УКР РУС

"Шапаренко нагадує молодого Мунтяна". Чому героя Динамо зарано хвалити, а Шахтар – це гроші Ахметова і бразильці

2 апреля 2018 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" обговорює 25 тур УПЛ із Стефаном Решком, захисником культового Динамо 1970-х.

– Динамо нарешті зіграло у Маріуполі. Ви задоволені тим, як усе відбулося?

– Загалом – так. У першому таймі Динамо, напевно, хвилювалося. На трибунах – президент держави, віце-президент УЄФА, тож у динамівців не все вдавалося. У другому таймі внесли корективи, швиденько зрівняли рахунок і перемогли. Все нормально пройшло, тільки фанати трохи підмочили враження. Ну не можна запалювати фаєри – це заборонено. Але в нас, на жаль, на багатьох стадіонах цю норму порушують.

– Усе змінилося з виходом на поле Миколи Шапаренка – спершу ювелірний асист, згодом ще й супергол. Якої ви думки про потенціал цього хлопця?

– Це, можливо, гол року (Усміхається). Шапаренко такий тендітний, але вправний. Він мені нагадує Мунтяна у його найкращі роки – легкий, спритний. Дай Боже, щоб Коля виріс у хорошого майстра. Так, він провів кілька матчів на пристойному рівні, але це ще нічого не означає. Багато було таких молодих талановитих хлопців, але потім вони розгубили свою форму. Водочка, цигарки, дівчатка – самі розумієте.

Будемо стежити за Шапаренком. Хороший юнак, пас може віддати, пробити прицільно. Один із найкращих наших талантів за останній період. Ознака майстерності – стабільність. Якщо так гратиме рік, два, три – стане великим майстром.

– Ваш земляк Йожеф Сабо висловив думку, що старші футболісти і легіонери Динамо не потрібні. Погоджуєтесь?

– Якби було побільше таких талантів, як Шапаренко… Де вони? Можливо і є, просто ще не заявили про себе. Загалом я згідний із Сабо. У зв’язку з економічними, політичними та іншими нюансами більше уваги потрібно приділяти своїм – виховувати і будувати з них команди.

Зрозуміло, є винятки. Ахметову легше дати 100 чи 200 мільйонів на купівлю вже сформованих футболістів. Шахтар виграв Кубок УЄФА. Але давайте розбиратися, хто виграв. Це ж бразильці виграли. Коли у єврокубках перемагало Динамо – це були наші хлопці. А "гірники" перемогли завдяки грошам Ахметова і бразильцям. Це різні речі.

Шахтар-2009. Тріумфатори останнього Кубка УЄФА – де вони зараз

Я за те, щоб грали молоді українці. Замість того, щоб викидати мільйони на легіонерів, краще їх вкласти у розвиток інфраструктури, футбольних шкіл. Колись стільки талантів було на Закарпатті! А зараз нічого нема – все розвалене. Таланти у нас не перевелися, але їх потрібно трішки підгодувати – не тільки доларами, але й умовами для розвитку.

Свого часу у Франції та Німеччині розробляли спеціальну державну програму розвитку футболу. Як наслідок – обидві національні збірні стали чемпіонами світу. А нашій державі – не до цього. У нас кожен хоче перш за все набити власні кишені. Якби менше крали – то вистачило б на все.

– Зоря – Шахтар – інше рейтингове протистояння туру. Проте ми отримали гру в одні ворота. Що сталося із командою Вернидуба?

– Шахтар – вищий на дві голови. Зоря протрималася 20-30 хвилин, але після першого забитого м’яча "гірники" робили все, що хотіли. У другому таймі – взагалі дурня клеїли, куражилися. Дійшло до того, що мені, як професіоналу, аж незручно було дивитися – справжнє знущання над Зорею.

Команда Вернидуба зіграла дуже слабко. Раніше вони більше рухалися, більше самовіддачі було. У складі вистачає хороших виконавців, але перед бразильцями вони не встояли. Шахтар грає видовищно і результативно. Інші ж мучаться і нас мучать.

– Ворскла повернулася на третє місце, розписавши нічию із Вересом. Але дуже тривожні новини з табору команди Сачка озвучив Чеснаков

– Про що я й кажу – матеріальні проблеми. Я розумію, що президентам клубів доводиться важко, але закон такий, що нема грошей – нема команди. Боюся, що в Полтаві вже не буде команди… Це не ті часи, коли гравці Вищої ліги Союзу виступали за 150 рублів. Пацани хочуть нормально заробляти, а не вдається – їдуть в інші команди. Хоча футболістам ще гріх скаржитися. Вони шикують, а інші – жебраки.

– Нарешті прорвало Карпати. Чи сподобався вам футбол, який продемонстрували львів’яни проти Чорноморця?

– Хороший матч. Карпати дійсно зіграли дуже непогано. Давно пора. Але тут потрібно враховувати ситуацію у Чорноморці – там все погано. Я вболіваю за одеситів, адже у цьому клубі розпочинав свою вищолігову кар’єру. Але зараз там нема команди. Таке велике красиве місто, а нікому її утримувати.

– Половина матчів туру закінчилася нульовою нічиєю. Команди не вміють забивати?

– Так, атакувальний потенціал наших команд дуже низенький. Ви подивіться на список найкращих бомбардирів чемпіонату. Я не беру до уваги Шахтар – там половина команди регулярно забиває. А от подивімося на Динамо. У Києві ж завжди були найкращі півзахисники – Сабо, Біба, Заваров, Мунтян, Вєрємєєв. А зараз – хавів нема, форвардів нема… Я не можу назвати ні одного нормального нападника. Ситуація в інших клубах ще печальніша.

Сторінка автора у Facebook

Зоря не створила проблем Шахтарю, Динамо заслуговує мінімум компліментів. Підсумки 25-го туру УПЛ