УКР РУС

Презентація логотипу фіналу ЛЧ-2018: Шевченко ніжно цілує кубок, а Павелко запевняє, що Київ проведе найкращий фінал в історії турніру

12 декабря 2017 Читати українською

У вівторок ввечері на НСК Олімпійський, який 26 травня 2018 року прийматиме фінал Ліги чемпіонів УЄФА, відбулася презентація логотипів фіналів чоловічої та жіночої ЛЧ.

Головними спікерами на церемонії були президент Федерації футболу України Андрій Павелко, посол фіналу ЛЧ-2018, головний тренер збірної України Андрій Шевченко та мер Києва Віталій Кличко.

Перед початком церемонії журналісти цікавилися у Шевченка, кого він бачить у фіналі та чи має шанси потрапити у нього Шахтар. "Було б ідеально для всієї України, якби у фіналі грав український клуб. Тому бажаю Шахтарю успіху і будемо сподіватися, що вони гратимуть у фіналі Ліги чемпіонів. Інших команд навіть не хочу бачити", – відповів керманич головної команди країни.

Він перервав спілкування з пресою, як тільки до "Холлу чемпіонів" НСК зайшов міський голова Києва. Два найвідоміші спортсмени незалежної України тепло привіталися та трохи поговорили. Після чого Кличка оточили ЗМІ, але цікавилися чомусь більше господарськими питаннями життя столиці та новиною про встановлення флагштоку з великим державним прапором України, що ініціював мер.

Нарешті гостей запросили до сцени та почалася церемонія. Урочисто після падіння завіси був презентовані логотипи фіналів ЛЧ-2018. Головним елементом логотипу фіналу чоловічої ЛЧ-2018 став головний стадіон України та його знакові куполи світла. Лого виконане зі світло-жовтого та блакитного кольорів державного прапора України.

Після цього слово надали президенту ФФУ Павелку. Він впевнений, що Київ проведе найкращий фінал Ліги чемпіонів в історії. Він також анонсував навесні тур Кубку чемпіонів по містах України.

Віталій Кличко висловив сподівання, що у дні проведення фіналів Ліги чемпіонів 2018 року Київ відвідає близько 100 тисяч гостей, що у 5 разів більше, ніж під час Євробачення-2017. "Я переконаний, що незважаючи на скептицизм, ми зможемо провести на високому рівні цю найважливішу подію спортивного року", – підкреслив він.

Мер також повідомив, що найближчим часом Київ має отримати свого талісмана. Та він може почати презентувати столицю якраз під час фіналу ЛЧ-2018.

Амбасадор жіночого фіналу Ліги чемпіонів Ія Андрущак хвилювалася під час свого виступу. Вона вважає, що ця подія стане поштовхом для розвитку жіночого футболу в Україні. "І фінал жіночої Ліги чемпіонів за пристрастю не поступиться чоловічому фіналу. У своїй кар'єрі мені доводилося грати у Лізі чемпіонів, це надзвичайний турнір", – сказала вона.

Перед своїм виступом амбасадор чоловічого фіналу Андрій Шевченко, який у 2003 році як гравець Мілану тримав у руках омріяний та бажаний багатьма футболістами та вболівальниками Кубок чемпіонів, зробив свій, як він зазначив, традиційний жест. Шева підійшов до Кубка, дуже ніжно торкнувся його рукою та поцілував.

Він сказав, що радіє з того, що українські вболівальники зможуть побачити цю подію на власні очі.

Далі усі бажаючи могли сфотографуватися з Кубком. Мали таку можливість і юні українські футболісти, для яких це була надзвичайна подія.

Після завершення офіційної частини учасники заходу перейшли до неформального спілкування.

У відповідь на питання "Футбол 24" про те, чому на церемонії не були присутні високі чини УЄФА, президент ФФУ Павелко пояснив, що це подія під егідою федерації. "А так у нас постійно хтось буває. Мартін Каллен (відомий в Україні як операційний директор турніру Євро-2012) практично постійно тут, в Україні", – розповів він.

Павелко також вказав, що запрошення надсилалися усім членам оргкомітету з підготовки до фіналу ЛЧ, зокрема і віце-президенту УЄФА Григорію Суркісу, якого не було на церемонії.

За словами Павелка, на багатьох наступних цікавих заходах під час підготовки до фіналу у 2018 році Київ та Україну відвідають як функціонери європейського футболу, так і відомі футболісти сучасного та минулого.

На заході був присутній і перший віце-президент ФФУ, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. У коментарі "Футбол 24" він зазначив, що футбол йому зовсім не байдужий, а проведення фіналу ЛЧ у Києві можна назвати однією з його дитячих мрій.

"Щоб вона здійснилась на 100%, я б хотів, щоб у фіналі грав наш Шахтар. Я дуже сподіваюся. Остання гра (з Манчестер Сіті) дає всі шанси на те, що ця мрія здійсниться", – сказав він.

Технічний директор ФФУ, відомий в минулому футболіст та тренер Олег Протасов вважає, що для країни, яка зараз знаходиться в непростому становищі, проведення такої події це підтримка та певна розрада. "Я працюю зараз у федерації, і після того, як нам дали цей фінал, вже стільки заявок та прохань з усього світу. До Києва буде прикута величезна увага", – підкреслив він.

Протасов вважає, що Шахтарю буде важно пробитися у фінал, але треба вірити. "Та ж Рома Шахтарю по зубах, але ні в якому разі не можна радіти такому жеребу. А пройти можна", – вважає він.

Колишній гравець донецького Шахтаря та збірної України Сергій Попов, який зараз працює з молоддю "гірників", сказав з посмішкою, що дуже хотів би потрапити на фінал та побачити цю подію на власні очі. "Коли я був гравцем, ми тільки могли мріяти про це", – зазначив він.

Говорячи про шанси Шахтаря на фінал, Попов вказав, що спорт непередбачуваний. "Все можливо. Я сподіваюся, що якщо буде удача та сприятливий жереб, то чому б і ні? По грі є передумови. Ось, наприклад, було жеребкування і зіграють між собою Реал та ПСЖ, і вже хтось з них вибуває. А там ще хтось може вибути. Головне – проходити своїх суперників. Це було б дуже символічно, якби українська команда грала у фіналі, був би величезний ажіотаж та інтерес", – вважає він.