УКР РУС

Серіал "Династія": первісток зіркового партнера Шеви і ще 7 проспектів молодіжного Євро – у головних роляхbomb

26 июня 2023 Читати українською
Автор: Любомир Кузьмяк

Любомир Кузьмяк знайомить із дійовими особами Євро-2023, які неспроста носять легендарні футбольні прізвища.

Часом, переглядаючи актуальні футбольні матчі, можна відчути себе старим. Пам’ятаєте, як Ліліан Тюрам підіймав над головою трофей чемпіона світу? Пригадуєте, як на тому ж турнірі Звонімір Сольдо випалював все у центрі поля збірної Хорватії? Здається, нещодавно переглядали вирізку із газети, де у стартовому складі Мілана поруч були прізвища Андрія Шевченка та Даріо Шиміча? Так, відтоді минуло багато-багато часу, за який встигли народитися та підрости їхні спадкоємці.

Золоті 90-ті: фаворит Лобановського, грузинський Леоненко, Баварія як тернопільська Нива і ще 27 фото "старої школи"

Власне, про них – далі у матеріалі. Футбол 24 аналізує заявки учасників молодіжного Євро щодо наявності продовжувачів футбольних династій.

1. Кефрен Тюрам-Ульєн (Франція)

Сімейство Тюрамів: Ліліан, Кефрен та Маркус

Обидва сини чемпіона світу-1998 Ліліана Тюрама стали футболістами. І якщо старший Маркус вже давно відомий футбольній громадськості, то молодший Кефрен, названий на честь єгипетського фараона, тільки наздоганяє брата. 22-річний Кефрен вже встиг дебютувати за національну команду і провів чудовий сезон за Ніццу (найкращий асистент та другий за кількістю зіграних хвилин серед польових гравців). "Дитиною я грав із Ліонелем Мессі, та гордим мене робить той факт, що я є сином Ліліана Тюрама", – сказав якось хлопець.

2. Мартон Дардаї (Німеччина)

Палько, Моніка, Бенце, Паль та Мартон Дардаї

У легенди Герти Паля Дардаї троє синів – і усі футболісти. На грузинсько-румунському Євро виступить середульший Мартон, який народився у Берліні та усе футбольне життя проводить у структурі Герти. Та якщо його батько грав за збірну Угорщини, то сини обрали Німеччину. Щоправда, найстарший Палько раніше виступав за юнацькі збірні Німеччини, однак з минулого року викликається до головної команди Угорщини. Зауважимо, що наймолодшому із династії Дардаї, Бенце – 17 років, і він також грає за юнаків Герти та Бундестім.

3. Роко Шиміч (Хорватія)

Через три з половиною місяці після тріумфального фіналу ЛЧ між Міланом та Ювентусом у захисника "россонері" Даріо Шиміча народився первісток Роко (до стадії півфіналу хорват був ключовим оборонцем команди Шевченка). Шиміч-молодший, на відміну від батька, грає в атаці і є доволі кремезним форвардом. Після кількох сезонів у Австрії Роко переїхав до швейцарського Цюріха, де бореться за звання основного форварда. Слід додати, що окрім Роко, сім’я Шимічів виховує ще трьох синів. Наймолодший Давід страждає синдромом Дауна.

4. Нікола Сольдо (Хорватія)

Династія Сольдо: Нікола, Звонімір, Матія, Філіп

Колись Даріо Шиміч та Звонімір Сольдо грали разом за збірну Хорватії, а нині їхні сини виступають пліч-о-пліч за "молодіжку". У Ніколи Сольдо такий же хороший зріст, як у батька, тільки діє він ще нижче в обороні – на позиції центрдефа. Сольдо-молодший виступає за Кельн у Бундеслізі, але поки далекий від статусу основного виконавця. У Ніколи є ще двоє старших братів: Матія та Філіп, які засвітилися у скромних хорватських клубах.

Варто зауважити, що у заявці суперника України на груповому етапі є ще один син екс-футболіста – Марко Булат. Його батько Йосіп та дядько Іван грали за Шибенік. Тато навіть встиг дебютувати у національній команді, а його брат грав за молодіжку "картатих".

