УКР РУС

Томаш Росіцкі: Мессі з минулого, який вмів кривдити Динамо та Шахтар і дратував Англію, копіюючи Роналдінью

12 февраля 2018 Читати українською

“Футбол 24” – про Томаша Росіцкі, легенду чеського футболу, якому травми не дозволили стати королем АПЛ.

У 2017 році футбол попрощався з багатьма видатними гравцями. Бутси на цвях повісили Філіп Лам, Хабі Алонсо, Кака, Андреа Пірло, Френк Лемпард, Франческо Тотті... За цими іменами далеко не кожен згадає, що минулий рік став останнім у кар’єрі Томаша Росіцкі – екс-хавбека Спарти, Борусії Дортмунд та Арсенала. 37-річний чех вирішив повісити бутси на цвях, вже будучи далеко від перепетій англійської Прем’єр-ліги, – у рідній Спарті, яка подарувала гравцю квиток у великий футбол, а наприкінці кар’єри дала можливість спокійно дограти у рідних стінах.

Мій розум все ще хоче грати, а от тіло відмовляється. Я у професійному футболі вже 20 років. Важко уявити, скільки проблем я пережив. На жаль, через мої травми я просто не знаю, на який рівень міг би вийти.

Так Росіцкі оголосив про завершення кар’єри у грудні 2017-го. Талант цього футболіста завжди був не до кінця розкритий для футбольного світу. Тож, пропонуємо згадати кар’єрний шлях Томаша Росіцкі – одного з найкращих півзахисників ХХІ століття.

Легенди футболу, які оголосили завершення кар'єри у 2017 році

Квиток у футбол, подарований братом

Росіцкі народився у сім’ї спортсменів: батько – відомий чеський екс-футболіст Іржі Росіцкі, який провів успішну кар’єру в складі празької Спарти та мадридського Атлетіко; мати – Єва Росіцкі, знаменита легкоатлетка. Томаш почав працювати з м’ячем у віці 5 років. Хлопчик зацікавився футболом, перш за все, через старшого брата – Іржі Росіцкі-молодшого. Той, будучи на три роки старшим, завжди брав Томаша у двір поганяти “шкіряного”.


17-річний Росіцкі у Спарті

Через деякий час батьки віддали обох у команду Компресори, чия тренувальна база якраз розташовувалась недалеко від дому сім’ї Росіцкі, у передмісті Праги. Можливо, найважливіший момент у житті Томаша стався у 13 років – хлопець потрапив у молодіжну команду Спарти. Ще й як! Справа у тому, що чеський гранд не збирався підписувати молодого таланта – клуб з Праги цікавився лише його братом. Однак Іржі Росіцкі-старший вважав, що брати повинні виступати в одній команді. Спарта погодилась на умови батька, і точно не пошкодувала.

Старший брат Іржі швидко адаптувався у Спарті та ще в юному віці перейшов у мадридський Атлетіко. Там чех так і не став своїм та поїхав підкорювати чемпіонат Австрії. Потім знову була Спарта, де Іржі завершив кар’єру у віці 30 років через хворе коліно. Талановитого гравця рано замучили травми.


На полі Іржі Росіцкі-молодший завжди "воював"

Однак повернемось до історії Томаша, який прогресував у новій команді з космічною швидкістю. Перспективного виконавця викликали до усіх молодіжних та юнацьких збірних Чехії, а Спарта дозволила тренуватись з головною командою вже у 16 років. Дебют Росіцкі у чемпіонаті Чехії відбувся наприкінці сезону 1998/99. Нічого особливого: Спарта вже гарантувала собі чемпіонство, тому дозволила молодим гравцям проявити себе.

Наступний сезон для Томаша став по-справжньому повноцінним. 19-річний гравець почав виходити в основі, допоміг команді знову стати чемпіоном та вдало виступити у Лізі чемпіонів. Логічним виглядав і дебют у складі національної команди, де Росіцкі вийшов на заміну в товариському матчі. Символічно, що на полі Томаш замінив іншу легенду – Павела Недведа.


