УКР РУС

Порошенко та космічні черги. Матч Маріуполь – Динамо підтвердив, що футбол – це політика

3 апреля 2018 Читати українською
Автор: Андрій Сеньків

Купа військових, гарант і диво-фанати. Футбол 24 побував на найбільш гучній грі чемпіонату України.

Вокзал. З потяга на перон вискакують море тих, хто ще вчора був у Києві. Вони фанати Динамо. Для них сьогодні принциповий день. Вони в Маріуполі. Інші слова зайві.

Повсюди повно військових. Вони детально вдивляються в кожного, хто проходить повз. Безпека підвищена. Така подія вимагає цього. Не футбол, а приїзд Петра Порошенка поставив на ноги весь регіон. Місто в очікуванні. Люди в черзі також.

Потрапити на стадіон імені Бойка непросто. Люди перестають заходити лише ближче до кінця першого тайму. Обшук при вході вкрай детальний з двома металошукачами, повними оглядинами ваших торб і відправленням деяких з них у камеру схову. Процес тривалий і непростий. Це зрозуміло Президент на стадіоні.

Правда, від провокацій це не вберегло. Втрутилися свої ж фанати. Спершу образливий банер:

фото: ТСН

А потім піро:

Було порушено всі заходи протипожежної безпеки й відсутня повага до Президента.

Фанати Динамо також не відпочивали. Одного з киян затримали через використання піро. Інші пішли захищати. Ультрас Маріуполя також. Події відбувалися за межами стадіону. В рух пішли каміння й палиці. Все закінчилося сумно постраждали 9 правоохоронців, 3 представники фанатів і 1 журналіст.

Маріуполь – Динамо: бійка ультрас і поліції, з'явились подробиці, відео і фото

Дивно, що це відбулося при такій кількості представників правоохоронних органів. Цікаво, що було б, якби була по-справжньому спланована акція? Якщо така маса силовиків не допомагає, то що допомагає взагалі?

Вони були повсюди.

Перед входом в парк перед стадіоном:

В самому парку:

Ну, і по периметру арени:

Маріуполь готувався ретельно. Й навіть навів порядок. Все навколо було яскраво білим.

Бордюри:

І навіть "зебра":

Так і виглядає ідеальний порядок.

***

Порошенко нарешті з'являється на стадіоні. Точніше купа охорони і він. Контролюється все. Люди підіймаються із сидінь і біжать до гаранта. На кілька хвилин ніхто не звертає уваги на поле. Всі хочуть побачити його зблизька. Якщо пощастить сфотографуватися або доторкнутися. Він головна ціль.

Можна не любити владу, зневажати державу і говорити під час виконання Гімну України, але помахати рукою Президенту необхідно. Тільки не забувайте, що десь поряд величезна черга, перенесений матч і змінений рух потягів.

***

10 742. Це без всякого чудовий показник. Обійшлося, правда, без повного аншлагу не вистачило двох тисяч:

Про те, що в Маріуполі футбол, говорило все місто. Футбол і Президент. Два слова, які крутилися на язику у місцевих. У неділю їх не можна було роз'єднати. Вони були одним цілим. І доведіть мені, що футбол поза політикою. Нема такого.

Не потрібно купи банерів, реклами і маркетингу. Попередня відмова Динамо їхати в Маріуполь і Порошенко у вас є рецепт заповненого стадіону.

Наприклад, місце для афіші неподалік стадіону досі говорить про Карпати:

Інших розпізнавальних знаків (окрім купи силовиків) не було.

Диктор твердив, що Маріуполь безпечне місто. Трибуни також:

Цього разу обійшлося без мемів. Людина з мікрофоном оживилася тоді, коли на поле вперше вийшли гравці Динамо: "Давайте поаплодуємо нашим гостям, що таки зважилися приїхати в Маріуполь". Виявилося, що їхньому босу вже не треба гарантій безпеки.

Маріуполь програв, Динамо виграло. Але від своєї мети азовці не відмовляються:

фото зроблено перед матчем

***

Я заскакую в автобус, який везе фанатів Динамо на вокзал скоро потяг на Київ.

Зліва на фото 50-річний чоловік. Пошарпаний і втомлений. Він живе лише для того, щоб вболівати Динамо. Дістає червоно-чорний стяг і дає малому. Потім повертається до мене і просить: "Сфотографируй. Красиво же!"

"У хід пішло каміння і все решта". Ультрас Динамо – про бійку із поліцією, сепарів у потязі і атмосферу в Маріуполі

***

Маріуполь – Динамо – 2:3. Цікаво, чи всі пам'ятають рахунок матчу?

Трагікомедія. Зі всіх сторін. Карпенко-Карий точно заздрить.