УКР РУС

Талановите покоління молодіжки: 10 майбутніх зірок збірної України

9 ноября 2017 Читати українською

"Футбол 24" виділяє 10 найперспективніших молодих футболістів, більшість з яких завтра протистоятиме англійським одноліткам у відборі на молодіжне Євро-2019. За ними майбутнє збірної України.

Андрій Лунін

Вік: 18 років

Позиція: Голкіпер

Статус у клубі: Основний воротар Зорі, у цьому сезоні відіграв за луганців 17 повних матчів в різних турнірах.

Поточна ситуація: На свої роки демонструє дуже впевнену гру, наділений великим талантом. Все в порядку і з психологією, що він довів на старті чемпіонату, коли через короткочасний спад сів на два матчі в запас, однак відразу повернув довіру Юрія Вернидуба та продовжив прогресувати.

Перспективи в національній збірній: Вже зараз Луніну пророчать перший номер у збірній та називають наступником Пятова. З червня постійно викликається під синьо-жовті знамена, але на полі поки що не дебютував.

Олександр Зінченко

Вік: 20 років

Позиція: Атакувальний півзахисник

Статус у клубі: Глибокий резервіст Манчестер Сіті, у цьому сезоні зіграв один офіційний матч.

Поточна ситуація: Працює під керівництвом генія Гвардіоли, отримує від нього компліменти. На своїй позиції Зінченко не має шансів виграти конкуренцію в Ман Сіті, тому каталонець намагається перекваліфікувати його в лівого захисника. З одного боку – тренування з найкращими гравцями сучасності, з іншого – тотальна відсутність ігрової практики.

Перспективи в національній збірній: Зінченко активно залучається до національної команди ще з Євро-2016, він відповідає ігровому стилю, який прививає збірній головний тренер. Втім, Шевченко бачить Олександра у півзахисті ближче до атаки, а футболіст освоює в клубі зовсім іншу роль. Наразі програє конкуренцію Коваленку, Гармашу і Марлосу/Ярмоленку, однак головний тренер однозначно розраховує на нього в майбутньому.

Лук'янчук: Коваленко та Зінченко – гравці, які можуть повести за собою молодіжну збірну

Віктор Коваленко

Вік: 21 рік

Позиція: Атакувальний півзахисник

Статус у клубі: Наближений до основи Шахтаря, у цьому сезоні з'являється на полі практично в кожному матчі донеччан, забив 2 голи.

Поточна ситуація: Друга після Дентінью опція підсилення атаки "гірників" з лави запасних. Знаходиться за спиною Тайсона, але отримує достатньо ігрового часу. Після двох хороших сезонів переживає ігровий спад.

Перспективи в національній збірній: Має величезну довіру Андрія Шевченка, який у більшості матчів попереднього відбору сміливо ставив його в основу. Став жертвою натуралізації Марлоса – тепер для Коваленка важко знайти місце в атаці збірної. Однак ймовірні перебудови схеми відкриють перед Віктором нові перспективи, адже Шевченко є шанувальником його таланту та оцінює гравця вище за колег по амплуа.

Віктор Циганков

Вік: 19 років

Позиція: Фланговий півзахисник/форвард

Статус у клубі: Основний вінгер Динамо, у цьому сезоні зіграв 16 матчів, забив 5 голів.

Поточна ситуація: Після продажу Ярмоленка остаточно отримав у своє розпорядження фланг і став головною надією київських вболівальників. Віктор непогано реалізовує свій талант, має необхідні ігрові задатки, щоб з часом повністю компенсувати відхід Андрія. В мінус молодому вінгеру йде травматичність, але на тривалий час він з гри ще не випадав.

Перспективи в національній збірній: З минулого року регулярно отримує запрошення в збірну. Активно награвався у спарингах, вже встиг дебютувати в офіційних матчах. Циганков поступово здобував статус першого на заміну Ярмоленку та Коноплянці, але "українізація" Марлоса відсунула на його трішки в тінь.

Циганков потрапив у топ-100 найкращих футболістів-тінейджерів у 2017 році

Артем Бєсєдін

Вік: 21 рік

Позиція: Форвард

Статус у клубі: Найближчий резерв Динамо, у цьому сезоні зіграв у 14 матчах (80% – поява з лави запасних), забив 2 голи.

Поточна ситуація: Програє боротьбу за місце в основі трьом більш досвідченим форвардам і виходить переважно "рятувати батьківщину", коли ситуація з результатом плачевна. Тимчасово зупинився у своєму розвитку та критикується білоруським наставником, який не може розкрити його потенціал.

Перспективи в національній збірній: Не лише постійно залучається до зборів національної команди, а й регулярно виходить на поле, влітку вирішальним голом приніс Україні перемогу над Фінляндією. Шевченко робить ставку на Артема у матчах з атлетичними опонентами. Вже зараз кризова ситуація з центрнапами зробила Бєсєдіна основним гравцем "синьо-жовтої" дружини. Якщо ж тренерський штаб припинить експерименти зі схемами без чистого форварда – він матиме постійне місце в основі, адже поки що реальних конкурентів на горизонті не виникає.