Росіцкі проти збірної Франції на Євро-2000

Перший міжнародний турнір для нашого героя – Євро-2000. Росіцкі одразу встановив рекорд, ставши наймолодшим чехом в історії чемпіонатів Європи. Пізніше, на сумнозвісному для України Євро-2016, Томаш стане найстаршим чехом, який коли-небудь грав на такому турнірі. Щоправда, Євро-2000 для юного таланта – справжнє розчарування. Чехи навіть не вийшли з групи і могли звинувачувати у цьому... П’єрлуїджі Колліну. Італійський Фантомас у першому матчі збірної Чехії на турнірі призначив на останніх хвилинах дуже суперечливий пенальті для Нідерландів, чим вбив усю надію Недведа і Ко.

Ар'єн Роббен: син агента, який з пелюшок рвав жили за унікальною методикою, був найшвидшим у Реалі, переміг рак і плював на дикі мільйони

Перше знайомство з Арсеналом та покарання від Шахтаря

Зараз би молодого Росіцкі назвали “новим Мессі”. На полі у нього було майже не реально відібрати м’яч, хоча ще з малого віку Томаш був невисокого зросту (178 см). Як пізніше зізнається лідер Баварії Томас Лінке, у Росіцкі відібрати “круглого” можна було лише з порушенням правил. “Він вміє ховати від суперника м’яч. От просто забирає і змушує його слухатись”, – розповідав німець. Плюс чудовий удар з обох ніг та вміння “читати” гру, роздаючи при цьому ідеально точні передачі.

І хоча у Спарті “тікі-таку” нашого героя розуміли не всі, на позиції “десятки” Росіцкі почувався максимально зручно. У сезоні 2000/2001 Томаш став лідером команди, яка у Лізі чемпіонів опинилась в одній групі з Арсеналом, Лаціо та Шахтарем. Спарта у ту пору не могла тягатися з англійськими чи італійськими клубами, тому логічною виглядала боротьба лише за третю сходинку з “гірниками”. Першу гру з Шахтарем чехи виграли з рахунком 3:2 саме завдяки голу Росіцкі, який відкрив рахунок у тому матчі. Той гол навіть чимось схожий на легендарний м’яч Лео Мессі у ворота Реала в 1/2 фіналу ЛЧ 2010/2011.

Гол Росіцкі Шахтарю (дивитись з 03:05):

Гол Мессі Реалу:

Потім на Спарту чекав Арсенал. На “Хайбері” Росіцкі і Ко не виглядали хлопчиками для биття, однак програли майже безапеляційно. Наприкінці гри Росіцкі чи не вперше за матч вирішив не шукати пасом партнера, а самотужки протягнути м’яч. Прорвавшись лівим флангом, Томаш обіграв трьох захисників “канонірів”, немов дітей, та встановив остаточний рахунок 4:2. Через багато років, на презентації Росіцкі в Арсеналі, Арсен Венгер згадає цей гол та зізнається, що уважно почав слідкувати за гравцем після того лігочемпіонівського матчу.


Росіцкі в матчі проти Арсенала

Щоправда, Спарта так і не пройшла далі. “Гірники” в останньому турі переграли резервний склад Арсенала та позбавили празький клуб путівки у Кубок УЄФА. За Росіцкі одразу почали питати найкращі скаути Європи. У молодого чеха на горизонті виднілись Інтер, Баварія, тоді ще скромний ПСЖ та інші імениті команди... Керівництво Спарти для себе вирішило, що такий момент втратити не можна, та прийняло рішення заробити на трансфері якомога більше. Томаш повинен був перейти у нову команду вже взимку, адже боси Спарти боялись, аби хавбек не отримав травму в матчах чемпіонату Чехії, що одразу б знизило ціну на гравця.

Як "Шніцель" став "Моцартом"

Шальке був першим серйозним клубом з топ-п’яти ліг, який зацікавився футболістом. Ще за 19-річного Росіцкі “кобальтові” не захотіли платити 8 мільйонів німецьких марок. А коли через рік знову націлились на гравця, почули вже зовсім іншу суму – 25 мільйонів. Через такі апетити Спарти з боротьби за Томаша вийшла навіть Баварія. Заплатити змогла лише Борусія Дортмунд, яка таким переходом встановила трансферний рекорд Бундесліги.

