УКР РУС

Прев'ю ЧС-2018, група B: Португалія, Іспанія, Марокко, Іран – все, що треба знати

5 июня 2018 Читати українською

"Футбол 24" продовжує представлення команд, які зіграють на найближчому чемпіонаті світу в Росії.

Португалія

Збірна Португалії вийшла на ЧС-2018 з першого місця своєї відбіркової групи, випередивши Швейцарію.

Загальна інформація

Населення країни: 10,3 млн людей

Прізвиська: команда обраних, європейські бразильці

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 6-й фінальний турнір

Найвище досягнення: третє місце (1966)

Рейтинг ФІФА: 4-е місце станом на травень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Кріштіану Роналду – 149

Найбільше голів в історії: Кріштіану Роналду – 81 гол

Тренер

Очолює збірну Португалії досвідчений 63-річний наставник Фернанду Сантуш. Саме під його керівництвом португальці тріумфували на Євро-2016, а згодом вийшли до фінальної частини ЧС-2018 з першого місця своєї групи.

До того, як очолити національну збірну рідної країни, Сантуш протягом двох відбіркових циклів успішно тренував збірну Греції, яку в 2012 році вивів до фінальної частини Євро, а в 2014-му – до 1/8 чемпіонату світу.

Окрім роботи зі збірними Португалії та Греції, працював у багатьох титулованих клубах обох країн. Разом з Порту Сантуш одного разу ставав чемпіоном Португалії, двічі вигравав Кубок країни та одного разу – Суперкубок. Найбільшого успіху в Греції португальський наставник досягнув разом з АЕКом, вигравши Кубок країни в сезоні 2001/2002.

Сантуш не бачить Португалію серед фаворитів ЧС-2018

ЧС-2018 є найважливішим турніром в кар’єрі Фернанду Сантуша, адже очікування від гри чемпіонів континенту на Мундіалях є завжди великими. Але конкуренція буде ще більшою.

Капітан та зірка

Говориш “Португалія”, уявляєш “Кріштіану Роналду”. Саме так останні років 10 думають чи не всі вболівальники футболу. Роналду – капітан, Роналду – зірка та лідер, Роналду – рекордсмен за кількістю забитих голів та зіграних за збірну матчів. Якщо враховувати ще й індивідуальні та клубні нагороди, то для повного переліку досягнень CR7 необхідне видання окремої книги.

ЧС-2018: Роналду найняв охорону з колишнього десантника та бійця MMA

Цей чемпіонат світу, з великою долею імовірності, стане останнім для Кріштіану Роналду, адже за 4 роки португальцю буде вже 37. Роналду протягом усієї кар’єри мріяв про трофей з національною збірною, і 2 роки тому він зміг досягнути своєї мети, ставши чемпіоном Європи. Зараз перед чинним володарем "Золотого м’яча" стоїть нове мотивуюче завдання – побити рекорд результату збірної Португалії на чемпіонатах світу. Задля цього Роналду і Ко мають дійти як мінімум до фіналу. Чи легко це буде зробити? Звичайно ж ні. Але команди, в яких є Кріштіану Роналду, здатні творити дива. Неодноразово доведено мадридським Реалом та збірною Португалії.

Прогноз на ЧС-2018

Певною мірою визначальним матчем для португальців стане поєдинок 1-го туру проти Іспанії, який може задати тон подальшому виступу підопічних Фернанду Сантуша на ЧС. Збірна Португалії має великі шанси на вихід до стадії плей-офф, а далі її шлях важко передбачити, адже вже в 1/8 суперником “європейських бразильців” може стати хтось з непоступливої пари Єгипет-Уругвай. Втім, подібні імена не повинні занадто лякати чемпіонів Європи.

Збірна Португалії оголосила склад на ЧС-2018

Форма

У березні цього року португальці провели 2 діаметрально протилежних товариських матчі: спочатку завдяки дублю Роналду була здобута вольова перемога над Єгиптом, а вже за 3 дні сталася розгромна поразка від Нідерландів – 0:3.

