться з цим дивним стартовим епізодом румунського тренера.

Він сам створив проблему на рівному місці, і тепер не уникне питань щодо його відсутності або й присутності у складі. Особливо, якщо все піде не за його планом. А питання вже є і будуть. Зокрема, чому Мірча так покладається на гравців, які не мають ігрової практики або за якими тягнеться шлейф скандалів.

Україна – Туреччина: Луческу оголосив склад на матч

Арда Туран – лідер чи скандаліст, який зажерся, або Згадуючи переворот

Луческу – один з тих, хто вміє говорити з великими бізнесменами. Його люблять великі боси від футболу і не тільки, бо з ним можна говорити однією мовою без купюр. Ситуація з Ардою Тураном, коли якісь зовнішні сили відверто втручались у внутрішню кухню збірної Туреччини – дуже класна ілюстрація до придушеного рік тому політичного перевороту в державі. І екс-наставник збірної Терім, і сам хавбек Барселони звинувачували у всьому впливових людей не з роздягальні, не забуваючи поливати один одного. Як наслідок, дві надто харизматичні особи не зуміли ужитись з собою. Спочатку "червону картку" побачив гравець, а за короткий час було вирішено пожертвувати тренером заради лідера на полі.

Арда начебто вимагав завищені преміальні у Федерації на Євро-2016 (історія, більше схожа на одну з африканських країн, але не забуваймо, що в каталонській пресі регулярно з'являлась інформація про залежність Турана від азартних ігор і проблеми з фінансами. Він уже давно не той, ким був в Атлетіко. Півроку простою через трансферний бан Барселони ніби стали фатальними. Арда зрідка згадував свою колишню форму, але у нинішній збірній навіть Чалханоглу, який улютому 2017 року отримав 4-місячний бан від ФІФА, може зіграти важливішу роль.

У турецькому футболі все дуже схоже до їхньої політики, тим паче, що репресії режиму Ердогана зачепили немало футбольних персон. Вчорашні друзі з легкістю стають ворогами народу. Що казати, якщо навіть легендарний "Імператор" Фатіх Терім з такою легкістю випав з борту напередодні матчу проти України. Бійка з ресторатором як причина звільнення? У Туреччині, де гарячі емоції є звичайною буденністю і великим схильні пробачати помилки? Це більше схоже на красиву відмазку.

У цій постійно напруженій ситуації Луческу нині має повну підтримку, але завтра після, дуже сподіваємось, поразки від України може початись падіння. Таке повільне, як у повторах slowmotion, але не менш болісне. Як впоратись з цим тиском і впливовими шептунами (агентами гравців, функціонерами), аби це не вплинуло на команду і самого тренера? Тут весь досвід Мірчі (не такий лише й позитивний після фіаско з Зенітом) мусить стати у пригоді. За виклик Турана, який публічно так і не вибачився за побиття журналіста, і плани повернути йому капітанство Луческу вже дорікають. Далі буде?

Тарас Котів, Футбол 24