УКР РУС

Реал – Барселона: провал Зідана й Роналду, знущальний коридор пошани, претензії на пенальті та історичний рекорд

23 декабря 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Вальверде тактично переграв Зідана, хоча за перші 30 хвилин матчу щодо цього були великі сумніви. "Футбол 24" підводить підсумки матчу Реал –Барселона в рамках 17 туру Прімери.

Реал не заслужив розгрому так само, як і перемоги

Рахунок 0:3 – щаслива випадковість. Барселона не хотіла добивати суперника, а Мадрид проявив характер і був ближчий до 1:2, ніж до фінальної ганьби. Реал був кращим у перші 30 хвилин. Подекуди навіть здавалось, що лідери чемпіонату грають як маленька команда на нічию. За перші 20 хвилин володіння м'ячем доходило до 60:40 на користь "королів", а Барса навіть думати не могла про атаки.

Реал Мадрид – Барселона – 0:3 – відео голів та огляд матчу

Але ні, це Вальверде спритно присипляв суперника і заманював у свої сіті. Паулінью ще в першому таймі мав відкривати рахунок, однак моменти Роналду і Бензема були не гіршими. Рівна гра з відчуттям, що Реал хоче дотиснути, але чомусь поки не виходить. Все це закінчилось за 15 хвилин другого тайму. Карвахаль у паніці пропустити другий гол (ніби гра тривала до забитого) прибив надії господарів, примірявши на себе роль воротаря – гол плюс червона.

Зідан подарував центр поля – довіру тренера зрадили

Іско та Асенсіо, хто вони для цього Реала? Топові запасні, гравці другого вибору у великих матчах. Для фанатів "вершкових" Іско та Марко – єдині, хто виборював звання гравець місяця у сезоні 2017/18. Для Зідана вони не більше ніж гравці на 25 хвилин Класіко проти Барси. Асенсіо вийшов на заміну, і навіть у меншості Реал почав створювати моменти. Для іско не вистачило місця через вилучення Карвахаля і потребу укріплювати редути, щоб не було вже зовсім ганебного розгрому.

Француз поставив на Ковачіча та Модріча як ближчих до флангів центральних півзахисників. Матео мав стримувати Мессі, як це виходило раніше, і це виявилось не найкращою затією. Бо іноді хорват думав про аргентинця занадто багато та й не вистачало динамічності та фізичної різкості. Лука був одним з найкреативніших у мадридців, але відверто провалювався при обороні. Те, як його обходили каталонці, іноді просто було знущально. При першому голі загубив позицію на чужій половині поля. З іншого боку Модріч створив моменти для Роналду і Бейла, заробив жовту для Вермалена і лякав гостей так, що з ним завжди грали 2,3 а то й 4 гравців.

Реал – Барселона: вболівальники Реала незадоволені Зіданом

Реал у центрі грав десь настільки ж наївно, як його суперники на клубному ЧС-2017. Слабкий пресинг, неспроможність повертатись назад, неготовність до вривань Паулінью і нездатність перекрити кисень Мессі. Причому і в захисті, і в півзахисті, і в нападі центр був найпровальнішими. Варан і Рамос, Ковачіч, Кроос. Модріч і Каземіро, Бензема – всі вони провели матч, який хочеться забути.

Мессі з тіні та асист без бутса – ще геніальніше, ніж будь-коли

Він не ліз на перші ролі, як Роналду в першому таймі. Не хотів на силу довести, що тут його королівство. Але Лео робив щось страшніше для фанатів Реала. Він робив гру. І навіть до перерви. Попри тиск Реала, який намагався відірвати аргентинця від решти команди, у вирішальні моменти від завжди був там, де була найслабша точка суперника.

Розгорнув атаку, яка призвела до гола Лео з пенальті після вилучення Карвахаля. Поклав на коліна Марсело і віддав асист для Відаля, залишившись без бутса в зіткненні з бразильцем. Геніальний у грі між лініями. Не нападник, але асистент, творець результату. І ця зовнішня легкість. "Маестро, ну покажіть свій клас!" – вмовляв його весь світ. І Лео з легкою лінивістю задовольнив потребу в насолоді.