За Томаша заплатили аж надто багато. Принаймні, так вважала німецька преса, яка взялась тролити новачка “джмелів” за худорлявість та низький зріст. “Хлопче, з’їш шніцель” – такими заголовками зустріли Росіцкі у Дортмунді. Борусії жартівливим тоном радили нагодувати чеського вундеркінда, якому на батьківщині “просто не давали їсти”.


Перші дні Росіцкі у Дортмунді

"Шніцель" попри негативну пресу отримав у новому оточенні повну підтримку. Президент і директор “джмелів” у десятках інтерв’ю впевнено повторяли одну фразу: “Він стане великим”. Томаш, отримавши 10-й номер Борусії, почав розривати Бундеслігу майже одразу. У дебютному сезоні за “жовто-чорних” (а Росіцкі зіграв лише другу половину) півзахисник роздав 11 асистів у 15 матчах. Тепер “Шніцель” став “Моцартом”. Німецькі ЗМІ це прізвисько відкопали у чеській пресі, яка називала так Росіцкі у дебютний його сезон в Спарті.

Томаш швидко адаптувався у новій для себе країні. Зовсім не дивно, що улюбленим шкільним предметом майбутнього футболіста була німецька мова. З ним у Дортмунд перебралась мама, яка не давала сину часу на гульки та дискотеки. Великий вплив на нашого героя мали ще два новачки Борусії: Ян Коллер та Марсіо Аморозо. Обидва форварди легко знайшли спільну мову з Росіцкі. Чех Коллер навіть якось зізнався, що часом сприймав Росіцкі як молодшого брата. На полі Томаш часто отримував по ногам, а кремезний Ян не відмовляв собі у задоволенні помститись за співвітчизника. У таких моментах суперникам цієї парочки було несолодко.

В той же час Росіцкі отримав чудових партнерів на полі. Коллер та Амрозо (пізніше прийде ще нападник Евертон) були ефективними форвардами: перший чудово грав головою та вигравав всю боротьбу, другий – мав вибухову швидкість та сильні удари з обох ніг. Та Борусія з Маттіасом Заммером біля керма та Росіцкі як головним диригентом здобула чемпіонство Німеччини. Амрозо якось сказав: “Грати з Росіцкі в одній команді – це отримати ліцензію на забивання голів”. Моцарт у свою чергу був аж надто скромним, роздаючи інтерв’ю, в яких хвалив Амрозо та не помічав свого внеску.


Ян Коллер та Томаш Росіцкі

У сезоні 2001/02 Росіцкі і Ко мали шанс виграти ще й Кубок УЄФА, але у фіналі не змогли здолати Фейєнорд. До слова, у тому єврокубковому сезоні доля знову звела Росіцкі з Шахтарем. “Джмелі” впевнено обіграли “гірників” у 3-му кваліфікаційному раунді ЛЧ, але сам Томаш голів не забивав. Розписався він у воротах іншої української команди – Динамо. У матчі групового етапу Ліги чемпіонів команди зіграли унічию 2:2, а вже у Дортмунді Борусія взяла гору над киянами. Єдиний гол у другому матчі забив Росіцкі, вирішивши долю зустрічі завдяки індивідуальній майстерності. Чех “накрутив” Владислава Ващука після проходу та легко обіграв голкіпера.

Гол Росіцкі Динамо (дивитись з 02:40):

В 21 рік Томаша назвали Футболістом року в Чехії. Так "Моцарт" підкорив ще один національний рекорд – до нього ніколи такий молодий гравець не отримував цю нагороду.

У численних своїх інтерв’ю до і після дортмундського періоду кар’єри Росіцкі зізнавався, що Заммер – гравець та тренер, на якого він завжди рівнявся. Щоправда, навряд чи саме цей факт змусив німецького коуча нагородити 22-річного Томаша капітанською пов’язкою у жовтневому матчі “джмелів” проти Бохума. Один з наймолодших капітанів в історії клубу! І це після неповних двох років у Дортмунді. Здавалось, на футболіста чекає ідеальна кар’єра в Борусії...

