УКР РУС

Реал після Зідана: потенційний трансфер Роналду, Почеттіно з Кейном та Еріксеном, фактор Неймара

1 июня 2018 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

Зінедін Зідан покинув посаду головного тренера Реала. Що буде з мадридським клубом після відходу вже легендарного тренера, намагається з'ясувати "Футбол 24".

26 травня на НСК Олімпійський Зідан зробив практично неможливе та назавжди вписав своє ім'я в історію світового футболу. До Реала жодна команда тричі поспіль не вигравала Лігу чемпіонів. Тричі поспіль, Карл! Багато хто досі по-справжньому не усвідомлює, що зробили "вершкові" у Києві. Чогось схожого навряд чи потрібно очікувати в найближчі роки, занадто високо піднята планка. Легендарний рекорд Бубки протримався цілих 20 років, а досягення Зідана, вангую, житиме ще довше. Досить рідко трапляється, щоб одні й ті ж виконавці знаходили у собі мотивацію та сили перебувати на топі декілька років поспіль. Так, можна згадати Барсу Пепа, однак навіть той космічний дрім-тім не добивався таких божевільних результатів у Лізі чемпіонів.

Зідан покинув Реал – головний тренер подав у відставку

І ось всього через п'ять днів після історичного тріумфу в Києві Зідан збирає позапланову прес-конференцію та повідомляє, що покидає Реал. Шок! Ну принаймні для тих, хто, можливо, не серйозно сприймав слова француза про можливий відхід десь на початку року. Але відставка Зізу, навіть з усвідомленням того, що колись це таки мало статися – дійсно трагедія для мадридського гранда. І фраза "но это не точно" у цьому випадку майже не актуальна. Що далі? Цим питанням задаються зараз усі фанати Реала, які очікують масштабних змін та початку нової ери, яка, можливо, не буде настільки успішною чи настільки щасливою. Не забуваймо, що чимало заслуг Зідана пояснювали неймовірним фартом француза, і на цьому "Футбол 24" вже робив акцент після матчу проти Ліверпуля. Що ж чекає на Реал без Зізу? А якщо удача повернеться до мадридців спиною? Розбираємось далі...

РЕАЛьні причини, чому Зідан покинув Мадрид, і як це вплине на Роналду, або Про що мовчатимуть на прес-конференціях

Потенційний відхід Роналду

Відставка Зідана може спричинити ефект доміно у таборі "вершкових". Вслід за французом команду ризикують покинути ще декілька виконавців, серед яких виділяється дуже помітна фігура – Кріштіану Роналду. Одразу після фіналу Ліги чемпіонів португалець натякнув, що, можливо, зіграв свій останній матч за мадридців. Кріш начебто знову відчуває брак любові з боку керівництва, а зараз він втратив ще й свого найбільшого захисника. Зізу вірив у Роналду, коли багато хто вже списав його з рахунків. Тренер з фізпідготовки "вершкових" Антоніо Пінтус, якого запросив саме Зідан, вигадав для Кріштіану спеціальну програму, що дозволяло КР7 виходити на пік форми у найбільш відповідальний момент сезону. Зрештою, саме завдяки Зізу Роналду зрівнявся з Лео Мессі за кількістю "Золотих м'ячів, а, можливо, і випередив аргентинця, враховуючи тріумф Реала в Києві.

Як Роналду і Ко прощались з Зіданом – зворушлива реакція зірок Реала на відставку тренера та цікавий ігнор

Кріштіану отримав звістку про відставку Зідана під час відпочинку з сім'єю та близькими друзями. Португалець почувається розбитим і спустошеним, адже відхід Зізу може пришвидшити також його прощання з мадридським грандом. Роналду залишився без ідеального наставника, який завжди захищав команду та, зокрема, Кріштіану на публіці, був готовий померти за своїх підопічних та свої ідеї. Тепер КР7 залишився наодинці зі своїми проблемами та з... Флорентіно Пересом.

Зізу доволі часто був посередником у перемовинах між головною зіркою команди і президентом, не втомлюючись повторювати: "Роналду повинен залишитись тут назавжди". Враховуючи непрості стосунки Кріша з босом королівського клубу, "назавжди" Зідана вже зовсім скоро ризикує перетворитись у "адіос" португальця. А це вже буде подвійний, дуже сильний удар для Реала, майже нокаут.

Проблеми для Бензема та Наваса

Крім Роналду над своїм майбутнім після відходу Зідана слід добряче задуматись Каріму Бензема та Кейлору Навасу. Французького форварда уболівальники освистували протягом усього сезону та готові були видворити з команди ще десь восени. Карім заробив собі трохи балів у фіналі Ліги чемпіонів, однак навряд чи наступник Зідана терпітиме його божевільні промахи та слабку результативність. Як для форварда найкращої команди світу, забиває він відверто недостатньо.

Здавалось би, навіщо хвилюватись Кейлору Навасу, але привід для серйозного занепокоєння також є у костариканця. Зідан був великим прихильнимком таланту 31-річного стража воріт та заради нього навіть заблокував трансфер Кепи. Флорентіно Пересу дуже не сподобалось, що перехід талановитого голкіпера Атлетіка зірвався взимку, хоча Реал узгодив з баском умови контракту. Перес не вважає Наваса воротарем рівня мадридського суперклубу та досі марить Де Хеа. Обережно, Кейлоре!

