УКР РУС

Сенсаційна Хорватія – бронзовий призер Кубка світу-1998. Де вони зараз?

9 октября 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" розповідає, як склалася доля героїв хорватської нації, які у дебютному для себе Мундіалі одразу потрапили на п’єдестал пошани.

Хорватська незалежність народжувалася в муках і коштувала цій нації понад 13 тисяч людських життів. Кровопролитна війна із Югославією тривала довгих чотири роки. Коли у 1995-му м'ясорубку вдалося зупинити завдяки безапеляційній перемозі хорватської зброї, виявилося, що ця нація може пишатися не лише своїми воїнами, але й футболістами.

Першим великим форумом для національної збірної Хорватії стало Євро-1996. Там "шашкові" дійшли до чвертьфіналу. І ось – новий відбірковий цикл, цього разу за путівки на Кубок світу у Францію. Хорвати посіли друге місце у своїй групі, пропустивши Данію, але у стикових матчах не без допомоги норвезького арбітра Педерсена подолали збірну України (2:0, 1:1).

Історичний дебют на Мундіалі виявився вдалим: екзотичну збірну Ямайки обіграли більш ніж впевнено – 3:1. А вимучена звитяга над Японією (1:0) достроково вивела Хорватію у плей-офф. У третьому турі можна було зекономити сили проти Аргентини (0:1).

Далі ж перемоги були поставлені на конвеєр: в 1/8 фіналу обіграли Румунію (1:0), в 1/4 – сенсаційно розтрощили Німеччину (3:0) і, незважаючи на поразку майбутнім чемпіонам світу у півфіналі (1:2), розібралися з Нідерландами у матчі за третє місце (2:1).

Ця хорватська команда закохала у себе весь світ.

*******

Дражен Ладіч

Позиція: голкіпер

Статистика турніру: 7 матчів, 5 пропущених м'ячів

Голкіпер загребської Кроації (теперішнє Динамо) поїхав на Мундіаль під завісу своєї кар’єри. На момент турніру Ладічу було 35 років. Почепивши голкіперські рукавички на цвях у 2000-му, Дражен невдовзі увійшов до тренерського штабу збірної Хорватії. Займався тим, у чому найкраще тямив – тренував молодих воротарів. Згодом очолював хорватську молодіжку. Починаючи з 2014-го Ладіч працює у тренерському штабі клубу Аль-Айн – флагмана елітного дивізіону ОАЕ.

Славен Біліч

Позиція: захисник

Статистика турніру: 7 матчів

Немолодим (за футбольними мірками) у Францію поїхав і захисник Евертона. Тридцятирічний Біліч зіграв усі 7 матчів Мундіалю, а через три роки після "бронзи" завершив кар'єру у рідному сплітському Хайдуку. Там же розпочав тренерську діяльність, згодом очолював молодіжну збірну Хорватії. У 2006-му Славена призначили головним тренером національної команди, яку він виводив у фінальні частини Євро-2008 і Євро-2012.

На клубному рівні очолював московський Локомотив, Бешикташ і Вест Хем. В АПЛ Біліч працює вже третій сезон, але поки що – без помітних успіхів. Після 7 турів "молотобійці" плентаються у нижній частині турнірної таблиці. Іноді тренер бере в руки електрогітару і рубає хард-рок у складі групи Rawbau.

Роберт Ярні

Позиція: захисник

Статистика турніру: 7 матчів, 1 гол

Після Мундіалю, де Ярні відіграв в усіх матчах і забив гол у ворота Німеччини, він став гравцем Реала. На "Сантьяго Бернабеу" затримався лише один сезон, після чого влився у склад Лас-Пальмас. Кар'єру закінчив у 2002-му – останнім клубом Ярні став Панатінаїкос.

Але так просто йти на "пенсію" Роберт не збирався. Упродовж 4 років грав у футзал за команду Бродоспліт Інженерінг. У 2007-му розпочав тренерську діяльність, очоливши сплітський Хайдук. А ще працював з Істрою, боснійським Сараєво, угорськими клубами Печ і Академія Пушкаша. Зараз Роберт Ярні – головний тренер збірної Хорватії U-19.

Ігор Тудор

Позиція: захисник

Статистика турніру: 3 матчі

Виступ Тудора на Кубку світу переконав босів Ювентуса придбати цього молодого оборонця сплітського Хайдука. Наступні 7 років Ігор провів у футболці "Старої синьйори", ставши одним з ідолів туринського клубу.

На тренерський електричний стілець Тудор вперше присів у 2013-му, коли очолив рідний Хайдук. Упродовж короткого періоду його підопічним, до слова, був Артем Мілевський. У Спліті молодий тренер затримався на 2 роки – це поки що його особистий рекорд. Адже згодом у ПАОКу та Карабюкспорі хорвату відвели лише по одному сезону. Зараз Тудор очолює Галатасарай. Чи надовго?