Росіцкі та Амрозо святкують чемпіонство

Слова, що образили всю Німеччину

Якось у Чехії один з таблоїдів опублікував сенсацію: Росіцкі переспав з незнайомою дівчиною, після чого кинув її. В своєму інтерв’ю мадам розповідала про подробиці нічного роману з відомим футболістом. Щоправда, Томаш одразу відповів, що вперше чує про цю незнайомку. Дійшло навіть до суду... Наш герой ніколи не потрапляв у подібні скандали, за що фанати його й полюбили. Скромний Росіцкі рідко вживав алкоголь та відвідував нічні клуби. Ян Коллер зізнався, що улюбленими заняттями Томаша було читання книг, сидіння за комп’ютером чи музика. Ну зовсім не персонаж світської хроніки.

Коллер мав великий вплив на Росіцкі. Співвітчизник футболістів Іржі Ярошик так описав Яна: “У нього в Монако є все. За такі гроші можна купити суперкар, а Коллер їздить на старому “Мерсі”, який купив ще у Борусії”. Ось такий друг у Росіцкі.

Однак скандалу в Дортмунді Росіцкі не уникнув. Після провального сезону 2003/04 любов вболівальників до Томаша протверезіла. Команда провалилась на усіх фронтах, навіть не потрапивши у єврокубки.

Євро-2004 – одна з найганебніших сторінок Бундестіму в історії. Німці не змогли вийти з групи, пропустивши далі Нідерланди та... Чехію. Та збірна Чехії виглядала фаворитом турніру, вигравши усі матчі на груповому етапі. Росіцкі і Ко, вже гарантувавши собі місце у 1/4 фіналу, все одно не розслабились та перемогли Німеччину. Після того матчу Росіцкі дозволив собі таку фразу: “З такою грою збірна Німеччини не заслуговує на вихід з групи”. Пізніше чехи програють у півфіналі грекам, маючи ігрову перевагу над суперниками. Але так вже творилось диво імені Отто Рехагеля.


Росіцкі на Євро-2004

Після чемпіонату Європи у Португалії Росіцкі ще два роки гратиме за Борусію, хоча й футбольна спільнота Німеччини буде ненавидіти його за слова про їхню збірну. Влітку 2004 року Томаш міг піти у Ліверпуль або Порту, однак у Дортмунді не готові були відпустити лідера. Та й сам футболіст вірив, що скоро його відносини з фанатами налагодяться. Але новий сезон приніс ще більше розчарувань. Команду почало лихоманити через травми, сам Росіцкі пропустив кілька матчів через тонзиліт (хвороба, яка викликає біль у горлі, утруднення при ковтанні та диханні). Колишній гравець “джмелів” Штефан Ройтер ще й “пройшовся” по "Моцарту" в інтерв’ю:

Росіцкі – не лідер, він не має потрібних якостей, щоб носити капітанську пов’язку. Як можна називати Томаша лідером, якщо він навіть не бореться на полі.

У цей період Борусія ще й отримала фінансові проблеми. Клуб опинився на межі банкрутства, а фанати вигадували все нові лайливі кричалки про футболістів. І Росіцкі не був винятком. Щоправда, у другій половині сезону все перевернулось з ніг на голову: команда отримала нових спонсорів, лідери відновились від травм, а Томаш якимось дивом видав один з найкращих відрізків у кар’єрі. Чех серйозно додав у фізичній силі, що у комбінації з технічними можливостями гравця робило його найкращим футболістом ліги. Борусія у другій половині сезону набрала майже стільки ж очок, як і лідер – Баварія. Щоправда, для потрапляння у єврокубки цього було замало – аж надто багато очок втратила команда на старті.

Топ-5 голів Росіцкі за Борусію:

Трой Діні: bad boy із Уотфорда – сидів на бухлі і нарах, а тепер демонструє Челсі fuck off

“Я не пенсіонер, щоб їхати у Росію”

В останньому сезоні за Борусію Росіцкі знову був лідером. Однак і на полі, і за його межами дортмундська команда тріщала по швам. У клубу закінчувались гроші, тому потрібно було продавати головних виконавців. Ні Амрозо, ні Евертона у Дортмунді вже не було, а найближчий друг Коллер майже не грав через погану форму. Томаш вже не мав мотивації залишатись у Борусії, яка за підсумками Бундесліги 2005/06 знову не виборола право на єврокубки. Ще до фінішу чемпіонату Росіцкі домовився з керівництвом, що покине клуб влітку...


