УКР РУС

"Ну, мене освистуйте, а хлопців-то за що?!" Як збірна України програла Франції під страшною донецькою грозою на Євро-2012

15 июня 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" пригадує другий матч команди Олега Блохіна на домашньому чемпіонаті Європи.

"Так, ми програли, але я ж казав, що перемога над шведами нічого нам не гарантує", – нагадав на післяматчевій прес-конференції головний тренер збірної України Олег Блохін. "Хоча б запитання повеселіші ставте", – додав невдовзі. Приводів для радості не було жодних. Україна, змінивши після першого туру "Олімпійський" на нефартову для себе "Донбас Арену", поступилася "Ле Бльо" за всіма статтями.

Неприємності почалися ще перед стартовим свистком голландського рефері Бйорна Куйперса. Донецьк взяв в облогу справжній шторм. Розлогі блискавки раз за разом розтинали чорне небо. Апокаліптичні відчуття посилилися після того, як черговий спалах перервав звучання "Марсельєзи". Матч таки розпочався, але на 5-ій хвилині, після нового залпу небесної артилерії, арбітр зупинив гру і відправив команди в роздягальню. Поле накрила щільна злива.

Поєдинок відновився лише через годину – і біля воріт Пятова одразу виникли проблеми. Спершу голкіперу довелося здійснити сейв після неприємного удару Бензема. А на 17-ій хвилині він таки дістав м’яч із сітки власних воріт. На щастя, у Кабая зафіксували офсайд. Українці відповіли аж на 25-ій хвилині, коли Ярмоленко з лінії штрафного майданчика не влучив у площину воріт Льоріса.

Команда Лорана Блана додала в швидкості і нашу оборону двічі розірвала парочка Рібері-Менез. У першому випадку після обрізки Назаренка Франк вивів Жеремі на ударну позицію, але той пробив вище воріт. З другої спроби Рібері організував Менезу рандеву із Пятовим. Голкіпер знову зіграв бездоганно, ногами парирувавши удар.

На 35-ій хвилині найвищий пілотаж довелося демонструвати вже Льорісу. Селін вчасним пасом вивів Шевченка на побачення із Уго, форвард зупинив м’яч і потужно приклався по воротах– сейв! Це був найкращий момент підопічних Блохіна за увесь матч. Залишається лише фантазувати, яким руслом пішла б гра, якби нам вдалося відкрити рахунок.

Натомість перед перервою ледь не забили французи. Це Мексес замикав подачу зі штрафного ударом головою – Пятов не дозволив м’ячу влетіти у “дев’ятку”.

На старті другого тайму – ще один момент у Шеви. Капітан збірної України ударом із середньої дистанції ледь не влучив у верхній кут. Практично одразу пробивав ще й Тимощук – повз ворота. А тоді настала черга розв’язки. З інтервалом у три хвилини "Ле Бльо" забили двічі. Менез нарешті пристрілявся і з-під ноги Селіна поцілив у ближній кут. А Кабай, отримавши м’яч у межах штрафного майданчика, хитро пробив поміж ніг Гусєва – 0:2.

Контргра збірної України після такого нокауту розладналася. Солодка парочка Мілевського та Алієва, яких Блохін випустив на поле замість Ярмоленка та Назаренка, не зуміла створити клопоти французам, які на класі утримували комфортну перевагу.

Під кінець матчу трибуни "Донбас Арени" стали відверто засвистувати збірну України, що викликало шалене роздратування в головного тренера команди.

"Це не є правильно, – скипів Блохін на після поєдинку. – Команду так сильно підтримували у першому таймі – то навіщо було настільки жорстко освистувати її після перерви? Спочатку підтримуємо команду, а потім готові розрубати гравців на шматки. Адже хлопці це відчувають. Треба і в радості, і в горі підтримувати команду. А у нас так: якщо виграли – то "Ура! Ура!", а якщо програли – всіх стратити і розігнати. Що це таке? Мені це не сподобалось. Ну, мене освистуйте, а хлопців-то за що?"

Завдяки перемозі на "Донбас Арені" Франція очолила групу D із 4 очками. В іншому матчі ігрового дня Англія у видовищній зарубі обіграє Швецію і потіснить Україну аж на третю сходинку. Однак для нас ще нічого не було втрачено. В останньому турі належало будь-що перемагати англійців – це гарантувало "синьо-жовтим" вихід у чвертьфінал.

Чемпіонат Європи-2012. Група D, 2 тур

Україна – Франція – 0:2

Голи: Менез, 53, Кабай, 56

15 червня. Донецьк. "Донбас Арена", 48000 глядачів

Україна: Пятов, Селін, Хачеріді, Михалик, Тимощук, Гусєв, Ярмоленко (Алієв, 68), Назаренко (Мілевський, 60), Коноплянка, Шевченко, Воронін (Девіч, 46)

Франція: Льоріс, Дебюші, Рамі, Мексес, Кліши, Кабай (М’Вілла, 68), Рібері, Насрі, Менез (Мартен, 73), Діарра, Бензема (Жиру, 76)

Сторінка автора у Facebook

"Чому списали Шевченка – я не знаю". Як Шева переміг Ібрагімовіча у грі м’язів, а Україна обіграла Швецію на Євро-2012