УКР РУС

Тарас Романчук: Сподівався, що Шевченко викличе до збірної України

15 июня 2017 Читати українською
Автор: Андрій Соколовський

"Футбол 24" зустрівся з українським гравцем польської Ягеллонії, аби підбити підсумки сезону.

Донеччанин Дмитро Хомченовський та волинянин Тарас Романчук захищають кольори Ягеллонії. Українці допомогли команді з Білостока вперше в історії виграти срібні медалі місцевої першості. Справжньою драмою для "жовто-червоних" виявився останній тур Екстракласи. Виграй Ягеллонія в Леха – бути хлопцям тренера Міхала Пробежа чемпіонами країни! Однак та зустріч закінчилася внічию, і чемпіонство здобула варшавська Легія. Познанський Лех фінішував третім. Опорний півзахисник Романчук провів у чемпіонаті 33 матчі, в яких відзначився п’ятьма м’ячами та п’ятьма асистами.

"Для Ягеллонії найкраще підійде польський спеціаліст"

– Які емоції були в гравців після останнього туру проти Леха? Розчарування, що чемпіонство прикро вислизнуло з рук, чи відчували гордість за рекордне для Білостока друге місце?

– До 77 хвилини Ягеллонія програвала Леху – 0:2. Для "золота" нам потрібно було забивати тричі. Вболівальники Ягеллонії розпочали кидати на поле різні предмети, аби арбітр компенсував якомога більше часу, але такі паузи виявилися на руку гравцям з Познані, що перепочили. Я двічі підходив до вболівальників та просив дотримуватися правопорядку. Ягеллонія зрівняла рахунок, але третій м’яч, на жаль, ми не забили… Звісно, нам хотілося чемпіонства, але і друге місце – чудовий результат!

– Новий сезон Ягеллонія почне з новим тренером.

– Так, Міхал Пробеж, що працював з Ягеллонією три роки поспіль, не продовжив контракт. На його місце керівництво запросило екс-наставника команди Хробри (Глогув) Іренеуша Мамрота.

– Правда, що Ягеллонію могли очолити італієць Дженнаро Гаттузо та болгарин Любослав Пенєв?

– Наскільки мені відомо, це правда. Болгарський спеціаліст навіть побував на нашій грі. На мій погляд, для нашої команди найкращим тренером буде той, який добре знає польський футбол.

– Найбільш провальна та найкраща гра "жовто-червоних" у сезоні?

– Не надто хочеться згадувати виїзний матч 32 туру проти Корони (Тарас вийшов на поле в ролі капітана, – прим. авт.). Перший тайм Ягеллонія провалила. На початку другого Сергій Пилипчук забив нам з офсайду. Поєдинок закінчився внічию – 1:1. Щодо найкращої гри, найпершим спадає на думку матч 9 туру проти Шльонска у Вроцлаві – перемога 4:0.

– У минулому сезоні Ягеллонія фінішувала дванадцятою, тепер – другою. У чому секрет такого різкого підйому?

– Залишився кістяк команди. Також прийшли хорватський захисник Іван Руньє, що грав у Лізі чемпіонів (зокрема, проти донецького Шахтаря у складі Нордшелланда, – прим. авт.), ірландський нападник Кілліан Шерідан, литовський вінгер Аврідас Новіковас.

– Легко знаходиш спільну мову з іншими легіонерами?

– Між собою розмовляємо англійською, а Діма Хомченовський з бразильцем Гуті шпрехає іспанською.

– Якою буде завдання команди в сезоні 2017/18?

– Хотілося б потрапити до першої вісімки та якомога далі дійти в Лізі Європи. Напередодні старту чемпіонату залишилося мало часу для зборів, тому не знаю, чи будемо фізично готові на сто відсотків протягом всього сезону. 16 липня граємо в першому турі проти Термаліки.

"Поки що грати в Україні не хочу"

– Стежиш за українським чемпіонатом?

– Інколи можу ввімкнути, зокрема переглядаю матчі Волині. Сумно бачити порожні трибуни на луцькому "Авангарді".

– Чому на поєдинках Екстракласи стадіони майже заповненні вщент?

– Можливо справа у високій конкуренції. В Польщі чотири команди боролися за чемпіонство до останнього туру, тоді як в Україні задовго до кінця першості було відомо хто посяде перше та друге місця. Квитки на домашні ігри Ягеллонії вартують 20-30 злотих, при середній зарплаті дві тисячі. Один матч я провів за дубль Ягеллонії, в третій лізі. Так, на стадіон в Лодзі прийшло до чотирьох тисяч вболівальників! Років п’ять тому українська Прем’єр-ліга була конкурентоздатною. Окрім потужних Шахтаря та Динамо доволі якісні виконавці були в Дніпра, Металіста. Навіть Волинь могла дати справжній бій лідерам.

– Пропозиції від інших команд надходять до керівництва "жовто-червоних" щодо трансферу Тараса Романчука?

– Рік тому турецький Коньяспор пропонував мільйон євро, але перед цим Ягеллонія вигідно продала воротаря Бартоломея Дронговскі до Фіорентини.

На фото: Тарас із своїм дитячим тренером Романом Лисом та батьком Віктором Романчуком

– Якщо раптом надійде запрошення від українських грандів?

– Ні, поки що не розглядатиму такий варіант. В Прем’єр-лізі буває таке, що перша-друга гра в новачка команди може не вдатися, і його віддадуть до оренди в клуб класом нижче. Наразі мене все влаштовує в Білостоку. Мій контракт з Ягою діє ще три роки.

– Андрій Шевченко на матчі збірної викликає нових виконавців. Віриш, що наставник "жовто-блакитних" зверне увагу на "шостого" номера Ягеллонії?

– Зізнатися, наприкінці осені, коли я забивав та віддав гольові передачі, десь глибоко в душі мріяв про запрошення до збірної, яка тоді готувалася до матчу проти Сербії. Однак ніяких звернень до керівництва Ягеллонії від тренерського штабу української дружини не надходило.

– Як проводиш вільний час?

– Коли тепло, з хлопцями виїжджаємо на природу. Поблизу Білостока є чудові ліси, озера. Восени, коли дощило, часто сумував, бо після вранішнього тренування не мав чим себе зайняти. Нещодавно одружився, мешкаємо разом з дружиною.

Досьє:

Дата народження: 14 листопада 1991 року; позиція: півзахисник; кар’єра гравця: 2008-12 – МФК "Ковель-Волинь", чемпіонат Волині; 2008-12 – міні-футбольний клуб "Буран-Негабарит"(Ковель), чемпіонат Волині та перша ліга України, 2012/13, 2013/14 – "Легіоново" (Польща), 3 та 2 ліга Польщі; з 2014-ого – "Ягеллонія" (Білосток, Польща), вища ліга; досягнення: чемпіон Волині (2008, 2009, 2010), Кубок Волині (2011), володар Кубка федерації Волині (2012), переможець Новорічного турніру (2012), міні-футбольний Кубок Волині (2012, 2013), переможець 3 ліги Польщі (2013), бронзовий призер Екстракласи (2015), срібний призер Екстракаси (2017)

"Коли тебе підтримують 40 тисяч глядачів – виростають крила". Володимир Костевич – про шанси збірної України, чемпіонство з "Лехом" і любов до "Карпат"