Ігор Штімац

Позиція: захисник

Статистика турніру: 6 матчів

Погравши ще рік після Мундіалю за Дербі Каунті, Штімац перейшов у значно благополучніший Вест Хем. Останнім клубом міцного центрбека став Хайдук.

Життя Ігора після завершення кар’єри стало ще насиченішим. У 2005-му він працював спортивним директором у все тому ж рідному Хайдуку. Пізніше очолював скромні хорватські клуби Цибалья, Загреб і Задар. Паралельним курсом Штімац розвивався, як футбольний агент. Зокрема він дбав про інтереси Даріо Срни і Стіпе Плетікоси.

Піком тренерської кар'єри Штімаца стала робота із національною збірною Хорватії. Але під його керівництвом "шашкові" ледь не провалили відбіркову кампанію ЧС-2014, тож ситуацію у пожежному порядку довелося рятувати Ніко Ковачу.

Останнім часом Ігор Штімац зосередився на роботі із близькосхідними клубами. Упродовж року він очолював іранський Сепахан, а наразі останнім місцем роботи хорватського спеца була катарська Аль-Шаханія.

Даріо Шиміч

Позиція: захисник

Статистика турніру: 6 матчів

Основна частина кар’єри цього оборонця проминула у Мілані. Шиміч – один із тих футболістів, які пограли і за "россонері", і за "нерадзуррі". У сумі – рівно 10 років. Виступаючи пліч-о-пліч з Андрієм Шевченком, Даріо здобув Скудетто і два Кубки чемпіонів. Догравав у Монако і рідному загребському Динамо.

Останніми роками Даріо Шиміч займається бізнесом. Заснував фірму, яка спеціалізується на постачанні питної води.

Альоша Асановіч

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 7 матчів

Один із найдосвідченіших виконавців у складі тієї команди. На момент французького Мундіалю за плечима Асановіча вже були виступи у 8 клубах, серед яких Наполі, Вальядолід, Дербі Каунті, Монпельє. Восени того ж року Асановіч грав за Панатінаїкос проти київського Динамо у Лізі чемпіонів. Кар'єру закінчував у Сідней Юнайтед та сплітському Хайдуку.

Потренувавши упродовж 2004-06 років хорватську молодіжку, Альоша перемкнувся на головну команду країни – входив до тренерського штабу Славена Біліча. Останнім часом займав посаду технічного директора словацького клубу Дунайска Стреда.

Звонімір Бобан

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 6 матчів

Чи не найзірковіший хавбек Хорватії на тому Мундіалі – починаючи із 1991-го Бобан успішно виступав за Мілан, перемагав із "дияволами" у Серії А та Лізі чемпіонів. Покинув "Сан-Сіро" аж у 2001-му, щоб ненадовго затриматися в Сельті і закінчити кар’єру.

Марно шукатимете Бобана серед тренерського цеху. Він свідомо ігнорує такий варіант діяльності, позаяк вважає: віддав футболу все, що мав. Зате Звонімір розвиває власний ресторанний бізнес, а також працює експертом-аналітиком на хорватському та італійському футбольному телебаченні. Товаришує із легендою світового тенісу – співвітчизником Гораном Іванішевічем і виховує 5 дітей, 4 з яких – приймаки. Має вчений ступінь професора історичних наук.

Маріо Станіч

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 7 матчів, 1 гол

26-річний хавбек Парми перебував у самісінькому розквіті сил, тому виходив на поле в кожному матчі Мундіалю. І саме він забив історичний – перший гол Хорватії на чемпіонатах світу.

У 2000-му Станіч попрощався із Пармою і поїхав підкорювати Туманний Альбіон. Там він проведе 4 роки, виступаючи за Челсі, після чого завершить кар'єру і розпочне працювати скаутом – зокрема для Брюгге.

Роберт Просінечкі

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 5 матчів, 2 голи

Ще одна суперзірка Хорватії, яка нічим не поступалася Бобану за масштабами величі. У першій половині 90-х Просінечкі виступав за Реал, згодом на один сезон перейшов у Барселону. Забивши збірній Ямайки у стартовому матчі своєї команди на Кубку світу-1998, Роберт став першим і поки що єдиним гравцем в історії Мундіалів, який відзначався за дві національні збірні. У 1990-му він відправив м'яч у сітку ОАЕ, граючи у футболці Югославії.

Попри солідний футбольний вік, Просінечкі ще довго не міг вгамуватися. Бронзовий призер Кубка світу вдосталь побігав за Хрватскі Драговоляц, Стандард, Портсмут та словенську Олімпію. І лише у 2004-му заспокоївся, повернувшись додому – у клуб Загреб.

Упродовж чотирьох років працював у тренерському штабі збірної Хорватії, потім очолював Црвену Звєзду і Кайсеріспор. Починаючи із 2014-го Роберт Просінечкі – головний тренер збірної Азербайджану. Йому вдалося дещо підняти рівень цієї команди, але наразі азербайджанців важко назвати серйозним суперником на євроарені.