Томаш Росіцкі

Щоправда, роман Росіцкі та Борусії все одно закінчився красиво. Можливо, більшість фанатів і не прощалась з футболістом зі сльозами на очах, але боси “джмелів” мають дякувати чеху. Справа у тому, що різні клуби Європи виходили на агента Томаша – Павела Пашку – з проханням переконати гравця покинути німецький клуб безкоштовно та отримати хороші преміальні. Однак Пашка, який працював з Росіцкі ще з 17-ти років, знав, що такі пропозиції "Моцарт" не прийме. Томаш був чесним з Борусією та підписав з нею довгостроковий контракт, щоб “джмелі” змогли заробити на трансфері.

Варіантів у 25-річного Росіцкі було немало. Найбільше Томаша хотіли бачити в Іспанії. Футболісту пропонували контракт одразу два мадридських клуби: Реал та Атлетіко. Але вибір чех зробив одразу – через сімейну “традицію”. Все ж таки і батько, і брат вже грали на “Вісенте Кальдерон” – тепер дійшла черга і до наймолодшого. Виданню Kicker півзахисник вже встиг дати інтерв’ю, де зізнався про переговори з “матрацниками”. “Для мене Атлетіко зараз на першому місці. Думаю, що мій трансфер туди все-таки відбудеться”.


Для Романа Вайденфелєра було не проблемою взяти Росіцкі на плечі

Однак не судилось: клуби не домовились. Тепер до Росіцкі почали звертатись ще більше клубів з АПЛ. Окрім них, був і Зеніт, але інтерес росіян Томаш прокоментував з гумором:

Зеніт? Були конкретні переговори, але я ось що скажу: Сума в контракті важлива, та я ще не пенсіонер – мені важливо, де я гратиму.

До слова, варіанти з іншими клубами Бундесліги Росіцкі навіть не збирався розглядати, хоча й конкретних пропозицій не було. Хто ж захоче брати футболіста, який ображав Бундестім.

Боротьбу за Росіцкі виграв Арсенал. “Каноніри” випередили Челсі та Тоттенхем, підписавши хавбека одразу після ЧС-2006, де, до речі, чехи провалились (поразки від Італії та Гани і третє місце у групі). У новій команді Томаш отримав 7-й номер. Від Робера Піреса "Моцарту" дістався не лише номер, але й позиція на полі. Тепер Росіцкі грав лівого вінгера.

Арсенал: втрачені надії та найболючіша поразка в кар'єрі

Перший сезон у Лондоні для Росіцкі вийшов так собі: команду лихоманило після програного фіналу ЛЧ Барселоні, а сам Томаш страждав від різноманітних травм. Ще тоді вони не були серйозними та тривалими, але не давали змоги гравцю адаптуватись до нового середовища. “Каноніри” сезон 2006/07 закінчили на 4-у місці в АПЛ, Росіцкі забив 5 голів у чемпіонаті.

У 2007-у хавбеку довелось протистояти рідній Спарті у єврокубках. За іронією долі, в другому матчі 3-го кваліфікаційного раунду ЛЧ Росіцкі забив перший гол, але святкувати його демонстративно відмовився. Те двоматчеве протистояння Арсенал виграв у Спарти з рахунком 5:0.

Гол Росіцкі Спарті:

“Чорна смуга” Росіцкі в Арсеналі почалась у лютому 2008 року. До цього Томаш встиг стати лідером на “Емірейтс”. Особливо в очі фанатам кидалась його фантастична взаємодія з Сеском Фабрегасом (поза полем вони також стали хорошими друзями). Ці двоє були основою півзахисту Арсенала тих років, і могли досягнути багато чого... Плюс у боротьбі за титул їм допомагав хавбек Матьє Фламіні. Магічна трійка! Росіцкі любить згадувати сезон 2007/08:

У нас тоді була фантастична команда. Ми боролись за титул до кінця і повинні були його виграти. У нас були чудові форварди Робін ван Персі та Еммануель Адебайор. Вони перебували на піку кар’єри. Ми грали дуже добре, це був один з моїх найкращих періодів у житті.


