УКР РУС

Шотландські ЗМІ: Україна у фіналі – тріумф світу, сенсаційна реакція фанів, брати по зброї, суворе покарання зірки АПЛ

2 июня 2022 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Команда Петракова пробилася у фінал відбору на Чемпіонат світу 2022. "Футбол 24" підготував для вас огляд шотландських ЗМІ про тріумфальний камбек збірної України у велику гру.

Україна не просто перемогла Шотландію. Наша національна команда зробила це ефектно, солідно та у стилі грандів, які не допускають і думки про можливість поразки. Шотландська преса, фанати та навіть гравці ще до матчу усвідомлювали, що виграти буде важко. Навіть в разі перемоги на футбольному полі залишалися моральні перестороги. Вийшло доволі гуманно, що Ярмоленко, Зінченко і компанія позбавили суперника цих докорів сумління в чесному бою на переповненому чужому стадіоні, де українське слово зовсім не було самотнім.

Шотландія – Україна: найкраща перемога Петракова, грандіозна налаштованість команди та тривожна тенденція перед Уельсом

The Sun: Україна повністю нас переграла – хоробра і блискуча нація

The Sun використовує гру слів у своєму заголовку. Дещо перефразували "Brothers In Arms" (Брати по зброї) з акцентом на Ярмоленку, якого британці скорочено називають в одній з модифікацій Ярм. Видання згадує, що українці змагаються лише за друге своє потрапляння на Чемпіонат світу, 18 років після крутого дебюту, який завершився чвертьфіналом. "Це був перший футбольний матч України на офіційному рівні відтоді, як Росія розпочала свою варварську війну в лютому. Обидві команди отримали бурхливий прийом на Гемпден Парк. Команду Стіва Кларка освистали у перерві, настільки мало вона створила. Шотландців викинули з боротьби, повністю перегравши.

Правду кажучи, Україна хотіла цієї перемоги відчутно сильніше. Вона справді заслуговувала на неї більше. Збірна постала тією країною, яку ми знали її в останні три місяці: хороброю і блискучою. Великі гравці Шотландії, яких пам'ятаємо у цій нещодавній відмінній серії, просто не з'явилися на полі. Україні довелося зробити рахунок 2:0, перш ніж ми побачили збірну, яка вела націю у чудову подорож протягом цих двох попередніх років. Але тоді вже було надто пізно". The Sun пише про біль поразки, порівнюючи його з тим, що пережила Україна від рук рашистських злочинців. Були великі сподівання на Джона Макгінна, якого сватають з Астон Вілли в МЮ, але півзахисник, який зазвичай сяє у великих матчах, цього разу підвів. На думку 73-річного фаната з Глазго, Шотландія підходила до гри фаворитом, а тому була зобов'язана перемагати, хоча він і співчував українцям.

The Scotsman: Що таке невихід Шотландії на ЧС-2022 порівняно з тим, що пережила Україна та її народ

Видання з сумом звістує продовження серії очікування до 28 років. Щонайменше саме стільки "тартанова армія" не гратиме на Чемпіонаті світу. Душевного болю не уникнути попри всі моменти контексту доби. "Слава Україні" на першій шпальті виглядає чарівно. "Це була ніч, коли Шотландія зіткнулася з вимушеним званням команди, яку найбільше недолюблюють у світовому футболі. У підсумку вони нікого не підвели, крім самих себе та своїх відданих багатостраждальних шанувальників. Деякою слабкою втіхою може бути те, якій команді програли. Україна цього заслужила. Її народ це заслужив. Що таке виліт Шотландії, коли порівнювати з їхніми труднощами?

Була принаймні спроба перевернути цей фінал. Щиро кажучи, місія камбеку з двох голів різниці завжди здавалась недосяжною для шотландської команди, чиї амбіції були обмежені занадто великою кількістю гравців слабкої продуктивності. Україна була свіжішою командою і виглядала такою. Щоправда, вони мали свої причини. У них була ціль і вірність землі, над якою вчинили наругу та експлуатацію. Але вони також могли похвалитися кращими гравцями. Іноді футбол може бути дуже простим, навіть якщо фон цього конкретного матчу був настільки складним і політично навантаженим".

Daily Star: Слава Україні! Гарна робота, ви заслужили цю перемогу

Деякі гарячі голови знайшли головного винуватця поразки в особі капітана Енді Робертсона. Суперзірка Ліверпуля, який кілька днів тому програв ще й у фіналі Ліги чемпіонів, дійсно провів тьмяний матч. "Червоні" відклали святкування двох кубкових трофеїв на кінець травня, відтак шотландські фанати побачили свого кумира з пивом напередодні вирішальних поєдинків збірної. Робертсон і сам чесно визнав, що його з партнерами по суті не було помітно на полі. "Енді – абсолютною ганьба. Святкування з пивом в автобусі за кілька днів до однієї з найбільших наших ігор за останні 20 років. Це не мій капітан, а його виступ підсумував це", – обурився один із вболівальників.

