УКР РУС

Суто українське обличчя рівненської народності. Верес перед сезоном-2017/2018

5 июля 2017 Читати українською
Автор: Иван Вербицкий

"Футбол 24" розмірковує, чого чекати від дебютантів Прем’єр-ліги.

Відібравши з допомогою кабінетних інтриг у чернігівської Десни законне право виступати у Прем’єр-лізі-2017/2018, рівненський Верес у міжсезоння почав перероджуватися. Точніше, отримувати звичніші для українського ока контури. По-перше, після загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Верес" народний клуб залишився без знаного своєю принциповою позицією менеджера Ігора Дедишина. Замість нього виконувати обов’язки генерального директора почав Андрій Паньків. По-друге, на тому ж зібранні вперше офіційно оголосили те, про що всі футбольні люди знали давно: співзасновником клубу став власник ПАТ "Львівський холодокомбінат" Богдан Копитко, якого у львівських кримінальних колах знають під прізвиськом "Копито" (на фото).

"Ми показали, що народність – це коли збігаються цілі громади, влади і бізнесу" - гордо відрапортував президент Вереса Олексій Хахльов, котрий у те ж міжсезоння став членом виконкому Федерації футболу України. Ось лишень про те, як влада, бізнес і громада реконструюватимуть стадіон у Рівному, функціонер не повідомив. А навіщо, якщо домашні матчі клуб проводитиме у Львові? На щастя, відсутність у супереч регламенту змагань домашньої арени в нашому футболі не турбує нікого.

У царстві мороку, або Чому Верес і Десна – однакове зло

Також пан Хахльов озвучив завдання рівненців на сезон: потрапити в першу шістку. Судячи з комплектації команди ці амбіції виглядають цілком реальними.

Як грали в сезоні-2016/2017

Впродовж чемпіонату в першій лізі Верес виглядав на диво стабільним. На диво, бо для команди то був перший після виходу з нижчого дивізіону сезон. Втім, грамотна комплектація в купі з фаховою роботою тренера Володимира Мазяра, котрий уже мав досвід виводити команди до вищої ліги, дозволили рівненцям не просто міцно закріпитися поміж команд другого ешелону українського футболу, а й тривалий час перебувати на лідерських позиціях.

Зрозуміло, що без збоїв дебютантові обійтися не вдалося, але певні спади не були причиною, щоб змінювати наставника команди. Втім, не могли ж народні керівники заборонити людині піти у відпустку за власним бажанням…

Тенденції

За підсумками попередніх двох чемпіонатів клуб Верес відзначав грамотний підхід до комплектування команди. Тренерський штаб і селекційна група поповнювали обойму саме тими футболістами, які були потрібні для вирішення поточних турнірних завдань. Судячи з усього, ці тенденції вдається зберегти й у поточному міжсезонні. Рівненці розпрощалися з гравцями, рівень яких відверто першоліговий і поповнюють склад дійсно якісними бійцями, клас яких був перевірений виступами у попередніх прем’єрлігових сезонах.

Пішли: Сергій Петько (Чорноморець), Вадим Яворський (Чорноморець), Роман Чопко, В’ячеслав Лухтанов, Ігор Сікорський, Василь Білий, Сергій Герасимець, Володимир Дмитренко, Ярема Каваців, Борис Орловський, Валерій Лебідь, Дмитро Козьбан

Прийшли: Олександр Бандура (Сталь), Микола Іщенко (Сталь), Роман Карасюк (Сталь), Сергій Сімінін (Олександрія), Геннадій Пасич (Нафтовик), Євген Пасич (Нафтовик), Володимир Адамюк (Дніпро), Андерсон Піко (Дніпро)*

* - курсивом виділені ті трансфери, які ще офіційно не відбулися

Якщо вірити офіційному сайтові клубу, до заявки на наступний сезон з представників команди зразка минулого сезону вже потрапили воротар Богдан Когут, оборонці Сергій Борзенко і Артур Западня, півоборонці Антон Котляр, Ростислав Волошинович, Валерій Кучеров і Євген Морозенко, а також форвард Руслан Степанюк. Також раніше повідомлялося, немов продовжили контракти з Вересом екс-львів’яни – воротар Олександр Ільющенков та атакувальний хавбек Вадим Страшкевич. Однак у згадуваній заявці їх поки немає, тому вочевидь стосовно цих гравців питання залишаються.

Придбання, звісно, вражають. Особливо з урахуванням, що трансферний період у розпалі. Якщо рівненцям вдасться підписати ще й Андерсона Піко, команда матиме склад, здатний вирішувати питання потрапляння до зони ліги Європи.

Орієнтовний склад: Бандура – Сімінін (Адамюк), М. Іщенко, Борзенко, Западня (Андерсон Піко) – Карасюк, Є. Морозенко – Г. Пасич, Волошинович, Є. Пасич – Р. Степанюк (Страшкевич)

Найліпше вкомплектованою можна вважати оборонну ланку, у якій виділяються колись основний воротар донецького Металурга Олександр Бандура, правий оборонець Сергій Сімінін. Який відіграв у складах Волині, Ворскли і Олександрії в елітному дивізіоні 162 матчі, а також екс-кандидат до лав національної збірної Микола Іщенко. На тлі решти персоналій вибивається хіба персона Артура Западні. Але в разі, якщо в команду прийде Андерсон Піко, за позицію лівого оборонця прихильники рівненців можуть не турбуватися.

Дуже цікаво буде поспостерігати, як зарекомендують себе на найвищому рівні три, можливо, найобдарованіших футболісти першої ліги – брати Євген та Геннадій Пасичі, котрі досі виступали за охтирський Нафтовик, а також Ростислав Волошинович (на фото), який у першій лізі у складі тернопільської Ниви і Вереса забив кілька вражаючих за красою м’ячів. Ростислав має прекрасно поставлений удар здалеку, гарну техніку і світлий футбольний розум. Припускаю, що цей обдарований футболіст може стати одним із відкриттів майбутнього чемпіонату.

Чого бракує

В своєму останньому інтерв’ю наставник Вереса Юрій Вірт сказав, що підсилення наразі потребують дві позиції – опорного хавбека і нападника. Проблема нападника наразі є особливо гострою, бо після того, як клуб вирішив не продовжувати співпраці з Дмитром Козьбаном, гравців цього амплуа в команді банально немає. Єдиним номінальним нападником у заявці наразі є Руслан Степанюк, який у Волині Віталія Кварцяного колись грав здебільшого в середній лінії. Та й не лише у Волині, а в попередньому сезоні за верес також. З огляду на це присутність у команді Вадима Страшкевича, який пробувався на позиції нападника у Карпатах, може мати подвійну вартість.

На що претендуватимуть

У разі, якщо вдасться підсилити проблемні позиції, Верес боротиметься з Олександрією, Олімпіком, Ворсклою, Чорноморцем і Карпатами за четверте-шосте місця.

Іспанський вектор львівської якості. Карпати перед сезоном-2017/18