В травні-червні підопічні Фернанду Сантуша вже зіграли 2 товариських зустрічі проти Тунісу та Бельгії, в обох задовольнились нічиїми, хоча в жодній з них не грав Роналду. До старту ЧС-2018 португальці 7 червня проведуть ще одну товариську зустріч, цього разу суперником команди Сантуша стане збірна Алжиру.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Збірна Португалії цілих 36 разів в історії грала проти іспанців, проте лише 8 поєдинків мали статус офіційних. Нічого дивного, географічним сусідам зручно грати товариські матчі між собою. Беручи до уваги загальну статистику, Іспанія є для португальців надважким суперником: "європейські бразильці" виграли лише 6 поєдинків, 13 звели внічию та зазнали 17 поразок. Востаннє команди перетиналися у півфіналі Євро-2012 в Донецьку, де в основний час зіграли в нульову нічию, а у серії післяматчевих пенальті перемогу відсвяткували майбутні чемпіони Європи – 4:2.

З марокканцями збірна Португалії перетнулася лише одного разу в своїй історії: на мексиканському Мундіалі 1986 року африканська збірна здобула перемогу 3:1.

З Іраном португальці грали двічі. У червні 1972 року на Кубку незалежності Бразилії європейська збірна відсвяткувала перемогу з рахунком 2:0, а у червні 2006-го на чемпіонаті світу у Німеччині – 3:0.

Іспанія

Збірна Іспанії вийшла на ЧС-2018, впевнено вигравши свою групу. Іспанці в боротьбі за першу сходинку кваліфікаційної групи на 5 очок випередили збірну Італії.

Загальна інформація

Населення країни: 46,4 млн людей

Прізвиська: фурія роха (червона фурія)

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 14-й фінальний турнір

Найвище досягнення: чемпіони cвіту-2010

Рейтинг ФІФА: 8-е місце станом на травень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Серхіо Рамос – 155, забив 13 голів

Найбільше голів в історії: Давід Вілья – 65 голів у 102 матчах

Тренер

Збірна Іспанії пробилася до ЧС-2018 під керівництвом Хулена Лопетегі. Екс-голкіпер Барселони та Реала, учасник ЧС-1994 в складі іспанської збірної, змінив на посту головного тренера “червоної фурії” Вісенте дель Боске після чемпіонату Європи 2016 року.

51-річний іспанський спеціаліст на клубному рівні 2 сезони працював з Порту, але найбільші досягнення Лопетегі пов’язані з іспанськими збірними U-19 та U-21, які під його керівництвом вигравали чемпіонати Європи 2012 та 2013 років відповідно. Цікаво що з чемпіонів Європи U-19 на ЧС-2018 їде голкіпер Атлетіка з Більбао – Кепа Аррізабалага, проте його шанси зіграти на Мундіалі за присутності Де Хеа та Рейни не є високими. А от з молодіжної збірної, що стала під керівництвом Лопетегі чемпіоном Європи у 2013-му році, одразу декілька футболістів їдуть цього року на чемпіонат світу в якості топ-гравців світового рівня. Мова йде про вищеназваного Де Хеа, а також півзахисників, які багато в чому визначають малюнок “фурії рохи” в центрі поля – Коке, Тьяго Алькантару та Іско. А от найкращого бомбардира того молодіжного Євро-2013 Альваро Морату наставник національної збірної цього разу “залишив вдома”.

Наприкінці травня федерація футболу Іспанії продовжила контракт з Лопетегі до 2020 року, що демонструє віру іспанців у його тренерський талант та додає наставнику впевненості у майбутньому. Для самого ж головного тренера цей чемпіонат світу має стати надважливим випробуванням, рівних якому в Лопетегі ще не було.

