УКР РУС

Неймар в ПСЖ. Як "забити" на правила УЄФА та обвести навколо пальця увесь світ

31 июля 2017 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

Нападник Барселони Неймар перебуває за крок від переходу в Парі Сен-Жермен. Бразилець має шанс перетворитися у рекордний трансфер в історії, однак він також ризикує заплямувати своє ім'я футбольною аферою століття.

Щоб придбати Неймара, ПСЖ повинен викласти Барселоні 222 млн євро, а саме стільки становить сума відступних, прописана у контракті бразильця з каталонським клубом. В умовах фінансового фейр-плей ПСЖ практично немає шансів підписати бразильця, не порушивши норм УЄФА. У 2014 році власники французького гранда вже наразились на "бан" з боку УЄФА та змушені були сплатити штраф у 60 млн євро. Відтак, у Парижі, а точніше в Катарі, вигадали спосіб, як оминути фінансовий фейр-плей та пошити у дурні увесь світ.

Видання Mundo Deportivo першим з усіх європейський видань розшифрувало "чисту схему", за якою президент ПСЖ Нассер Аль-Хелаїфі, Неймар та його батько збираються організувати цинічний обман століття. І так, щоб зняти з себе будь-які підозри у порушенні фінансового фейр-плей, ПСЖ вирішив провернути угоду за допомогою Катару. У найближчі дні Неймар повинен відправитись в Доху та підписати 5-річний контракт з Qatar Sports Investment, як посол чемпіонату світу, на 300 млн євро. Отримавши ці гроші, бразилець самотужки виплатить Барселоні суму відступних за розірвання контракту, а решту з цієї суми, 78 млн євро Неймар отримає як бонус за перехід в ПСЖ, щоправда не одразу, а рівними частинами протягом 5-ти років.

За таких умов УЄФА не зможе дорікнути ПСЖ у порушенні правил фінансового фейр-плей, адже де-юре Неймар сам викупить у Барси свій контракт. Інша справа, що цей трансфер може стати поганим прецедентом. ПСЖ та Неймар наглядно демонструють, що норми та правила УЄФА завжди можна оминути, якщо у вас є щедрі спонсори десь на Сході.

Зарплата Неймара у ПСЖ складе 30 млн євро у рік, не враховуючи бонусів за титули та особисті результати. Якщо сюди ж додати бонус за перехід та доходи від спонсорів, наближених до ПСЖ, то Неймар за найкращих обставин зможе заробляти в Парижі до 60 млн євро у рік. Для порівняння, за контрактом з Барселоною бразилець заробляє 15 млн євро у рік, тоді як Мессі отримує вдвічі більше.

В Іспанії наполягають, що бразилець та його батько керувались саме грошима, коли наважились прийняти пропозицію ПСЖ. Однак каталонське видання Sport.es визнає, що Барселоні свого часу також вдалось переманити Неймара завдяки неймовірному бонусу, який отримав його батько, а це 40 млн євро. А зараз вже "блаугранас" стали жертвою жадібності гравця та його батька, який є головним ідеологом угоди з ПСЖ.

Чому Неймар досі не в ПСЖ попри тривалі чутки? За новим контрактом з Барселоною, який бразилець підписав у 2016-му, він повинен отримати бонус у 26 млн євро. Ці гроші зможуть потрапити на рахунок бразильця, якщо він залишиться в Барсі по 31 липня включно. Отже, найбільш цинічний трансфер століття вже не за горами.