УКР РУС

Прев’ю ЧС-2018, група D: Аргентина, Ісландія, Хорватія, Нігерія – все, що треба знати

7 июня 2018 Читати українською

"Футбол 24" продовжує презентувати команди, які зіграють на прийдешньому чемпіонаті світу в Росії.

Аргентина

Збірна Аргентини зайняла третю сходинку в рамках відбору в зоні КОНМЕБОЛ. Цікаво, що аргентинці набрали лише на 2 очки більше за чилійців, які стали шостими і спостерігатимуть за Мундіалем по телевізору.

Загальна інформація

Населення країни: 43,4 млн осіб

Прізвисько: альбіселесте (біло-блакитні)

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 17-й фінальний турнір

Найвище досягнення: чемпіони світу в 1978 і 1986 роках

Рейтинг ФІФА: 5-те місце на травень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Хав’єр Дзанетті, Хав’єр Маскерано – по 143

Найкращий бомбардир в історії: Ліонель Мессі – 64

Тренер

Хорхе Сампаолі очолив збірну Аргентини рік тому, коли стало зрозуміло, що альбіселесте мають усі шанси приєднатися до свята Мундіалю лише в якості глядачів. Проте, і під його керівництвом гра аргентинців не заграла яскравими барвами. Збірна спочатку вимучила нульову нічию з уругвайцями, а потім примудрилася не перемогти в домашніх поєдинках збірні Венесуели та Перу.

Таким чином, вирішальним став матч останнього туру кваліфікації проти Еквадору. Поразка залишила б збірну Аргентину без чемпіонату світу. Підопічні Сампаолі пропустили вже на першій хвилині, але вчасно лідерські якості вирішив продемонструвати Ліонель Мессі. Його хет-трик підняв національну команду відразу на третю сходинку у відборі та дозволив бронювати квитки до Росії.

ЧС-2018: збірна Аргентини визначила фінальну заявку

Сампаолі не приховує, що є спадкоємцем Марсело Б’єлси та його методів. Він один із тих фахівців, які поставили на потік використання сучасних технологій у підготовці команд, а також не бояться експериментувати на полі. "Класичний" Сампаолі – це мобільна, насичена середня лінія, тотальний пресинг, високий темп і варіативність в атаці. Добре, що набір виконавців у збірній Аргентини йому це дозволяє.

Капітан/Зірка

Ліонель Мессі є одним із двох позаземних об’єктів у сучасному футболі. Разом зі своїм антагоністом Кріштіану Роналду вони вдвох на десятиліття позбавили інтриги перед врученням "Золотого м’яча". Лео має вже 5 призів; стільки ж у його одвічного суперника. Та між ними є відмінність – Роналду вже вигравав значний трофей зі збірною (Євро-2016), а Мессі – ні. У червні аргентинцю виповнюється 31. Тобто під час проведення наступного Мундіалю Ліонелю буде 35, тому він навряд тоді залишатиметься лідером збірної. Отже, чемпіонат світу в Росії ледь не останній шанс здобути для батьківщини омріяне золото та за цим показником стати поруч із Кемпесом і Марадоною.

Прогноз на ЧС-2018

Аргентинці без зайвих проблем мають займати першу сходинку в групі та в раунді плей-офф доводити, що дійсно є одним із фаворитів Мундіалю. Та вже на стадії чвертьфіналу альбіселесте теоретично можуть зустрітися з іспанцями, від яких нещодавно зазнали нищівної поразки в спарингу (1:6). Серйозні проблеми збірній Аргентини має створювати будь-яка добре організована національна команда. А враховуючи проблеми в захисті та з воротарською позицією, зробити це буде не надто важко.

Форма

Безпосередньо перед чемпіонатом світу аргентинці запланували лише 2 контрольні поєдинки. Мессі та Co вже розбили збірну Гаїті (Лео знову оформив хет-трик), а 9 червня мав відбутися спаринг із Ізраїлем. Суперники, вочевидь, були підібрані для набору впевненості гравцями перед важливим турніром, а не для моделювання ігор із суперниками по групі. Проте, через протести паленстинців гру проти ізраїльтян довелося відмінити.

Дошкульна поразка від іспанців у березні залишає відкритими чимало запитань. Головне з них – як гратиме Аргентина, якщо Мессі буде травмований або банально наглухо закритий обороною суперника.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Хорвати та аргентинці грали в одній групі на ЧС-1998. Тоді мінімальну перемогу здобула збірна Аргентини. Ще тричі національні команди грали товариські матчі. У них наразі паритет – по одній перемозі має кожна збірна, а в 1994-му вони зіграли внічию.

Зі збірною Нігерії аргентинці вже 4 рази зустрічалися на чемпіонатах світу. Усі матчі команди провели на групових етапах, а успіх неодмінно святкувала збірна Аргентини – 4 перемоги із загальною різницею м’ячів 7:3.

