УКР РУС

Срна тимчасово відсторонений УЄФА, але поки що не дискваліфікований. Коли буде рішення?

22 ноября 2017 Читати українською

Нова хвиля інформації навколо допінг-історії капітана Шахтаря Даріо Срни підштовхнула Футбол 24 до того, щоб з'ясувати, на якому етапі наразі перебуває розгляд питання стосовно можливої дискваліфікації хорвата.

20 листопада в інформаційному повідомленні про дискваліфікації гравців перед матчем 5-го туру Ліги чемпіонів Наполі – Шахтар навпроти прізвища Срни було написано OOC ("Out of competition"/"Виключений зі змагань").

Даріо Срна та ще 11 допінг-скандалів українського футболу

Хоча у матчевому press-kit’і було вказано, що Срна "suspended", тобто дискваліфікований, як і захисник Наполі Кулібалі, котрий пропускав зустріч з "гірниками" через перебір жовтих карток.

Інформація від УЄФА

Футбол 24 звернувся до прес-служби УЄФА за роз'ясненням. Там повідомили, що Національний антидопінговий центр України (НАДЦУ) напередодні 4-го туру Ліги чемпіонів проінформував УЄФА, що "Срна був тимчасово відсторонений та цей статус зберігатиметься за ним до прийняття остаточного рішення по його справі" .

За додатковою інформацією рекомендували звертатися до Національного антидопінгового центру України.

Коментар від НАДЦУ

У свою чергу, в Антидопінговому центрі України Футбол 24 вказали, що Срна є саме "тимчасово відстороненим" від участі у змаганнях, а не дискваліфікованим. "Дискваліфікація може бути лише після прийняття фінального рішення", – підкреслив у коментарі Футбол 24 заступник директора НАДЦУ Ярослав Кручек.

Він також зазначив, що тимчасове відсторонення не має конкретних термінів, а період відсторонення буде зарахований у строк можливої дискваліфікації.

Кручек розповів, що наразі триває процес збору необхідної інформації, робляться відповідні процедурні речі, а розгляд цього питання бажано завершити протягом півроку. "Це бажана дата, рекомендована. Я думаю, що так воно і буде", – вважає він.

Срна є тимчасово відстороненим з 22 вересня 2017 року, отже, кінцева дата прийняття рішення по цій справі з боку НАДЦУ – до 22 березня 2018 року.

Історія допінг-скандалу

16 вересня цього року стало відомо, що Даріо Срна не зіграє у матчі чемпіонату України проти Чорноморця. Тоді ж у ЗМІ з'явилася інформація про можливу позитивну допінг-пробу капітана Шахтаря.

19 вересня в прес-службі УЄФА на запит Футбол 24 відповіли, що не коментують подібних питань, поки не прийнято якесь рішення. Проте вже 22 вересня в УЄФА нас проінформували про те, що можливе вживання допінгу Срною точно не мало місце у єврокубках.

Того ж 22 вересня вже сам донецький клуб та Срна офіційно підтвердили правдивість цієї інформації. Як виявилося, у допінг-пробі "А" хорвата, взятої поза змаганнями, а саме 22 березня 2017 року, був знайдений заборонений препарат. Про це йому 18 вересня повідомив НАДЦУ.

Шахтар та Срна прийняли рішення, що гравець призупиняє виступи за команду, щоб сконцентруватися на доведенні своєї невинуватості. Хоча юридично хорвата поки що ні в чому не звинувачують, він є лише підозрюваним.

На сайті НАДЦ України у списку тимчасово відсторонених спортсменів зазначено, що Срна є тимчасово відстороненим з 22 вересня 2017 року з формулюванням за "наявність забороненої речовини або її метаболітів чи маркерів у будь-якій пробі, взятій у спортсмена".

Що загрожує Срні?

До хорватського футболіста може бути застосована будь-яка дискваліфікація: від усного попередження до 4 років відсторонення від спортивних змагань і навіть пожиттєвої дискваліфікації. В залежності від того, наскільки визнають його вину.

Якщо Срна доведе, що він не мав наміру покращити свої фізичні якості, використати цей препарат для якоїсь переваги над іншими футболістами, то у цьому випадку покарання може бути меншим. Ймовірне покарання, враховуючи, що такий випадок перший у кар’єрі Даріо Срни, може скласти 1-2 роки дискваліфікації.

Заміна Срні в Шахтарі

Ймовірно, що час Срни у Шахтарі вже спливав. 35-річний правий захисник вже наближається до завершення своєї професійної кар'єри футболіста. Але, звичайно, йому та його вболівальникам хотілося б іншого фіналу. Адже дискваліфікація може більше не дозволити Срні зіграти в офіційних матчах.

Мабуть, розуміють це і в Шахтарі. Оскільки вже навіть шукають потенційних конкурентів для Богдана Бутка, який наразі є основним правим захисником команди. В останні дні у ЗМІ з'явилися повідомлення про інтерес чемпіонів України до португальського захисника Бруно Гаспара з Фіорентини та захисника бразильської Курітіби Додо, які грають на правому фланзі.