Капітан

Капітаном національної збірної Іспанії є її рекордсмен за кількістю проведених матчів та жива легенда – Серхіо Рамос. Центральний захисник мадридського Реала за свою кар’єру виграв практично все, що міг, окрім лише, мабуть, "Золотого м’яча".

“Часи Каннаваро”, коли захисника могли визнати найкращим футболістом планети, залишилися далеко позаду, проте як тут не провести паралелі між ЧС-2006 та майбутнім Мундіалем? Якщо Серхіо Рамос, який вже вчергове у якості капітана Реала підняв над головою кубок Ліги чемпіонів, зможе привести свою збірну до перемоги на чемпіонаті світу, то він стане серйозним конкурентом для “солодкої парочки” Мессі-Роналду за найцінніший індивідуальний трофей сучасного футболу.

Зірки

“Вистрілити” на ЧС-2018 може багато хто з підопічних Лопетегі, і це нормально, коли в складі збірної така кількість виконавців ТОП-рівня. Але більше за всіх хотілося б зупинитися на двох представниках “старої гвардії”.

Першим є, звичайно ж, Андрес Іньєста, для якого майбутній Мундіаль вже точно стане останнім великим турніром в якості гравця національної збірної та фінальним акордом фантастичної міжнародної кар’єри. Андрес вже покинув Барселону та оформив свій переїзд до Японії, але у свої 34 роки все ще залишається “чарівником”, що своїм досвідом та навичками може допомогти Іспанії досягнути успіху на ЧС.

Іньєста: Іспанії виграти ЧС-2018 практично неможливо

Не можна не виділити й на 2 роки молодшого за свого колегу Давіда Сілву. Півзахисник Манчестер Сіті є системоутворюючим гравцем для “червоної фурії” та найкращим її бомбардиром з чинних гравців (37 голів, фантастичний результат для півзахисника, чи не так?). У клубному сезоні 17/18 Давід разом з Манчестер Сіті став чемпіоном Англії, і на його рахунку 10 голів та 14 асистів за “містян”.

Прогноз на ЧС-2018

Збірна Іспанії – серед головних фаворитів турніру. Підопічні Хулена Лопетегі мають легко виходити з групи та пробиратися як мінімум до півфіналу, хоча вже в чвертьфіналі суперниками “фурії рохи” теоретично можуть стати Німеччина, Бразилія або Англія. В будь-якому випадку, багато чого залежить від рівня гри підопічних Лопетегі. Сильною стороною цієї збірної є міцна оборона (лише 3 пропущені м’ячі в кваліфікації ЧС), яку “цементують” Піке та Рамос, а за забитими у ворота суперників м’ячами в європейській кваліфікації (36), Іспанія в поступилася лише Німеччині та Бельгії.

Іспанія оголосила заявку на ЧС-2018 з двома великими несподіванками

Форма

У березні цього року "червона фурія" зіграла внічию з Німеччиною (1:1) та вщент розбила Аргентину без Мессі (6:1). Перед стартом на Мундіалі в іспанців були заплановані лише 2 товариських зустрічі. У першій з них підопічні Лопетегі вже зіграли внічию 1:1 зі швейцарцями, а за декілька днів проведуть останнє випробування перед ЧС-2018 в матчі проти Тунісу.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Про взаємовідносини між Іспанією та Португалією мова вже йшла.

З марокканцями "фурія роха" провела всього 2 зустрічі в рамках відбіркових матчів міжконтинентального плей-офф ЧС-1962, і обидва рази іспанці святкували перемогу (1:0 в Касабланці та 3:2 в Мадриді).

Зі збірною Ірану Іспанія не грала жодного разу за всю історію.