Максим Луньов

Вік: 19 років

Позиція: Фланговий півзахисник/форвард

Статус у клубі: Гравець основного складу Зорі, у цьому сезоні провів 16 матчів, забив 2 голи.

Поточна ситуація: На правах одного з найталановитіших юнаків розваленого Дніпра перейшов у Зорю, де продовжує вдосконалюватися, виступаючи в єврокубках. Активно використовується Юрієм Вернидубом в передній лінії команди, найчастіше на лівому фланзі.

Перспективи в національній збірній: Грає в основі молодіжки, а от виклику до головної команди країни ще не дочекався. Наявність Коноплянки, Ярмоленка та Марлоса знімає в тренерського штабу потребу тут і зараз шукати нові варіанти на флангах атаки, проте головними претендентами на "синьо-жовті" крила в 5-річній перспективі виглядають Луньов і Циганков.

Володимир Шепелєв

Вік: 20 років

Позиція: Центральний півзахисник

Статус у клубі: Найближчий резерв Динамо, у цьому сезоні виходив на поле в 17 матчах (більшість – з лави запасних), забив 1 гол.

Поточна ситуація: По ходу сезону втратив довіру Олександра Хацкевича, програв конкуренцію Буяльському та Сидорчуку, а після травми капітана – і Гармашу з Корзуном. Цупкий, хороший у відборі, але недостатньо творчий в грі на атаку. Все ж довготривале відновлення Сидочука та ймовірне лікування Буяльського дають Володимиру ще один шанс переконати тренерський штаб у профпридатності.

Перспективи в національній збірній: Тут до вищенаведених персон додаються ще декілька конкурентів, за чиїми спинами зараз перебуває Шепелєв. Однак його досі стабільно викликають до збірної, а коли він мав постійну ігрову практику в клубі – то отримав можливість дебютувати в офіційному поєдинку за збірну. Вміння хавбека зупинити атаку суперника, притримати м'яч і віддати ближньому завжди цінується в нашій національній команді, а Андрій Шевченко рідко відмовляється від виконавців, яких протягом трьох зборів хотів бачити на своїх тренуваннях.

Лучкевич: Зараз у нас чи не найсильніша команда за всю історію молодіжки

Павло Лук'янчук

Вік: 21 рік

Позиція: Центральний/правий захисник

Статус у клубі: Основна обойма Олімпіка, у цьому сезоні провів 11 матчів.

Поточна ситуація: Роман Санжар награє його справа в обороні та виділяє достатньо ігрового часу на цій позиції. Щоправда, ця позиція для Павла не рідна, адже на всіх попередніх етапах кар'єри він розвивався в центрі захисту, тому почуває себе на фланзі не надто комфортно та не володіє всіма необхідними навиками.

Перспективи в національній збірній: А от в молодіжці, звідки його вже викликали в національну збірну, Лук'янчук якісно виконує функції центрбека. Кучер дограє останні роки професійної кар'єри, Хачеріді вже за 30, Ракицький до цієї позначки поступово наближається, відтак потрібно поступово вливати в команду нову кров. Якщо слова Андрія Шевченка про тісний зв'язок з молодіжкою мають вагу, то цілком логічно, що першим свій шанс отримає один з лідерів колективу Головка.

Микола Матвієнко

Вік: 21 рік

Позиція: Лівий захисник

Статус у клубі: Основний фулбек Ворскли, у цьому сезоні провів 12 повних матчів.

Поточна ситуація: Беззаперечний гравець основного складу, один з найкращих у команді в першій частині чемпіонату. Надійний в обороні, активно підключається до атак.

Перспективи в національній збірній: З початку 2017 року – основний лівий захисник. Скористався своїм шансом і вибив зі стартового складу Соболя. Єдиний футболіст молодіжки, якого Шевченко не відпустив на матч з Англією. Це означає, що наставник не піддає його місце сумнівам та не шукає йому альтернатив. У перспективі здатен закрити фланг на декілька років вперед, а от чутки про український паспорт Ісмаїлі явно не додають Миколі оптимізму.

Станіслав Біленький

Вік: 19 років

Позиція: Форвард

Статус у клубі: Провідний нападник Олімпіка, у цьому сезоні відіграв 17 матчів, забив 5 голів.

Поточна ситуація: Скористався можливістю заграти в першій команді Олімпіка та став основним форвардом претендентів на бронзові медалі УПЛ. Активний, працьовитий, відчуваючи підтримку головного тренера, дуже швидко прогресує, набирається досвіду та обростає ігровими мускулами. Відзначився 4 голами у чемпіонаті та забив єдиний м'яч донеччан у Лізі Європи.

Перспективи в національній збірній: Знову ж таки збірна має вузький вибір центрфорвардів (навіть на останній збір перед товариським матчем викликано одного нападника), і якщо Біленький продовжить втримувати заданий рівень – наступного року тренерський штаб обов'язково мусить звернути на нього увагу. Позаяк ігнорувати одного з найцікавіших форвардів чемпіонату було б неправильно.

Молодіжна збірна України прийме Англію на "Оболонь-Арені"