Кепська гра проти України налаштувала проти Робертсона й інших фанатів, які вимагають позбавити лідера Ліверпуля капітанської пов'язки. "Молодець, Енді. Ця пиятика посприяла твоєму виступові за збірну", – не можуть пробачити лівому фулбеку як слабкої гри, так і потенційного порушення режиму. Символічно, що третій гол прийшов після того, як шотландський капітан не витримав офсайдну лінію. Водночас журналісти виставили Робертсону 7 балів – максимум серед господарів. "Зірки, охоплені війною, сяяли для своєї хороброї нації". У збірної України відверто провальний бал отримав Бущан (4, з відривом найгірший), тоді як гравця матчу присудили Зінченку (8), який у багатьох моментах творив магію, а наприкінці зустрічі віддав гольовий пас.

"Я б менше говорив і лише тихо радів": Роман Григорчук – про унікальний момент збірної України і фактор Гарета Бейла

The Mirror: Шотландія 1 – Решта світу 3

Як і The Scotsman, ця газета робить акцент на тому, що Україна представляла не лише себе, а й весь світ, який віддано вболіває за неї у нинішній момент великої біди. Це була емоційна ніч для будь-якої зі сторін. "Українські герої видали супервиступ, яким приголомшили шотландців. Це був результат, якого бажав увесь світ з огляду на вторгнення Росії, що прикувало до себе глобальну увагу. Половина стартового складу збірної України майже не грали офіційних матчів цього року, адже їхня підготовка була зруйнована конфліктом на батьківщині. Цього вечора футбол дав проблиск надії. В українців були далеко не ідеальні умови перед матчами їхнього життя, але в них усе ще залишалася більша мета.

"У нас виріс новий Пеле": Україна не вмирає, а вбиває, причина помилок Бущана і всюдисущий Стерненко – радіти зарано

Ярмоленко цілком по грі змусив Гемпден замовкнути, відкривши голос лишень для тієї частини частини, яка була у синьо-жовтих футболках. Проблеми шотландців виглядали системними, а прості передачі неодноразово розкривали тріо оборонців у каналах по обидва боки за Мактомінеєм і Купером. Після гри фанати збірної Шотландії показали справжній клас. Вони аплодували українським вболівальникам, коли ті заходили до пабу в Глазго.

Зрештою, шотландські шанувальники футболу підтримували Україну всю ніч. Перед стартом гості отримали бурхливий прийом, виходячи на поле, кожен із синьо-жовтим прапором. Потім "Тартанова армія" приєдналася до емоційного виконання гімну України, якому акомпонували шотландські волинки. Після фінального свистка українським футболістам аплодували за межами поля". Не часто зустрінеш таку блискучу реакцію гарячих британських фанів на поразку своєї головної команди.

Daily Record: Ви розбили наші серця, але ми бажаємо вам добра

У схожому дусі виступають всі тамтешні ЗМІ. "Квітуча Шотландія ще своє візьме, а надлюдська Україна мала 41 мільйон причин перемогти. Гості були неймовірними, показавши свої здібності на тлі вторгнення Росії, яке змушує безперервно боротися з ворогом. Світ давно не бачив такої жорстокості. Не дай Боже, Путін принесе свою первісну дикість, яку показав в Україні, ближче до нашого дому. Тоді наше життя також може бути розірване на частини, а результат футбольного матчу матиме зовсім інше значення.

Поки їхні брати, батьки й матері залишаються під нещадними російськими бомбардуваннями, вони прибули сюди, наче це був їхній власний фронт. Їх єдиний шанс змінити ситуацію. І вони відмовилися відпочивати, поки робота не буде виконана, а світ, що спостерігає, не згадає, як виглядає слава України, принаймні в спортивному контексті.

Насправді, коли запасний нападник Артем Довбик мчався забивати свій третій гол на останній секунді доданого часу, в решти його товаришів по команді не вистачило енергії в ногах, навіть щоб приєднатися до його святкування перед радісними вболівальниками гостей. Вони віддали все. І правда в тому, що їхні зусилля були надто монументальними для Шотландії, аби хоча б зрівнятися з ними, не те що здолати. Зруйнованій війною рідній країні подарували хвилину чистої радості. Це найменше, чого вона заслуговує".

Бонус: Україна вразила навіть легендарний французький L'Equipe, заслуживши обкладинку за неймовірність

"Помітили, що як тільки почався матч, полетіли ракети?": Юрій Вернидуб переконаний – збірна України бісить окупантів