Марокко

Загальна інформація

Населення країни: 35,7 млн людей

Прізвиська: атлаські леви

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 4-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 1/8 фіналу (1986)

Рейтинг ФІФА: 42-е місце станом на травень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Хуссін Харджа – 51, забив 11 голів

Найбільше голів в історії: Юссеф Ель-Арабі – 13 голів у 36 матчах

Тренер

Нещодавнього суперника збірної України очолює французський наставник Ерве Ренар. Його спроби роботи з клубами (Сошо, Лілль), за великим рахунком, виявилисяя провальними, а от робота зі збірними – це стихія мсьє Ренара. Цікаво, що Марокко є вже четвертою за рахунком африканською збірною, яку очолює француз.

Ерве Ренар є першим в історії тренером, що зміг виграти Кубок африканських націй з двома різними збірними (Замбія-2012 та Кот-д’Івуар-2015), та першим за 20 років наставником, що подарував Марокко можливість взяти участь в чемпіонаті світу.

Капітан

Капітаном збірної Марокко є досвідчений центрбек Ювентуса – Медхі Бенатія. 31-річний захисник, як і всі його партнери по збірній, вперше в кар’єрі зіграє на турнірі такого рівня, проте за плечами Медхі декілька сезонів виступів за великі клуби (окрім Ювентуса Бенатія грав у Ромі та Баварії), отже досвіду гри проти зірок збірних Португалії та Іспанії капітану "атлаських левів" не займати.

Зірка

Зіркою у складі збірної Марокко можна назвати того ж таки Бенатію, проте виділимо того, хто більше за інших впливає на гру команди Ерве Ренара в атаці. Одним із лідерів цієї збірної є атакувальний півзахисник амстердамського Аякса – Хакім Зієш. Серед сильних сторін цього виконавця можна виділити хороший дриблінг, бачення поля та класні удари з-за меж штрафного майданчика. Також Зієш є штатним виконавцем штрафних ударів у складі збірної Марокко.

Досягнення Хакіма говорять самі за себе. Він тричі ставав кращим асистентом сезону в нідерландському чемпіонаті (зокрема у двох останніх сезонах), визнавався кращим футболістом року в Марокко (2016), а останній клубний сезон для Зієша вийшов найкращим в кар’єрі: він був визнаний кращим гравцем Аякса та чемпіонату Нідерландів.

Цікаво, що на рівні юніорських та молодіжних збірних Зієш, який народився в Нідерландах, грав за "помаранчеву" збірну, але на дорослому рівні обрав Марокко. За "атлаських левів" Хакім провів 15 матчів, в яких забив 6 голів та віддав 3 асисти.

Прогноз на ЧС-2018

Команда Ерве Ренара є досить "міцним горішком", але з групи, в якій грають Португалія та Іспанія, їй навряд чи вдасться вийти. Прогнозуємо боротьбу з Іраном за третю сходинку групи B, яка, на жаль, ні на що не впливає.

ЧС-2018: Марокко визначила фінальну заявку

Форма

У 2018 році марокканці провели вже 4 товариських поєдинки, і жодного разу не програли. Підопічні Ренара здолали Сербію (2:1), Узбекистан (2:0), зіграли в нульову нічию в нещодавньому поєдинку з Україною, а напередодні переграли Словаччину (2:1). Перед стартом на Мундіалі "атлаські леви" зіграють ще один товариський матч проти Естонії.

Статистика проти суперників

Перемога у єдиному в історії матчі проти Португалії (ЧС-1986), 2 поразки від Іспанії у відборі на ЧС-1962 (0:1, 2:3) та поразка від Ірану з рахунком 0:2 в рамках групового турніру Президентського Кубка Південної Кореї у 1978-му році.