Зустріч Аргентина – Ісландія буде прем'єрною в історії протистоянь між командами.

Ісландія

Збірна Ісландії несподівано виграла групу I європейського відбору на чемпіонат світу. Представники маленької острівної країни зуміли випередити грізних хорватів, а також збірні України та Туреччини.

Загальна інформація

Населення країни: 321,8 тисяч осіб

Прізвисько: наші хлопці

Скільки разів брали участь у ЧС: дебютанти Мундіалю-2018

Найвище досягнення: вихід до фінальної частини ЧС у 2018 році

Рейтинг ФІФА: 22-ге місце на травень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Рунар Крістінсон – 104

Найкращий бомбардир в історії: Ейдур Гудйонсен – 26

ЧС-2018: Ісландія оголосила склад на турнір

Тренер

Після відходу з посади головного тренера Ларса Лагербека розпався його дует із Хейміром Хадльгріммсоном, який тріумфально виступив із ісландцями на Євро-2016. Та керівництво місцевої федерації вирішило не шукати добра від добра й довірили Хадльгріммсону самостійно готувати національну команду. Колишній стоматолог із завданням впорався на "відмінно". Збірна Ісландії під його керівництвом вийшла на чемпіонат світу з першого місця в групі, залишивши позаду і хорватів, і, що найприкріше, українців.

Капітан

Арон Гуннарсон – оборонець Кардіффа із зовнішністю брутального лісоруба став одним із символів ісландської національної команди ще під час останнього чемпіонату Європи. У сезоні, що минув, Гуннарсону довелося пропустити 3 місяці через травму щиколотки. Та все ж його внесок у повернення "ластівок" до АПЛ є значним – 20 матчів, 1 гол у чемпіонаті.

Наприкінці квітня хавбек зазнав ушкодження коліна і в недавньому спарингу проти норвежців просидів на лаві для запасних. Та можна не сумніватися, що на Мундіалі ми знову побачимо на полі цього бороданя із вражаючим, почерпнути із занять гандболом, вкиданням з-за бокової лінії.

Зірка

Півзахисник ліверпульського Евертона Гілфі Сігурдссон без сумніву залишається топ-виконавцем рідної збірної. Плеймейкер, якого пять років поспіль називають найкращим гравцем Ісландії, може самостійно вирішити долю будь-якого матчу. Його внесок у вихід до фінальної частини Мундіалю є грандіозним – 4 голи та 4 передачі на етапі відбору.

Проте, дебютний сезон у футболці "ірисок" вийшов для Гілфі змазаним. Коли за тебе віддають 50 млн фунтів, то 4 м’ячі та 3 асисти за весь чемпіонат – явно не той результат, на котрий очікували. Прихід на посаду тренера Евертона Марку Сілви має надати Сігурдссону нове дихання, а демонструвати жагу до перемог він може почати вже з російського Мундіалю.

Прогноз на ЧС-2018

Збірна Ісландії спробує нав'язати боротьбу за вихід до плей-офф, але, вочевидь, поступиться місцем в 1/8 фіналу аргентинцям і хорватам. Втішним призом для підопічних Хадльгріммсона може стати третя сходинка в групі, на яку також претендують і нігерійці.

Ключовим для ісландців буде 2-й тур, у якому вони гратимуть проти збірної Нігерії. Перемога в цьому матчі відкриває шанс для збірної Ісландії поборотися з хорватами за вихід із групи в заключному турі.

Форма

Рівень гри збірної Ісландії в останніх матчах не вражає. Острівна команда в трьох останніх поєдинках пропускала по три м’ячі та програла мексиканцям (0:3), перуанцям (1:3) і норвежцям (2:3) відподвіно. Єдине, що може втішати ісландських уболівальників – команда з кожним матчем більше забиває. Сьогодні, 7 червня, Ісландія проведе свій завершальний спаринг – проти збірної Гани.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Зі збірною Хорватії ісландці 6 разів зустрічалися у кваліфікаціях до чемпіонатів світу. Востаннє це сталося у відборі до ЧС-2018, коли команди обмінялися домашніми перемогами. Ще тричі тріумфували хорвати, а одного разу ісландці здобули нульову нічию вдома.

Щодо збірної Нігерії, то з ними ісландці зіграли один товариський матч у далекому 1981 році. "Айсмени" тоді розтрощили "суперорлів" із рахунком 3:0.

Із аргентинцями збірна Ісландії ще не грала.

Хорватія

Хорвати грали в одній групі відбору до ЧС-2018 з ісландцями й поступилися їм двома очками. Та вже в першому матчі плей-офф збірна Хорватії довела право грати на Мундіалі, розгромивши греків із рахунком 4:1. Другий поєдинок, який став формальністю, завершився нульовою нічиєю.