5. Франсішку Консейсау (Португалія)

У зірки Інтера та Лаціо Сержіу Консейсау п'ятеро синів і усі пішли батьковою дорогою. Якщо найстарший син Сержіу точно не наздожене тата за регаліями та обмежується скромними локальними командами, то молодші ще можуть запалити. Особливо це стосується 20-річного Франсішку, який вже зробив золотий дубль із Порту (під керівництвом батька), а минулого сезону переїхав до Аякса. Франсішку поки не назвеш лідером амстердамців, але він вже, наприклад, забивав у Лізі чемпіонів. У цього хлопця ще все попереду.

Щонайменше троє партнерів Франсішку зі збірної Португалії U-21 мають футбольні гени. У центрального півзахисника польського Леха Афонсо Соузи батько Рікарду та дідусь Антоніо грали на хорошому рівні. Антоніо Соуза, до прикладу, виступав за національну команду на Євро-1984 та ЧС-1986.

Золоті 80-ті: Динамо забивало йому тричі, перша червона картка в історії Мундіалю і ще 28 фото "старої школи"

20-річний Фабіо Сілва встиг побігати за Порту, Вулверхемптон, Андерлехт та ПСВ, а його батько Жорже Сілва викликався до національної збірної Португалії та ставав чемпіоном країни із легендарною Боавіштою (і грав проти Ворскли у Кубку УЄФА). Це ще не все – старший син Жорже Сілви та брат Фабіо, на ймення Жорже, є також футболістом і донедавна перебував у структурі Лаціо.

Нарешті вінгер Бенфіки Дієго Морейра, очевидно, переймав футбольні навички у батька Алмамі Морейри, який провів понад 100 матчів за бельгійський Стандард та німецький Гамбург.

6. Маркус Сольбаккен (Норвегія)

Столе Сольбаккен якраз збирався закінчувати кар’єру футболіста, коли у нього народився син Маркус. Відтоді минуло майже 23 роки, Столе вже давно асоціюють більше з тренерськими успіхами, ніж ігровими, а Маркус вважається одним із головних норвезьких проспектів. Сольбаккен-молодший поки грає лише на батьківщині і дещо зупинився у розвитку. Можливо, саме цей чемпіонат Європи – шанс нагадати про себе.

7. Чарлі Крессвелл (Англія)

Нападник Річард Крессвелл майже усе життя грав у нижчих англійських дивізіонах, став зіркою Престона, хоча й застрибнув у АПЛ, де був гравцем Шеффілд Венсдей, Лестера та Сток Сіті. Його син Чарлі теж дебютував у Прем’єр-лізі, однак провів за Лідс лише кілька поєдинків. Зате минулий сезон Крессвелл-молодший непогано відіграв у оренді за Міллуолл. Ймовірно, він знову отримає шанс у Лідсі.

8. Рой Ревіво (Ізраїль)

У середині 90-х Хаїм Ревіво був лідером іспанської Сельти. Він неодноразово визнавався найкращим футболістом Ізраїлю та залишив по собі велику спадщину. Нині Ревіво є одним із власників клубу із рідного міста Ашдод, де завершував кар'єру. Саме тоді, у 2003-му, у Хаїма та його дружини Сагіт (володіє мережею ювелірних виробів) народився Рой, один із п'яти дітей сімейства Ревіво. Рой, який, на відміну від батька хавбека, виступає в обороні, на днях дебютував за національну збірну Ізраїлю.

На початку 90-х у білоруському Вітебську виступав Вадим Карцев (разом із добре відомим нам Олегом Кононовим). Проте невдовзі сім’я Карцевих емігрувала до Ізраїлю, де на світ з’явився син Еден. На початку цього року Еден Карцев підписав контракт із турецьким Башакшехіром та вже має за плечима кілька матчів у національній збірній Ізраїлю.

Перелік футбольних династій молодіжного Євро був би неповним, якщо б ми оминули увагою грузина Георгія Цітаішвілі та його батька Климентія. Про шлях Гіо ми й так все знаємо. Щодо Цітаішвілі-старшого лише додамо, що левова частка його кар'єри минула на Кіпрі та у Ізраїлі, де й народився його спадкоємець.

Україна драматично вийшла в 1/4 Євро-2023 – вилучення Ваната, казкові Бражко і Судаков, жахіття Кащука, заміни Ротаня