Подарунок для Бейла

Влітку Реал може покинути набагато більше гравців. Льоренте, Ашраф, Себальйос, Майораль, Вальєхо... Усі ці футболісти прийшли або були переведені в першу команду при Зізу, але жоден з них так і не заграв. Сумнівно, що робитиме на них ставку і новий тренер, який намагатиметься, насамперед, втримати планку. А для цього потрібні або перевірені роками бійці, або нові зіркові виконавці.

А ось, хто й повинен радіти відставці Зідана, так це – Гарет Бейл. Валлієць вже практично сидів на валізах, але зараз може кардинально змінити своє рішення. Справа в тому, що Бейл був ображений на Зізу, який втратив віру в зіркового вінгера. Чаша терпіння Гарета переповинилась перед фіналом Ліги чемпіонів, коли він дізнався, що не потрапить у стартовий склад. Бейл почувався відмінно, провів неймовірну кінцівку сезону та довів помилковість рішення Зідана у другому таймі київського матчу. Зараз валлієць отримав ще один шанс та може повернути втрачений протагонізм вже при новому менеджері.

Почеттіно на радарі – і це хороший вибір

Не встиг Зідан оголосити про свій відхід з Реала, як мадридські видання Marca та AS заявили, що представники королівського клубу вже контактували з головним тренером Тоттенхема Маурісіо Почеттіно. Щоправда, багато хто помилявся, вважаючи, що аргентинець має вільний шлях у Мадрид. Як з'ясувалося, у контракті Почеттіно зі "шпорами" немає жодного пункту чи клаусули, пов'язаної з "вершковими". Все тримається на усній домовленості аргентинського наставника з босом Тоттенхема Даніелем Леві. Якщо президент англійської команди й обіцяв Почеттіно відпустити його у Мадрид, то навряд чи буде таким же поблажливим після того, як 46-річний тренер підписав нову угоду. Але зараз не про це...

Почеттіно – ідеальний варіант для Реала. Він довів свою профпридатність в АПЛ, тренуючи команду, яка виявилась спроможною конкурувати з такими фінансовими монстрами, як Сіті, МЮ, Челсі чи Ліверпуль. Почеттіно вміє ставити гру: його команда має власний стиль, любить атакувати, а головне – подобається навіть фанатам інших клубів. Аргентинський фахівець одинаково успішно використовував схеми 3-4-1-2 і 3-4-3 та показав себе відмінним тактиком... у найсильніший лізі світу.

Козир Почеттіно і в тому, що він ідеально знає Прімеру. У цьому чемпіонаті він провів 216 матчів в якості гравця Еспаньйола, а згодом три роки очолював каталонський клуб. Цікаво, що у своєму дебютному матчі біля керма "папуг" аргентинець обіграв Барселону Гвардіоли з рахунком 2:1. Символічно чи не так? Ну фанати Реала, напевно, точно радіють цій главі у біографії Почеттіно. У 2009 році він прийняв Еспаньйол, коли команда перебувала на грані вильоту з вищого дивізіону, але у підсумку каталонці завершили сезон на 10-й позиці. І це сприймалось майже як диво.

Якщо брати до уваги суто людські якості Почеттіно, то, мабуть, знайдеться не так багато його колег, які зможуть чимось дорікнути аргентинцеві. З цього боку Маурісіо дуже нагадує Зідана, який завжди уникав публічних перапалок з іншими тренерами чи журналістами. Як і француз, Почеттіно цілковито зосереджується на роботі з командою, не плете інтриг та не ганьбить арбітрів а-ля Моурінью... І це також дуже сильно імпонує Пересу, який, за чутками, планував запросити аргентинця ще в грудні. До речі, він же аргентинець, а тому проблем з іспанською, як у потенційного Льова, точно не матиме.

Неймар та можливі трансфери

Практично кожен тренер, якщо ваш президент не Флорентіно Перес, підбирає нових виконавців під власне бачення гри. Однак потенційному Почеттіно буде важко щось вдіяти, якщо президент Реала, для прикладу, захоче зробити ставку на Неймара, а не молодого Марко Асенсіо. Останній начебто дуже імпонує аргентинському фахівцеві, який вважає 22-річного іспанця одним з найперспективніших гравців сучасності. Але Неймар – це стратегічна ціль "вершкових" з погляду на спортивну та маркетингову складову розвитку клубу. В Іспанії переконані, що бразилець обов'язкво переїде у Мадрид, адже мрії Переса, підживлені його фінансовими можливостями, мають непересічну здатність перетворюватися у реальність.

Цікаво, що лише за декілька днів до відставки Зідана мадридські ЗМІ писали про інтерес Реала до хавбека Тоттенхема Крістіана Еріксена. А тепер лише уявімо, що Почеттіно очолив мадридський гранд... Данець, мабуть, вирушить в Мадрид пішки, лиш би працювати зі своїм улюбленим тренером у найбільшому клубі світу.

Не виключено, що вслід за Почеттіно переїде в Мадрид й Харі Кейн. Нападник збірної Англії перебуває на радарі скаутів Реала більше року, а можливість перебратись в столицю Іспанії з тренером, який відкрив його бомбардирський талант, може відіграти ключову роль. Тим більше, що Лєвандовскі себе дискредитував у матчах проти "вершкових" в Лізі чемпіонів.

На Реал очікують великі зміни. Гобальні чи локальні – стане відомо зовсім скоро. Але вже зараз зрозуміло, що чимало футболістів втратять статус недоторканих, а інші, навпаки, його здобудуть. Найголовніше, щоб після відходу Зізу Мадрид продемонстрував свою унікальну здатність – безболісно переживати складні моменти у своїй історії та продовжувати перемагати. Зідан – великий тренер, але ніхто не може бути більшим за Мадрид.