І трохи цифр. Мессі створив 9 гольових нагод у матчі Реал – Барселона, більше за будь-якого іншого гравця Прімери 2017/18, якщо брати до уваги один тур. Ліонель побив рекорд Герда Мюллера за кількістю голів за один клуб у топ-5 чемпіонатах. На рахунку Лео стало 526 м'ячів у Прімері. Забив 25-й гол у Класіко і 15-й на "Сантьяго Бернабеу" – його улюблений виїзний стадіон. Став найкращим бомбардиром світу за 2017 рік – 54.

Коридор пошани від Ковачіча

Матео вирішив, що не варто залишати Барселону без почестей. Вирішальний перший гол, який позбавив Реал впевненості і привів до підсумкового нокдауну, прийшов за курйозних обставин. У нас би вже, мабуть, запідозрили договірний матч. Цей момент більше посував би чемпіонату Андорри, ніж тактичній битві, якої чекали сотні мільйонів глядачів. Ковачіч влаштував своєрідний коридор пошани, віддавши Ракітічу центр поля і побігши вправо до Мессі. Не вистачало тільки оплесків. І цей глядач барселонського театру ще й потім втратив Лео, якого начебто біг прикривати. Іван навіть не мусив вмикати неймовірну швидкість. Чисельна перевага Барси привела до легесенького гола – розкатали знущально легко.

Провал і конфузи Роналду

Кріштіану забив швидкий гол, який став символом усього, що було потім. Роналду перебував у положенні поза грою, а потім ще в усяких різних положеннях, крім гольових. Згодом португалець махнув повз м'яч з вбивчої позиції, перебуваючи без опіки. А під кінець першого тайму отримав ляпаса... від Мессі. Лео припечатав Кріша м'ячем. Роналду мав свої шанси забити, але не зміг стати героєм. Після перерви Кріштіану зіграв ще безпорадніше і просто розчинився. Ой, чує серце, що Бензема не буде самотнім, коли трибуни "Бернабеу" освистуватимуть на своїх гравців у наступному матчі.

Скромна велич Вальверде

Головний тренер Барселони після гри просто відзначив, що у таких протистояннях все може дуже швидко змінитись, і "не завжди на нашу користь". Реал домінував влітку в Суперкубку, а каталонський клуб розгублено ностальгував за Неймаром. Зараз сталось навпаки. Вальверде змінив Барсу. Якщо фанати Реала можуть пояснювати невдачі трансферами Хамеса й Морати, травмами Бейла, то що казати каталонцям? Відхід Неймара, руйнація MSN і травма 105-мільйонного Дембеле. Перебудова з 4-3-3 на 4-4-2. Перетворення Паулінью з комічного трансферу на один із найуспішніших. Черговий вихід з тіні, щоб нокаутувати суперника після перерви. Цього б не відбулось без щоденної пекельної роботи тренера, якого прозвали "Мурахою".

Суддівські контроверсії – м'яч 2 рази влучав у руки гравців Барселони

Перемога каталонців заслужена, але іспанці були б не іспанцями, якби не докопались до суддів. 34-річний Санчес Мартінес судив так, що після гри до нього не буде особливих претензій.

Непризначення пенальті в моменті Піке/Карвахаль. Контакту було занадто мало, падіння було надто незграбне. У таких випадках краще не призначити 11-метровий, аби було менше шуму і напруженої (істеричної) атмосфери на полі.

Руки Ракітіча та Роберто. Асенсіо та Кроос намагались заробити пенальті, влучивши у заборонені частини тіла гравців Барселони. Але часи, коли за таку ненавмисну гру рукою призначали пенальті, давно минули.

Рамос грубо вдарив по голові Суареса в боротьбі за рахунку 0:1. Навіть у промадридській Marca визнали, що цей фол заслуговував на вилучення.

У моменті з останнім голом було дуже схоже, що Мессі прийняв м'яч за лицьовою лінією, але на підсумок це не особливо вплинуло. Та й асист в одному бутсі виявився більш ходовою історією для світових ЗМІ, ніж ймовірно неправильно зарахований гол.

Барселона встановила історичне досягнення

Вперше в житті, та що там житті, за 115 років Класіко, каталонців виграли 3 поспіль матчі чемпіонату Іспанії в Мадриді. 4:0, 3:2 і 3:0 – такої тривалої домашньої ганьби "Бернабеу" ще не зазнавав від Барси. За останні 10 матчів 7 разів тріумфували "синьо-гранатові" і лише 2 – Реал.