УКР РУС

Спритність Рашіци, стандарти Беріші та голови гренадерів: кого косоварів варто боятися

5 октября 2017 Читати українською

"Футбол 24" розповідає, від кого в збірній Косова підопічним Андрія Шевченка можна було б очікувати небезпеки.

Мілот Рашіца

Основний гравець нідерландського Вітесса. Швидкий фланговий футболіст, у своїх командах є лідером за кількістю кросів (в середньому 6 на гру*). Дуже часто йде в обведення, значний відсоток яких завершується успішно: за клуб в середньому 10.8 разів на матч (77% вдалих), за збірну – 6.1 разів (59%). Любить обігрувати "один в один", але регулярно втрачає м'яч. Мотор своїх команд в атаці: 18.5 єдиноборств на матч у Вітессі, 10.6 – у збірній. Щоправда, у футболці Косово відсоток вдалих значно менший (42 проти 69).

Став відомий список гравців збірної Косово, які викликані на матч з Україною

Рашіца – це майбутнє збірної Косово, але він вже зараз здатен створити проблеми лівому флангу української оборони. Швидкість і хороший дриблінг 18-річного Мілота, з якого вже тривалий час не зводить очей Наполі, не дозволять Соболю/Матвієнку спокійно підтримувати атаки на чужій половині поля.

Валон Беріша

Мозок збірної Косова, через якого проходить майже кожна атака команди. Беріша виконує всі стандарти і найчастіше серед косоварів б'є по воротах опонентів (12 ударів у відборі), більшість з пострілів прилітають з-за меж штрафного майданчика. Беріша з найбільшою частотою намагається проходити захист суперника (в середньому 4 передачі в останню третину поля за матч).

Валон є основним хавбеком австрійського Зальцбургу, з яким досить успішно виступає у Лізі Європи. Чи не єдиний футболіст у збірній Косова, котрий може з нічого створити момент, одним рухом відрізати декількох опонентів і видати тонку передачу. На щастя, він перебрав жовтих карток і не зіграє з Україною.

Амір Ррахмані

Якісний центральний захисник. У поточному сезоні не завжди отримує місце в складі загребського Динамо, однак у збірній залишається найкращим гравцем задньої лінії. Амір – лідер серед косоварів за підбираннями і перехопленнями (5.6 на матч), регулярно розпочинає атаки своєї команди дальніми передачами з глибини.

Косово – Україна: прогноз на матч відбору ЧС-2018

Ррахмані становить реальну загрозу під час стандартних положень. 23-річний оборонець постійно ходить до чужих воріт і в середньому раз за матч головою замикає подачу з кутового чи штрафного. Під час відбіркових поєдинків лише два з таких ударів полетіли у площину, проте один з них завершився голом у ворота Туреччини. Амір демонструє досить непогані показники у верхових єдиноборствах, де брак складає 21%.

Атдхе Нухіу

Далеко не феноменальний форвард, однак завдяки вражаючій антропометрії також здатен створити проблеми "синьо-жовтим" на стандартах. Яскрава характеристика Нухіу – всі свої удари (4) по воротах команд нашої групи нападник завдав головою. Атдхе 17.7 разів за матч вступає у боротьбу на другому поверсі, втім, лише в половині випадків виходить з неї переможцем.

Нухіу не має ігрової практики в Шеффілд Венсдей, часто порушує правила та потрапляє в офсайд (це проблема всієї збірної). Він не надто вдало зачіпляється за сферу після передач з глибини, але партнери продовжують постачати йому верхові м'ячі, тому Ордец і Хачеріді повинні по максимуму взяти під свій контроль "повітря", особливо під час стандартів.

*Використано статистичні дані Wyscout, які зібрані на основі кваліфікаційних матчів до ЧС-2018 та клубних змагань поточного сезону