Хорватська національна команда має бути близькою українському вболівальнику. До фінальної заявки збірної потрапив оборонець київського Динамо Йосіп Піваріч, а доповнюють картину кілька колишніх зірок УПЛ – Домагой Віда, Іван Стрініч і Нікола Калініч.

Загальна інформація

Населення країни: 4,1 млн. осіб

Прізвиська: шахові, полум’яні

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 5-й фінальний турнір

Найвище досягнення: бронза в1998 році

Рейтинг ФІФА: 18-ге місце на травень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Даріо Срна – 134

Найкращий бомбардир в історії: Давор Шукер – 45

Тренер

Златко Даліч замінив Анте Чачіча на фінішній прямій кваліфікаційного відбору. Новому керманичу вдалося переламати складну ситуацію та не дати випасти хорватам за межі чільної "двійки" групи. Для українців це прикра обставина, адже за бортом, у підсумку, залишилась "синьо-жовта" команда Андрія Шевченка. У плей-офф же збірна Хорватії не залишила шансів грекам (4:1 – за підсумками двох матчів).

ЧС-2018: збірна Хорватії оприлюднила остаточну заявку

Даліч – сучасний тренер, а його збірна Хорватії традиційно грає за схемою 4-2-3-1. Цікавим є і його кар'єрний шлях. Після п’ятирічної подорожі Балканами він не побоявся переїхати на інший півострів – Аравійський, де за сім років змінив 4 клуби. Головним досягненням Даліча за період роботи на Близькому Сході став вихід до фіналу азійської Ліги чемпіонів із еміратським Аль-Айном два роки тому.

Капітан/Зірка

Лука Модріч походить із того типу гравців, внесок яких у командний успіх часто залишається непоміченим. Особливо, для неозброєного ока. Та це не заважає хорвату на цей момент бути однією з головних зірок світового футболу.

У мадридському Реалі, з яким Модріч нещодавно втретє поспіль тріумфував у Лізі чемпіонів, він є неймовірно важливим гвинтиком трикутника в центрі поля разом із Каземіро та Тоні Кроосом. У збірній же він абсолютний лідер, ключовий виконавець і гравець, який по праву носить капітанську пов'язку.

Модріч був підлітком, коли вже досвідчені Шукер, Бобан і Co здобули бронзові медалі чемпіонату світу-1998. Натомість тепер Лука став таким же перевіреним баталіями бійцем, який має повести за собою збірну.

Прогноз на ЧС-2018

У збірній Хорватії вбачають фаворита в боротьбі за друге місце в групі, оскільки перше нібито гарантовано займуть аргентинці. Якщо так справді складеться, то в 1/8 фіналу хорвати теоретично можуть зустрітися з міцною та приблизною рівною за силою збірною Данії. Успіх на цій стадії може вивести підопічних Даліча на чемпіонів Європи португальців у чвертьфіналі. Для нинішньої збірної Хорватії поява навіть у такому раунді розцінюватиметься як неабияке досягнення. Тим більше, що група полум’яним дісталася не з найлегших.

Хорвати стартують із матчу проти нігерійців, який необхідно вигравати. Другий тур – проти Аргентини – може принести будь-який результат. Проте, якісніший виступ проти альбіселесте дозволить уникнути втрати зайвих нервових клітин у останньому матчі групового етапу з ісландцями.

Форма

У нинішньому році збірна Хорватії зіграла вже три спаринги. У кожному матчі суперниками шахових були латиноамериканці. І хоч результат у цих поєдинках не на першому місці, та перемогти хорвати зуміли лише раз. У березні вони мінімально здолали мексиканців. Перуанцям і бразильцям збірна Хорватії програла з однаковим рахунком – 0:2. До старту Мундіалю хорвати проведуть ще один контрольний матч – 8 червня проти Сенегалу.

Тут чітко прослідковується намагання тренерського штабу Даліча змоделювати ігри проти суперників на чемпіонаті світу. Акцент на латиноамериканцях – данина пошани збірній Аргентини, а матч із Сенегалом хорвати проведуть із явним прицілом на нігерійців.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Із аргентинцями збірна Хорватії грала чотири рази. На тріумфальному для балканців ЧС-1998 вони мінімально програли альбіселесте, а 3 товариських матчі між суперниками почергово завершилися з різними результатами – нічиєю, перемогою хорватів, а потім і аргентинців.

Зі збірною Ісландії хорвати регулярно грають у відборах до чемпіонатів світу. І навіть за вихід на Кубок світу в Росії вони боролися в одній групі. Значна перевага у протистоянні саме у збірної Хорватії: 4 перемоги та лише по одній нічиїй і поразці.

Із нігерійцями збірна Хорватії зіграє вперше.

Нігерія

Збірна Нігерії без зайвих проблем виграла свою кваліфікаційну групу та вийшла на чемпіонат світу в Росії, залишивши позаду збірні Замбії, Камеруну та Алжиру.

