УКР РУС

"Немає жодного закону, який завадить Перу поїхати на ЧС-2018". Чому Італія повинна забути про Мундіаль

23 ноября 2017 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

В Перу великого галасу наробив проект закону про розвиток спорту, який подарував Італії надію на ЧС-2018. "Футбол 24" вирішив з'ясувати, чи існують реальні підстави, щоб "Скуадра Адзурра" продовжувала мріяти про Мундіаль.

"Закон Носеди"

Палома Носеда, перуанський конгресмен та голова Комітету з освіти, молоді та спорту стала відомою на увесь світ завдяки одному зі своїх законів, який реально міг завадити національній збірній Перу поїхати на ЧС-2018. Справа в тому, що "закон Носеди" позбавляв автономії Федерацію футболу Перу, що суперечить нормам ФІФА. Зокрема, заборонялись би перевибори у всіх спортивних федераціях без згоди перуанського уряду.

Можлива реакція ФІФА

Місцеве видання Libero одразу ж вдарило на сполох, розуміючи, що цей закон може обернутись катастрофою для національної збірної Перу. У разі прийняття документу, Федерація футболу Перу майже гарантовано була б виключена з усіх турнірів під егідою ФІФА. Відтак, команда Гареки, яка вийшла на Мундіаль вперше за 36 років, могла втратити своє місце серед 32-х обраних.

Інформацію Libero одразу ж підхопили італійські ЗМІ, які знайшли в Перу ще один, мабуть вже останній шанс для "Скуадри Адзурри" опинитися на ЧС-2018. Ти чи вартує італійцям сподіватися на такий подарунок долі?

У регламенті ЧС-2018 дійсно існує пункт (стаття 7), який дозволяє Організаційному комітету з проведення турнірів ФІФА робити заміну учасника, якщо той знімається зі змагань або є дискваліфікованим:

Якщо асоціація знімається або є виключеною з турніру,
Організаційний комітет ФІФА приймає рішення з цього питання на власний розсуд. Організаційний комітет ФІФА
може, зокрема, вирішити замінити одну асоціацію на іншу.

На Апеннінах одразу ж вирішили, що місце Перу має посісти збірна Італії, однак з таким же успіхом на путівку могла претендувати, наприклад, збірна Чилі. У південноамериканському відборі "Червона Фурія" фінішувала на 6-й позиції, одразу після Перу. Не забуваймо і про Нову Зеландію, яка програла перуанцям у плей-офф ЧС-2018.

Чому Італії не буде на ЧС-2018

Як тільки-но перуанські політики зрозуміли, що закон про розвиток спорту може серйозно зашкодити національній збірній, його одразу ж завернули на доопрацювання. Уряд Перу має достатньо проблем і без потенційних багатотисячних мітингів фанатів, які пообіцяли вийти на вулиці, якщо "закон Носеди" вступить в силу. Відтак, конгресмен вже поспішила повідомити, що її документ буде повернуто на доопрацювання:

Неймає жодного закону, який завадить Перу поїхати на ЧС-2018. Збірна Перу пробилася на Мундіаль і вона туди поїде. Це лише проект. Оскільки він міг би зашкодити Перу, то буде відкликаний.

Що ж, мрія італійського народу лопнула наче мильна бульбашка, однак апеннінцям не слід сподіватися на чиюсь осічку, а потрібно працювати над будівництвом нової конкурентної команди, яка б свої мрії реалізовувала лише на футбольному полі, а не в кабінетах ФІФА.