УКР РУС

"Особливий" вже не особливий – Моурінью не впорався з роботою в Манчестер Юнайтед

30 сентября 2018 Читати українською

Жозе Моурінью працює на Олд Траффорд у складних умовах, але це його не виправдовує. Співпраця португальця з Манчестер Юнайтед пахне провалом.

Манчестер Юнайтед видав найгірший старт сезону за останні 29 років. Після 7 турів АПЛ "дияволи" займають 10 місце в турнірній таблиці, програючи лідеру 9 очок. Поразка від Вест Хема, до якої доклав руку Андрій Ярмоленко, логічно завершила жахливий тиждень – команда на власному полі вилетіла з Кубка ліги, а всередині клубу панує напружена атмосфера.

Погба посварився з Моурінью і хоче покинути МЮ – все серйозно: відео і суть конфлікту та труднощі потенційного трансферу

Мейнстрім – звинувачувати у всіх бідах Жозе Моурінью. Для цього є підстави. "Особливий" більше не є особливим. Ні на полі, ні в роздягальні.

Португалець завжди вважався майстром побудови гри в обороні. Однак якщо в роки "раннього" Моурінью його команди володіли ідентичністю та демонстрували захисні майстер-класи, а сам коуч був новатором в багатьох ігрових аспектах, то тепер прогрес сеу Жозе мінімальний. Гра Манчестер Юнайтед в обороні слабка та банальна. Не можна все скидати на відсутність літнього придбання топ-захисника – справа не лише в індивідуальних помилках, а й в комплексній убогості.

Постійні карикатури з автобусом щодо команди португальського фахівця набридли, але вони не позбавлені сенсу. Моурінью здобув визнання не "паркуванням автобуса", а грамотній налагодженій протидії супернику. Жозе ненавидів "автобус". Він приніс цей вираз у великий футбол, якраз характеризуючи опонента – Тоттенхем в одному з матчів проти Челсі бездумно грав на відбій і не вилазив з власної половини.

Однак зараз Моурінью сам почав так робити. Приїхав в гості до Вест Хема, відразу віддав ініціативу і загалом на цьому все. У грі Манчестер Юнайтед не простежувалося плану. Це не поодинокий випадок, а регулярна історія. Складається враження, що Жозе втратив здатність вдосконалюватися та визнавати свої помилки. Так, команда не ідеальна, але будь ласкавий побудувати гру в наявних умовах. Зрештою, з його дозволу купували тих захисників, які не виправдовують виданих авансів.

Зідан може замінити Моурінью в Манчестер Юнайтед – клуб вже відреагував на інформацію про перемовини з французом

Не особливий Жозе і в роздягальні. Конфлікти з харизматичними зірковими футболістами – звична справа. Однак зараз перекладання відповідальності на Погба і Санчеса у вигляді публічних сварок виглядає якимось відчаєм.

Чутки про відставку Моурінью набирають обертів. Після гри з Вест Хемом він не поїхав з командою до Манчестера, а команда і персонал по дорозі активно обговорювали його звільнення. Португалець втратив контроль над ситуацією в колективі. Все дуже нагадує осінь 2015-го, коли був у кризі його Челсі. Проводяться паралелі – виникають версії про те, що футболісти "зливають" наставника.

Погба – не подарунок (як і його агент). Француз відкрито критикував Моурінью і нібито говорив про бажання покинути Юнайтед – наставник мусив різко відреагувати. Інша справа, що він не мав права довести до такої поведінки Поля. Щасливий гравець не матиме подібних думок. А якщо вони виникають, людину можна переконати своєю роботою тренера. Яскравий приклад – Еден Азар і Маурісіо Саррі. Раніше для гравців було за щастя працювати на тренуваннях Моура, а зараз в цьому нічого такого.

Звучить це трохи абсурдно, але, схоже, підопічні розчарувалися в геніальності свого наставника. Вболівальники також. Всі прекрасно розуміють, яке в Манчестер Юнайтед керівництво, що воно ставить у пріоритет і як важко з ним працювати. Через те й були надії на Моурінью: на його авторитет, на його майстерність і досвід.

Гарі Невілл, безумовно, має рацію, коли каже, що проблеми клубу розпочалися ще до приходу Жозе. З часу Алекса Фергюсона на тренерському містку Олд Траффорд не було авторитету. Саме португалець мав стати цим авторитетом – не став. І тут його вина, не когось іншого.

Після звільнення Моурінью в клубі кардинально краще не буде. Умови роботи в нинішньому Манчестер Юнайтед складні, але для того й запрошували Жозе. Це завдання було якраз для "Особливого", але він з ним не впорався.

Фаворитом на посаду головного тренера МЮ є Зінедін Зідан. Француз розкішно розпочав тренерську кар'єру, вміє знаходити спільну мову з зірками і приймати різкі необхідні рішення. Було б цікаво, якби цей тренер, який тільки почав здобувати звання генія, пройшов перевірку манчестерським клубом. Виникають величезні сумніви, що в нього вийде.