Загальна інформація

Населення країни: 186 млн. осіб

Прізвиська: суперорли, африканські бразильці

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 6-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 1/8 фіналу у 1994, 1998, 2014 роках

Рейтинг ФІФА: 47-ме місце на травень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Вінсент Еньяма – 101

Найкращий бомбардир в історії: Рашіді Йекіні – 37

Тренер

Гернот Рор є нетиповим німцем. Він народився в Мангаймі, спробував закріпитися у мюнхенській Баварії, а потім переїхав до Франції. Тоді ще захисник Рор провів у Бордо 13 років. Потім – робота в структурі клубу, допоки не отримав шанс у головній команді жирондинців. У сезоні 1995/96 Рор разом із командою дістався до фіналу Кубка УЄФА, де у протистоянні з двох матчів поступився… Баварії.

Попрацювавши з Кретеєм, Ніццою, Янг Бойз і Аяччо, у 2008 році німець вперше наважився поїхати до Африки. Вояж, щоправда, був недалеким – у Туніс, де він очолив Етуаль дю Сахель. Та допрацювати до кінця сезону Рору не судилося, тому вже в 2009-му фахівець знову спробував підкорити Францію. Та в Нанті на нього чекав провал. Так тренер на певний час закрив для себе сторінку роботу з клубними командами та почав тренувати збірні – Габон, Нігер, Буркіна-Фасо, а тепер і Нігерія.

Гернот Рор любить експериментувати з тактикою, варіюючи її від консервативних 4-4-1-1 до популярних зараз 4-3-3. В останньому ж спарингу проти чехів керманич суперорлів взагалі здивував і виставив 3-5-2, які плавно переходять і в 3-6-1, і в 5-3-2. Та, схоже, цей хід був зроблений лише для того, щоб ввести в оману суперників. Грати проти збірної Аргентини чи хорватів із трьома оборонцями для збірної Нігерії було б самовбивчо.

ЧС-2018: Нігерія назвала остаточний список виконавців

Капітан

Виводитиме на поле нігерійців знаний Джон Обі Мікель. Півзахисник, через якого колись не на жарт посперечалися англійські Челсі та Манчестер Юнайтед, спокійно грає у своє задоволення подалі від європейського вимогливого глядача.

Китайська Суперліга, де Мікель виступає у футболці Тяньцзинь Теди, мабуть, ідеальне місце для плавної підготовки до Мундіалю. Разом із цим, досвід і харизма Джона Обі дозволяють впевненіше почуватися партнерам по збірній, більшість із яких про висоти на кшталт чемпіонства в АПЛ чи тріумфу в Лізі чемпіонів, поки мріють.

Зірка

Якщо Мікель був важливим для Челсі Жозе Моурінью, то Віктор Мозес – це втілення ідеї Челсі Антоніо Конте. Неймовірно працездатний універсал, який може і підносити снаряди, і самостійно вирішувати гольові моменти, так само є неймовірно корисним і в національній збірній.

І хай сезон 2017/18 не став для Мозеса таким же вдалим, як попередній, та гра на чемпіонаті світу може це виправити. Побачити самовіддачу Віктора на Мундіалі точно можна сподіватися, а чи підтримають такий порив латераля Челсі партнери по збірній – покаже вже перший поєдинок.

Прогноз на ЧС-2018

Налаштовані оптимістично оглядачі сподіваються, що збірна Нігерії зможе нав'язати боротьбу за вихід до 1/8 фіналу. Сприяє цьому і календар, який змушує суперорлів братися до справи вже з першого матчу – проти хорватів. Далі треба долати опір ісландців і сподіватися на прихильність фортуни в матчі з Аргентиною.

Шанси на вихід до плей-офф Мундіалю в нігерійців є, але зруйнувати їх налаштовані абсолютно всі суперники.

Форма

Нігерійці цьогоріч провели аж 6 контрольних поєдинків. Щоправда, святкували перемогу лише одного разу, коли несподівано здолали поляків у березні. Поразки від сербів і чехів не є добрим знаком, враховуючи що ці поєдинки були орієнтовані на підготовку протистояти збірній Хорватії.

Та принциповий матч зі збірною Англії минулого тижня продемонстрував прогрес команди Рора. Африканські бразильці поступилися Трьом левам хіба в реалізації створених моментів, тому вболівальникам збірної Нігерії впадати у відчай зарано.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Зі збірною Аргентини нігерійці зіграли 8 матчів і стабільно перемагають у товариських поєдинках (двічі при одній поразці). Зате на чемпіонатах світу суперорли програли всі 4 матчі без винятку. Ще один матч, на Кубку конфедерацій-1995, команди зіграли внічию.

Із хорватами та ісландцями збірна Нігерії зустрінеться вперше.

Антон Федорців, Футбол 24