Адебайор, Росіцкі та Фабрегас

Однак лютий 2008-го став для чеха переломним у кар’єрі. Росіцкі отримав травму підколліного сухожилля та вибув на кілька місяців. Потім ще страшніше – важка травма коліна, через яку Томаш не грав увесь сезон 2008/09. Мабуть, тоді й дались взнаки усі дрібні пошкодження, які "Маленький Моцарт" “колекціонував” протягом кар’єри. Переїзд в Англію, де по ногам б’ють зі ще більшем завзяттям, для Росіцкі виявився фатальним. Та й медична служба Арсенала вже довгими роками “славиться” своїм нескінченним лазаретом.

Росіцкі за час травми знайшов нове заняття та годинами не виходив зі студії, де вчився грати на гітарі. Як потім згадував хавбек, це єдиний момент за час важкого лікування, який він згадує з усмішкою на обличчі. У травні 2010 року Томаш зіграв на гітарі на концерті чеської рок-групи. Після цього хавбек святкував свої голи по-особливому, демонструючи відомий жест "коза".


Росіцкі демонструє жест "коза"

Мабуть, вже тоді багато хто “списав” Росіцкі. Однак чех зовсім не був з тих, хто складає зброю без бою. Знову і знову, після кожного свого повернення на поле, Томаш диригував грою Арсенала, нібито нічого й не було. Знову асистував і забивав, а потім, на жаль для всіх, потрапляв у лазарет.

Сезон 2011/12 Росіцкі провів досить стабільно – 38 матчів за Арсенал у всіх турнірах. Томаш рідко грав усі 90 хвилин, але у знаменитому розгромі від МЮ на “Олд Траффорд” відіграв від свистка до свистка. Після тих принизливих 2:8 чех через силу вийшов до журналістів: “Я думав, що бачив у футболі все, але я помилявся. Сьогодні я отримав найболючіший удар в кар’єрі”. Потім була ще одна прикра травма – на цей раз паху – і суперпропозиції з Китаю та Росії. Хавбек відверто зізнався, що вже почав переговори з клубами цих країн, але пізніше заявив:

Я ще раз переконався, що гроші – це ще не все. Думаю, я зробив правильний вибір, що залишився у Арсеналі.

Капітан запасу

Після травм Томаш, на диво усім, не ставав гіршим. У 31 рік він якось сказав: “Мені здається, що я знайшов для себе ідеальне місце на полі. Тепер в Арсеналі я граю перед іншими півзахисниками та постійно шукаю простір між лініями. Я насолоджуюсь таким футболом”. У такому віці багато хто думає про завершення кар’єри, але Росіцкі тільки розцвітав і міг грати все краще та краще, однак знову на заваді ставали травми.


Томаш Росіцкі

Арсен Венгер завжди відбивався від питань журналістів про те, навіщо йому в команді хворий “пенсіонер”. “Росіцкі завжди може підсилити Арсенал, коли повертається з лазарету. Я завжди вірив та вірю у ньго. Його техніка та мобільність дуже важлива для нашого стилю гри”.

“Каноніри” могли вигідно продати Росіцкі десятки разів. Кожного трансферного вікна футболістом цікавились грошовиті клуби з дальніх чемпіонатів, але клуб ніколи не міг піти проти волі самого Росіцкі, який не хотів покидати Арсенал та Лондон. “Томаш став справжнім “каноніром”, – так про нього говорили вболівальники. У 2014 році Арсенал прийняв рішення продовжити контракт з хавбеком на рік попри хорошу пропозицію з МЛС. Цікаво, що, за правилами лондонського клубу, гравцям, яким за 30, завжди пропонують новий контракт лише на рік. Росіцкі не відмовився, хоча й розумів, що попри свій статус для команди більшу частину сезону проведе на лаві запасних. І цьому були логічні аргументи: через травми чех просто не встигав набрати оптимальну форму. Вже на той момент преса почала називати Росіцкі “капітаном запасу”. Можливо, це не справедливо, адже, будучи здоровим, на полі Томаш по праву одягав капітанську пов’зку Арсенала.