Звонімір Сольдо

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 6 матчів

Єдиним закордонним клубом Сольдо був Штутгарт, але там хорватський хавбек доріс до рівня легенди. Переїхавши у Німеччину за 2 роки до французького Мундіалю, Звонімір виступав за "швабів" до 2006 року, коли з почестями завершив кар'єру.

Хороший футболіст – не обов'язково хороший тренер. Сольдо спробував себе у загребському Динамо і Кельні, однак в обох випадках співпраця закінчувалася швидкою відставкою. Останніми роками тренер-невдаха займається власним рестораном у Загребі.

Сільвіо Маріч

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 4 матчі

За збірну Хорватії Сільвіо Маріч провів лише 19 матчів. Поїздка на Мундіаль у Францію була піком його міжнародної кар'єри. Після "бронзи" світової проби і осіннього виступу Кроації в Лізі чемпіонів Маріча придбав Ньюкасл. Головним досягненням хавбека на Альбіоні стала участь у фіналі Кубка Англії – вперше в історії цього турніру на поле вийшов хорват.

Потім були Порту, Панатінаїкос і два повернення у загребське Динамо. Доволі посереднє досьє, одним словом. На "пенсії" Маріч вирішив вкласти зароблені гроші у футбольну академію, але невдовзі вона опинилася на межі виживання – влізли у борги.

Крунослав Юрчіч

Позиція: півзахисник

Статистика турніру: 3 матчі

Після Мундіалю Юрчіч із затишного гніздечка Кроації поїхав підкорювати кальчо. Трохи пограв за Торіно, а ось перехід у Сампдорію виявився помилкою – хорват засів у дуже глибокому запасі. Повернувся засмучений додому і ще два роки побігав за Славен Белупо. "Зав'язав" у 2004-му.

Практично одразу розпочав тренерську кар’єру – Пула, Славен Белупо і нарешті справжній виклик, Динамо (Загреб). У грудні 2011-го зазнав нищівної ганьби, коли його команда на власному полі поступилася Ліону (1:7) у матчі Ліги чемпіонів. Як наслідок – негайна відставка. Останнім місцем роботи Юрчіча був турецький Аданаспор, який він покинув у 2016-му.

Горан Влаовіч

Позиція: нападник

Статистика турніру: 7 матчів, 1 гол

25-річний форвард Валенсії доклався до чвертьфінального побоїща збірної Німеччини, відправивши у ворота Бундестіму другий із трьох голів. В інших же поєдинках Горан лише підігрував солістові Давору Шукеру.

Успішний виступ на Мундіалі не допоміг Влаовічу утвердитися у Валенсії – він так і не переріс статус запасного, тож у 2000-му переїхав у Панатінаїкос. В Афінах доволі тепло згадують про хорвата – упродовж чотирьох років Горан настріляв три десятки голів лише у чемпіонаті Греції. Кар’єру закінчив у 32-річному віці і заснував футбольне агентство. Розумне капіталовкладення.

Давор Шукер

Позиція: нападник

Статистика турніру: 7 матчів, 6 голів

Форвард Реала приїхав на французькі поля у прекрасній формі і продемонстрував свій максимум. Голи у ворота Ямайки, Японії, Румунії, Німеччини, Франції та Нідерландів дозволили Шукеру стати найкращим снайпером ЧС-98. Ще сезончик на "Сантьяго Бернабеу" - і перехід у лондонський Арсенал. Щоправда там ветеран вже не демонстрував високої результативності. Як і у Вест Хемі та Мюнхені-1860, де закінчував кар’єру.

Завдяки 45 голам, забитим у футболці збірної Хорватії, Шукер досі залишається найкращим бомбардиром в історії національної команди. Починаючи із 2012-го, Давор очолює Хорватський футбольний союз. Його авторитет – беззаперечний.

Мірослав Блажевіч

Патріарх хорватського тренерського цеху свою першу команду очолив у далекому 1968 році. Тобто, на французькому Мундіалі Блажевіч відзначав 30-річчя тренерської діяльності. Колосальний досвід наставника і якісний кадровий підбір – ось головна причина бронзового тріумфу Хорватії.

Після повернення додому справи у Блажевіча погіршилися. Команда провалила відбір на Євро-2000, а також непереконливо стартувала у кваліфікації ЧС-2002, тож наддосвідченого тренера відправили у відставку. Та Мірослав не квапився на пенсію! Він тренував ще 15 років, упродовж яких встиг змінити 13 команд. Серед них – збірні Ірану, Боснії і Герцеговини, олімпійська команда Китаю. Востаннє на тренерській лаві Блажевіч з'являвся 2 роки тому, коли очолював хорватський Задар. Зараз патріарху – 82 роки.

Сторінка автора у Facebook

"Галактікос". Золота епоха "Реала", коли "Барселона" пробивала дно, а Роналду грав за "Спортінг"