УКР РУС

Прагматизм чи відступ? Зірка перед сезоном-2017/2018

7 июля 2017 Читати українською
Автор: Иван Вербицкий

"Футбол 24" не очікує від команди з Кропивницького поліпшення результатів.

Схоже, що ейфорія від розуміння, що ти президент футбольного клубу, у власника Зірки Максима Березкіна вже минула. Максималізм поступився місцем суворим реаліям. Карколомні рішення зі змінами тренерів поступилися потребі рахувати гроші. Й відповідно команда з Кропивницького після вдалого повернення в когорту елітних команд тепер майже приречена на боротьбу за виживання. Зрештою, ту саму участь Зірці пророкували й торік. На ділі ж "жовтогарячі" продемонстрували, що потенціал у цих гравців значно вищий. Особливо з урахуванням, що деякі суперники змушені були ліквідовувати "академзаборгованість" у вигляді знятих очок.

Втім, виглядає, що в майбутньому чемпіонаті дива від Зірки очікувати не доведеться.

Як грали у сезоні-2016/2017

Стартовий відрізок минулого чемпіонату команда провела під керівництвом Сергія Лавриненка і тим складом, який здобував путівку до елітного дивізіону в першій лізі. Кожен гол давався сутужно, але безнадійними дії Зірки назвати було складно. Однак пан Берекін вирішив, що місія Лавриненка виконана і змінив тренера, який став легендою клубу ще як гравець, на молодого фахівця Даріо Друді, котрий в іспанському Вільярреалі займався роботою, котра лише схожа на тренерську.

Тим не менш, новий наставник у спілці з українським помічником Віктором Догадайлом отримали простір для маневру у вигляді активної трансферної діяльності. В Зірці з’явилося відразу п’ятеро леґіонерів із дальнього зарубіжжя. З іспанцями Федеріко Перейрою, Борхою Екісою та Айтором Фернандесом команда під проводом Друді і розумом Догадайла справді освіжилася і почала демонструвати привабливий футбол.

Тим дивнішим було рішення пана Березкіна попрощатися після 14-го туру уже й із Друді. Новим наставником став колишній нападник команди Роман Монарьов, для якого то був перший досвід самостійної тренерської діяльності. До честі пана Романа, навіть залишивши у себе в помічниках авторитетного пана Догадайла, він провадив самостійну політику як стосовно тактики, так і з точки зору комплектації. При Монарьові Зірка перейшла на гру в три центральних оборонці, змогла перемогти 2:0 Динамо, провела ряд інших дуже якісних поєдинків. Дев’яте місце в попередньому сезоні виглядало гарним фундаментом для майбутніх звершень.

Тенденції

Щось схоже в історії Зірки вже було. Тоді, у середині 90-х років минулого сторіччя біля керма клубу були інші люди. Але підходи не відрізнялися від нинішніх. Після вдалого дебютного сезону-1995/1996 Зірка-НІБАС надалі поступово розпродувала своїх найкращих виконавців, не знаходила їм адекватної заміни, а після відставки тренера Олександра Іщенка поступово покотилася вниз і у 2000 році посіла останнє місце, ставши першою в нашому елітному дивізіоні командою, котра за сезон не виграла жодного матчу.

Пішли: Андрій Бацула (Олександрія), Артем Сітало (Олександрія), Артем Щедрий (Олександрія), Федеріко Перейра (Карпати), Владислав Лупашко, Олександр Акименко, Олександр Кучеренко, Роман Попов

Прийшли: Арман Оґанесян (Ширак, Вірменія), Арно Ґедж (Ніцца, Франція)

Бацулу та Перейру, які новий сезон проведуть в Олександрії та Карпатах відповідно, можна було назвати лідерами Зірки зразка чемпіонату-2016/2017. Показово, що іспанця назвали найкращим гравцем команди в минулому сезоні за результатами опитування вболівальників, журналістів та ветеранів клубу.

Навесні бацулі вдалося втримати Ярмоленка

Наразі зміну Андрієві та Федеріко тренерський штаб змушений шукати лише серед тих гравців, які були в обоймі. Селекційна робота ще триває. Поки новачків двоє. 24-річний вірменин Арман Оґанесян діє на позиції стоппера. 19-річний Арно Ґедж – вихованець школи Ле Мана, котрий у 2013 році викликався до лав юнацької збірної Франції (U-16), а три попередніх сезони провів у системі Ніцци, гравець теж перспективний, але грає він у середній лінії.

Орієнтовний склад: Паст – Д. Фатєєв, М. Ковальов, Арман Оґанесян, О-др Зозуля, Полегенько – Загальський, Драченко, Ґедж – Чичиков, Фаворов, Есеола

Вказану одинадцятку можна вважати дуже умовною, адже на перегляді в клубі перебуває четверо виконавців, прізвища яких тримаються в таємниці. Серед них, судячи з переліку прізвищ гравців, які беруть участь у тренувальних матчах, є правий оборонець, хавбек і нападник. Відповідно вибір у Монарьова може бути трохи ширшим.

Чого бракує

Підсилення потребує майже кожна позиція. Навіть ті місця, які закривають доволі якісні виконавці (воротар, два центральних оборонці, лівий латераль, три хави, нападники) потребують доповнення, бо в разі травми чи дискваліфікації провідних гравців компенсувати втрату рівноцінно буде неможливо.

На що претендуватимуть

З нинішнім кадровим потенціалом для команди з Кропивницького вимальовується чітке одинадцяте місце. Сталь вочевидь виглядатиме у майбутньому сезоні статистом, а потенційні конкуренти у боротьбі за право зберегти прописку в еліті вкомплектовані ліпше за Зірку. Питання можуть виникати лише по Карпатах, адже немає гарантії, що з команди не почнуть знімати очки за небажання виплачувати борги Володимирові Гудимі.

Декомунізовані, але непереорендовані. Маріуполь перед сезоном-2017/2018