Деколи Томаша дратував такий стан справ і він відверто про це говорив:

Не знаю, що відбувається. Я здоровий, але не граю. Звісно, мені 34, і це впливає на рішення тренера. Однак за результатами тестів я входжу у топ-5 гравців Арсенала. Я хочу грати, але нічого не можу з цим вдіяти.

І апеляції Росіцкі виглядали правильними, особливо після ось таких голів, як цей – у ворота Тоттенхема у березні 2014-го.

Гол Росіцкі Тоттенхему:

Лише у тому ж 2014 році Томаш виграв перший свій трофей з “канонірами” – Кубок Англії. У фіналі проти Халл Сіті Венгер випустив його на заміну.

Цікавий момент стався у січні 2015 року, коли Росіцкі допоміг Арсеналу здолати Брайтон у Кубку Англії. В одному з епізодів Томаш повторив легендарний трюк Роналдінью, віддавши передачу, не дивлячись на м’яч. Після поєдинку екс-гравець МЮ та Евертона Філ Невілл в ефірі телеканалу ВВС заявив: “Якби проти мене хтось на тренуванні використав такий прийом, як Росіцкі, я пригнув би з двох ніг та виніс би його з гри”. Тоді на захист Моцарта стала ледь не вся футбольна Англія. Слід зазначити, що той Кубок Англії “каноніри” теж виграли.


Той самий трюк Роналдінью у виконанні Росіцкі

Потім був ще один (останній) контракт з Арсеналом до літа 2016 року та травма коліна, через яку Томаш не грав півроку. Росіцкі раз за разом потрапляв у різні символічні збірні з гравців АПЛ, які найбільше травмуються. Загалом чех отримав за час виступів за Арсенал 52 (!) травми. 52 травми, Карл... З 2007 по 2018 роки Росіцкі пропустив 980 днів.

Коли контракт Росіцкі з Арсеналом підійшов до кінця, всім було що згадати: 247 матчів, 29 голів, 35 гольових передач та... щире переконання, що цей футболіст не до кінця розкрив свій талант. “Емірейтс” прощався з ним зворушливо, а Петр Чех, який змінив Челсі на Арсенал саме через пораду Томаша, дуже влучно підсумував відхід хавбека: “Тут, на “Емірейтс”, всі з великою любов’ю та сумом прощаються з ним. Шкода, що кожен раз, коли він був на піку форми, травма вражала його. Однак це не змінює факту: Росіцкі – один з найкращих футболістів в історії Чехії”.


Росіцкі святкує з Арсеналом перемогу в Кубку Англії

"Сирійське диво" та рідні стіни

35-річний Томаш залишився без клубу та вже думав повісити бутси на цвях. Аж тут хавбек отримав лист від сирійського хлопчика, який переконав футболіста продовжити грати на професійному рівні. Те доленосне повідомлення Росіцкі описує так:

Я отримав лист від хлопчика з табору біженців у Сирії, який розповів, що дуже хоче знову побачити мене на полі. Це зворушило мене до глибини душі. Я побачив, що футбол має величезне значення у житті людей. Я був вражений, це дійсно вплинуло на мене і змусило відкинути думки про те, щоб здатися. Це стало імпульсом продовжувати грати, а не прощатися з кар'єрою, сидячи на лаві запасних.

Після цього Томаш поїхав зі збірною на Євро-2016 та повернувся у рідну Спарту, підписавши контракт на два роки. Однак знову травма за травмою та майже весь пропущений сезон. У вересні 2017-го Томаш забив свій останній гол на професійному рівні, і сталося у першому матчі піля довгого відновлення.

Гол Росіцкі Карвіні:

І вже у грудні Росіцкі не витримав постійної боротьби з організмом та вирішив піти з футболу. “Маленький Моцарт” завершив кар’єру там, де й розпочинав її.


