УКР РУС

Шахтар – Фейєнорд: 5 головних підсумків матчу Ліги чемпіонів

2 ноября 2017 Читати українською
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" підбиває підсумки матчу 4-го туру групового раунду Ліги чемпіонів Шахтар – Фейєнорд.

1. Відпочинок пішов Марлосу на користь

Після повернення зі збірної України Марлос зовсім не вражав. У його діях відчувалася важкість, просіла швидкість думки і ніг. Тільки лінивий не пожартував про згубний вплив нового паспорта, однак проблема, ймовірно, була у великій інтенсивності матчів – з другої половини вересня хавбек грав в середньому кожного четвертого дня.

Минулого тижня через пошкодження стегна екс-бразилець пропустив кубковий поєдинок проти Зорі, а на вихідних вийшов лише на заключні 30 хвилин гри зі Сталлю. Такий вимушений відпочинок пішов на користь Марлосу – вчора м'яч знову був у ногах майстра. Він найчастіше в команді пасував в останню третину поля (24) та йшов у дриблінг (4), виконав найбільше ключових передач (5). Український збірник завдав 3 удари в площину воріт Фейєнорда, два з яких завершилися голами.

За нічиєї 1:1 Марлос з лінії штрафного майданчика розкішним ударом по центру перекинув голкіпера і забив свій дебютний гол у Лізі чемпіонів, а згодом встановив підсумковий рахунок після обіграшу з Феррейрою. Єдиному негольовому пострілу в площину також передувала класна комбінація з двома "стіночками" з Бернардом і тим же Факундо.

2. Взаємодія на найвищому рівні

Основна сила Шахтаря була у відмінній взаємодії латиноамериканців. Тайсон постійно зміщувався на лівий фланг до Ісмаїлі та Бернарда, і саме звідти надходила головна небезпека володінням Джонса. Капітан прекрасно підключав лівого фулбека, який традиційно попереду був одним з найгостріших дійових осіб. Стрункими виглядали контратаки. Здавалося, що "гірники" вибігають за строго відпрацьованим сценарієм.

Шахтар – Фейєнорд – 3:1 – Відео голів та огляд матчу

Позиційні атаки Шахтаря носили не насідаючий, а вибуховий характер. Донеччани не розхитували нідерландську оборону, а проривали її за рахунок швидкості, кількісно концентруючись в певній зоні. Серія дрібних передач – декілька суперників опиняються за лінією м'яча.

За відсутності Ракицького завдання першого пасу лягло на плечі Фреда, з чим він впорався. Зокрема, в епізоді з хорошим закиданням з глибини на Тайсона, яке передувало першому голу донеччан. Хочолава також досить успішно намагався компенсувати відсутність Ярослава – на рахунку грузина пара вдалих переведень у передню лінію.

3. Націленість на ворота

Донеччани були дуже націленими на чужі ворота. При переході на чужу половину поля, вони відразу намагалися діяти вертикально, знайти ударну позицію. Як наслідок – 21 удар по воротах Фейєнорда, що є дуже солідним показником. Для порівняння рекорд Шахтаря в одному матчі Ліги чемпіонів – 23 постріли в сторону ворожого каркасу.

Ван Бронкхорст: Шахтар – дуже кваліфікована команда

Атака "гірників" у цьому матчі діяла максимально агресивно. Ставка робилася на те, щоб довести наступ до логічного завершення, а не просто провести якнайбільше часу з м'ячем. Лідером за цим показником з 6 ударами став Феррейра, регулярно прикладався до снаряду весь бразильський легіон, а після стандартів на другому поверсі загроза надходила від Ордеця та Хочолави (2 з 3 виграних Давидом верхових єдиноборств припали на чужий штрафний майданчик).

4. Розслаблення без наслідків

Свій єдиний гол Фейєнорд забив у дебюті зустрічі після того, як захисники перехопили неточну передачу Марлоса, а Йоргенсен на фланзі обіграв Ордеця з Ісмайлі та розігнав результативну контру. На старті другого тайму роттердамці були близькими до другого взяття воріт. Гості увімкнули вищі швидкості, змусили Шахтар сісти глибше та створили непогані шанси – гостро били Бергейс та Вільєна.

Донеччани вчасно організували декілька реактивних контратак, які призвели до другого голу Марлоса. Рахунок став комфортним і можна було констатувати, що Шахтар пережив гарячі хвилини без негативних наслідків. Наприкінці матчу господарі достроково повірили в позитивний підсумок і знову розслабилися, тому Фейє отримав ще дві можливості врятувати гру. На щастя, на виходах вдало зіграв Пятов.

5. Єврокубкова весна

Шахтар набрав 9 очок і закріпився на другому місці групи F. Нижче третьої сходинки команда Паулу Фонсеки вже не опуститься – перемога над Фейєнордом гарантувала "оранжево-чорним" єврокубкову весну в Лізі Європи.

Наполі відстає від чемпіона України на 6 пунктів. Відповідно, навіть один заліковий бал у наступних двох матчах (виїзд у Неаполь і домашня битва з Ман Сіті) забезпечить донеччанам вихід у плей-офф Ліги чемпіонів.

Фонсека: У день жеребкування я почув, що Шахтар навіть у Лігу Європи не зможе пробитись