Іран

Загальна інформація

Населення країни: 80,3 млн людей

Прізвиська: іранські леви, принци Персії

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 4-й фінальний турнір

Найвище досягнення: груповий етап ЧС (1978, 1998, 2002, 2014)

Рейтинг ФІФА: 36-е місце станом на травень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Джаляль Хоссейні – 81, забив 6 голів

Найбільше голів в історії: Сердар Азмун – 23 голи у 32 матчах

Тренер

Головний тренером збірної Ірану є досвідчений 65-річний португалець Карлуш Кейруш, який двічі у своїй кар’єрі очолював національну збірну Португалії, і цей факт може допомогти Ірану. Окрім вищевказаних збірних Кейруш працював головним тренером лісабонського Спортінга та мадридського Реала, а також 5 сезонів був асистентом сера Алекса Фергюсона у Манчестер Юнайтед. Не слід забувати й про те, що молодіжна збірна Потругалії U-20 під керівництвом Кейруша двічі ставала чемпіоном світу (1989, 1991).

ЧС-2018 стане вже третім Мундіалем в кар’єрі португальського наставника. До цього Кейруш виводив на чемпіонати світу рідну Португалію (2010) та Іран (2014), в якому працює з 2011-го року. Слід відзначити й той факт, що підопічні Кейруша доволі легко пройшли кваліфікацію та стали першою азійською збірною, що пробилася на ЧС-2018.

Капітан

Капітаном “іранських левів” є досвідчений атакувальний півзахисник Масуд Шоджаей, якому на момент початку Мундіалю виповниться 34 роки. Українські любителі футболу мали змогу спостерігати за грою Масуда в поєдинках Ліги Європи між Динамо та АЕКом, адже півзахисник представляє афінський клуб. Саме Шоджаей на НСК Олімпійський "вибачив" оборону біло-синіх, з пари метрів пробивши повз ворота Бойка.

В молоді роки Масуд провів 6 сезонів в іспанській Прімері, граючи за Осасуну та Лас-Пальмас, а після "поїздки за грошима" у Катар, несподівано повернувся у Європу, та почав грати за грецький Паніоніос. Виступаючи за середняка грецької Суперліги, Масуду вдалося зарекомендувати себе з найкращого боку, після чого він отримав запрошення до АЕКа, з яким і виграв перший серйозний трофей у своїй кар’єрі (чемпіонство в сезоні 2017/2018).

За національну збірну Шоджаей провів 61 поєдинок, в яких забив 9 голів та відзначився 6-ма гольовими передачами.

Зірка

Головною зіркою команди Карлуша Кейруша є 23-річний форвард казанського Рубіна Сердар Азмун. Він є унікальним нападником, адже в такому віці Азмун вже став найкращим бомбардиром збірної Ірану усіх часів (на його рахунку 23 голи в 32-х матчах на збірну).

Участь в чемпіонаті світу для Азмуна є найвищим досягненням в кар’єрі. Іранський бомбардир просто не має права не скористатися блискучою можливісттю продемонструвати свій талант на вітрині під назвою "ЧС-2018". Час їхати в серйозну лігу.

Прогноз на ЧС-2018

У Карлуша Кейруша в команді є непогані гравці, але цього недостатньо для виходу з такої групи. Іран побореться за Марокко за передостанню сходинку турнірної таблиці групи B.

Форма

У 2018-му збірна Ірану провела вже 5 товариських матчів у рамках підготовки до ЧС-2018. У березні підопічні Кейруша розтрощили Сьєрра-Леоне – 4:0, мінімально поступилися Тунісу (0:1) та обіграли Алжир (2:1). У травневих матчах іранці спочатку виграли в домашньому поєдинку проти Узбекистану (1:0), а згодом поступилися Туреччині у Стамбулі – 1:2. Перед стартом ЧС-2018 товариських матчів у "іранських левів" більше не передбачено.

Статистика проти суперників

Єдина за всю історію гра проти Марокко завершилася перемогою Ірану у 1978-му, португальцям азійська збірна програла обидва рази, а зі збірною Іспанії Іран не грав ще жодного разу за всю історію.

Артур Киселевський, Футбол 24

Прев'ю ЧС-2018, група A: Уругвай, Єгипет, Росія, Саудівська Аравія – все, що треба знати