Росіцкі у своєму останньому сезоні

Збірна Чехії: капітан та найкращий гравець

Для своєї національної команди Росіцкі – один з найкращих футболістів ХХІ століття. Без нього ця команда не була повноцінною. Навіть на Євро-2016 “пенсіонеру” Томашу знайшлось місце у стартовому складі. 105 матчів та 23 голи за збірну справедлио роблять його одним з найуспішніших капітанів в історії команди.

До слова, вже згадувалось, що дебютував Росіцкі за Чехію, замінивши на полі Недведа. Так ось саме від Павела півзахиснику дісталась капітанська пов’язка, сталось це у 2007 році.


Росіцкі в збірній: 16 років різниці

Якщо на Євро-2004 Росіцкі голів не забивав та й взагалі його роль була куди меншою за такими іменами як Барош, Коллер, Недвед, то саме Томаш у 2005 році забив Норвегії переможний гол у плей-офф кваліфікації та вивів збірну на німецький Мундіаль. У першому для себе матчі на чемпіонаті світу Росіцкі одразу оформив дубль – у ворота США. Однак потім були поразки від Гани та Італії та прикрий виліт з турніру. Цей чемпіонат світу став першим та останнім для “Моцарта”.

Євро-2008 він пропустив через травму, а на поля України та Польщі у 2012 році поїхав не просто у статусі капітана та лідера, але й у чудовій формі після непоганого сезону в клубі. Перший матч чехи з соромом програли Росії 1:4, але потім спромоглись вийти з групи. Вилетіли вони у чвертьфіналі від Португалії. Щоправда, до всього цього Росіцкі не мав стосунку: у другому матчі на турнірі, проти греків, Томаш отримав чергову травму.

Свіжий у пам’яті чемпіонат Європи у Франції для збірної Чехії успішним не став. Команда не вийшла з групи, а після турніру Росіцкі завершив міжнародну кар’єру. Томаш встиг зіграти на Євро-2016 лише два матчі: проти іспанців та хорватів. У другому вийшов справжній трилер: Чехія програвала 0:2 та змогла зіграти внічию. “Моцарт” віддав гольову, а вже наприкінці матчу отримав травму, після чого не пішов з поля, а з болем дограв до фінального свистка. 35-річний хавбек був лідером тієї команди. Вік не позначився на його грі, позначились лише травми...

Муза "Моцарта" з екрана телевізора

Томаш завжди виділявся своєю скромністю та навіть корсервативністю. Росіцкі ніколи не працював, окрім футболу, тому називає себе справжнім щасливчиком. В Арсеналі його якось навіть назвали диваком, бо він був єдиним у команді, хто не мав на тілі жодного татуювання. Після переїзду в Дортмунд він всіляко уникав гучних вечірок, для нього було цікавішим побути вдома, подивитись свій улюблений хокей (саме цей спорт для Росіцкі є “номером два”), почитати книгу чи послухати хеві-метал.

Але своє щастя Росіцкі не пропустив. Якось футболіста запросили на чеське шоу, де чоловіки та жінки формували пари та відповідали на різноманітні питання, не знаючи відповіді партнера. Так ось, подругою Томаша на шоу стала відома модель та ведуча прогнозу погоди Радка Коцурова, з якою футболіст вже був знайомий через зйомки у рекламі спортивного бренду. Томаш та Радка дали найбільше однакових відповідей з усіх учасників програми та перемогли у конкурсі. Так і почались їхні стосунки. Росіцкі не раз розповідав, що їхні смаки майже у всьому збігаються. Радка навіть зізналась, що, на її думку, вони схожі ще й зовнішньо.


Росіцкі та Коцурова

Коли Росіцкі грав у Борусії, Коцурова приїжджала у Дортмунд кілька разів на місяць. Однак після переїзду у Лондон пара вирішила з’їхатись. У 2011 році Радка завершила модельну кар’єру, адже вперше завагітніла. Однак сталась трагедія, і жінка втратила дитину на п’ятому місяці вагітності. Але в 2013 році у пари народився син, якого назвали Томашем на честь батька. Після 11 років разом, Росіцкі та Коцурова взяли шлюб у 2014 році.

“Нам ніколи не було сумно разом. Мабуть, у мене з Томашем такі ж відносини, які свого часу він мав лише з Яном Коллером”, – якось пожартувала Коцурова.